C какво масло карате фордовете си?

Започната от Alexi, 04 Октомври 2011 14:58:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

emkata

Ползвал съм сайта, не мога да кажа нищо лошо. Вземал съм масло Тотал 5W40, филтри, накладки и ролка за фокуса.

dimkaraganchev

Цитат на: Manolcho78 в 20 Ноември 2015 20:19:09
Някой да е поръчвал от тук: Авточасти АМ-АВТО, Пловдив? Мен лично мен ми е странно защо 5W30 на Ford Formula е с няколко стотинки по-евтино от 5W40 пак на Ford Foрмула.
Аз миналата година сложих Total Quartz 9000 - 5W40 5 л., ама го взех доколкото си спомням за около 80-90- лв. от Монтана, а в тоя сайт цените са доста надолу
И 2-та вида масла са полусинтетика.

moni74

За втори път слагам Castrol Magnatec 5w30 А1. За 74к откакто имам колата съм слагал само Форд Формула и веднъж Кастрол.

----------------------------

Manolcho78

Цитат на: dimkaraganchev в 21 Ноември 2015 09:07:25
И 2-та вида масла са полусинтетика.
Ха, би трябвало да са пълна синтетика, а и така пише: Synthetic technology.  Доколкото съм запознат 10W40 са полусинтетика, надолу са пълна, ама знам ли и аз ;)
Свят - шарен, шматки - бол :)

Alexi

да не кажа ,че са минерални и 2те масла - в държави в които измамните надписи са забранени ( примерно Германия ) надписа липсва на тубата .. забележи дребните разлики :

и да Edge също е минерално масло произведено с хидрокрекинг както и Формулата

dimkaraganchev

Цитат на: Manolcho78 в 21 Ноември 2015 13:34:21
Ха, би трябвало да са пълна синтетика, а и така пише: Synthetic technology.  Доколкото съм запознат 10W40 са полусинтетика, надолу са пълна, ама знам ли и аз ;)
Да, би трябвало, но не са. Надписите са само за заблуда. А и на такава цена пълна синтетика, т.е. на основата на полиалфаолефини (PAO) няма.

Pyrhel

Онзи ден видях цената на Тотал-а, защо е толкова евтин, явно и при него има някаква схема... Кварц 9000 5в-30 е 39 лева 5 литра ???
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Иван Вълков

Цената отговаря на качеството за съжаление......моят доверен монтьор който поддържа и автопарк от 50 буса сподели че точно Тотала не е на предишното ниво. По негова препоръка го избягвам, но всеки си знае.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

TourneoRS

Защото само етикета му е Тотал. Довечера ако си намеря снимките,ще постна ..

IVECO -  с него не се ходи надалеко .

moni74

Цитат на: Pyrhel в 28 Ноември 2015 04:40:35
Онзи ден видях цената на Тотал-а, защо е толкова евтин, явно и при него има някаква схема... Кварц 9000 5в-30 е 39 лева 5 литра ???

Купи си го от представителството на Ситроен. При тях е внос от Франция. Но пък къде е правено, не знам.

----------------------------

Pyrhel

Не съм и тръгнал да купувам, но ми стана интересно, защото е доста евтино - дали е менте или пак минерален шит. Мотулът ми дойде на 55 лева тубата, та не се и замислям 8)

ivchotr

Цитат на: Manolcho78 в 21 Ноември 2015 13:34:21
... Доколкото съм запознат 10W40 са полусинтетика, надолу са пълна, ама знам ли и аз ;)

Това дали маслото е синтетика, полусинтетика или минерално, не зависи от числовата маркировка. С 10W40 примерно може да има масло и от трита вида. Както и с всяко друго обозначение. Тези числа показват какъв е вискозитетът на маслото при ниски и високи температури. Само това. Интересно ми е, че в Мотопфое видях масло с горен индекс до 30, а за нашите географски ширини се препоръчва обикновено към 40.

Alexi

то там ако погледнеш внимателно ще видиш и с 20 горен индекс :)

TourneoRS

Ето и снимките, имам още няколко но са "счупени" и не излизат.Общо взето всяка една рафинерия може да ви бутилира всякакво масло. Условието и е да има поне един цикъл на машините . Има две марки масло които ги няма снимките. В БГ струват 4,50лв литъра на едро/10в40/ , затова не е и учудваща и цената на тотала.Подочувам, че и Румънският пакетаж също бие ниски рекорди .

BeTaTesTeR

Руснаците са направили доста интересен 120 часов тест на 4 топ масла. Резултатите също са интересни, пълна издънка на прехваления Castrol. Повече няма да взимам това масло. На следващата смяна мисля да пробвам въпросния победител  Motul 8100 X-Clean FE 5W30, цената му е колкото на Castrol-a 76 лв. за 5 литрова туба.

Ето и линк към целия тест:

Экспертиза: «убиваем» импортные синтетические масла российским бензином

AlexanderBozhinov

Pyrhel

Цитат на: BeTaTesTeR в 30 Декември 2015 14:57:21
Руснаците са направили доста интересен 120 часов тест на 4 топ масла. Резултатите също са интересни, пълна издънка на прехваления Castrol. Повече няма да взимам това масло. На следващата смяна мисля да пробвам въпросния победител  Motul 8100 X-Clean FE 5W30, цената му е колкото на Castrol-a 76 лв. за 5 литрова туба.

