Гасне в движение - 1.8 ТДЦИ МК2

Започната от sky, 26 Май 2015 14:11:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

sky

Здравейте,
Идва ми да го хвърля този форд. Баси гадното животно е това. Стоя 2 дена в мото пфое и нищо. Сега го искат за неопределено време. Накратко проблема е, че жената на няколко пъти щеше да се утрепе с него. Гасне както си караш...и по всяко време когато му скимне. Нямам думи да опиша колко го мразя този форд в момента. Записва грешка в ESP като изгасне. Предполагам това е в следствие на самото гаснене. Ако загасне и запалиш веднага без да ресетнеш таблото проблема остава с ЕСП и колата не вдига повече от 4000 оборота и 40-50км макс. След гасене и палене проблема изчезва до следващия път. Страх ме е да го караме този форд и се чудя откъде може да идва проблема. На първо четене ми идва задръстен горивен филтър или помпата не вдига достатъчно налягане. Гасненето не го прави на скорост, а като сменяш предавките или на свободна. Горивния филтър е сменен есента и няма сигурно 5к навъртяни с него. Дайте някакви идеи, че вече се изчерпах. В мото пфое му сменяха някакви кабели за ESP, но мисля не е там проблема, а нещо по горивната система.

sky

Забравих да спомена, че почна да го прави от няколко месеца това, като жената зареждаше на някаква Лукойл бензиностанция. Спряхме да зареждаме от там, но от скоро. Проблема взе да го прави по-рядко от преди и все пак се случва. Преди го правеше 2-3 пъти в седмицата, сега на 2 седмици веднъж.

omirhit

Филтъра може да е на малко километри но ако си го задръстил с калпава нафта. Аз имах същия проблем, и след смяна на филтъра всичко се оправи.

hotblooded

Ако е запушен филтъра ще запише грешка от рода на ниско налягане на горивото или нещо за дюзите. Но все пак най лесното е филтъра-смяна с нов и ревизия на стария да се види какво е събрал.  Друг възможен източник на такъв проблем, особено ако не записва грешка е датчик на коляновия вал или по скоро кабелната букса да не контактува добре... 

sky

Единствената грешка, която записва е за ESP, защото колата е с ESP. Почвам да си мисля, че може да е от ABS модула, защото го прави като натискам спирачка и колата е на свободна. Единия път като ми го направи отбих и запалих и колат не държеше обороти на празен ход. Сякаш имаше въздух в горивото и оборотите играеха. Изгасих и запалих и се оправи. Днеска пак го направи този номер.  Ще има ли ефект ако сложа добавка в нафтата и после сменя горивния филтър?

В мото пфое като я гледаха не са казали за грешки по двигателя. Единствено в шината на ESP и бяха я разглобили да сменят тази шина. А преди това имаше хлабава връзка към датчика на едното колело, но според мен колата не трябва да гасне.

hotblooded

Според мен грешката в ESP e в следствие от гасненето, а не обратното...  А може и да имаш късо някъде или да ти се губи маса - огледай добре кабелите

sky

Да и аз така мисля, че грешката в ЕСП е от гасненето. В сервиза и гледаха всички кабели и ги сменяха както казах. Ще сменя филтъра и ще видя дали ще има резултат.

sky

Някой знае ли кое регулира празните обороти? Забелязах, че проблема идва от празните обороти. Колата понякога почва да не държи постоянни празни обороти. Като прекъсване и недостиг на гориво изглежда и явно е на пикове и тогава колата изгасва. Има ли някакъв вакум клапан, който да регулира тия обороти?

Alexi

не .. ЕКУ-то ги регулира .. ако гасне има проблем - датчик на колянов/разпределителен вал ,ниско налягане на горивото и др - иска се диагностика

Dmitarcho

Той гиагностика е правил ... няма грешки за ниско налягане и тем подобни. ЕСП-то не може ли да се изключи .... да сте сигурни, че не идва от там проблема ? Макар,ч е както са казали колегите, грешката за ЕСП е най-вероятно от изгасването на колата. От добавка в нафтата ... до тук изчетеното няма голям смисъл. Смени горивния филтър - с качествен, не от тези по 30-40 лв. ;)
Ръца Пръца

hotblooded

филтъра ако е запушен, ще излезе грешка в горивната система,  според мен някой от датчиците ( КВ или РВ) се лигави... Или кабелите към тях.

