Засилване на Мондео 1.6 16v 90 кс. Предложения ?

Започната от septonaaaa1234, 09 Май 2014 20:10:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

S.Stoyanov

По принцип чисто технически става, но няма да има полза с тези цилиндри и бутала, мотора ще се разреди страшно много.По добре е само с валовете и другите неща.

Alexi

Цитат на: S.Stoyanov в 11 Май 2014 04:29:54
А ако не е за скрап ги няма на тези болежки ли?Айде стига, говорим за мотор на мин 15г. , те сега новите за 3-4г има случай да искат вече сериозна инвестиция.Но както и да е не това е темата, така че такива коментари за мен са излишни, всеки сам си преценя финансовите аспекти.
ако не е за скрап ще може да се покара да се види върви ли пуши ли да се замери компресия да се подбере добър мотор който няма нужда от правене ..

S.Stoyanov

Мда може и картера да свалим да видим как са лагерите  (rofl)
Стига толква, че много се отплеснахме от темата, рискове винаги има и при покупка на кола и при покупка на мотор, но всичко друго зависи от много фактори.

martin1977

Каквото и да прави момчето, всичко е свързано с пари - къде с много пари, къде със страшно много. Едни сметки се правят, друго излиза накрая като теглиш чертата. Аз на моето Мондео му правих конверсия на спирачки - махнах барабаните отзад, сложих дискове, а отпред минах на 300мм. дискове от Фокус СТ и апарати от Мондео МК3. Смятах едни 5-600 лева, а то ми се върза на 1000, така че набутвацията е голяма. Но идеята на колегата е добра да позасили колата, защото с този двигател е все едно да си е без кола. Аз бях адски прав в един по преден пост в тази тема като оспорих едно мнение на друг колега, че 300 лева няма да стигнат, а минимум 3 пъти по 300 ... и повярвайте, че е така. Да вярно че може да вземе мотор 2.0 за 300 лв., а смятате ли труд, транспорт, време, консумативи, ангренажи, масла, филтри ..... а недай си Боже да се наложи да отваря за ревизия мотора ... така че ако му стигне хилядарката на колегата за този проект, ще трябва да черпи. Аз за едни спирачки надхвърлих 1000 лева, а Вие твърдите че с едни 300 лв. ще смени цял мотор и колата му ще стане от 90 на 130 к.с. То ако ставаше с 300 лв. да качим 40 коня отгоре, всички щяхме да караме коли от по над 200 коня. Тези дни малко почетох за турбиниране на моя мотор /2.0/ в български и чужди форуми и далеч не е така, както колеги го описаха в тази тема. Всичко е адски трудно и адски скъпо. В най-леката си форма и с компромиси едно турбиниране ще надхвърли 2000 лв., и то може с много да ги надхвърли. Така че хубаво е да сме мечтатели и оптимисти, но преди всичко нека бъдем реалисти...

lazarkk

2.0 е мотор лесен и здрав за турбиниране, за 1000лв с части 2-ра ръка, горе долу читави... Но най- големия проблем при турбиниране на този двигател е съединителя, никой това него споменава, фабричния бих казал, че държи само на стоков двигател и при едно засилване до към 170коня, ще се скапе за отрицателно време, а част от хората разтягат локуми за над 200коня, при тази мощност ще изкара 500км в най- добрия случай. Иначе и аз бих посъветвал човека да смени само двигателя с 2.0 без да пипа друго по колата. Като естествено и там ще отидат не малко пари, защото ще трябва да смени маховика и съединителя с такъв от 2.0л. Така че едни 600-700лв ще отидат само за двигател и консумативи без работата по целия проект, все пак не знаем човека дали разполага с гараж и умения сам да извърши интервенцията.

