Засилване на Мондео 1.6 16v 90 кс. Предложения ?

Започната от septonaaaa1234, 09 Май 2014 20:10:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

septonaaaa1234

Здравейте искам да засила мондео 1.6 16v 90кс. как ?

baro

Единственият вариант за който се сещам е 2.0 16 V.

septonaaaa1234

Цитат на: baro в 09 Май 2014 20:32:57
Единственият вариант за който се сещам е 2.0 16 V.
Целия двигател или само главата, валове, клапани?

martin1977

Колега, аз имам мондео 2.0 16V 131 к.с. и ми е слаб, а пък за твоето изобщо не ми се мисли. Наскоро и аз тук питах, питах, питах за засилване, ама накрая стигнах до извода, че няма смисъл- тези атмосферни мотори не могат много да се засилват, ефектът ще е минимален и не си заслужава инвестицията ... Това, което е най-добър и евтин вариант както за мен, така и за теб, е направо V6 2.5 170 к.с. ... тогава ще има някакъв по-осезаем ефект, та мисълта ми е че ако сменяш двигател, скачай направо на шестака .... въпреки че едва ли си заслужава тези стари кошници толкова да ги поим с пари .... ти наливаш пари, тя си старее, гние си и т.н. ..... затова спести си парите от "засилването", събери още някой лев, продай кошника и като теглиш чертата ще видиш че си събрал парички за нещо по-ново и фабрично по-мощно .... но всеки си преценява

hotblooded

Цитат на: septonaaaa1234 в 09 Май 2014 20:10:26
Здравейте искам да засила мондео 1.6 16v 90кс. как ?
Сменяй двигателя с 2.0 ...

martin1977

И да го смени с 2.0, пак ще му е слаб ... разликата между неговия и 2.0 не си струва инвестицията ... ако е решен да сменя целия двигател, мисля че ще е по-добре шестака да слага ... малко по-скъпо ще му е. но пък със сигурност тогава ще усети разликата...

hotblooded

Абе едвя ли няма да усети как ще мине от 90 на 130 коня... а ако и двулитровия не му стигне  мисля че едно турбо ще му излезе по евтино от смяна със 6 так. Друг вариант е да купи фабрично ST или поне 6 так по 3 бона се намират. За 3500 имаше и Мк 3 с 2.5..

S.Stoyanov

2.0 е оптималния вариант.При 2.5 вече и инвестицията си става доста сериозна и труда, който трябва да се вложи си е малко по специфичен, докато при 2.0 се вади единия мотор и се слага другия без други интервенции.

opex

за 2.5 трябват и други скорости най-малко, камбаната май е различен bolt pattern
за 300лв с 2.0 получава +46кс, което е +51% от настоящите 90, някои хора дават повече за чип и не получават толкова.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

S.Stoyanov

Аз за това казах че инвестицията става малко по друга и труда, който трябва да се положи също, а и 2.0 също има някои плюсове пред 2.5, да не кажа че за мен са доста съществени. ^-^

martin1977

Плюсовете са по-евтина поддръжка, малко по-нисък разход и по-евтино газифициране /ако се газифицира/. А минуса е един, но съществен - 2.0 върви ЗНАЧИТЕЛНО по-малко от 2.5. Колега Орех .. извинявай, ама няма шанс за 300 лв. да направи конверсията от 1.6 с 2.0, виж по-близко ще сме ако му кажем 3 пъти по 300. И само да вметна - фабрично ST200 MK2 в България не се намира... от месеци дебна за такова, но у нас няма- да уцелиш такова е равносилно като да хванеш джакпота от тотото. Да питам - от 1.6 към 2.0 не трябва ли и генерация да се смени, и скоростна кутия, и съединител, и компютър. Същите неща като при конверсия към 2.5 /тук не съм сигурен обаче/. А може ли като сложи двулитровия едно леко турбо да му сложи без да се отваря и ревизира двигателя? Просто едни допълнителни 40-50 кончета без сериозни промени.

amplified

Конверсията 1.6->2.0 за 300лв и по-малко се прави като се продаде текущата и се купи друга 2.0  ^-^

S.Stoyanov

Колега аз моя мотор го взех точно за 200 български лева.От там нататък всичко зависи какво че реши човек да му смени, но най-елементарното ремъци, ролки и тн излиза още към 200, но това вече е по избор.
Плюсовете са много повече отколкото предполагаш, никой не говори за поддръжка и такива неща, като се почне от това че мотора е по-лек, което при градски условия ако се търси рязкост е доста по добре, по добре ще се развърта, защото форд не е бмв или някой други марки, а на този 2.5 си му трябват обороти, части за доработки се намират много по-лесно и на по приемливи цени и ред други неща.
Да за извънградско шофиране 2.5 сигурно е по-добре, но зависи човек и как кара.
А и друг плюс, чисто визуално между 1.6 и 2.0 няма разлика  ^-^
За 1.6 към 2.0 при мондео се сменя мотор, еку, генерация и дебитомер.Кутия, съединител и тн не се сменят.

opex

Колега, както говориш в общия случай, така и аз и други колеги говорим в общия случай. А в общия случай 2.0 е 200лв. До 300 има мегдан за още работи. Този 1.6 също ще замине някъде, ако ще на скрап пари има. Да, ще трябва и компютър, но се пазарува на куп и цената не е като на парче. Останалото за което питаш е същото, понеже е Мондео. Генерацията му може да е като за 1.8 но разлика трудно ще усети, а така или иначе тя в БГ не е вечна и един ден се прави щеш-нещеш.
Т.е. никак не е същото както казваш с 2.5
На 2.0 му трябва една дистанционна гарнитура от 2мм за да се турбинира и спокойно да изкара поне 230кс стабилни на стокови карантии
едит: изпреварилиса ме докато пиша
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

amplified

Сещам се и за още един бонус да се купи 2.0 отделно ... колата остава с 1.6 регистрация и данъка остава под 100кс :)

