Форд Мондео Мк3 - слаби места,съвети за покупка

Започната от Alexi, 18 Септември 2011 11:51:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Dundee

Това за карането с малко нафта в резервоара се връзва с моя случай. Не редовно, но поне 3-4 пъти годишно ми се е случвало да карам с последните количества гориво.

baibradar

Цитат на: Dundee в 13 Март 2014 11:48:12
Да актуализирам малко цените, които давате. В сервиз Авел - Пловдив към февруари 2014 г.:
Смяна хидравлична глава на ГНП Delphi 2.2 TDCI и проверка на стенд - 811.61 лв. С труд, предварителен тест и транспортни и разни други дребни разходи цената стана 1275 лв.
Ремонт инжектори - 4 Х 400 лв.  ???
Аз ремонтирах само ГНП, инжекторите не са увредени все още, така че имат още живот. Това се случва на 186 500 км., в българска кола, с непревъртяван километраж.
Ако инжекторите са за ремонт, много често причина за това е повредената помпа, която доста време им е набивала стружки. Ако не се хване навреме проблемът в ГНП, следва доста сериозно изваждане на пари.

Ако прецените че информацията е по-добре да бъде в друга тема, местете.

Колега това са направо ненормални цени. Тези хора знаят ли как се изкарват тези пари. Че то чисто нови инжектори са по евтини от рециклирането  в този сервиз. Ето пример http://www.ebay.com/itm/NEW-GENUINE-FORD-MONDEO-MK3-2-2-TDCi-EJDR00701D-DELPHI-INJECTOR-1361895-2006-07-/390794999346?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item5afd327632
Както и да ги смяташ чисто новите излизат по-малко пари от рециклирането на старите. До скоро имаше оферта за 4 нови инжектора за 820 долара но не мога да е намеря нещо сега.

Dundee

С тази цена доста са се изхвърлили. Аз също, след съвсем кратко търсене, открих в Англия и в Германия достатъчно оферти на по-ниски цени. Включително нови инжектори за малко над 1000 лв.

georgi82

Здравейте отново,аз пак ще подосаждам и ще питам за конкретен модел мондео, става въпрос за МК3 2003 година с двигател 2.0 16в -бензин ,колата е с автоматична скоростна кутия и с газов инжекцион,виждам я често и знам че се продава и колата наистина е много спретната и в добро състояние, обслужена е и личи, че човека който я кара си я обича,но ме интересуват 3 неща основно и предполагам се досещате, че става въпрос за автоматичната скороста кутия,първото е свързано с разхода на гориво(дали е нещо плашещо особено в градски условия) и второто с поддръжката и евентуално здравината на тези кутий,и третото,самия двигател(здравина,обслужване и т.н).Благодаря предварително на всички!

tropper

Относно автомата:
1) да, вдига разхода осезаемо - с около 15%, но кефа е безценен  8)
2) Кой модел кутия е ? - 5 скорости с "типтроник" или 4 скорости ?

4-скоростната е по-старата, за нея нямам наблюдения...
5-скоростната е много приятна за шофиране, но трябва да си попаднал на обгрижвана и не пресилвана кола на не много километри. Лошото на тая кутия е че по официалните бюлетини я пишат необслужваема (да не сменя масло и филтър) и й дават "гаранция" 10год и 250 хил. км. Сещай се.... Без разглобяване до край е невъзможно да се смени филтър, а маслото - сменят го, но сравнително трудно и се мръщят...
От друга страна на 10-годишна кола и ръчната кутия може да е дроб-сърма, ако не е стопанисвана правилно, няма гаранция ;)
Тествай я как сменя предавки, как се държи япри продължително изкачване.

По принцип ако е в изправност 5-степенната кутия се държи като по учебник по кормуване - на равно като пуснеш педала на спирачаката тръгва лекичко, ако си се засилил и си вдигнеш крака от педала на газта ако си над 40-50км/ч държи на предавка да намалява с двигателя, ако си под 40 - пуска на свободна, ако натиснеш спирачка държи на предавка да подпомага спирането, при "кик-даун" връща една или две предавки за да си в обороти, при изкачване според наклона също може да свали предавка... Абе всичко както би го правил опитен шофьор в стандартна ситуация ;)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Alexi