От последното сипване на Мотул-а съм супер доволен, но сипах X-Cess, а не X-Clean. Много зависи и дали наистина сипваме Мотул, Кастрол или само така изглежда, ето какво се появи преди десетина дни: Масштабный контрафакт.

tihomir8611

Аз пък вече втора смяна карам със Мобил и филтри Mahle (race) (ford)

TourneoRS

Ами аз ви казах че е лесно  :D, туби и етикети се правят лесно, боза за пълнеж също

Bivola

Миналата седмица със смяна на съединител смених и маслото на жената на Си троен С3 1.4хди и сипаx  Mobil 0w40 New Life. Колко е истинско не знам.Сега за фиестата много се чудя дали пак да сложа Яко 5w30 или същия Мобил  или Равенол VST.   Преди време бях чел дали тук дали в другия форум за една тема в немски форум , където някакъв химик имало, който стигнал до извода, че на Тдци-то най-добре му се отразявало 5w40 с норма по Мерцедес 229.3 или 229.5 Реално това 5 w30 освен за икономия на гориво друга цел няма. Някой сипвал ли е 5w40 и ако да какво? Да не говориме, че тия масла по 40-50лева са ми силно съмнителни да не идват и те от някакъв такъв склад като тоя по нагоре.

m_focus

Аз съм с тотал 5в40 инео, скъпичко е обаче, едва ли пак такова ще сложа ...
карай форд и бъди горд :)

didony

Аз сипвам вече трети път Ravenol 5w40 и съм много доволен, доливам 700-800 гр. между смените. Тубата 5л. ми излиза 88 лв. Не мисля че е толкова скъпо, зависи колко често го сменяш.

TourneoRS

Икономията на гориво с 5w30 е минимална, най вече се използва заради еко нормите. Това масло не пази двигателя в дългосрочен план.

BeTaTesTeR

А какво масло според теб трябва да се сипва за да защитава по-добре двигателя? Аз на последната смяна сипах 5W-40, но в един сервиз ми казаха по-добре си сипвай 5W-30. В крайна сметка бих сипвал масло, което ми пази по-добре двигателя, ма*ната им на еконормите.
Може би трябва да се гледа HTHS (High-Temperature, High- Shear) коефицента да е по-голям както пишат в теста, който дадох по-горе. В него точно  Motul 8100 X‑сlean FE беше с най-висок такъв коефицент. А мисля, че изискванията на Ford са този коефицент да е по-нисък, вероятно затова техните масла не пазят добре двигателя. Поправи ме ако греша де, но така си размишлявам. А дали принципно 5W-40 маслата имат по-висок  HTHS коефицент от  5W-30 маслата не знам?

ivchotr

Маслата с индекс W 30 не са пригодни за нашия климатичен пояс, където летните температури минават 40 градуса в доста дни (става въпрос на слънце, щото прогнозните температури ги мерят на сянка). Поради тази причина ми се струва удачно, а и винаги така съм правил, да се слага масло с втори индекс поне 40. Форд препопръчват да се слага W 30, но не посочват за кой регион е тази препоръка, а регионите са от значение. С такова масло в страните покрай Екватора колите нямат да издържат дълго.

m_focus

Цитат на: ivchotr в 02 Януари 2016 22:39:57
Маслата с индекс W 30 не са пригодни за нашия климатичен пояс, където летните температури минават 40 градуса в доста дни (става въпрос на слънце, щото прогнозните температури ги мерят на сянка). Поради тази причина ми се струва удачно, а и винаги така съм правил, да се слага масло с втори индекс поне 40. Форд препопръчват да се слага W 30, но не посочват за кой регион е тази препоръка, а регионите са от значение. С такова масло в страните покрай Екватора колите нямат да издържат дълго.
Подобно беше мнението и на майстора при който ходя да си сменям маслото, а човека от много години се занимава само с масла и му имам доверие, затова когато ми каза да сложа 5в40 вместо 5в30 се съгласих без да се замислям, тъй като преди ми беше разказвал за зависимостта с външната температура.

Dmitarcho

Това 5В40 ще е подходящо за летните месеци, а студените ? На мен като ми се пада края на този месец някъде /сменях таблото, и загубих предните километри ;) и ще го сменям на период този път/ какво да му сложа ? 5В40 няма ли да е "по-дебело" и да е "по-труден" студения старт ?
Ръца Пръца

m_focus

Ами при нас в момента е -8-9, колата ми е пред нас, не е в гараж, аз паля по следния начин: подгрявам първо за 10-15 секунди, после отново правя подгряване за 10-15 секунди и въртя, паля от първия път в рамките на 1-2 секунди. Ако питаш дали тресе, не особено, малко повече от другия фокус, който е бензинка с 10в40 на Q8.

Alexi

аз не виждам връзка с факта ,че лятото става +40 ( което не е вярно де но това е отделен въпрос ) .. нали си има охладител на маслото .. аз съм го и мерил - след каране 200 км лятото при + 30 ,маслото нямаше 90° т.е. колкото антифриза беше ,88-89°

dimkaraganchev

Цитат на: Dmitarcho в 03 Януари 2016 00:39:11
Това 5В40 ще е подходящо за летните месеци, а студените ? На мен като ми се пада края на този месец някъде /сменях таблото, и загубих предните километри ;) и ще го сменям на период този път/ какво да му сложа ? 5В40 няма ли да е "по-дебело" и да е "по-труден" студения старт ?
За студения старт се гледа индексът пред W, а не този, след него. И аз карам моите коли само с 5W40 и след толкова години не съм имал никакви проблеми, ни зиме, ни лете.
Цитат на: Alexi в 03 Януари 2016 09:29:56
аз не виждам връзка с факта ,че лятото става +40 ( което не е вярно де но това е отделен въпрос ) ...
В книжките на много автомобили има таблици, в които са посочени препоръчителните температурни интервали на маслата. Там си пише черно на бяло, че за българския климат е по-добре да се използва масло с вискозитет 5W40. Но това не е единственото, което трябва да се гледа. Има и други спецификации, с които трябва се съобразява човек.