Най-накрая избрах и аз - Focus 2.0 Duratec Bi-fuel 145 ps

Започната от Ilian Petrov, 22 Декември 2015 22:14:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ilian Petrov

И така... неусетно минаха четири месеца и половина от както имам колата и вече навъртяни 5000 километра. Мога да кажа категорично - изключително съм доволен от колата! От возия, от вървежа, от разхода... от всичко. Днес направих засичане на извънградско:  Берковица - София /Младост 3/ - Берковица, през прохода Петрохан. Зареждане на OMV, на една и съща колконка, пълно-пълно. По борд - 6.7, разход на газ от засичането - 7.5. И не съм карал като баба... Газ по 0.70 лв. х 7.5 л. - 5.25 лв./100 км. За да е коректна сметката слагам и около 150 гр. бензин докато прехвърли на газ - 0,30 лв. Общо: 5.55 лв./100 км. С гуми 215х50х17 съм.

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Ilian Petrov

Не е това идеята... или може би само мъничко  ;)
Просто съм много доволен.  8)

Ilian Petrov

Дойде време и за смяна на хидравличен тампон на двигателя.
Изтекъл е и ето как е цъфнал:

Така и не намерих Лемфьордер и затова ще бъде Мейле, пък дано да изкара повече време.

Записах си час в МП, смяната е 32-33 лв.
Странно ми е, че в обикновен сервиз ми обявиха цена 50-60 лв.

Mondeicho

Усещаш ли голяма вибрация на двигателя с този изтекъл тампон?
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

sinnerman

Цитат

Записах си час в МП, смяната е 32-33 лв.
Странно ми е, че в обикновен сервиз ми обявиха цена 50-60 лв.
И аз останах изненадан от цената за труд за смяна на ангренажен ремък, ролка, пистовите ремъци и двата вариатора. 130 лв.  Освен това пичовете са много отзивчиви и възпитани. Това за МП Младост

Ilian Petrov

Цитат на: Mondeicho в 11 Май 2016 19:50:50
Усещаш ли голяма вибрация на двигателя с този изтекъл тампон?

Ами да, още като я взех се усещаха вибрации на място, във волана най-вече, когато още не загрял двигателя при 900-1200 оборота. Отделно има един резонанс или вибрация между 1750 и 2000 оборота, като най-изразено е на първа, а на следващите предавки отслабва и на пета вече го няма. Надявам се, че и двете неща са от тампона и в събота ще се разбере...

Цитат на: sinnerman в 11 Май 2016 21:17:47
И аз останах изненадан от цената за труд за смяна на ангренажен ремък, ролка, пистовите ремъци и двата вариатора. 130 лв.  Освен това пичовете са много отзивчиви и възпитани. Това за МП Младост

И аз при тях ходя.. вече няколко пъти :)

gsto

Цитат на: Ilian Petrov в 11 Май 2016 21:57:14
И аз при тях ходя.. вече няколко пъти :)

Само внимавайте и гледайте после дали наистина са ви сменили частите...или само ви е постояла колата при тях...

Ilian Petrov

Досега в МП Младост съм правил:
1. Смяна на масло и филтри /аз си ги купих/, ъпдейт на софтуера и диагностика. Маслото и филтрите са сменени, диагностиката и софтуера... искрено се надявам.
2. Смяна помпа на чистачки /аз си я купих/. Сменена е със сигурност.
3. Предстояща смяна тампон на двигател /аз си го купих/. Няма как да не го видя...

envo

Колега какъв е този ъпдейт който си правил? Дай малко подробности ако обичаш.

Sent from my C6603 using Tapatalk

Focus MK2.5 1.6TDCi 109к.с.

Ilian Petrov

След като взех колата, отидох в МП за смяна на масло/филтри и поисках да ми направят и диагностика. По едно време излезе майстора и каза, че на диагностиката всичко е ок, но ще ми направят и ъпдейт на софтуера. Само това знам.  :)

Ilian Petrov

Днес смених тампона на двигателя в МП Младост. И... егати кефа!  8)  Няма ги вибрациите във волана на място, няма го резонанса в купето между 1750 и 2000 оборота! Явно всичко е било от тампона! Както беше писал и колегата gsto, на място по светофарите, с леко пусната музика чак да се чудиш колата работи ли... Що не го смених по-рано... ама здраве да е.
Между другото по фактура го водят "ограничител на въртящия момент в дясно". Цената за смяната - 18.05 лв. с ДДС :)
Ето още една снимка отдолу на стария:

Mondeicho

Тези симпатяги имали от МП  и някакви нормални цени. Това по ценоразпис трябва да отнема не повече от 20 мин. Браво, че всичко е наред след смяната му.

Ilian Petrov

Ами да, явно за определени неща цените им на сервиза са нормални. Колата беше готова след около 50 мин., но със сигурност са го сменили по-бързо. Иначе за оригинален тампон ми обявиха цена от около 200 лв. Аз на Meyle го взех за 97 лв., ама дали е читав времето ще покаже.