martin1977

Мдаааа, и пак стигаме до извода, че ако се турбинира 2.0 мотор, ако се разминем с 2000 лв., трябва да черпим .... защо имам съмненията обаче, че слагайки дреболиите, труд, замервания, настройки може и 3000 да надминем и стойността на проекта ни стигна до небесата откъм пари. То ако е така, по-добре да продадем кошника, да прибавим тези минимум 3 бона към кинтите, да съберем още мъничко и ето ти едно Субару Импреза фабрично турбинирано, че и по-нова година. Са няма какво да се заблуждаваме, ама Субаруто си е Субару ... нищо общо от към качество, бързина и т.н и т.н. с Мондео МК2. да не говорим пък за МК1 ... а и друго си е фабрично турбинирано Субару с 250 коня, друго си е Made in пред блока турбинирано Мондео МК2, което я стигне с импровизираното турбо до морето, я не ....... Страшен фен съм на МК2, но и реалист.... И аз искам мощна кола, но се убеждавам, че е по-лесно, а и по-евтино да си караме кошниците както са си и да събираме парички за нещо произведено в завода "вървящо", а не да експериментираме със сигурността. Обичам доработките, но турбинирането пред блока май не е най-удачното "тунинговане".

Иван Вълков

Колега питай Владо Танев. Доста по компетентен е по въпроса с турбинирането. Темата отива в по друга насока. По добре да се направи отделна тема за турбиниране на 2.0 зетек.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

hotblooded

Колега, субару Импреза 98ма под 6 бона е трудна работа да намериш в добро състояние. Скоро замина едно такова за 6 000 лв при условие че беше челосвано със Реидж Ровър (и ремонтирано), с доста болежки за оправяне...  На светофарните битки ще замести Мондеото, но като семейна кола и за дълги пътувания - не. Особено ако си над 180 и 80 кг. Иначе дърпа яко да го е....  Ако колегата просто иска да не чака 1 км празна права че да изпревари ТИР (с 1.6 бенз на Мк1 му трябва почти толкова) да сменя моторя, ако има условия и умения да се справи сам - ще му излезе колкото струва двигателя и съединителя (втора ръка), ако ли не... "лошо седларов, лошо".  Преди всичко да огледа колата добре на подемник - ако има изгнило отдоле, или има разтропано по окачването - да не се хваща със "засилка" докато не оправи ръждока и тропането...  И да има предвид че за под 2000 лв може да намери кола с 2.0 мАтор и съответните екстри в прилично състояние (ако неговата има проблеми със ръжди и ходова част)

К.Методиев

Значи малко така си пишат някой хора, аз също минах на 2.0 мотор, цялата работа ми излезе 250лв, в това включвам масло, ремъци и ролки, масло за скоростната кутия и коване на феродо, някой части бяха купени предварително от ebay говоря за ангренажния комплект, не е нужно да се слага 240мм съединител, аз карам с 220 от 1,8 заради по лекия маховик и комбинацията е добра.

Задни дискове къде ги сложихте 500лв не знам, 250лв ми излезе всичко с нови дискове, нови накладки, нови маркучи, + пътуване до Монтана за частите, да минеш от пред на 300мм излиза около 200лв с накладки, дискове нови + апарати от мк3.

Всичко за което пиша съм го правил по моята кола и други и знам колко струват частите, а труда си е мой, ако човек има желание всичко става, та най добрия начин за засилване е пускането на 2,0 мотор и колата кара, ако се налага едни гумички се сменяват 30лв струват и пак кара.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

martin1977

Кристияне не забравяй, че не всички са като теб. На теб майстор не ти трябва почти за нищо, даже май много майстори може от теб да се учат. Едва ли момчето може сам да си смени двигател. А като ги знаем "майсторите" в България, ясна е работата. На мен конверсията на спирачките ми излезе малко над 1000 лева, защото покрай спирачките, реших да подменя всичко по задното окачване  :)) ... амортисьори, почти всички тампони, а и ми се пръснаха спирачните тръби ... та тях още не сме ги сменили. Ремонтни комплекти на 4те спирачни апарати, и всякакви други дреболийки ... така че ако трябва да съм честен самата конверсия на спирачките ми е около 6-700 лв., другите неща подмених заедно с конверсията, та затова ги сложих в общата сума ... сори за което. Ако на момчето си му е читава количката, направо да сменя двигателя с двулитров, ако пък има и технически познания от средно ниво, да не се замисля, ами да почва ъпгрейда ... и като приключи, да се обади да ни се похвали и да ни повози.

