Дали да не съгреша с Dacia Sandero Stepway - ново?!

Започната от To4kata, 29 Април 2024 08:26:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Цитат на: To4kata в 13 Юни 2024 19:30:47Ако пък някой знае нещо и за изключването на 2 цилиндъра при 1,5 TSI, казват че това допълнително намалява разхода на дълъг път.
Не е особено нова технология, има я и в някои 1,4 TSI 150 к.с. Има механизъм, с който се приплъзват гърбиците на 2та разпр. вала, с което "изключва" клапаните и спира подаването на гориво и искра. Няма как да разбера каква е реалната икономия, но трябва да караш равномерно и по равен път, за да видиш еко режима, най-малкото нагорнище и изчезва, а на 130 км/ч не съм го виждал да се появява.

Цитат на: F Focus в 13 Юни 2024 17:49:20Предполагам, че двигателят е с директно пълнене и поставянето на ГИ течна фаза не е икономически обосновано, ако автомобилът се кара около 10-12 000 км. годишно? Разход на бензин от 7.5л./100км.  при скорост 120-140 км. на извънградско при Октавия ме устройва.
Всичко е с директно с изключение на атмосферния 1,0. Ако Октавиата е хетч (комбито харчи малко повече), залагам на 2л надолу от твоята граница.
При извънградски разход в рамките на 5 и нещо и толкова малък пробег е абсурд да мислиш за газ с цел икономия - няма да се избие никога - 3500 лева е.

Най-икономичен си остава дизелът на предно, обаче очаквам след някоя година бензиновите да се търсят повече и ще държат по-висока цена. Вероятно и покупната е малко по-висока за дизел.

Сметни го и ще излезе, ето ти пример за 12к годишно само по WLTP (все едно е, порядъкът да е еднакъв), а газта със същия разход + 10% бензин + за палене и загряване още малко):
1,5 тси: 5,4 л/100 * 2,47 лв/л => 13,34 лв/100 => 1600 лв/год
1,5 тси + лпг: 5,4 л/100 газ * 1,15 лв/л + 1,2 л/100 * 2,47 лв/л бензин => 9,17 лв/100 => 1100 лв/год
2,0 тди: 4,2 л/100 * 2,46 лв/л => 10,33 лв/100 => 1240 лв/год
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

saggy

Перуне, виждам в теб автомобилен ентусиаст и семеен психолог.
Шегата настрана. Като даваш една годишна заплата, а може би две заплати за купчина ламарини, се стремиш да проучиш всички възможности и да не се прецекаш някъде. Разбираемо е, една торба пари са.
Точка, изключването на един-два цилиндъра се случва в периоди на равномерна скорост и равен път(липса на голямо съпротивление като нагорнища), и двигателят може лесно да поддържа скоростта. Най-вероятно се случва над 80км/ч и на последната предавка, доколкото съм чувал най-често при магистрално каране. Но натиснеш ли колата да изпревариш някого, вече всички цилиндри заработват. Колко често може да сработва тази система е въпрос на условия - релефа на пътя, трафикът и използването на автопилот, като най-вероятно последното е задължително условие. Ако се чудиш, изтегли ръководството от сайта на Шкода и виж какво описват за системата.

Alexi

Цитат на: perun в 13 Юни 2024 21:52:35Е това не го разбирам.Жена взимаш дето те излъже, а за купчина ламарина се чудиш, мислиш, питаш по форуми и познати и т.н....Трагедия...
Еми те хората са го казали отдавна - жена ,кола и прасе - на късмет  :D

Ilian Petrov

Цитат на: Pyrhel в 13 Юни 2024 23:42:271,5 тси: 5,4 л/100 * 2,47 лв/л => 13,34 лв/100 => 1600 лв/год
1,5 тси + лпг: 5,4 л/100 газ * 1,15 лв/л + 1,2 л/100 * 2,47 лв/л бензин => 9,17 лв/100 => 1100 лв/год
2,0 тди: 4,2 л/100 * 2,46 лв/л => 10,33 лв/100 => 1240 лв/год

Къде ги има тия цени на бензин и дизел да зареждаме и ние :)

Цитат на: saggy в 14 Юни 2024 00:10:39Точка, изключването на един-два цилиндъра се случва в периоди на равномерна скорост и равен път(липса на голямо съпротивление като нагорнища), и двигателят може лесно да поддържа скоростта. Най-вероятно се случва над 80км/ч и на последната предавка, доколкото съм чувал най-често при магистрално каране.

