Дали да не съгреша с Dacia Sandero Stepway - ново?!

Започната от To4kata, 29 Април 2024 08:26:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Ами аз по-скоро мисля че е от скоростите, Фокуса ми е същото турбинирано моторче, но не иска честа смяна на предавките, даже обратното.

Alexi

ДСГ или нищо .. като ще вземаш нова кола на тия години е отживелица да караш ръчка ,при тия съвременни автомати

To4kata

Цитат на: Alexi в 20 Юни 2024 21:56:28ДСГ или нищо .. като ще вземаш нова кола на тия години е отживелица да караш ръчка ,при тия съвременни автомати

Малко ми трябваше някой да ме бутне!

Ilian Petrov

Да споделя разхода на служебния Пасат, с 1.5 TSI и DSG. По един и същи маршрут в София и с еднакъв стил на каране - без климатик, преди да започнат жегите 7-7,5.
В жегата с набичен климатик 10-10,5  ::)

To4kata

Странно, верно че е жега, ама доста вдига разхода. Иначе без клима си е съвсем приличен разход. Фокус хечбек с 1.0 екобуст също дава толкова без климатик, а вероятно е и доста по-лек. Вероятно с 48v мек хибрид ще е по-добре. Октавията с ДСГ е със стартер генератор 48 V.

Жоро Петков

Цитат на: Жоро Петков в 20 Юни 2024 17:18:43https://www.motorauthority.com/news/1143542_ford-ecobeast-trademark

Айдеее, който ползва екобийст - Форд може да го осъди  (rofl)  !
Това исках да го постна във Фън и спам - ако не го мързи някой модератор да го измести там или просто да го изтрие, за да не цапам темата.
Благодаря предварително.

ivchotr

Аз бих избрал 6-степенната ръчка пред автоматика. Автоматикът е удобен за хора, които не могат да превключват ръчни предавки. А в някои ситуации изходът при него е само с пътна помощ. Отделно са по-скъпото обслужване и евентуален ремонт. Да не споменавам и, че наложи ли се да се бара нещо по него, хората у нас, които наистина разбират от автоматици, се броят на пръстите на едната ръка.

perun

Цитат на: Ilian Petrov в 20 Юни 2024 22:08:45Да споделя разхода на служебния Пасат, с 1.5 TSI и DSG. По един и същи маршрут в София и с еднакъв стил на каране - без климатик, преди да започнат жегите 7-7,5.
В жегата с набичен климатик 10-10,5  ::)
Напълно нормално. Даже ако се налага по-сериозно изпреварване е добре климатика да се изключи. Разликата е осезаема..

Ilian Petrov

При атмосферките е осезаемата разлика, при турбото не е чак такава драма.

ivchotr

При атмосферките е осезаема разликата, ако са някакви неизправни астматици.

saggy

Аз съм за ръчката заради нещата, които изложих - никаква поддръжка кажи-речи и по-проста конструкция, уж по-безпроблемна експлоатация и лесна продажба. Ако караш много Софийско градско има доста смисъл от автоматик, но и разходът ще е по-висок. На магистралата не виждам големият плюс от автомата спрямо ръчката, като съм карал доста автомат на Айсин при Пежо. Много добра кутия, но ако не сменяш маслото на точните интервали, ще я хвърлиш, както е в случая с доста служебни коли. При ръчката 6-та скорост ти гарантира тиха работа на двигателя и по-голяма икономия при магистрално шофиране. Допълнителните  батерии са голяма измислица, те намаляват разходът само на хартия и помагат на производителя да мине метър при сметката за емисиите. На вторичния пазар да си купиш кола с такава батерия е истински таралеж в гащите.

Ilian Petrov

Цитат на: ivchotr в 21 Юни 2024 10:36:47При атмосферките е осезаема разликата, ако са някакви неизправни астматици.

Не съм сигурен, че това е така.
Винаги ме е дразнило на Фокуса как спада мощността и вървежа с климатик, и съм допускал, че има някакакъв проблем. Но щом и след реглажа на клапаните при Маниака, който потвърди, че двигателя е пушка и си е същото...

Иначе и аз съм по-скоро за ръчката. На мен някак си ми носи повече удоволствие.
Или най-добре човек да може да си позволи да има коли и с двата варианта кутии, и да кара каквото му се кара на момента  ;D

Alexi

климатика се усеща повече ако двигателя има нисък въртящ момент т.е. атмосферни бензини страдат най много ,особени такива под 2000 кубика

ivchotr

Преди 2 - 3 години правих ремонт на компресора на климатика. Преди ремонта се усещаше загуба на мощност с включен климатик. След смяна на лагер не се забелязва разлика във вървежа с включен или изключен климатик. Сега се появи теч от тръбичките покрай дехидратора и ще трябва пак да го правя, ама това е друга тема. 78 коньовото ми Типо леко се задъхваше с включен климатик, ако е много натоварено и в баир. Двигателят и климатикът бяха изправни, ама бях сложил кутия от 1.4, че моята взе да вие и не ми се занимаваше да я правя, та колата и без това беше една идея по-спъната.