S.Stoyanov

На мен ми излезе към 370лв, с ремък, ролки, масло, филтър, гумички и семеринги, гарнитури на капака на клапаните и картера.
100% може да се кара с маховик и съединител от 1.6.
Спирачки на 300мм не съм слагал, но на 280 и задни дискове съм-там сметката е 380лв, като на предните имах 40лв за стругар.
Относно обслужване на мотора, ами то и друга кола да се вземе без него не може или поне аз не мога така да я карам, освен ако не ми дадат частите в момента на покупката на колата аз да си ги сменя, така че тези пари много много не ги слагам в сметката за смяната на мотор.

opex

Чакай малко сега - как да се засили зетека - така и така - еее ама то не всеки може така....
Значи зетека се засилва по изброените варианти, а на който му е скъпо да не го мисли.
Както казах с простата смяна на мотор получава +51 процента коне отгоре, като това не е за сметка на обороти и въртящ момент.
Освен това в последните 2 месеца постоянно гледам 2.0 мондеота за донор на двигател за мен и има предостатъчно читави мотори, които на първо време нямат нужда и от ревизия и може спокойно да се карат още поне 10к км. Искам да кажа, че изкуствено се надува цената между постовете с тази нужда от ревизия. Както каза Кристиян, а аз ще добавя +100лв отгоре - за 400лв никой "чип" не може да докара това, което се получава.
А двигател се сменя и пред блока.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

martin1977

Момчета, как правите тези конверсии на спирачките с тия жълти стотинки, не Ви знам. Ето Ви разбивка на цените и чакам някой да ги сметне да видим дали е 300 лв. или малко повече. Цените са с доставките, защото не всички неща съм ги намерил в София.
Предна конверсия към 300мм.:
2 спирачни апарата от Мондео МК3 - 70 лв., 2 ремонтни комплекта - 30 лв., накладки - 50 лв., дискове - 130 лв., направа на дистанционни шайби и по-дълги усилени болтове - 20 лв.
Задна конверсия към дискове:
дискове - 70 лв., накладки - 30 лв., 2 спирачни апарата от Кугър - 60 лв., ремонтни комплекти - 30 лв., жила за ръчна - 30 лв., маркучи за спирачките - 30 лв., 2 шенкела - 60 лв.
Медна грес, шкурки, бои, кореселини, обезмаслители, четки, спирачна течност и др. дреболии - 30 лв.
Сега само не ме упреквайте с цените на дискове, накладки, ремонтни комплекти ... защото те са нови - то ако трябваше и те да са втора употреба, е..л съм я в конверсията - по-добре да си стоях със старите спирачки.
Кажете сега как на Вас Ви излизат по 300 лв. тези конверсии, а при мен надхвърли 600.... Явно съм се минал!

S.Stoyanov

Аз по принцип и за едните и за другите дискове не съм сменял.Предните имаха много хляб в тях и ги дадох на стругар да ги мине и единственото което съм купувал бяха накладки и други маркучи за отзад.За отзад маркучите и накладките ми излезнаха към 50лв, отпред не помня вече.

opex

Много лесно - първо не съм сигурен за нуждата от дистанционни шайби за конверсия при Мондео за разлика от Ескорт и нуждата от по-дълги шпилки. Второ спирачния диск е по-добре да е висял 2 години в калта на милостта на природните стихии, отколкото на някой щанд и като отидеш в някоя морга търсиш цял комплект съответно с минимален ръб на диска и достатъчно месо на накладките - ето така се взима всичко нужно за 100лв с хубави маркучи, има колеги, които са ги намирали и за доста по-малко. Същия е въпроса и със задните накладки. Разликата след 200км между чисто новите дискове и накладки на колата и тези от моргата е никаква с тази разлика, че чисто новите имат доста по-голям шанс да се изкривят. И на края не съм сигурен колко е голям смисъла от 300мм дори на Мондео при положение, че е с 2.0 мотор, защото в крайна сметка ако ще се правят издевателства и 320мм може да засветят в червено.
п.п. Стояне мн си бръз ве всеки пътме изпреварваш  :))
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