Изключването на 2 цилиндъра се случва и на по-ниски предавки и скорости.
И да, технологията не е нова, но явно е сполучлива щом вече над 10 години я прилагат.
Ето нагледно как се случва изключването на 2 цилиндъра:
https://www.google.bg/search?q=1.5+tsi+animation&sca_esv=ac99a523398304d7&sca_upv=1&biw=1488&bih=750&tbm=vid&ei=ptFrZrf9JZWWxc8P95ej6Ag&oq=1.5+tsi+anim&gs_lp=Eg1nd3Mtd2l6LXZpZGVvIgwxLjUgdHNpIGFuaW0qAggAMgUQIRigATIFECEYoAFI_y5Q6wJY7iJwA3gAkAEAmAFxoAH8BaoBAzguMbgBAcgBAPgBAZgCDKACzwbCAgoQABiABBhDGIoFwgIFEAAYgATCAgYQABgWGB7CAggQABgWGAoYHsICCBAAGIAEGKIEwgILEAAYgAQYhgMYigWYAwCIBgGSBwQxMC4yoAeHMw&sclient=gws-wiz-video#fpstate=ive&vld=cid:b33a0bd4,vid:yoohR8sar5g,st:0

To4kata

Цитат на: saggy в 14 Юни 2024 00:10:39Перуне, виждам в теб автомобилен ентусиаст и семеен психолог.

Не, Саги, не е чак толкова сложно. Хората му викат просто "на всяко гърне мерудия"...
Има някои неща, с които аз лично не бих се ебавал!
Тя грешката си е моя ...

ivchotr

Цитат на: Pyrhel в 13 Юни 2024 23:42:27... е абсурд да мислиш за газ с цел икономия - няма да се избие никога - 3500 лева е...

Като гледам сметките, дори и при леко намалената цена на газта и силно намалената цена на бензина по масовите бензиностанции, уредбата ще се избие за 7 години при каране само извънградско. Ама кой си кара колата само извънградско? И като сложим истинските цени на горивата, ще излезе, че ГУ ще си избие цената за около 3 години, а може и по-малко. Зависи колко кара човек. А пък като се има предвид как ФФокус се кани да си кара сегашната кола още 20 - 30 години, същото вероятно ще важи и за новата. Което на практика означава, че след 20 - 30 години ще е спестил кинти като за нещо по-добро от Октавия, което вероятно ще си е и купил през това време :D

Pyrhel

Силно намалена? Вие не си ли правите сметка откъде да зареждате? На мен понякога ми плащат горивото и на личната кола и въпреки това обичам да не давам в бензиностанциите.

Цитат на: Ilian Petrov в 14 Юни 2024 08:46:37Къде ги има тия цени на бензин и дизел да зареждаме и ние :)
Бензин и дизел от Круиз или селф сървисите на Петрол, газ - от Еко. Има ги навсякъде и цените са... Такива. Като се замисля, може би последните над 150 000 км не съм сипвал другаде (+Марешки доста).

F Focus

Цитат на: perun в 13 Юни 2024 21:52:35Е това не го разбирам.Жена взимаш дето те излъже, а за купчина ламарина се чудиш, мислиш, питаш по форуми и познати и т.н....Трагедия...

Какво не разбираш-ако човек не е случил на жена иска поне на кола да случи! (tooth)
М/у другото си признавам, че два пъти съм се женил и все не случвах, та затова поне на кола искам да случа, че  жена, или кола могат много да те набутат-поне колата да е читава! ^-^  Имал съм в пъти повече коли от жени, като от колите съм бил много по-доволен! :)

Ilian Petrov

Цитат на: Pyrhel в 14 Юни 2024 11:52:42Бензин и дизел от Круиз или селф сървисите на Петрол, газ - от Еко. Има ги навсякъде и цените са... Такива. Като се замисля, може би последните над 150 000 км не съм сипвал другаде (+Марешки доста).

Интересно, че на Eco Petrol цените от днес са: на бензин95 - 2.57, а дизела - 2.54, пък уж държат ниски цени.

Ilian Petrov

To4kata, ако искаш да добиеш някакави впечатления от 1.5 TSI, може следващата седмица да се разберем и да дойдеш малко да покараме.
Но на Пасат, 2023-та, с 7 степенно DSG.

To4kata

Благодаря ти Илияне, както казват в Шкода форума моторът е топ, няма какво да го караш. Нямам въпроси по него!

