Чистачки - информация, мнения и др.

Започната от Bobi, 10 Ноември 2011 04:34:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Характеристики на чистачките

истачките са задължителен компонент за поддръжката на безопасно и комфортно зрително поле при шофиране в дъждовни или снежни дни. Чистачките са доста сложен и отговорен компонент от обзавеждането на лекия автомобил. За да се поддържа максимално ясно и чисто зрително поле, от тях се изисква да отстраняват редица различни тела от повърхността на стъклото на автомобила:

водни капки                          насекоми и други твърди тела

снежинки                                   кал,пясък и прах

Четири са основните компоненти на системата за почистване на стъклата на автомобила:

А. Перо
Перото се състои от специална гумена смес и поддържащи метални ленти.
В. Рамо
Рамото предава задвижването от мотора към механизма на перото.
С. Задвижващи лостове
Превръщат въртеливото движение на мотора в напречно.
D. Моторче
Задвижва цялостния механизъм на чистачките, като подава енергията осигуряваща движението.

Структура на перото

Перото се състои главно от метални ленти, придаващи здравина, гумена лента, щипка и нитове осигуряващи закрепването на различните компоненти.

Как фукционират чистачките?

Задачата на чистачките е не просто за избършат водата от стъклото на автомобила. Това, което те всъщност правят е да изгладят водата на повърхноста в тънък слой, който позволява на светлината да премине през него без да се изкривява или пречупва. Когато стъклото не е почистено подходящо водните капки създават неравна повърхност, в резултат на което светлината при преминаване се пречупва и изкривява, разрушавайки нормалното зрително поле.
За да работят нормално чистачките, те трябва да бъдат притиснати здраво, с еднакъв натиск по цялата си дължина към стъклото на автомобила.
За да се създаде равномерен слой воден филм по повърхността на стъклото, чистачките трябва да осъществяват натиск върху стъклото под малък ъгъл от 30 до 50 градуса

Повредените чистачки не могат да извършват своята работа по подходящ начин. Щом започнете да виждате петна в рамките на зрителното поле, то е време за тяхната подмяна. Чистачките естествено нямат защитно покритие. Дори и когато не са в директна употреба, гумата и закрепващите елементи са изложени на вятър, влага, слънце и мръсотия 24 часа на ден. От самото поставяне на чистачките на автомобила започва процеса на тяхното износване.

Причините за износване са:

A.Пясък, кал и прах
Пясъка, калта и праха непрекъснато се събират и отлагат върху стъклата на автомобила.
В. Маслени отлагания
Нанасяните върху автомобилната боя парафини за предпазването й, както и в отделяните от автомобила вредни газове се съдържа голямо количество масла, които действат разграждащо на гумената лента.
С. Ултравиолетови лъчи
Това е една от основните причини за износване на гумената лента на чистачките.
D. Сняг и лед
Силният сняг или замръзването на чистачките могат да доведат до допълнително обременяване и по-бързо износване на вашите чистачки.
Е. Киселини и соли намиращи се във въздуха и водата
Солите се намират във въздуха не само в районите в близост до морските басейни, но във всички райони с повишена влажност и количество на валежи.

Симптоми за износване на чистачките

• нацепването, наличието на пукнатини, видимата корозия и деформация, наличието на пласт чужди отлагания и обезцветяването
  • повишен шум при работа придружен с вибриране на чистачките
  • охлабване на нитовете, втвърдяване на гумата

Кога е видно, че трябва да сменим чистачките си:

А. Върху стъклото остават тънки ивици, които затрудняват видимостта.
Причина: към гуменото тяло на чистачката са полепнали чужди тела или гумената лента е вече износена
Решение: първо почистете гумената лента; ако ивиците все още остават то е наложително да смените чистачките

В. Чистачката "прескача" по стъклото и издава необичаен шум при работа.
Причина: чистачката не се движи равномерно по повърхността на стъклото, вибрира и причинява повишен шум.
Решение: първо почистете стъклото на автомобила; проверете закрепването на перото; ако проблемът остане, заменете чистачката.

