C какво масло карате фордовете си?

Започната от Alexi, 04 Октомври 2011 14:58:56

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

spaun

Поръчах това
Shell Helix Ultra Professional AF 5W-30 5Ltr

До българия и с кода за отстъпка излиза 50 лева
http://www.eurocarparts.com/ecp/p/car-accessories/engine-oils-and-car-fluids/engineoils/5w30-engine-oil/?521772611&0&cc5_247

Alexi

само внимавайте откъде поръчвате ,че руснаците бутилират всичко наред :

:D

spaun

Тази новина е размятат от една година. Ако си чел трябва да знеш, че капацитета на тези, които показваш не може да задоволи 1/2 от Москва.

Alexi

абе трябва да се съгласите ,че нещо цените на маслата у нас станаха подозрително евтини в някои онлайн магазини .. до степен да са по евтини от на големите магазини в белите държави а все отнякъде трябва да го пазаруват

BeTaTesTeR

Да беше новината от Турция, Македония, Гърция, Сърбия да се притесняваш ама да ги вкарват чак от Русия не ми се вярва. Просто няма да им е толкова изгодно.

Alexi

контейнер от малайзия идва до БГ за 17$ на тон .. това не е Еконт че да е скъпо :)

Bivola

Цитат на: infomar в 02 Май 2016 15:21:40
Дано не греша, но за мен си определих следните масла които отговарят напълно на спецификациите на Форд. С всички останали масла, не, че няма да работи колата, но тези след като покриват изискванията, не намирам причина да не ги използвам, а да прилагам други, на които имената им звучат красиво.
По-скъпите масла съм поставил към края....

(1)Total Quartz 9000 Future NFC 5W-30 - 5л= 60 лв. синтетично.
(2) FORD Formula F 5W30  5л=50 лв. Синтетично.
(3) DIVINOL 49170  Divinol Multilight FO 2 5W-30 - полусинтетика. 5л=60 лв.
(4) Castrol Magnatec Professional A5 5W-30 Ford - 5 Л= 67 лв.
(5) CASTROL MAGNATEC PROFESSIONAL A1 5W30 -5л= 90 lw.
(6) Aral High Tronic F SAE 5W-30 5л=80/90лв.
(7) MOBIL SUPER 3000 X1 FORMULA FE 5W30 - 5л=80 lw.
(8 ..ENROL Fortence  5W30 5л=90лв. Синтетика.

Може някой да внесе корекция.

Подскажете читава продавалница/сайт от където да купувам.

Виж, по принцип, което и масла от тези да избереш колата ще върви и едва ли ще забележиш разлика, нито пък би се отразило на живота на мотора в средносрочен план.Според мен сигурните места за закупуване на масла са Титан Фукс от Ауто+, Яко от Яко България, Равенол от Грид Трейд - за тези се сещам в момента, но сигурно има и други. Като кусур на Титана е, че е малко по-скъп.
Според мен изпускаш Yacco Lube F 5W30 и Ravenol FO или FEL 5W30 - kaто единия от двата Равенола беше по-скъп.
Да не забравяме, че в темата с отстъпките в момента един колега предлага доста добра отстъпка на масла от Тех-ко, около 50%.

И най-важното, което бих ти казал, е че много го мислиш.Хващай едно за ушите и го наливай.

Mondeicho

Цитат на: tekalladi в 02 Май 2016 11:44:31
Абе не знам вече към какво масло и аз да се насоча,за моята Fiesta.На първото обслужване и сложих масло BMW 5W30.Трябваше да го сменя на 20000км.Обаче за 12000км почна да присветва лампата.Беше намаляло безобразно.Сложих MOTUL 10W40.С него горе -долу беше добре,за 10000км , долях остатъка от 5-те литра.След това минах на FORD formula  10W40,направо ужас-2литра доливане за 10000км.Сега съм с MOTUL 5W40-do 5000km съм долял 1л и си купих още един за останалите 5000км.Не знам кво да правя.Колата има компресия,запазен е двигателя,има мощност,обаче с тия масла се видях в чудо.Един приятел ми каза,че имал същите проблеми с неговия Фиат докато слагал SELENIA,сега го кара с TOTAL QUARTZ 10W40 и казва,че не го пипа.Направо не знам...

Тук нещо ми се струва, че колата по скоро има проблем. Много големи са тези доливания за да му няма нищо. До 1л макс и то ако го прави с едно от тях, но с повечето да слагаш 2 л допълнително, бих се замислил сериозно...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

infomar

Цитат на: Bivola в 02 Май 2016 23:39:30
Виж, по принцип, което и масла от тези да избереш колата ще върви и едва ли ще забележиш разлика, нито пък би се отразило на живота на мотора в средносрочен план.Според мен сигурните места за закупуване на масла са Титан Фукс от Ауто+, Яко от Яко България, Равенол от Грид Трейд - за тези се сещам в момента, но сигурно има и други. Като кусур на Титана е, че е малко по-скъп.
Според мен изпускаш Yacco Lube F 5W30 и Ravenol FO или FEL 5W30 - kaто единия от двата Равенола беше по-скъп.
Да не забравяме, че в темата с отстъпките в момента един колега предлага доста добра отстъпка на масла от Тех-ко, около 50%.