To4kata

И така, кво стана... Оказа се, че във връзка с Европейското Шкода дава доста добри отстъпки и разхождайки се из шоурума си спрях погледа на Октавия 2024 фейслифт, комби, сив графит. Пакет Едишън с отстъпка от 8300 лв - по важните неща накратко: лети джанти 17-ки, адаптивен темпомат, подгряване - предни седалки, челно стъкло и странични огледала, парктроник с камера за заден ход, Led матрични фарове с корнер функция, ел. ръчна спирачка, бензин 1,5 TSI 150 коня. Цени грубо: ръчка - 54 000 лв, автоматик mild hybrid - 58 000 лв. Доставка 3 месеца.

Много се мисля и във връзка с това имам два въпроса: 1/ Ще сбъркам ли ако се спра на ръчните скорости, предвид това, че автоматиците /в случая DSG/ лека полека изместват ръчните скорости. Доколкото разбирам това DSG, макар и със сух съединител се държи прилично и с лекота изкарва 150 000. Не знам до колко влияе на разхода на гориво. 2/ Ще усетя ли негативно при това голямо купе прехода към заден мост на греда, предвид че съм карал все коли с по-меко окачване /френски торсиони и многораменно окачване отзад при Фокусите/?

Жоро Петков

В разхода на гориво определено ще има разлика. Няма да е нещо фрапантно като едно време с класическите автоматици, най-вероятно ще е от рода на 0.5л, ако караш като бабичка с ръчните сигурно до литър. Въпроса е дали си заслужава.
Ако искаш да си направиш кефа - вземи си автомат. Ако ти е все тая - играй на сигурно и вземи ръчката.
За сега все още мисля, че на вторичния пазар колите с ръчни скорости са по-търсени, защото никога не знаеш дали предишния собственик е обслужил скоростната кутия или ще ти се наложи да ѝ правиш ремонт.
По втория въпрос - зависи как искаш и как караш колата. Ако решиш да караш с темпо по завоите - ще усетиш разлика. Ако си караш нормално надали ще усетиш разлика. Торсионните греди днес не са като едно време. Най малкото окачването е чисто ново и дори може да се държи по-добре от независимо на 150 000км, което не е обслужвано.

Цената не е лоша, но бидейки форум на Форд - налични Форд Фокус 1.5 115 коня автоматик в момента струват 55 000лв, при това са комби-актив (повишен пътен просвет с 30/34мм отпред/отзад).

p.s. - фокус комби е с многораменно окачване отзад.
За мен това е абсолютен No-brainer както се казва, но на вкус и цвет товариш нет.

Pyrhel

Автоматът извънградско дава ~0.5л по-нисък разход, 7ма е доста дълга, вероятно и в градско ще е по-икономичен. Няма как да сбъркаш с която и да е от 2те конфигурации.
Комбито и "седанът" са с почти еднакъв обем до щората, а "седанът" всъщност е лифтбек - вдига се със стъклото и е 1500 лв по-евтин :)

Фокусите ми харесват много, но за съжаление Актив е доста базово оборудване и дори не може да се доближи до Вижън. Ако ще е дизел, вероятно има останали налични преди фейса - също 55к лв, но доста по-високо ниво от Фокуса (Стайл Плюс) с 2.0 TDI 150 к.с. и многораменно отзад. Ноу брейнърът за мен е в другата посока (tooth)

Карал съм Фокус преди фейса с 1.5 дизел 120 кс Пауършифт, доста по-слаб се усеща - 2.0 ТДИ-то поема като по-сериозен и мощен мотор, а разходът им е с пренебрежима разлика.

Октавиа е с цял мост на моторите под 2.0 и не съм се качвал в такава, не мога да направя сравнение и дали се усеща разлика.

Жоро Петков

Ами в наличните фокуси има всичко, което има в Октавията - лед фарове навсякъде, 13 инча  инфотеймънт, безжични андроид ауто и други ми ти глезотийки.
Единствено мога да се съглася с това че, 2.0 е по-добре, но Форд го спряха.
1.5 115 коня е класически автомат между другото не е DCT - само информативно. Интересното е, че при 1.0 екобууст си е powershift DCT със 7 скорости (с мокри съединители вече естествено).
Дизел 2.0 Октавия ако има за 55к с 2.0 ще е по-добре ама надали има щом за тези пари е 1.5 TSI. Както и да е мисля, че доста обширно се изговориха вариантите - на ход е To4kata да се похвали.

ivchotr

Този 1.5 със 150-те коня какъв пробег ще издържи, преди да стане за основен ремонт? Че ме съмнява да са му много масивни частите.