С. Чистачката оставя големи непочистени петна върху стъклото.
Причина: деформация на гумената част.
Решение: заменете чистачката.

D. Чистачката не прави добър контакт със стъклото и на практика не почиства.
Причина: рамото на чистачката е износено или деформирано.
Решение: заменете чистачката.

Чистачките неминуемо са подложени на износване и загубват качеството на своята дейност. Ето защо периодичната им подмяна е задължителна. Добрата видимост е особено важна за комфорта и сигурността при шофиране.

Източник

Bobi

Тези от МП искат 135 лв за комплект чистачки за Фокус 2  :)). Предложих им да закръглят направо на 200 лв, че е нетипично за фирма като Мототехника да работи с жълти стотинки.

Някой има ли актуална информация откъде мога да закупя чистачки на "нормална" цена в София?

hotblooded

Те пак са добрички, за 206 нямаше само пера за задна чистачка в СФА и се продаваше с рамото - 160 лв. При тебе поне са 135 лв за двете  :D 

Bobi

135 лв е целият комплект - предни + задна. Предните струват 100 лв, а задната - 35 лв.Но все още това е безумна цена за чистачки.

hotblooded

като се има предвид че на астрата събрах 2 комплекта чистачки за 6 лв.... от разпродажби в практикер. И вече 2 години е с първия си е направо обир.  Мисля че някъде гледах чистачки на Валео - около 40-50 лв чифта но не мога да се сетя къде.

petermitkov

Цитат на: Bobi в 04 Септември 2012 09:19:28
Тези от МП искат 135 лв за комплект чистачки за Фокус 2  :)). Предложих им да закръглят направо на 200 лв, че е нетипично за фирма като Мототехника да работи с жълти стотинки.

И от личен опит не струват - поне тези които са за Мондео.
Оставят от чисто нови зони които не се почистват.
sapienti sat

supertorr

Цитат на: Bobi в 04 Септември 2012 09:19:28
Някой има ли актуална информация откъде мога да закупя чистачки на "нормална" цена в София?
А какви точно търсиш. Марки и видове бол. Взимаш размерите им си готов

Bobi

Не държа да са маркови. Трябват ми чистачки с размери 65 и 42 см.

supertorr

Цитат на: Bobi в 04 Септември 2012 11:22:52
Не държа да са маркови. Трябват ми чистачки с размери 65 и 42 см.
Аз преди миналата зима използвах ваучер от Сервиз Ратола и ми подариха чистачки Hella и съм доволен от тях за една година използване. Към момента имат промоция на Хела и Магнети Марели. Това е адреса http://service.ratola.bg/ има pdf файлове с размери и цени
Аз стигнах за себе си до извода не толкова скъпи чистачки но по-често, от колкото скъпи и пак често:(
Вариант е смяна на перата, ако останалото е ок

escobar

На Пежата почват от 100 лева само предните чистачки и са стандарт, които си го следват само те...

Alexander

В Бош са 70 лева двете и то Bosch Aero Twin който се водят най-добрите чистачки за миналата година!
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Dmitarcho

Аз сменях само шофьорската. Някаква Fister  цената беше под 10 лв. но си чисти повече от доволно. Преди на Фокуса смених всичките с някакви на Bosch - около 100-тина лв. за 3-те чистачки и едвам изкараха една зима - размразявал съм ги хубаво преди да тръгна, грижих си се доволно за тях. От тогава съм на принципа - по-евтини и по-начесто /ако трябва/ ;)
Ръца Пръца

escobar

Къде ги продават Fister? 10 лева само гумичките или целите пера?
Този БОШ Аеро Туин къде го продават?

Bobi

Аз навремето за старият фокус съм купувал Бош, който ми го откраднаха, от Аутоплюс. Следващите ми бяха Шампион за 40 лв от Радиал, а последните за 3 лв. Освен разликата в цената, друга такава не намерих.

