C какво масло карате фордовете си?

Започната от Alexi, 04 Октомври 2011 14:58:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Нещо интересно, което забелязах в ETIS е, че доскоро смяната на маслото го даваха да се прави на 20 000 км, а вече го дават на 15 000 км. Накрая и те осъзнаха, че фордовското масло след 11-12 к не става.  :))

ZAPRINSKI

Цитат на: hotblooded в 04 Юли 2013 09:32:29
Боби, мисълта ми беше че разликите HC и синтез моторни масла реално са толкова малки че могат да се хванат единствено в спец. лаборатория. По-погрешка е наливано 10W40 вместо 5w40 на мотор който му даваха 20 к пробег от смяна до смяна и си изкара смяната без грешка.
Колкото до HC- маслата - поради наляганията и температурите при процеса хидрокрекинг (впрочем действащите инсталации за хидрокрекинг по света са 6, в България се строи 7мата) маслените фракции (отпадъка от процеса) слабо се различават от синтезираните масла. А отвеждането на частиците от износването, разпенването, сярното съдържание, запазването на свойствата на маслото дълго време (като календар или пробег), температурното "поведение" - това са неща които се задават от прибваките. Това което излиза от нефтопреработката са базови масла, които минават допълителни обратботки и получават прибваки  за да станат търговските продукти които купуваме.
  Дали Кастрол-а 5w30 магнатек е HC или синтез - не трябва да ни притеснява - нищо няма да се случи на мотора, или ако се случи то ще е защото не сменяме на време, не ползваме качествени филтри, или си мислим че наливаме Кастрол, а то в тубата е М 10 Д (примерно). За мен по-големия проблем е дали маслото в тубата е от класа и всикозитета които пише на тубата.... Вероятността да те прекарат реномирани търговци в бели държави е малка, но все пак я има. Колкото до родните.... ми каквото и да кажем ще е малко, но все пак имаме и почтени търговци.

A само да питам моето МОНДЕО колко литра побира двигателя 5 дали ще стигнат....

Bobi

Виж тук : http://fordbg.com/forum/index.php?topic=474.0

Или накратко : 4,3 литра. Маслото, което ти трябва е 5 w30.

Bobi

Днес най-накрая смених маслото. Сложих Yacco Lube F 5w30, което бях купил. Старото масло е Формула Ф. Смяната я направих на 13 к.

Pyrhel

Има ли го онзи странен шум над 240 сега?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

няма как да го има това маже 2 пъти по добре :)

moni74

Вече минах няколко хиляди километра с Магнатек 5в30 А1 - разлика не откривам.

----------------------------

hotblooded

Аз пак заложих на Total Quartz Ineo 5w30....  Замислих се дали да пробвам 0w30 - някои пробвал ли е с 0/30?

moni74

Иво, Тотала на колко го взимаш?

hotblooded

Цитат на: moni74 в 23 Юли 2013 08:21:38
Иво, Тотала на колко го взимаш?
На мен ми излиза към 17 лв., ползвам отстъпка в СФА...

Bobi

И двата фокуса досега ги карах с Формула и мислех, че е хубаво масло. Смених го с Yacco и повече никога няма и да си помисля дори да сложа Формула отново!

Backstage

В какво се усети разликата брат?

ffmk1l

Да, и аз се интересувам. Аз също карам с Формула.
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

whaaazp

При мен колата доста утихна при студен старт, заради това бях писал, че ще се въздържам от Формулата... ;)

moni74

Аз пък не усетих разлика с Магнатек 5w30 A1... Явно са на едно ниво с Формулата.

opex

Аз вече съм 5000км над км за смяна.. проблеми няма, но вече трябва да се смени.
Искам 5w40. Какво да взема? Те са 20 марки с 40 спецификации и разлики....
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

tracker

Да се изкажа и аз...вече около 3000км. съм с магнатек 5W20. Не се усеща разлика от ford formula 5W30. Не го гори повече, не шуми повече, не бяга повече...Разхода на гориво е същия.

Alexi

малко прекалено тънко ми се види 5в20 особено за мотор проектиран много преди да измислят такова масло ,то впрочем само най новите мотори на форд ги дават с 5в20

dimkaraganchev

Цитат на: opex в 15 Август 2013 13:18:25...Искам 5w40. Какво да взема? Те са 20 марки с 40 спецификации и разлики....
Yacco VX600 5W40

Bobi

Цитат на: opex в 15 Август 2013 13:18:25
Аз вече съм 5000км над км за смяна.. проблеми няма, но вече трябва да се смени.
Искам 5w40. Какво да взема? Те са 20 марки с 40 спецификации и разлики....

Каква е максималната сума, която можеш да отделиш? Препоръката на колегата над мен е доста добра.

opex

Цитат на: Bobi
Каква е максималната сума, която можеш да отделиш? Препоръката на колегата над мен е доста добра.
65лв.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

dimkaraganchev

VX 600 5W40 - туба от 5 л - 76.50лв. VX 600 5W40 - 2 туби по 2 л - 66,96 лв. Сменям го на 15 000 км, без да се съобразявам за какъв период от време ще ги измина.

Dmitarcho

До сега слагах от Формулата ... но като го слушам Боби колко е доволен от Yacco-то, мисля тази година да го пробвам и аз ;)

Мисля с това да почерпя Монди тази година ;)
Ръца Пръца

Bobi

Митак, в никакъв случай не правя реклама на маслото... Уж бях доволен и от Формулата преди, та знае ли се следващия път като сложа това дали няма да говоря същото и за Yacco.

При мен работата с експериментирането е по-лесно и евтино, защото кофата ми побира по-малко от 4 литра масло и е все тая дали ще дам 60 лв за Формула или 80 лв за Кастрол, Мобил, Yacco и т.н, докато за мондеото ти трябват към 6 литра, ако не се лъжа.

Btw, маслото от горния линк е единствената пълна синтетика, която покрива стандартите на нашите кошове. Бях се засилил към него, но когато трябваше да сменям маслото, все още не се предлагаше в България. Преди около 10-тина дни получих мейл от официалния вносител, че са започнали да го предлагат и тук. На твое място бих го пробвал.

bay_huy

Това yacco и аз мисля да го пробвам въпреки че съм много доволен от сегашното но ми се иска да вида как ще работи тва лубе :D ако някой го е пробвал да си казва без бой :D (rofl)

Dmitarcho

За събора със сигурност няма да съм го сменил ... паричките мисля да ги инвестирам у нафтя :D Иначе дали ще дам за това Я(а)ко, 90-тина лв ... или за Формулата 80-тина ... не е голяма разликата, Боби. И от пича в София съм се канил да поръчвам Формула ... ама като сложа доставката .. и тука смяната ... и ще спестя 10-тина лв. ;)
Ръца Пръца

Pyrhel

Ааа, при нас е по-голяма разликата, ние сме 6 литра :(
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

а не може ли магнатек А1 за 50 лв :))

shveda

Карам всичките си коли с 5w40-Кастрол или Мобил и нямам никакви проблеми.Сменям задължително на 10-12к.Това масло 5w30 не е много за нашия климат през лятото.

Bobi

И аз много се замислям напоследък дали да минавам на 5w40, че в дните над 30 градуса, които хич не са малко, колата работи като трактор.