saggy

До 200хил. км. ще изкара, немецът го е сметнал за там някъде. А това на Точката ще му е предостатъчно. Малко не виждам какво сравнявате Фокус 4 с Октавията - повече пространство, по-добри двигатели (тук може да се поспори, но поне по-мощни), автоматикът е доста добър за каране, инфотеймънт системата е нива над тази на Форд, която всички я критикуват по ревютата. Аз бих заложил на ръчката поради два прости факта - не иска особено обслужване и грижа, и на вторичния пазар много по-лесно ще се продаде. И не на последно място - колко Шкоди продадоха дори само в България и колко Форда? Това е статистическият критерий за по-добрата кола. Форд изостанаха с моделната си гама спрямо доста производители и това не може да се навакса лесно, а се вижда, че компанията не прави нищо по въпроса.

ivchotr

Форд удрят секирата на най-продаваните си модели и затова не са се морили да ги правят конкурентноспособни. А пък голфаджиите се кефят на по-евтиния им вариант с марката на Шкода.

Pyrhel

Не ме разбирайте погрешно - Фордът е прекрасен и много красив автомобил, просто е скъп. Актив с 1.5 дизел 115 к.с. автомат е на същата цена като Октавиа 2.0 ТДИ 150 к.с. ръчна (от наличните преди фейса), но му липсват: матрични фарове, подгреви, камера за заден ход, адаптивен темпомат, кейлес, подлакътник отзад, отвор за дълги предмети, затъмнени стъкла, двойни стъкла, дигиталното табло, прибиране на огледалата, а вероятно и други.

Новите мотори са ОК, просто са с много удължени пробеци и рядко масло (всичко ново се пълни с 0w-20, вкл. и моя, а Тойотите - дори 0w-8 или 0w-16 според региона). Представете си идва немска кола на 250к км, обслужена 6 или 7 пъти - как се очаква да няма износване.
Всеки път давам за пример 1.2 tce на Рено - в Европа го мразят, защото е маслояд (хареса ми думичката, благодаря), а в Русия държи, въпреки влошените условия. Разликата - в предписанието в сервизните интервали!

Тука обаче призмата пречупва различно - част от коментиращите гледат нов автомобил, който ще карат в рамките на 200к км, другите - след това.

Всички ги изкарват, въпросът е какви намерения имаш след това - продаваш на някой, който обича сервизни книжки и се кефи, че е обслужвана навреме, чакаш правилния купувач на по-висока цена или пък имаш смелост да я оставиш на някой близък да я дотъркаля.

Според мен вторият вариант е най-неблагодарен, пазарът обича евтиното. Към момента съм избрал честото обслужване, пък после дали ще третия - без значение за 2к лв разлика за 5те години.

ivchotr

Чисто нова кола за 55000 лв, без да се смятат задължителните обслужвания по време на гаранцията, при пробег средно от 15000 км на година, излиза на собственика си като разход от 4231 лв на година за 13-те такива, през които ще навърти 200 000 км пробег. С гаранционното обслужване ще е повече, ама да не издребняваме.
Та с тези пари човек може всяка година да си купува "нова" кола и да я кара без да я мисли за нищо. А те повечето ще изкарат значително повече време от 1 година без нужда от сериозни ремонти и само с обслужване. Това всеки трябва да прецени за себе си и да действа според вътрешното си усещане.
И горното, според мен, е едно от нещата довели до решението да се спре вносът на употребявани коли. Не екологията, както се прокламира навсякъде.

April

Аз за тия пари бих си купил един гараж и да си карам старата :)

Pyrhel

Цитат на: ivchotr в 18 Юни 2024 11:00:26кола за 55000 лв, без да се смятат задължителните обслужвания по време на гаранцията, при пробег средно от 15000 км на година, излиза на собственика си като разход от 4231 лв на година за 13-те такива, през които ще навърти 200 000 км пробег. С гаранционното обслужване ще е повече, ама да не издребняваме.
Та с тези пари човек може всяка година да си купува "нова" кола и да я кара без да я мисли за нищо.
Не съм сигурен дали разбирам математиката, може ли разяснение?

To4kata

Цитат на: ivchotr в 18 Юни 2024 11:00:26Чисто нова кола за 55000 лв, без да се смятат задължителните обслужвания по време на гаранцията, при пробег средно от 15000 км на година, излиза на собственика си като разход от 4231 лв на година за 13-те такива, през които ще навърти 200 000 км пробег. С гаранционното обслужване ще е повече, ама да не издребняваме.
Та с тези пари човек може всяка година да си купува "нова" кола и да я кара без да я мисли за нищо. А те повечето ще изкарат значително повече време от 1 година без нужда от сериозни ремонти и само с обслужване. Това всеки трябва да прецени за себе си и да действа според вътрешното си усещане.
И горното, според мен, е едно от нещата довели до решението да се спре вносът на употребявани коли. Не екологията, както се прокламира навсякъде.