форд мк2

Цитат на: Bobi в 04 Септември 2012 14:01:06
Аз навремето за старият фокус съм купувал Бош, .....

И аз минах през БОШ, Шампион и накрая китайки за по 3лв, е няма разлика за мене. Сега карам с някакви модни от Илиенци, похвалиха ми ги бакшишите. Наистина за една година не са мръднали.... ама то и аз предвидливо си взех два комплекта "скъпраски" чистачки. :D

Dmitarcho

Цитат на: escobar в 04 Септември 2012 13:54:00
Къде ги продават Fister? 10 лева само гумичките или целите пера?

От едно квартално магазинче я купих. Цяло перо е - не ми се занимава да сменям само гумичките ;)
Ръца Пръца

mirohristov

Аз ползвам Mitutoyo. Цената й е около 5-6 лв. и съм доволен. За година и половина не са мръднали.  (happy)

Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

Чебурашка

Оригиналните ми издържаха точно 3 зими (tts) но в никакъв случай не струват колкото искат в МотоПфое

ForeverFord

Здравейте,имам един въпрос към Вас и се надявам да ми помогнете.На мондеото чистачките му са за смяна,разбрах това защото на самите чистачки има едно нещо като лепенка което с времето си мени цвета.Беше зелено и вече е оранжо и един надпис "Change"  се изписа.Та търсих в ибей къде ли не и не мога да намеря.А пък много искам пак такива да си сложа.Само чистачките ли се сменят или се сменя и това което си променя надписа ? Според мен и двете.
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

Bobi

Слагай каквито намериш, че цената няма да ти хареса...

amplified

Не знам какви са ти и дали са оригинални, но оригинално слагат бош брандиран като FoMoCo, естествено разликата е никаква, само дето в МП ги дават за 90-100-110лева, а в бош за 60-70 ;)

ForeverFord

Валео са с Лого на форд и с таково индикаторче,имам и снимки ама нямам кабел да ги кача.

Bobi

Е, толкова ли държиш да има индикация? Без нея не разбираш ли кога чистачката е за хвърляне?

Иван Вълков

Мисля че добра тема се заформя. Аз съм с някакви от пазара - куча марка. Някой има ли каталог за конкретният модел какви чистачки са, т.к. на Мондеото Мк2 са с различна дължина.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

ForeverFord

Друго си е с индикация,не че е толкова важна.Просто в нето никъде не намирах такива чистачки и това повдигна интереса ми.

Alexi

вземи си Бош като цена качество са ок .. тоя индикатор е излишна работа

supertorr

Аз съм с Hella за 8 лв. и си ги сменям всяка година. Колко да изкарат едни чистачки та да са много скъпи?

Dmitarcho

И на мойте чистачки имаше някаква лепенка ... на която имаше удивителен знак ;) Може някога да е пишело "change" на този стикер :P Взех си някаква италянка "Fister" мисля, че беше, за около 10-тина лв. Само пред мен я смених. И аз съм на мнение, че няма смисъл да се дават 50-60 лв. за чистачки. По-добре да си ги сменям всяка година с новички от средния клас ;) Това с индикацията ... мисля, че е напълно излишно ;)
Ръца Пръца

Nebhotep

На Ескорта съм с оригинални предни чистачки закупени на 11.03.2010 г. за 37 лева от магазина на Моторкрафт в София и напълно си заслужават парите. Жълтият индикатор отдавна е светнал, но това не пречи на равномерната и гладка работа на чистачките. Тази трета зима ще им е последна и после пак нови оригинални. Просто ако си купувам за по 5 лева ще трябва да ги сменям на всеки 6 месеца. Купувал съм от прехвалените на Бош за 29 лева и изкараха 1 години и 9 месеца едва едва.
Обобщено: с две ръце ЗА оригиналните чистачки на форд.

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!