Да, най-добре е мощността и въртящият момент да са по-високи, ама не е лошо и системите да са в ред :D

perun

Цитат на: Alexi в 21 Юни 2024 16:42:54климатика се усеща повече ако двигателя има нисък въртящ момент т.е. атмосферни бензини страдат най много ,особени такива под 2000 кубика
Двигателя не страда, страдението е за водача...

saggy

Понеже темата е за Дачия, да споделя малко опит за електрическата малка Дачия Спринг. Вчера се опитах да подкарам една такава от услугата за временен наем на коли Спарк. Е, няма толкова скапана кола.  :))  Влизам в колата и интериорът и пластмасите са под всякаква критика - грозно, твърде евтино, все едно тийнейджър е проектирал целият интериор. Автоматичната скоростна кутия няма позиция за Park, респективно само D/N/R.  Като искаш да я паркираш включваш на неутрална скорост и вдигаш ръчната спирачка - никаква сигурност, че няма да я оставиш на D и да излезеш от колата. Нормалните автоматици 2023г. веднага след спиране на двигателя преминават в Park и ръчната спирачка се включва автоматично. Така е сигурно, че колата няма да тръгне сама. Най-големият фал старт беше със запалването. Завъртам ключът до крайна позиция за запалване, светва таблото, но после нищо не се активизира. Включвам на Drive и колата не тръгва. На таблото пишеше "Проверете автомобила" и никаква друга информация или възможност да провериш в допълнително меню какво има да му проверяваш. След 3-4 опита за стартиране се обадих на оператор, който каза, че колата по диагностика е изрядна и според него аз не въртя ключа до позицията за запалване. След още 3-4 опита се отказах и я заключих. После намерих читав Спарк от Пежо 208 и се закарах, където трябваше.

F Focus

Цитат на: perun в 21 Юни 2024 01:55:34Напълно нормално. Даже ако се налага по-сериозно изпреварване е добре климатика да се изключи. Разликата е осезаема..

Категорично не съм съгласен, ако иде реч за 1.8 Дуратек 125 к.с.-и при вкл. климатик дърпа и ускорява енергично, и на 5-та скорост. Ск. кутия е IB5. Според наблюденията ми разходът на газ с вкл. климатик се увеличава с литър-литър и половина газ при висока скорост (обороти).

To4kata

Ilian Petrov

При Скала и Фабия с 1.5 TSI DSG, все още е без него.

To4kata

Така е, но Скалата на живо ми се видя доста невзрачна кола. Верно че беше в синьо, което още повече я убива и вътре ми се видя доста спартанско. Иначе като обурудване е супер, но като визия не ме впечатли хич на живо и се отказах. Октавията е далеч по-добре и при нея за съжаление вече е с две батерии.

To4kata

Едва днес сколасах да направя тест-драйв - Октавия 1,5 TSI, автоматик, мек хибрид. Определено впечатленията са положителни. В Шкодата комфорта е поне една класа по висок от моя Фокус. По-добре е обезшумена и в купето е доста по-тихо /предните стъкла са акустични/. Нищо по интериора не тракаше. За първи път карам на автоматик, но проблеми нямаше никакви. При потегляне на D e е малко мудна, на S /спорт/ пък ми се стори нервна и леко форсираше мотора при тръгване. Определено с ръчката потеглянето ще е по-гладко и ефективно, но пък във всичко останало автоматика ми хареса, особено на натоварените светофари беше много приятно. Кутията работи тихо. Динамиката е прилична. Единственото, което бих казал че ми беше странно е возията. Опасявах да не е прекалено твърда, то взе че се оказа по-мека за моя вкус или това на което съм свикнал. На хубав път е Ок, но на път с неравности има едно заклащане, като в лодка. Забравих да погледна с какви джанти/гуми беше колата. Фокусът е по-нисък и директен, стои като залепен на пътя. Шкодата е с по-висок просвет и на мен лично не ми допада. Не знам с по-висок цолаж на джантите какво е усещането? Почти през цялото време не можах да си намеря оптималната позиция за шофиране. Аз обичам да седя по-ниско и все пробвах да сваля още седалката, но нямаше накъде. Вероятно трябва период на привикване, още повече, че и габаритите са други (едвам я паркирах на тясната алейка в Дружба). Един час все ми се струва недостатъчен. Това е засега ...

Alexi

хибрида не е ли бая пари ,като цяло смятам че не си заслужава по добре чист 1.5 тси

To4kata

1,5 tsi се продава чист с ръчни скорости, автоматика е задължително с мек хибрид при Октавия. Разликата между ръчката и автомат/мек хибрид е около 4,5к лв. Иначе при Камик автоматика със същия мотор няма 2-ра батерия, но при Октавия няма избор.

Жоро Петков

А каква цена ти дадоха от Еуратек, ако не е тайна.

To4kata

Не е, ценовата листа е на сайта -57 800 за Едишън, крайна цена. Това за лифтбек с отстъпката по промоцията. Редовната цена е 65 500.

Ilian Petrov

57 800 лв... за нищо ги нямат вече тия пари.
Хм, то само каското ще е мин. 2300 лв.
Но какво му плащаш... при 1,15/литър - 2000 литра газ  ;D

perun

Рано е да се правят някакви сметки.Колегата докато направи избор те автомобилите може вече да летят....

Жоро Петков

Колегата от Дачия за 35 000лв мина на автомобил за близо 60 000лв. Лошо няма - човек трябва да си угоди! Мерак се гаси с пари.

Иначе в момента дойдоха и нови фокуси. За 56 000лв има Фокус Актив Комби Автомат 1.5 дизел 115 коня.
Да няма - матрични фарове, АСС и 12 инчово табло пред водача, но е с 3см по-високо и е комби.

To4kata

Точно, Жорка. Сандерото гонеше 40 к., в Шкода отидох за Скала/Камик. Ама те бледнеят пред Октавия и реших, че ако ще се разкешвам, барем да има защо и да е по-различно от Фокуса... Като ще е гарга, да е рошава! Е, и футболната промоция ме побутна!

ivchotr