Ilian Petrov

Днес смених филтърчето за картерните газове, което си е един обикновен дунапрен. :) 

Взех го от МП за 4,86 лв. Четох, че трябвало да се сменя на 30 - 40 хил., а аз нямам идея кога е сменяно последно.
Старият беше доста омаслен:

Ilian Petrov

След автомивка една фотосесия... за кеф........

gsto

Dmitarcho

Голям красавец тоя Фикус ;)

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ръца Пръца

Ilian Petrov

Дааа, съгласен съм с вас  :)

От вчера със съдействието на Pyrhel, вече както си трябва:

Ilian Petrov

Привет на всички!
Да споделя малко впечатления от пътуването до морето /Синеморец/ и най-вече за поведението на колата на магистрала, че досега нямах толко дълги преходи.
Ами за пореден път ще кажа, че съм много доволен! При 130 км/ч и 3500 оборота, двигателя почти не се чува, а шума е основно от въздушната струя и гумите. При 140 км/ч се чува по-отчетливо двигателя, но не е нещо страшно. Преди да сменя тампона на двигателя не беше точно така и както вече съм писал, ефекта от смяната е осезаем. При каране с около 130 км/ч, разхода по борд е около 9/100, а реалния на газ е 9,5-10/100. С газ по 0,83 лв. хич не е зле. С изпреварванията няма никакъв проблем и колата от 110 нагоре дърпа здраво. С пуснат климатик обаче нещата се променят драстично. :) Имам усещането, че 25-30% от мощността изчезват и работата става спъната >:(  Нооо това е положението и затова пътувах рано сутрин и късно вечер, без климатик и колата е пушка.
И така километрите си се трупат и до края на месеца ще трябва да сменям масло и филтри...

Mondeicho

Странно ми е 145 к.с и да ги спъва този климатик ???
Моята е 130, да дизел но особено на висока скорост не го усещам.

Ilian Petrov

Ами за мен е нормално, за чист атмосферен бензинов двигател с въртящ момент 185 Nm. При пуснат климатик си поддържа скоростта без проблем, но ускорението и изпреварванията стават други.
На мен пък ми е странно какво се случва при масовия бензинов 1.6 с пуснат климатик...

nixel

Колега, при мен климатика не оказва никакво влияние на двигателя.
За изпреварванията важното е да вдигнеш 4200 оборота. Ускорението е невероятно при тези обороти. Все едно изпреварваш спряла кола.  8)

При мене проблема е че в това топлото време ми се позагуби мощността след 4200 оборота. Вече не залепям на седалката. Но дали със или без климатик - няма разлика. Едиствено има разлика сутрин и на обед.
Сутрин е хладно и съм без климатик. На обед е жега и го пускам. Но разликата във вървежа го отдавам на разредения въздух в жегите и сгъстения по хладно. На обед дали ще пусна климатика или не (тествал съм) - разлика няма. Писал съм в моята тема, понеже се чудя дали е повод за притеснение.
http://fordbg.com/forum/index.php?topic=7324.msg110012#msg110012

Ilian Petrov

Хм, не съм забелязал при мен да има разлика във вървежа при хладно и топло време.
Иначе над 4000 оборота рядко качвам. Само при някое изпреварване или от време на време за кеф :)
Но климатика ме спъва определено и започвам да си мисля, дали пък тогава е възможно нещо да не е наред...

gsto

Цитат на: Ilian Petrov в 02 Август 2016 11:39:56
Хм, не съм забелязал при мен да има разлика във вървежа при хладно и топло време.
Иначе над 4000 оборота рядко качвам. Само при някое изпреварване или от време на време за кеф :)
Но климатика ме спъва определено и започвам да си мисля, дали пък тогава е възможно нещо да не е наред...

В една от темите назад, някой беше писал пак за регулирането на клапаните и как започват симптомите. "На баир нагоре и особено с климатик, се усеща липса на мощност".
145 к.с. на това купе би трябвало да не усещаш климата въобще, без значение дали е атмосферка или не.
Карал съм кола със 143 к.с. бензинов мотор и не съм усещал климата изобщо.

К.Методиев

Чак въобще няма как да не се усеща климатика.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

sinnerman

Цитат на: Ilian Petrov в 02 Август 2016 11:39:56
Покарай или се вози в същия фокус като твоя, за да имаш база за сравнение. Иначе може да се вкараш в излишен филм. Иначе за прословутите клапани, за двигателите с ремък пише:ако има нужда регулиране на 160 000 км. при смяна на ремъка. За твоя мотор с верига, трябва да провериш. Свещите ги дават за смяна обаче на всеки 50к км.

Alexi

какво общо имат конските сили с усещането на климатика ,не пишете наизуст .. при 2000 оборота тоя мотор има някакви стотина нютона който не усеща климатика да провери дали той изобщо работи :) и аз си усещам климатика макар и незначително ,понеже си познавам добре колата и кога как ускорява .. горещия въздух също се усеща тъй като е по беден на кислород

К.Методиев

Алекси е абсолютно прав, атмосферките жегата ги мори яко, при температура на входящия въздух над 60 градуса си се усеща доста, а за климатика няма как да не се усеща както вече казахме.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Ilian Petrov

След всички мнения и съвети да обобщя:
- свещи не съм сменял, защото колата върви много добре /без пуснат климатик/, но може би вече трябва да ги сменя;
- Алекси, не си съвсем прав, че при 2000 оборота са 100-на нютона, а са към 160 :)

- напълно съм съгласен, че и при пълна изправност, при атмосферните двигатели няма как климатика да не се усеща.