S.Stoyanov

Да не казвам пък колко излезна преминава не колега към 4 бутални спирачни апарати на 300мм-нямаше май и 150лв.
За цени на някой части всичко си е известна доза късмет, пазърлък и разбиране-аз примерно никога не бих обслужил спирачен апарат, ако няма нужда, дори да го взема 2-ра ръка, защото предпочитам оригиналните консумативи вградени в него пред нови от магазина в БГ.
Така че за доста части може да се намерят изгодно и с малко късмет.

blenda

Мен ми е интересно, някой има ли представа ако се постави глава от 2.0/1.8 на 1,6, ще се разреди ли достатъчно двигателя за да понесе 1 бар надув ? Идеята е да се  спестят двете гатнитури и ламарината.

opex

Тази тема стана адската каша и се обсъди какво ли не.
Но на въпроса ти - не смятам, че ще понесе 1 бар. Не мисля, че ще падне дори под 9:1, просто не ми се рови в момента да търся обема на горивните камери. Въпреки това всмукателните клапани са 4мм по-големи, а изпускателните 3,5мм и може да се получи нещо интересно с валове от 115кс и комп или от 2.0 като атмосферен. И пак изниква въпроса защо просто не се метне друг мотор в коша предвид разходите
qaяכSTuning
Suum cuique

К.Методиев

Цитат на: martin1977 в 11 Май 2014 22:34:20
Момчета, как правите тези конверсии на спирачките с тия жълти стотинки, не Ви знам. Ето Ви разбивка на цените и чакам някой да ги сметне да видим дали е 300 лв. или малко повече. Цените са с доставките, защото не всички неща съм ги намерил в София.
Предна конверсия към 300мм.:
2 спирачни апарата от Мондео МК3 - 70 лв., 2 ремонтни комплекта - 30 лв., накладки - 50 лв., дискове - 130 лв., направа на дистанционни шайби и по-дълги усилени болтове - 20 лв.
Задна конверсия към дискове:
дискове - 70 лв., накладки - 30 лв., 2 спирачни апарата от Кугър - 60 лв., ремонтни комплекти - 30 лв., жила за ръчна - 30 лв., маркучи за спирачките - 30 лв., 2 шенкела - 60 лв.
Медна грес, шкурки, бои, кореселини, обезмаслители, четки, спирачна течност и др. дреболии - 30 лв.
Сега само не ме упреквайте с цените на дискове, накладки, ремонтни комплекти ... защото те са нови - то ако трябваше и те да са втора употреба, е..л съм я в конверсията - по-добре да си стоях със старите спирачки.
Кажете сега как на Вас Ви излизат по 300 лв. тези конверсии, а при мен надхвърли 600.... Явно съм се минал!

Ще ти кажа за задните жила апарати и шенхели вземаш на куп пазариш се малко и всичко е 90лв, нови дискове 45лв с отстъпката, накладки 40лв пак с отстъпката, маркучи 20лв, като всички нови части са ми минимум с 30% отстъпка от почти всички фирми занимаващи се с авточасти. Дори и да махна отстъпката пак е под твоята цена, аз ремонти на здрави детайли не правя, един спирачен апарат ако не тече и му е здрав маншона за чие ми е да му го сменявам?

Цитат на: opex в 11 Май 2014 22:51:37
Много лесно - първо не съм сигурен за нуждата от дистанционни шайби за конверсия при Мондео за разлика от Ескорт и нуждата от по-дълги шпилки. Второ спирачния диск е по-добре да е висял 2 години в калта на милостта на природните стихии, отколкото на някой щанд и като отидеш в някоя морга търсиш цял комплект съответно с минимален ръб на диска и достатъчно месо на накладките - ето така се взима всичко нужно за 100лв с хубави маркучи, има колеги, които са ги намирали и за доста по-малко. Същия е въпроса и със задните накладки. Разликата след 200км между чисто новите дискове и накладки на колата и тези от моргата е никаква с тази разлика, че чисто новите имат доста по-голям шанс да се изкривят. И на края не съм сигурен колко е голям смисъла от 300мм дори на Мондео при положение, че е с 2.0 мотор, защото в крайна сметка ако ще се правят издевателства и 320мм може да засветят в червено.
п.п. Стояне мн си бръз ве всеки пътме изпреварваш  :))

Има нужда от шайби при мондео като правихме конверсията на Светльо на колата преди време ги правихме на стругар точно 3мм са и стругара взима 5лв, а болтовете са си стандартни 8,8 стомана за още 5лв от магазина нещата са готови.