мда типтроника е много приятен за каране и пасва добре на мотора единствената ми забележка е ,че 5тата е доста къса

tropper

Да, къса е. При шофиране с около 90-100км/ч разхода ми (на дизел съм) е 6л/100, а по магистрала със 140км/ч разходът е 7л/100км. При бензина числата ще са други (по-височки), но отношението ще е близко. Преполагам, обаче, че предавателните числа са близки и с 5-степенната ръчна и същото важи и за нея.

momo76

При 2.0л бензинов мотор автомата е от старите с 4 скорости, само на 2.5 слагат с 5 скорости на Джатко. Там е задължително да е сменяно маслото редовно - май го дават на 60 000км да се сменя. Не знам колко е здрав автомата, но определено е мудна колата с него, а и разхода май е доста по голям спрямо ръчната кутия.

slavunbg

Здравейте всички,
Нов съм във форума и ми предстои закупуване на кола. Харесал съм си едно Мондео МК3 2006 2.0 tdci. Колата е на около 200 хиляди реални с много добър външен вид, купувана и потдържана в Мото Пфое, като няма сериозни ремонти досега по нея. Естествено ще бъде качена на стенд в МП преди да бъде взета. Изглежда доста пазена кола и цената ми се струва разумна(между 6 и 7к). Въпросът ми към вас е дали си заслужава такава кола на 200 хиляди км?

Edit:

След проверка в Мото Пфое ми направиха следният списък:
1.Втулка заден стабилизатор
2.Задни накладки-1521329
3.Заден семеринг ДВГ-1684287(това ми казаха евентуално при смяна на съединител)
4.Смяна обтегач, ремък и шайба колянов вал-1201181,1102827(тук ми се струва, че е пропуснат номера на шайбата)
5.2бр. подгряващи свещи-1309471
6.Тампони 2бр- 1124418
7.Спирачен диск-1681578
Инжектори, съединител с маховик, EGR и MAP са ОК

По мои сметки точка 4 е най-солена като цена и спешност. Бихте ли ме посъветвали колко ще излезне с алтернативни части или нещо което да си заслужава от английските магазини или ибей. Отделно труд колко ще ми струва.
На път съм да се откажа, че като видях на МП цените ми стана лошо.

Предварително благодаря за съдействието.

Alexi

всички тия неща се купуват на 1/3 цена от ибей ,оригинални .. цените в МР са безумни .. инак 200 к не са много за тоя мотор ,но си предвиди евентуален ремонт на инжектори (800-1000 ) и съединител ( 1000 ) щом са оригиналните скоро ще им свърши живота

moni74

За 200к не е ли възможно да е сменен съединителя? Иначе ми е интересно кой сменя само две подгревни свещи, а не комплект? Както и кой ще смени само единия спирачен диск, а не двата?
Колега, дискове и накладки ще си вземеш от Англия или ако бързаш от друг магазин в България, с отстъпки цената става добра. Обтегача с шайбите от Англия, има теми тук точно за такива части.

----------------------------

hotblooded

Колега - ето ти цени:
- предни накладки (от лаещи и маркови)
- предни дискове
- задни дискове
- задни накладки
демпферна шайба
- комплект ремък, паразитна и обтяжна ролка
- подгревни свещи
втулка на стаб. щанга

На всяка позиция има "лаещи" и хубави части, цените долу горе са тези, ако в някоя верига за авто-части можеш да вземеш с отстъпка - ще стане още по хубава цената, вариант е и и-бей, обаче там трябва да търсиш всичко поотделно - на хубави цени се взема от търгове, но такива няма постоянно и ще чакаш доставка

slavunbg

Това са проблемните неща. Където има нужда ще се подменят в комплект частите. В ибей има обтегачи за по 30 паунда (http://m.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=1201181&_pgn=2&_sop=1)на фона на 527лв от МП, което ми се струва притеснително малко.

supertorr

Внимавай с тези! Всичко е No name. Качествен обтегач + ролките е около 90 паунда без търг / Skf/Dayco.../ +  100 паунда демпф шайба

Chr81

Съединителят зависи кой кара, как кара и къде се кара колата. На колега на работа колата е на 10години на 180000км и е с заводски съединител, но в сервиза са го зарадвали, че скоро му се задава смяната. В случая най-вероятно скоро наистина ще излезнат съединител, дюзи, а е добре да се смени ангр.ремък, даже е задължително. Но това са си консумативи де. Ако колата е ок я взимай, но стой далеч от Мото Пфое, освен при проблеми с електрониката и то само, за да я закачат на техните компютри да кажат къде е проблема. Намери си читав сервиз и си я прави там.

hotblooded

Ангренажен ремък тая кола няма, маховика и съединителя -зависи как се кара - може да умре на 30к, може и да изкара 300к км...

