Колко ви е данъкът на колата и плащате ли си го?

Започната от Bobi, 06 Януари 2012 15:50:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nRj

Понеже не бях плащал данък от 4 год. и беше се събрал около 120лв. (по около 30лв. на година) малко не ми се даваха толкова пари на куп и затова реших и ги събрах за 2 месеца и ги закарах и си го платих със ЖЪЛТИ СТОТИНКИ (1 ; 2 и 5 ст.)  :)) беше голям кеф  :P (happy) :P

pantata

103KW, но плащам за 85 (Благодаря ви КАТ Хасково :) ). 180 и няколко лева, първоначално не ми се занимаваше да плащам и това лято реших да проверя колко дължа - бяха близо 600 лв с лихвите. Останаха 150 да им давам ;)

ПП: Другия месец ще има томбола и може да извадят късмет да им платя :D

PcMan

И какво, RS с 215 по книжка ще дава 400лв  :D
За моя тдди 90 коня давам ~32лв в София. 2009-та го купих без да ми искат бележка от общината при нотариуса, 18м. беше каран в България, регистриран, всичко без да е вписван в общината. Отидох, вписах си го, проблем не са правили дори не питаха кога е вкарана в Б-я, само новия талон искаха и  (thup) Но сега са стегнал

hotblooded

За моята миналата година е бил 214 лв (вкл 5% отстъпка за плащане преди 31.03), но тогава е била в графата "до 5 годишни", сега вече е в от 5 до 14 години и уж трябва да е по-малко, но още не са готови от общината. Иначе Астра 75 к.с в Бургас е 26 лв данъка, за 190D ( 72 к.с ) в София е под 20. Колата от подписа ако я рег. в Бургас май ще е към 280 лв (като нищо ще я оставя със софийска регистрация)...

Alexi

щом е бил 214 лв е била в графата до 5 годишни вече .. инак е около 500 лв познай откъде знам :)) всяка започната година се брои месеците не ги гледат .

hotblooded

Значи и тая ще е толкова... Иначе няма логика - на 155 коня кола до 5 год да е под 300 лв данъка. Добре поне че в талона е писана 110 kW :)

Alexi

не е по темата но колата ти е 150 коня а не 155 ,тъй като си се паднал с Евро 4 мотора ,за това и в талона ти пише 110 кв ...

escobar

G_o_c_e_v

Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

VENTCI

При мен сумата е същата като на  G_o_c_e_v  -  30.57 лв.

G_o_c_e_v

М, чи те братчета бре :D няма причина да са с разлики (fri)
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Dmitarcho

Мондю като го купувах от Русе, пича беше забравил да си плати данъка и тича до данъчното да го плаща, спомена нещо от рода на 180 лв. Аз като истински Габровец и добър внук купих кола на баба ... да си кара доматите и картофите от бустана ;) а бабата нали е на години и има рзни болежки, държавата е решила да я инвалитизира жената и да и спести някои плащания - включително и данъка на колата и :P че и годишна винетка ми дава държавата, та да мога да си чупя колата по междуградските пътища ;)
Ръца Пръца

hotblooded

216лв и 40 ст. но моята е със Сф. регистрация...

dimkaraganchev

За тази година 16,93лв за Примерата и 10,45лв за Фиестата. Плащам си ги с кеф. 8)

don_Kyci

8лв и 72 ст. фокус 2010 1.8 тдци 115 коня :) регистрирана в пазарджик

Alexi

don_Kyci

регистрирана е като товарен автомобил :) там данъка се начислява според килограмите на автомобила

hotblooded

Цитат на: Alexi в 28 Август 2012 15:00:40
явно по талон е под 100 коня
100 не са проблем, проблем става ако са 101 и повече :)

Chr81

Да допълня и аз. 101кс не са проблем. Проблем са 102кс. Идеята е, че ниският данък е определен до 74KW, а 74KW са точно 100,64кс, което се закръгля на 101кс. Опел Вектра II 1,6 бензин, регистриран като 101кс също е ниския данък. Ако обаче имаме 75KW, което е 102кс /например Шкода Октавия 1,6mpi/, то тука вече е високия данък т.е. около 300-350лв отгоре на кола до 5 години.

