Дали да не съгреша с Dacia Sandero Stepway - ново?!

Започната от To4kata, 29 Април 2024 08:26:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Жоро Петков

Не ми цитирайте сухи ТТ данни, а се качете в една.
На Ваг групата двигателите TSI идват с записано в упътването на 10 000км/1л масло. Който може да го преглътне това добре. Със задните дискове на скалата с риск да се повторя и потретя - ръждясаха и съвета от Еуратек беше - ми опъни ръчната с висока скорост.
Шкода имат невероятното умение да разтягат колите и да ги раздуват, а в крайна сметка пространството вътре не е оптимално. Това си е лично мое мнение.
В момента единствената далавера лично за мен при Шкода са Съпърбите.
Предложих Пумата, защото колегата беше тръгнал да заглежда една идея по-високи коли.
Колега не споделяш ходил ли си в Еуратек за конкретни предложения?

Ilian Petrov

Цитат на: Pyrhel в 12 Юни 2024 14:01:10Съгласен, както казваш - нека сме коректни:https://www.auto-data.net/en/compare?carId1=44523&carId2=50906&carId3=

Взех данните от сайта на ford.bg, но не обърнах внимание, че са за преди фейса.

Интересно, че и за фейса от два източника пак са същите:
https://media.ford.com/content/dam/fordmedia/Europe/en/2024/02/NewPuma/2024Ford_Puma_TechSpec.pdf

https://www.auto-data.net/en/ford-puma-facelift-2024-1.0-ecoboost-125hp-mild-hybrid-51177

To4kata

Цитат на: ivchotr в 12 Юни 2024 12:42:58Изглежда по-добре от Дачия :D Харесва ми като цяло. Най-малкото не са качили мултимедията връз арматурното табло, че да не може нищо да се види навън заради нея.
С какъв двигател би я взел? И според мен 1.0 е доста малък за това купе. Ако ще и с две турбини да е. Няма да изкара дълго.

Ами ще ми се с 1,5 150 коня, ама ми се искат и други неща, та не знам ... като я накичиш и отива на 50 к. Не бих я отказал и от 1.0 в краен случай, в Германия има вече доста коли на по 200-300к км с 1.0. И тегли по-добре от моя Екобуст все пак са 100 срещу 115 коня, пък и Скалата е малко по-лека.

ivchotr

5000 лв са кажи-речи две средни заплати у нас за тази година.

В Германия единичките може да са изкарали повече пробег, ама у нас с това гориво, дето ни го пробутат, ме съмнява. Имай предвид, че двигателчето дори няма кръгло 1000 см3. Вярно е, че има с почти половин кило повече масло в двигателя, в сравнение с Фокуса ти, което би трябвало да му удължи малко живота. Ама кой да знае? А и в Германия този пробег са го постигнали най-вероятно с по-дълги пробези, респективно с по-малко студени стартове. Което също допринася за запазване на двигателя.

To4kata

Ивчо, все 5 г. ще издържи. При сегашните технологии и дизайни се хващам, че след 5 г. вече ти е омръзнала и се заглеждаш по-други ... коли! И едва ли съм единствения ... Въпроса е по-скоро дали ще работи тихо и комфортно, щото ако ще ръмжи, реве и тресе по-добре 4 цилиндровия.

Ilian Petrov

Според мен 1.5 TSI ще е перфектен за Скала.
В различни теми вече споделих, че карам служебен Пасат комби с 1.5 TSI, 150 коня.
Много приятен, пъргав, може да бъде и доста икономичен, и с приятен звук.

To4kata

Цитат на: Ilian Petrov в 12 Юни 2024 16:22:26Според мен 1.5 TSI ще е перфектен за Скала.
В различни теми вече споделих, че карам служебен Пасат комби с 1.5 TSI, 150 коня.

Да, благодаря и аз само хубави неща прочетох. Даже разбрах, че в определен режим изключвал 2 цилиндъра, та бил още по-икономичен. Не разбирам много от двигатели, де ...

F Focus

Цитат на: Ilian Petrov в 12 Юни 2024 16:22:26Според мен 1.5 TSI ще е перфектен за Скала.

Моля за отговор въпросният двигател 1.5 TSI четирицилиндров ли е, с ремък в масло ли е, с верига ли е, и какъв е приблизително реалният разход на бензин ( не по данни на производителя) при скорост 120-140 км./ч. на магистрала с вкл. климатик?
Благодаря предварително!

П.С. Точката-благодаря за споделянията и успех в намирането на автомобила, който ще те кефи!

To4kata

1,5 двигателя е 4 цилиндров и харчи пренебрежимо малко повече в сравнение с 1,0 /точно колко не зная/. Мисля, че е с верига /със сигурност не е с ремък в масло/. Не съм проверявал подробности, но много го хвалят и не съм срещал съществени оплаквания.

zz_stefanov

Още преди да направят турбинираните, трицилиндровите 1l при Поло работеха без да се разбере че са такива. Дълго съм карал служебни такива, за първото месец по късно трябваше да ме убеждават, че под капака са три цилиндъра. :)
Тогава обаче мощностите бяха малки 45 кс.

