Зимни-летни гуми, кога да сменяме?

Започната от Neli95, 09 Февруари 2016 18:45:18

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Neli95

Здрасти от мен пак (wave)

Време ли е да сменяме вече зимните с летни гуми? В София днес беше 20 градуса!

martin1977

Не, разбира се. Както днес е било 20 градуса, така утре пак може да стане минус 20 и всичко да е сняг и лед. Все пак е февруари. И на мен ми се иска да е лято, но ще трябва малко да почакаме (by the way  - къде ги видя тези 20 градуса, беше 9)

TourneoRS

Тази сутрин в 4 часа беше -3 градуса в Русе. Замръзна ми папируса ... ще чакам март месец.
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Alexi

Нели ,излез от вас навън беше прекрасен ден  :D а за гумите вече си има законови разпоредби и не е обект на дискусия

Pyrhel

Алекси, няма такова нещо, в ЗДП се споменава само за 1.6мм грайфер, нищо друго :)
Хич не обичам зимни гуми, ще разгледам прогнозата за сняг и ако няма, тия дни ще сменям аз.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

нали стана задължително да караме със зимни гуми от 1.11 до 31.3 ,или не се прие ?

Pyrhel

Не съм сигурен дали изобщо внясянето на това не бяха митове само, но със сигурност такова няма прието. И слава богу де, поредната тъпотия като фаровете щеше да е... (omg)

opex

За мен пък ще бъде умнотия ако го приемат.
И забрана за гуми с ДОТ по-стар от 6 години. И забрана за гуми с изтрит ДОТ.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

hotblooded

Цитат на: Alexi в 09 Февруари 2016 20:11:39
нали стана задължително да караме със зимни гуми от 1.11 до 31.3 ,или не се прие ?
Така  и неможаха да дефинират какво е това "зимни гуми"...  и се отказаха от тая идея

hotblooded

Цитат на: opex в 09 Февруари 2016 20:37:30
За мен пък ще бъде умнотия ако го приемат.
И забрана за гуми с ДОТ по-стар от 6 години. И забрана за гуми с изтрит ДОТ.
Това за DOT-a е идея, лесно се контролира

Alexi

ще се появят машинки за нарязване на цифричките .. оправия няма да има

V.Buzev

Аз от дълги години съм на принципа зимни гуми до първа пролет!

escobar

Най-добре една кола със зимни и една с летни :)
В Германия съм чел, че се сменят на 1 ноември и на 1 април, ама тук доста често още в началото на март температурите са много високи без помен от сняг.

V.Buzev

Цитат на: escobar в 10 Февруари 2016 10:05:12
В Германия съм чел, че се сменят на 1 ноември и на 1 април, ама тук доста често още в началото на март температурите са много високи без помен от сняг.

Така е, но пък историята помни и сняг 30 см. по първа пролет :) а преди това топличко време.
По проходите обикновено даже и да е топъл март месец поне до началото на април се позадържа снях и има позаледени участъци, където е по усоено.

Alexi

Цитат на: escobar в 10 Февруари 2016 10:05:12
като тази с летните трябва да е на задно задължително :)

Neli95

Ами вчера в студентски град малко след обяд беше. Днес е по-хладно. Значи казвате още с тях да се кара...

opex

Студентски град по-далеч ли е от София град?
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Neli95

Не те разбирам?
Ето, и днес е доста топло, а следващите дни са лято направо:

Alexi

от както ме валя сняг на 8 март преди няколко години ( бях още със зимните но имаше "бързаци" с летните в канавките доста ) повече не сменям преди първа пролет аз ..

dimkaraganchev

За какво е това бързане, да се сменят гуми? Едва ли зимните ще се изтъркат повече, дори и при +20*Ц. Смениш ли ги по това време на годината, може и без кола да си някой ден. Според този сайт:
http://www.accuweather.com/bg/bg/karlovo/45312/march-weather/45312?monyr=3/1/2016
времето ще си е зимно поне до края на март.

ivchotr

Работа е там, че летните гуми, дори и съвсем нови да са, не държат когато температурите паднат под 7 градуса. Ако са пък на някой и друг сезон, или някоя по-куча марка, и 10 градуса са им малко. Преди април дневните температури се покачват значително, обаче нощните си остават ниски. Едно излизане с летните гуми по нощите и ако да речем е валнал и малко дъжд, вероятността да влезеш в черната хроника нараства. Така че преди минималните температури да се установят трайно над 8 - 9 градуса, не е добре да се слагат летни гуми. Достатъчно съм се пързалял, за да установя теорията на практика.

Alexi

това е мит ,има редица тестове - зимната гума е по добра единствено на сняг и лед ,при всякакви други условия лятната гума е по добра особено пък на дъжд

dimkaraganchev

И аз съм го виждал това на живо. Зимните гуми на мокро са по-зле от летните, дори и при температури близки до 0. Проблемът е, че в това време много лесно може да се озовеш на заледено или заснежено място.

ivchotr

Явно не сте карали с летни гуми, в дъжд през ноември, при температура малко над нулата. И да ви се наложи да спирате внезапно, като колата няма АБС. Ако бяхте, нямаше да разправяте за тестове - местове.

Съставът на летните гуми е такъв, че да издържа на жеги. В студеното време става на камък и няма спиране. Няма и потегляне  ;D Докато съставът на зимните гуми е създаден именно да не се втвърдява в студеното време. Карам от 1986 г., а лични коли имам от 1992 г. Имал съм всякакви гуми и съм разбрал, че зимата се кара с качествени зимни гуми. Независимо дали има сняг или не.

dimkaraganchev

Поне моите летни гуми не се държат така. И въобще не ти говоря за тестове и теории,  а от личен опит.

escobar

Днеска в София тресна 22 градуса, евентуално през март може да има някоя мразовита сутрин.

Septerra

Аз както мразя шума на зимните гуми, пък и са по-малки от летните - още няколко такива дена, преглеждам прогнозата и пляскам летните.

Pyrhel

И аз съм така, хем ми че имам някакъв проблем с едно тресене, което след баланс не се оправи, надявам се да е от гумите и нямам търпение :D

dimkaraganchev

Моите зимни гуми са 68 децибела шумни. Смея да твърдя, че много летни гуми са по-шумни... :))

ivchotr

Цитат на: dimkaraganchev в 15 Февруари 2016 17:14:09
Поне моите летни гуми не се държат така. И въобще не ти говоря за тестове и теории,  а от личен опит.

Нямах предвид твоето мнение. Гуми различни, пътища различни, коли различни... Въпросът е принципен.