S.Stoyanov

Макар че не е по темата само да вметна, че при такива проекти има и неща като спирачки и окачване, които също не е лошо да се попроменят, че те и така и така се меко казано бутафорни.
Данъка е едно на ръка.Колектор от РС и малко заигравка с валовете и 2.0 си става много приличен мотор, а има и още много неща за променяне, но всичко зависи от целите и финансите в конкретния случай.

martin1977

Колеги, тази тема май ще се окаже по-полезна за мен, отколкото за създателя и  :))  Когато преди време бях питал за засилване на моя мотор 2.0 никой не ми спомена за турбо, колектор РС, заигравка с валове и общо взето останах с впечатление, че нищо не става ... че аз ако извадя 200 коня от тоя мотор само с една турбинка без да сменям бутала, валове и т.н. ще бъде суперррр. А колко ще ми излезе турбинирането и дистанционната гарнитура? Какво по-точно се прави? Чудно ми е как двигател, конструиран за 130 коня, ще понесе със стоковите си карантии 200 коня?

amplified

Лесно... до преди създаването на duratec, zetec мотора се води меката на тунинга при моторите на форд :)

martin1977

А силвъртоп или блектоп зетеците са по-подходящи за турбиниране?

opex

Мартине с добро мапване и с 250кс може да изкара много километри преди да се счупи нещо. Но като цяло въпроса се отклонява за друга тема. Има много начини за какъв изпускателен колектор, каква турбина и т.н. Други подробности са дали е сериозна работата и да се пръсва мотора или е за все пак ежедневна кола от което зависи има ли смисъл да се сменят болтовете на биелите поне, лагери, сегменти, ревизия на глава гумички клапани и т.н., каква турбина ще се ползва, щот тия коне и с малка и с голяма се постигат, но едната докато се развърти, пък е все във високите...ако е ежедневна искаме driveability не само драг :D

Бих казал, че в стоков вариант силвъртопите са по-здрави, но като говорим за мощност в диапазона на 230кс почти няма значение.
qaяכSTuning
Suum cuique

S.Stoyanov

Спорен въпрос.Най-добре е комбинация между 2-та.Иначе до 200коня и 2-та си понасят без проблеми.За цени е много относително да се говори, в смисъл там има много варианти, много майстори и ред други неща.При турбинирането чисто финансово не само подготовката е финанси, ами турбо, кулер, колектори(и тук има компромиси), дюзи, електроника, турбопътища и още работи са може би даже и по скъпи.
Всичко опира до целта, която се е поставила за реализация.

blenda

Интересно е валове от 2.0  и ЕКУ от 2.0 какъв ефект ще имат върху стоков 1.6?
Има ли разлика между горивовпръсквачите на 1.6 и 2.0?

S.Stoyanov

Да има разлика в ежекторите.Взема се също и дросела и дебитомера от 2.0.Ефекта има, по моя преценка се вдигат 10-12кс макс.

opex

на 1.6 също клапаните са по-малки, докато на 1.8 и 2.0 са еднакви
qaяכSTuning
Suum cuique

Alexi

продай я и си вземи 2.0 .. всичко друго са много пари време и нерви

S.Stoyanov

Alaxi извинявай за отговара, но темата не е "Дали да си продам колата" и ако за теб е загуба на време и пари за други не е.Какъв е смисъла да се продава ако примерно купето е добро, известни са проблемите по колата и ред други.Като дори и да вземе някаква друга кола, всичко като подръжка се почва от начало, така че ако имаш нещо конкретно по темата ок, ако не прави нова.

toretosz

Много по изгодно е да остане с сегашната 1.6 (данъка остава малкия)и да се вземе цяла кола за брак за около 500 лв взимаш мотора,продаваш квото можеш и после остатака на скрап.В стз има няколко зетека 2.0 единия за 200лв,Дидовия за 300 лв а Миро взеха цяло мондео за 500 лв.За 2.5 в 6 няма никакви части проверено.Зетека става рентабилни коне само с турбо.
Настъпи звяра, кажи "добро утро" на целия квартал :P

Alexi

проблема на мотори от коли за скрап е че после трябва да се набият едни пари за ребилд за да тръгне като хората то хубаво ще го купиш за 200 лв ама се почват едни гумички гарнитури семеринги я едни сегменти и едни лагери + шлаиф и препасване на клапаните и утече ..

S.Stoyanov

А ако не е за скрап ги няма на тези болежки ли?Айде стига, говорим за мотор на мин 15г. , те сега новите за 3-4г има случай да искат вече сериозна инвестиция.Но както и да е не това е темата, така че такива коментари за мен са излишни, всеки сам си преценя финансовите аспекти.

septonaaaa1234

Цитат на: S.Stoyanov в 11 Май 2014 04:29:54
А ако не е за скрап ги няма на тези болежки ли?Айде стига, говорим за мотор на мин 15г. , те сега новите за 3-4г има случай да искат вече сериозна инвестиция.Но както и да е не това е темата, така че такива коментари за мен са излишни, всеки сам си преценя финансовите аспекти.
А става ли на 1.6 да се сложи глава разпределителни валове клапани от 2.0-ка ?