Alexi

правил е ама то така не се прави качествена диагностика .. гледат се живи данни ,какво се случва когато загасне или точно преди това и т.н. МП имат техниката ама не им се занимава ..

sky

В МП сигурно са я правили тази работа с живите данни. Това, което им е излизало е само за ЕСП-то и при тях този проблем с гасненето не се е появил. Колата стоя 2 дена при тях и нищо. След като я взех 2 седмици нямаше проблем, но до онзи ден, когато го направи 2 пъти. Жената не иска да я кара колата, защото волана се втърдява като изгасне и ако не реагираш веднага може да се удари, особенно ако се случи на завой. От 2 дена я карам аз и колата тази сутрин на светофара взеха да и играят оборотите...като прекъсване или недостиг на гориво. Филтрите са оригинални от МП и колата е обслужвана само там. Обикновенно като е ниско налягането на горивото записва грешка, даже светва оранжевата лампа на таблото за грешката. Горивния пак ще го сменя, но не съм сигурен, че ще реши проблема. В МП правиха ъпдейт на софта на ЕКУ-то, предполагам, не ми казаха на кой точно комп, но то едва ли има много за ъпдейт. Къде се намира този датчик на разпределителния вал да видя кабелите до него?

Dmitarcho

Преди ъпдейта на софтуера правило ли е такива магарии ? Това, че филтъра е сменян в МП, не означава, че е оригинален ;)
Ръца Пръца

sky

Значи преди ми правеше проблем с ЕСП-то само. Даваше грешка, но колата не гаснеше. В МП направиха калибрация на датчика на колелото и така 2 години нямаше проблем. Понеже правиха ремонт по пътищата и не беше гладък асфалт и почна пак да го прави това с ЕСП-то, но този път и гасне. Първият път в сервиза казаха, че имало хлабави връзки и ги подменили. Не се оправи и втория път стоя 2 дена при тях, до онзи ден когато пак взе да го прави. Ако в МП не са оригинални филтрите къде ще са? Аз я карам трети ден вече и не ми го е правила това, но я чакам всеки момент да ми изгасне.

Pyrhel

Често се случва да слагат най-евтините, а оригиналните да ги прибират, или изобщо да не ги сменят, маслото да не сменят, а да им го плащаш и т.н. колко пъти във форума е имало "колата отиде за свещи и кабели, платих ги, но се върна със старите". На мен на старото Мондео ми набутаха Филтрон вместо оригинални :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

sky

Ами сега съм намислил да сложа една добавка в горивото...да я издухам с този горивен филтър, да си взема нов филтър и да го сменя след това.

Milcho

Добре де, понеже всичко е в компютри и всичко е възможно, защо не изключиш ESP-то и да покараш малко така? Просто имай предвид, че няма да имаш ABS и ESP, иначе колата трябва да си работи нормално. Поне ще се види има ли разлика със и без него.
Ей тези 3-те предпазителя гледам са за това (при двигателя), та вадиш ги и системата няма да работи (трябва да останат да светят на таблото ABS, ESP, някоя удивителна...).
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

sparky

Колега когато караш колата на какви обороти я караш? Имаш ли някакво придърпване преди да угасне?

sky

На скорост колата не гасне. Гасне в момента в който натисна съединителя или я дам на свободна. Или с други думи като остане на обороти. Няма придърпване, просто си гасне. Днес мисля да сложа една такава добавка.

http://www.staev.bg/product.php?id=1098

Някакви мнения за добавката? От както аз я карам не е гаснела.