И най-важното, което бих ти казал, е че много го мислиш.Хващай едно за ушите и го наливай.

Няма начин да не мисля, след като ми казаха, че почти всички масла предлагани у нас се правят (дали легално или не) в "Приста оил" - Плевен и бутилират в Русе....Кастрол, Тотал....и др.
Получава се един затворен кръг..... не всеки може да купува директно от Германия.

Ilian Petrov

Цитат на: infomar в 02 Май 2016 18:21:34
И аз го гледах.... ама много скъпо това....90-100 лв....... като че парите за нищо ги нямат.

Е да не е евтино, но пък производителя твърди, че е 100% PAO. Пък и вероятността да се попадне на менте би трябвало да е доста по-малка в сравнение с изброените от теб марки...

gsto

Аз от поне 2 години купувам масло само от мото-пфое. Като отворя тубата и сравня цвета на маслото с това от магазина и оставам шокиран  ???
Иначе, фокуса се кара с 5w30, на мондеото му слагат 5w20  ::)

infomar

Цитат на: gsto в 03 Май 2016 09:57:32
Аз от поне 2 години купувам масло само от мото-пфое. Като отворя тубата и сравня цвета на маслото с това от магазина и оставам шокиран  ???
Иначе, фокуса се кара с 5w30, на мондеото му слагат 5w20  ::)
Извинявай за любопитството, но н каква цена купуваш маслата от МП.
Преди малко говорих с тях (магазина в Плевен) и като гледам цените които се споменават по форумите, нямат нищо общо с които ми казаха.

Предлагат и то не на всякъде във всичките си магазини наливно  FORD Formula F 5W30   по 17.50 (5л= 88лв) и
Castrol Magnatec Professional A5 5W-30 наливно по 19 лв, или в туби по 1 литър 22 лв. (5л=110 лв)

V.Buzev

Цитат на: infomar в 03 Май 2016 10:46:24
Преди малко говорих с тях (магазина в Плевен) и като гледам цените които се споменават по форумите, нямат нищо общо с които ми казаха.

Предлагат и то не на всякъде във всичките си магазини наливно  FORD Formula F 5W30   по 17.50 (5л= 88лв) и
Castrol Magnatec Professional A5 5W-30 наливно по 19 лв, или в туби по 1 литър 22 лв. (5л=110 лв)

Имам 50% отстъпка на маслата в ТЕХ-КО. Ако си харесаш някакво там мога да ти взема.
Пример:
MAGNATEC A5 5W30 1L - 14.11 лв
MAGNATEC A5 5W30 4L - 51.41 лв

gsto

Цитат на: infomar в 03 Май 2016 10:46:24

117лв. беше 5 литрова туба 5w30 миналия четвъртък в София, Мото-Пфое Младост - може намаление да е имало.
20% отстъпка имам ... та цената на маслото ми беше около 94лв.
Маслото е такова:

Alexi

с тия масла правят каквото си искат .. преди А1 беше "фордовско" с емблемата на Форд и препоръчвано навсякъде ,сега стана А5 .. аз за това не ги и гледам тия стандарти фордовските щото явно който плати неговото масло се оказва одобрено

Pyrhel

Цитат на: Alexi в 03 Май 2016 11:49:23
с тия масла правят каквото си искат .. преди А1 беше "фордовско" с емблемата на Форд и препоръчвано навсякъде ,сега стана А5 .. аз за това не ги и гледам тия стандарти фордовските щото явно който плати неговото масло се оказва одобрено
Абсолютно точно...

А Формулата е чист Кастрол, но с различен оцветител. Дори в сайта на Касторл пише, че те го правят :D Вижда ми се абсурдно да се слага масло, което не е било произвеждано, когато е мислен мотора (за 5-20 говоря). По-голямото плискане при температура не значи по-добро смазване, доста често е точно обратното...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

infomar

Тя каква става..... да си  купиш кола е все едно избираш съпруга - на късмет. Купихме коли, сега да си купим масло за тях, също на късмет. Да е.. този живот - докога все на късмет ще го караме :'(

Взе да ми писва, ама няма мърдане, че колкото повече мърдаш повече влиза.