Като огледах окачването на Скала и Камик отзад и като съм карал Рапид, съм сигурен че и двете ще са с по лоша возия от моя фокус. Той обаче не е вечен.
Не знам каква е драмата с ръждясалите дискове, всички ръждясват за някой друг ден ако има влага и колата не се кара.

Жоро Петков

2ма близки приятели
1) Рапид - по книжка смяна на масло на 20 000км/1г на 60 000км двигателя за основен ремонт - 1500лв.
2) Скала - на 20 000км светва чек енджин и масло - оттогава се долива редовно масло на 10 000км. Дисковете ръждясват при всекидневна употреба на колата. Последно е изгорял модул за управление на светлините в купето (сменен е гаранционно поне!) (това последното е да не си мислите, че само Форд имат проблеми с ел. веригите)

Пичове ревете, че на екобууста ремъка е в масло и се сменя на 150 000км/10г ама ви е ок да доливате масло на чисто нова кола... Странна работа ама пък всеки си има приоритети.

Дано колегата ако реши да вземе Шкода не налети на никой от проблемите и да си се кефи на чисто нова кола. Всеки заслужава да притежава чисто нов автомобил от магазина!

едит: Корейските автомобили - Киа или Хюндай не ти ли харесват? Там гледал ли си какво се предлага?

perun

Цитат на: zz_stefanov в 12 Юни 2024 21:23:15Още преди да направят турбинираните, трицилиндровите 1l при Поло работеха без да се разбере че са такива. Дълго съм карал служебни такива, за първото месец по късно трябваше да ме убеждават, че под капака са три цилиндъра. :)
Тогава обаче мощностите бяха малки 45 кс.

Като огледах окачването на Скала и Камик отзад и като съм карал Рапид, съм сигурен че и двете ще са с по лоша возия от моя фокус. Той обаче не е вечен.
Не знам каква е драмата с ръждясалите дискове, всички ръждясват за някой друг ден ако има влага и колата не се кара.
Aми задното окачване е същото като при Фокус-класическа "баничарка".... ;D

zz_stefanov

To4kata

Цитат на: Жоро Петков в 12 Юни 2024 22:05:362ма близки приятели
1) Рапид - по книжка смяна на масло на 20 000км/1г на 60 000км двигателя за основен ремонт - 1500лв.
2) Скала - на 20 000км светва чек енджин и масло - оттогава се долива редовно масло на 10 000км. Дисковете ръждясват при всекидневна употреба на колата. Последно е изгорял модул за управление на светлините в купето (сменен е гаранционно поне!) (това последното е да не си мислите, че само Форд имат проблеми с ел. веригите)

Пичове ревете, че на екобууста ремъка е в масло и се сменя на 150 000км/10г ама ви е ок да доливате масло на чисто нова кола... Странна работа ама пък всеки си има приоритети.

Дано колегата ако реши да вземе Шкода не налети на никой от проблемите и да си се кефи на чисто нова кола. Всеки заслужава да притежава чисто нов автомобил от магазина!

едит: Корейските автомобили - Киа или Хюндай не ти ли харесват? Там гледал ли си какво се предлага?

Жоро, аз от ангренажа не се оплаквам. 2000 и кусур лева се преживяват и ако беше само това щях да си го сменя и да си я карам с кеф. Ама към ремъците се добавят поне още толкова по други тъпи поводи и отива 1/3 от стойността на колата. Ако се обади я съединител, я турбо и разхода отиде на 7-8к, трябва да я карам още 5 години. Та се питам, не е ли по добре да ги дам тези пари за застраховки на нова кола ... Това ме бута! Киснах в Хюндай доста, но там сменят модели точно сега и новите се очаква да дойдат още по-скъпи и незнайно кога. В Киа не съм ходил, там мога да си позволя Сиид, гледах я, тя пък една шарения вътре ... иначе съм убеден, че е по-добре сглобена, ама само толкова май. Не знам като мотор кое е по-добро, но си мисля, че 1,5 TSI ще е по-добре от 1.0 на Хюндай/Киа, а и Шкодата идва по-добре като цена сякаш, макар и с малко.

perun

Цитат на: zz_stefanov в 12 Юни 2024 22:25:30При фокуса не е така: https://www.megaparts.bg/product/1494271667 :)

Виж при рапида, да https://www.megaparts.bg/product/1440791099
При мк2 е така.Виж по-новите дето са правени от счетоводители... :'(

Pyrhel

1.5 e със сух ремък и според региона е може да е БЕЗ ИНТЕРВАЛ ЗА СМЯНА, това значи на 200к км проверка и ако има нужда - тогава се смяна, след това проверките са на по-често (много хора приемат, че на 200к ще го сменят и са прави според мен). Всички от новите бензини на ВАГ са с едно много голямо превъзходство, което тук никой не споменава - хидравличните ролкови компенсатори. Освен Дачия, кои други производители ще се похвалят с това? Някои дори и на дизелите ги махнаха...