marti1996

sky

Имаме нови данни. Тия дни ми го направи 3 пъти. Първия път карам на магистралата с около 120 и пуснах на свободна. Оборотите паднаха до нормалните под 1000 или така няколко секунди си вървеше нормално. И тъкмо си мислих, че всичко е ок и реших, както е на свободна да я изфорсирам 2-3 пъти. И хоп изненада...при изфорсирването и последствие падането на стрелката на оборотите падна и стрелката на скоростомера, както беше на 120 падна на 80 и се върна на 120. Стрелката на оборотомера падна до 900 оборота и после малко се вдигна до към 950 или малко под 1000. Това го направи 3 пъти с форсирването и падането на стрелката и на скоростомера и на 3-я път колата изгасна и записа engine failure. Забелязах, че оборотите падаха много рязко без никакво успокоение. След изгасването трябваше да спра за няколко секунди за да се ресетне и изчисти грешката. Последваха още опити по същия начин да я изгася, но не поиска. Забелязах обаче, че оборотите при форсирването на последващите опити падаха доста плавно, а не рязко както когато изгасна. Падаха рязко до към 1000 оборота и после плавно до към 950 оборота. Днеска пак реших да я пробвам на магистралата да повторя ситуацията, но пак ме изненада. При форсирване не го направи, но както си беше на свободна и в движение с около 80 км/ч, реших да размърдам волана на ляво/дясно съвсем леко и тогава изгасна и записа грешка в кормилната колона. Изгасих и запалих веднага, както си беше по инерция и висчко нормално. Пак така размърдах волана на ляво/дясно и леко форсирах до към 1200-1300 оборота и колата пак изгасна и записа пак грешка в кормилната колонка. Изгасих и запалих пак в движение, но тогава ми изписа и engine failure. След повторно изгасяне и палене грешката я нямаше. Това, което забелязах, е че при движение на волана играеха и оборотите. Като цяло проблема е свързан с празните обороти и се чудя дали всичко това не е софт бъг някъде. Може ли да е дебитомер?

Alexi

може да е ЕГР ,помпата на хидравликата е електромотор на фокус 2 - също прави проблеми ..

sky

Нямам идея какво и е вече. Тази сутрин отказа да запали и направо е набила грешка в двигателя. Втория път е запалила.

sky

Работата се задълбочава. Грешката взе да я прави всяка сутрин преди палене. Вече 2 сутрини ми го прави. Днеска разкачих мап сензора, не е от него. Без него пуши яко черно, явно стандартно вкарва повече гориво.

Alexi

затапи си ЕГР-а с една ламарина за проба

sky

Няма как да е от ЕГР. Сутрин рано като се опитам да запаля и не пали. Въртя 2-3 пъти прави по 1 обороти и гасне. После забива грешка в двигателя и след престой от около 10-15 сек и пали сякаш нищо не е станало.

hotblooded

Точно от останал отворен EGR не палеше на един колега, доста често вибрациите от въртенето на стартер или припалване в отделни цилиндри помагат на EGR да се затвори и колата да запали, а когато забие отворен по време на движение - да прекъсва (както при мен), или дори да гасне. Пробвай да затапиш EGR-a, става дори и с компотена капачка за временно, колкото да пробваш няколко дена. Пак ще запише грешка, но няма да гасне ако е било от това.

sky

В сряда пак е в МП и ще им кажа да го прегледат обстойно и какви грешки е записало. Ако е от ЕГР има ли лечение някакво или ново само? От кои датчици се отчита скоростта? Първия път като ми го направи променяше и скоростомера, като това няма как да е свързано с ЕГР-а.

Alexi

с твоя мотор имаш удоволствието да ползваш най скъпия ЕГР влаган от Форд ,1250 лв е в МР а в ибей около 400 паунда .. всичките ни служебни кънекти с тоя мотор се карат със затапен ЕГР по тая причина - докъм 150-180к дефектираха всички без изключение ,браво на инженерите на Форд добре изчислен срок на експлоатация .. новите ни коли няма да са Форд :)