Ще заложа на Castrol Magnatec Professional A5 5W-30 Ford, (все ще ме изкара 4-5000 км) пък ако не ми хареса, догодина следващото от списъка.

gsto

Цитат на: Pyrhel в 03 Май 2016 12:21:13
Вижда ми се абсурдно да се слага масло, което не е било произвеждано, когато е мислен мотора (за 5-20 говоря). По-голямото плискане при температура не значи по-добро смазване, доста често е точно обратното...

Какво да направя като го сменям там за да ми важи гаранцията...
После ще му слагам 5w30...на 5w20 пише - FOR ECOBOOST ENGINES :D Моя не е такъв :)

sinnerman

Цитат на: gsto в 03 Май 2016 15:13:53
Какво да направя като го сменям там за да ми важи гаранцията...
После ще му слагам 5w30...на 5w20 пише - FOR ECOBOOST ENGINES :D Моя не е такъв :)
5w20 не е за твоя мотор. Ако продължаваш да си сменяш там маслото, искай Формула или Кастрол 5w30. Пак ще ти важи гаранцията.

infomar

На някой може да е интересно, за мен е доста ценна информация, но е на руски език:

Диагностика состояния масла в двигателе по капельной пробе
http://www.edial.ru/articles/diag-po-kap-probe.html

Качество масла.
http://5koleso.ru/articles/Magazin-Avtohimiya/Kachestvo_masla_Maslyanaya_golovolomka

Масло - когда менять масло? Часть I.
http://bmwservice.livejournal.com/155783.html

Масло - когда менять масло? Часть II. Пятна.
http://bmwservice.livejournal.com/156028.html

Когда менять масло. Часть III. Точка.
http://bmwservice.livejournal.com/156346.html

Mondeicho

Прочетох материалите и като обобщение се казва, че 30 000 км пробег с едно масло определено съсипват най вече турбо бензиновите автомобили. За дизела казват, че поради по ниската температура на двигателя е малко по щадящо. Аз принципно не бих и пробвал да карам толкова дълго с едно масло. За София най много до 10 000 и сменявам...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

infomar

Интересен е метода с който ориентировъчно определят кога едно масло е за смяна. Така може да се предпазим от ментетата.

п.с.
Не намерих/видях дали има тема във форума за тестване на маслата от шофьорите. Ако има, може това да се премести там или ако няма да се отвори нова тема по преценка на модераторите.

Dmitarcho

Във нашата фирма, има някаква апаратура, която мери някакъв вискозитет на маслото. Но трябва да имаш и ново масло.... Качва се една капка....изкарва някакви числа....качваш капка от щеката на колата...и сравнява вискозитет /може и нещо друго да е/ между новото и отработено масло. Преди време с Фокуса си мерих веднъж Формулата на 10 000 км. беше изгубила 35% процента от свойствата си.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ръца Пръца

Bivola

Имаше някаква "урутка" , която сравняваше разликата в електрическата проводимост между работило и ново масло от една и съща марка и на база на това оценява в какво състояние е маслото. Идеята е, че работилото масло има повече метални микрочастици, продукт на износването, в себе си и съотвтно е по-проводимо.

redchampions

Здравейте!

Имам един практически въпрос: мойта кола като я взех беше с Castrol 5W40 и беше малко над средата на щеката, толкова остана още повече от половин година докато го сменя, не мръдна. Смених го с Ford 5W30 през август миналата година и доскоро стоеше на максимума, чак сега забелязах, че малко е паднало и долях. Според вас да започна ли да слагам пак 5W40 като малко по-гъсто, сегашното май го папка по малко?

VENTCI

infomar

Oт многото четене по разни форуми ми се наложи мнението, че ако едно масло не ти е правило проблеми, държало се е добре и нямаш забележки към него, не  трябва да се сменя с друго, щото някой казал че е по-добре. Или с една дума - ако нещо работи добре, не го разбутвай с експерименти.

Попитали 10 човека кое масло е по-добро и получили 10 различни отговора.

Не разбирам много от масла, затова се доверих на производителя - това което ТОЙ препоръчва за неговите коли.

п.с.
От 5W30 и 5W40 има много различни марки, важно е коя от тях ще е най-добра за ТВОЯТ двигател.

redchampions

Аз нямам оплаквания и от двете. Доколкото прочетох в 2 pdf-a за C-Max до 2007 и след 2007, и в двата пише 5W30, много хора около мен карат с 5W40...

Eastbourne

Карат с 5w40 заради температурите през лятото в България.

infomar

Някой знае ли какво масло препоръчва ФОРД за гаранционните си коли продавани в Гърция и по-южни страни, където температурата лятно време е доста над 30 гр. по някога?

Чувал съм за някакви фирмени указания по поддръжката които спуска производителя до сервизите си периодично. Дайте информация какви са те и може ли да се намерят и видят от простосмъртните. Там имало много интересни неща за масла... филтри ... гаранции на отделни възли и др.