Chr81

Имах предвид основния ремък на двигателя - наричам го ангренажен, но може и пистов да е. Не знаех, че е с верига. Май не е с верига все пак.  :-[

tropper

2.0 TDCi има 1 верига и 2 ремъка.

Веригата е "ангренажна" - върти разпределителните валове (и май и нафтовата нагнетателна помпа).
Дългия ремък (от страна на веригата) върти алтернатор и климатик.
Късия ремък (от страна на скоростите) върти водна помпа и хидравлична помпа. Той е най-важен след ангренажната верига. Без алтернатор се кара (няколко километра), без водна помпа не е хубаво ;)

Alexi

съединителя рядко изкарва по малко от 200к ( ако са реални и ако колата не е карана само градско ) .. имам поглед върху огромен брой служебни коли купени нови някои от тях се карат душмански но до сега съединител сменян на по малко от 180к нямаме

slavunbg

Има ли разлика при частите на 130 и 115 коня, защото тази е 115 с 6 степенна кутия?

hotblooded

Цитат на: slavunbg в 28 Март 2014 16:00:39
Има ли разлика при частите на 130 и 115 коня, защото тази е 115 с 6 степенна кутия?
Освен при съединителя - други разлики в изброените части няма. 115-ка със 6 степенна кутия си е рядкост.

Alexi

даже и при съединителя няма разлика.. има разлика с тоя на 2.2 който е подсилен ..  115ка с 6 скорости си е рядкост ,но не очаквай някаква кой знае каква динамика купето си е голямо за тия коне

slavunbg

Здравейте отново,
И аз мога да се похваля като горд собственик вече.
Ето я и покупката. :)

едит: Ами не излиза картинката :(

Иван Вълков

Цитат на: slavunbg в 05 Април 2014 11:47:25
Здравейте отново,
И аз вече мога да се похваля като горд собственик вече.
Ето я и покупката. :)

едит: Ами не излиза картинката :(

Малко помощ

Колата добре изглежда

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

ihovahi

slavunbg да ти е честито. Веднага го показвай в Дневника  (fri)
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Alexi

хубава машинка ,предишния собственик е сменил стоповете с тия от последния фейс което е добре - изглежда доста по добре и са скъпи държат цена не е евтин ъпгрейд

slavunbg

Тя си е последния фейс фабрично мисля. Доколкото знам защитните лайсни на вратите от стария фейс е допълнителна поръчка да се пази боята.Иначе по вин е излезнала от завода април 2006.

Alexi

щом е април 2006 трябва да е последния фейс ( ако я беше снимал отпред щеше да се разбере 100% ) ,не знаех че тия лайсни могат да се поръчват ,и аз бих искал да имам че вратите там са много податливи на щети

Dmitarcho

Цитат на: slavunbg в 08 Април 2014 00:03:21
Тя си е последния фейс фабрично мисля. Доколкото знам защитните лайсни на вратите от стария фейс е допълнителна поръчка да се пази боята.Иначе по вин е излезнала от завода април 2006.

Няма ли да си пуснеш тема в Дневника ;) ДА дискусираме там красавицата ;) Алекси, всичко може да се поръча допълнително, или да се махне нещо от даден  пакет ;)
Ръца Пръца

agrogrind

Здравейте въпроса ми е главно как е мотора на мондеото 2.0 Tddi сравнен с 1.8 tddi от фокус. Има ли нещо общо с фокусовия, защото от 5 години движим в семейството с такъв и няма такова здраво животно. За 100 000км проберг(при нас по км е 210 000) по двигателя е сменяно само и единствено консумативи и един генератор. Ще разполагам с около 4000лв(само за колата, обслужването отделно) и мисля, че точно тдди-то е по-голям шанса да намеря нещо читаво, или да търся с този бюджет 131 с 6ск? Общо взето няма много информация за този двигател, почти нищо не намирам за него. Също така се колебая като алтернатива Шкода октавия 1.9 тди, но някак си форда по ми допада и като размери и като дизайн(към комби съм ориентиран).
От бензинови алтернативи не съм заинтересован.
В краен вариант, ако не е толкова надежден като Фокус, може да се вземе и втори фокус, ама някак си мондеото ми е много присърце и страшно съм се влюбил в тази кола.