К.Методиев

На мен мондео 1,8 16V 115 коня, данъка ми е около 117лв в Перник, понеже колата беше на друго име и за 5 години данъците бяха станали 720лв с лихвите, платих си като поп и сега вече не плащам данъци направих си колата инвалидна.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Dmitarcho

Цитат на: don_Kyci в 28 Август 2012 14:49:31
8лв и 72 ст. фокус 2010 1.8 тдци 115 коня :) регистрирана в пазарджик

Как се регистрира очеизвадно лек автомобил като товарен !!! Баси случката ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Цитат на: dmitarcho в 28 Август 2012 20:30:11
Как се регистрира очеизвадно лек автомобил като товарен !!! Баси случката ;)
Може да го е купил регистриран така.  Като е нова кола - доста често вносителите съдействат за такива шашми. Не знам дали го дискутирахме тук но до колкото знам (може и да бъркам) ако я рег. като товарна - купуваш винетка за товарна.

Dmitarcho

Има ли разлика в малкия талон - за товарен и лек автомобил ? Едва ли милиционера ако спре Фокус ще гледа дали Винетката му е за товарен автомобил ;) Те ако ще правят проблем, ще му направят как така този автомобил е регистриран като товарен ;) Могъл е - оправил се е - лошо няма, за такива "шашми" съм съгласен :P
Ръца Пръца

TourneoRS

Колегата ми има Нисан Алмера Тино 2.2 печка . От чужбина дойде регистриран 1+1 , мина комисия , слага си колани отзад и тем подобни глупости за да го регистрира 5 места . Значи шашмите не ги правят само в България  ;)
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

supertorr

Цитат на: TourneoRS в 28 Август 2012 22:09:03
Колегата ми има Нисан Алмера Тино 2.2 печка . От чужбина дойде регистриран 1+1 , мина комисия , слага си колани отзад и тем подобни глупости за да го регистрира 5 места . Значи шашмите не ги правят само в България  ;)
Да ама само тук ги използват, направилно..

escobar

Системата за определяне на данъците върху колите в България е тотално сбъркана и популистка, и доста лява.

В момента може да караш ЕВРО 6 кола, със старт-стоп и така-нататък, 120 коня и ще плащаш 400 лева данък.
От друга страна може да тровиш с 6 литров Мерцедес 1989 и да плащаш 12 лева.

Логиката е обратната, но в България.......

hotblooded

Цитат на: escobar в 29 Август 2012 07:22:38
Системата за определяне на данъците върху колите в България е тотално сбъркана и популистка, и доста лява.

В момента може да караш ЕВРО 6 кола, със старт-стоп и така-нататък, 120 коня и ще плащаш 400 лева данък.
От друга страна може да тровиш с 6 литров Мерцедес 1989 и да плащаш 12 лева.

Логиката е обратната, но в България.......
Именно колега - в цял свят държавите стимулират купуването на нови икономични и екологични коли, само тук сме на обратно....

pantata

Затова всеки мисли как да прекара общината, аз например на Мони сега плащам 32 лева, вместо 144. Стига им толкова... на предното и на лагуната плащах по 190лв като поп.

hotblooded

A някои крайни популисти искат "данък лукс"..... че той си го има - нима новите коли не плащат повече и то много (За дъртата Астра 1.6 '92ра данъка е 12 лв, за Астра 1.6 2009та - данъка е 400 лв) ? Нима ставката за над 101 коня не скача с пъти? Нима жилищата в по скъпи квартали не се облагат с по-високи данъци, че и новите жилища също се облагат с повече... нима панелките не са с по нисък данък от тухлените и ЕПК...

don_Kyci

колеги, регистрирах така колата когато я купувах нова от МП. Всъщност това беше едно от изискванията при закупуване на кола. От МП наистина съдействаха за регистрацията, но след това сам се оправяш с данъчните...
По принцип колата се воси категория Н1(ако не се бъркам), което по закон означава кола с пътнически места-4бр + товарно отделение(багажник).
Полицаи досега не са ми правили проблем, тъй като имам закона в жабката и не им давам да наглеят.

Винетката, която ползвам е за кола. Махнаха го това изискване, трябва колата да е над определени тонажи за да е с винетка за камион.