Симпатяга си бе  ;D , признавам! Ама по твойта логика тия "нови" коли бързо ще се изчерпят. Иначе за 4231 лв сигурно можеш да вземеш и по 2 жребни кобили с каруца годишно и като продадеш кончетата, даже ще си върнеш инвестицията!

ivchotr

Опс... Понеже наум нали, та съм допуснал лека грешка :D Не са 4231, а 4135 лв. Сори! Ама тя разликата не е голяма - само 96 лв :D

П.П.
Стари коли бол. Ама, ако забранят препродажбата им, тази схема няма да върви. Иначе имам познати, които от години карат коли по този начин.

А кобилите и кончетата искат да ядат сено зимъска. Много при това. Помагал съм при отглеждането на коне и не искам да си го причинявам пак :D

Alexi

колега правеше така - купува си кола около 5-6к и я кара докато спре след което я издава за желязо и следващата .. за 10г смени 4 коли някъде ,като постоянно имаше проблеми с тях и от моя гледна точка бяха боклуци ,даде общо към 25к с разходите по придобиването .. аз за това време смених 2 коли ,като и 2те на по 4-5г ( първата беше Мондео МК3 закупено от мен 4 годишно) ,на малко км с ясна история и пробег - дал съм 30к лв за 2те (пежото още си го карам и е в отлично състояние) . Следващата ми кола вероятно ще е чисто нова ,обмислям го .

ivchotr

Aз не казвам да се купуват трошки. Горната калкулация беше в отговор на коментара на Пърхел, че след 200 000 км с кола, взета чисто нова, може да има вариант и с подаряване.
Естествено, такава кола спокойно може да бъде продадена за някаква сума, която вероятно ще е по-малка от половината на дадените за нея пари. Ама и тези по 4000+ лв могат да се карат няколко години само с обслужване, ако не ги вземе човек от скрападжийница.
Освен това в живота има и не толкова безоблачни дни. Новата кола е свързана с не малък разход за застраховки, щото едно ПТП може да я закара право в двора на "Надин" и без пълно КАСКО ще боли много. На кола за 4000+ лв КАСКО-то ще е в порядъка на до 10 - 15 пъти по-малка сума от тази за нова кола. Ако въобще на човек му дреме дали ще ги загуби тези 4000+ лв, щом не му дреме, че на новата кола ще ѝ загуби 1/3 от стойността още след втората година.
Та, всеки сам си преценява как да си харчи паричките. Ама само недейте да обяснявате как всички нови коли са единственият вариант за сладък живот. Щото форумът е пълен с ваши мнения за нови коли, които са хвърлили я разпределителни валове, я блокове, я някакви други важни неща, свързани с ремонти, пък било то и гаранционни.

Жоро Петков

https://www.motorauthority.com/news/1143542_ford-ecobeast-trademark

Айдеее, който ползва екобийст - Форд може да го осъди  (rofl)  !

Alexi

за съжаление вече няма 2 годишни коли струващи с 1/3 надолу от нови ,освен няколко на по 150к навъртяни за 2г .. хората си им искат пари дето ако хванеш някоя промоция ще я вземеш чисто нова от магазина

To4kata

Още обмислям въпроса за скоростната кутия. Не разбирам много от скорости, но ФФ2 и сегашния ми ФФ 3,5 бяха с 5 скорости и са ми перфектни за града. 6 скорости карах на Сандерото и нещо не ми хареса, къси ли са, какво ли /не разбирам/, но искаше доста по-често ръчкане, като често усещах че не ги превключвам точно на време и се получаваха малко неприятни моменти. Може би защото не съм свикнал, но ако и при Шкодата ръчните скорости са така, май ще продпочета автомата.

Ozzie

Ръчкал си ги на Сандерото повече, 'щото моторчето дори и турбинирано, пак си е немощно и трябва да го държиш в обороти.
С дизела на комбито не ми е проблем да изпреваря на 5-та, дори и на 6-та предавка, стига да не е нагорнище, тогава трябва да го сръчкам, примерно на 4-та.
Аз лично съм доволен, че колата която карам е със шест предавки. Комфортно е, особено на дълъг път.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...