Предполагам (не съм проверявал), че DSG-то при 1.5 е със сухи съединители, защото е точно 250 нютона, а правилото при ВАГ е "до 250 NM -> DQ200". Не е проблемно, просто се износва, а в този случай бих предпочел ръчната кутия.

Разходът е доста различен между моделите, както и дали е ръчна или автоамтик. Един е на 1.5 в Скала, друг в Супърб. Разход най-точно се проверява за конкретния модел в спритмонитор с добавяне на 20-30% (поне при моето каране, за да съм на реалния ми среден) или отваряш ютюб и търсиш конкретния модел с градско и/или извънградското каране при съответната скорост.

Моторите са маслояди и трошливи точно колкото и всички Пауършифт са лайна и не стават :)
За съжаление масово новите средни автомобили са на цял мост отзад, което не носи само минуси - да, подрусва повече и завоите към Самоков няма да ги взимаш със 185 км/ч като с Фокус мк2, но пък е безкрайно по-евтин да го караш (тампони, щанги, реглаж, товароносимост).
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

zz_stefanov

Цитат на: perun в 12 Юни 2024 22:52:44При мк2 е така.Виж по-новите дето са правени от счетоводители... :'(
Видях, точно така е. МК3 е с греда :)

Жоро Петков

Думите на един колега - ако си тръгнал с настройка да търсиш косури, каквато и кола да си вземеш, ще я караш нещастен.

Alexi

Цитат на: Жоро Петков в 12 Юни 2024 11:17:37Най-евтината оставия е 50 000:

https://stock-cars.skoda-auto.com/451/bg-bg/?step=filters&ModelFamily=NX_2024

това е невярно твърдение ,гледаш само налични автомобили с високи нива на оборудване .. с поръчка можеш да вземеш Бизнес за 49к ,и Селект за 46к - спрямо Скала получаваш 1.5 тси мотор и доста по голямо купе ,вероятно Октавия има и повече екстри ( за Бизнес със сигурност ) а това са съществени неща - доста повече кола като цяло

Жоро Петков

Отиди да пробваш да си поръчаш автомобил и сподели преживяването.

To4kata

Цитат на: Жоро Петков в 13 Юни 2024 08:47:06Отиди да пробваш да си поръчаш автомобил и сподели преживяването.

Я по-добре сподели какво по-конкретно имаш предвид. Тук болшинството струва ми се не сме поръчали.

Жоро Петков

Минимално време за чакане от 4 до 6 месеца.
Никакви отстъпки - каквото пише в ценовата листа това е. Освен това има вероятност дори цената да е по-висока, когато пристигне автомобила.

ivchotr

Да си го карат те, ако дойде на по-висока цена :D

F Focus

Цитат на: Pyrhel в 12 Юни 2024 23:10:31Всички от новите бензини на ВАГ са с едно много голямо превъзходство, което тук никой не споменава - хидравличните ролкови компенсатори.

Това си е голямо предимство-няма спор!
Предполагам, че двигателят е с директно пълнене и поставянето на ГИ течна фаза не е икономически обосновано, ако автомобилът се кара около 10-12 000 км. годишно? Разход на бензин от 7.5л./100км.  при скорост 120-140 км. на извънградско при Октавия ме устройва.

П.С. Пърхел-пак ме вкара в размисли и страсти! :)

Alexi

познат си поръча Карок ,вярно го чака 5 месеца мисля но е доволен - дойде точно каквото е поръчал а той имаше изисквания

To4kata

Алекси ще сподели, но онзи ден говорих с един хора с Карок, предната им кола била Пежо 2008. Бяха много по доволни от Шкодата, но също и от Еуратек. Казаха че обслужването било с класа над това на дилъра на Пежо.

ПС. Ако пък някой знае нещо и за изключването на 2 цилиндъра при 1,5 TSI, казват че това допълнително намалява разхода на дълъг път.

perun

Е това не го разбирам.Жена взимаш дето те излъже, а за купчина ламарина се чудиш, мислиш, питаш по форуми и познати и т.н....Трагедия...

To4kata

Цитат на: perun в 13 Юни 2024 21:52:35Е това не го разбирам.Жена взимаш дето те излъже, а за купчина ламарина се чудиш, мислиш, питаш по форуми и познати и т.н....Трагедия...

Ако това ще те успокои, ожених се на 37. Дали е трагедия, си е моя работа!

zz_stefanov

Аз моята като я избирах нямаше форуми.
Жената де  ;D

perun

Цитат на: zz_stefanov в 13 Юни 2024 22:55:25Аз моята като я избирах нямаше форуми.
Жената де  ;D
На това се казва късмет... ;D