Цитат на: blenda в 11 Май 2014 23:13:26
Мен ми е интересно, някой има ли представа ако се постави глава от 2.0/1.8 на 1,6, ще се разреди ли достатъчно двигателя за да понесе 1 бар надув ? Идеята е да се  спестят двете гатнитури и ламарината.

Може и да се разреди, трябва да се сметне, но нещо не ме кефи идеята.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

blenda

Цитат на: opex в 12 Май 2014 00:03:43
Тази тема стана адската каша и се обсъди какво ли не.
Но на въпроса ти - не смятам, че ще понесе 1 бар. Не мисля, че ще падне дори под 9:1, просто не ми се рови в момента да търся обема на горивните камери. Въпреки това всмукателните клапани са 4мм по-големи, а изпускателните 3,5мм и може да се получи нещо интересно с валове от 115кс и комп или от 2.0 като атмосферен. И пак изниква въпроса защо просто не се метне друг мотор в коша предвид разходите
И аз не виждам смисъл в тема за ускорение да се говори за спиране, но както и да е.
Аз съм привърженик на атмосверните двг и това е супер алтернатива на портването на главата. Без грам усилие имаш по-широки смукателни и изускателни канали и по-широки клапани и доста по агресивни фази на газоразпледеление. Единствено трябва да се челоса главата на 1.5-2.0мм.
С малко олекотяване на маховика, би станал доста приятен 1,6 със спортен дух примерно,а и ще е доста бюджетен вариант.

S.Stoyanov

Всичко е въпрос на сметки, защото го има и риска да стане голям мъртвец.По лесния вариант би бил направо в главата от 1.6 да се сложат клапаните от 1.8 или 2.0 със съответното преправяне.
Друг вариант са дросели, но там наистина вече си изисква повече специализирана работа и инвестицията също няма да е малка.

opex

Трудно се намират читави хора за да сложат по-големи клапани в глава, а предвид цената отново идва мисълта за друг мотор просто. За това освен в състезания с регулации за опреелени групи и изисквания към двигателите другаде изобщо не се занимават с 1.6
qaяכSTuning
Suum cuique

martin1977

И след всичко написано и прочетено до тук, се убеждаваме че най - доброто, най - ефикасното и на - евтиното е да смени направо целия мотор. И вече ако пак не му стигат 130 коня (на мен не ми стигат), тогава върху "новия" двигател да прави доработки за повече мощност, въпреки че едва ли ще може да изкара повече коне и повече осезаема сила.

S.Stoyanov

Може може
Най елементарното е да се сложи еку от 1.6.Има осезаема разлика.Празния ход го няма никакъв разхода отива нагоре, но и вървежа и той.И това е мод дето излиза има няма 50лв, но не става да се кара постоянно така.
Изпускателния колектор аз като го правих моя беше повече да си начеша крастата, но ефект има и то доста добър и може да се потвърди от поне 3-4 колеги от форума.
Ако се смени колектора и да се служи и друго еку като мега или нещо от сорта и там нещата вече може да се получат има много добре.
Има вариант и изпускателния вал да се смени със смукателен и чисто теоретично и от това трябва да има полза, но не съм го пробвал още и за това не мога да го кажа със сигурност, но там трябва да се внимава и със зацепването на ангренажа.
Така че има доста модове, които са относително евтини и всички взети заедно вече ще имат доста осезаем ефект.

martin1977

Цитат на: S.Stoyanov в 12 Май 2014 22:57:42
........... Има вариант и изпускателния вал да се смени със смукателен.............

То е ясно, че практическите ми познания се свеждат почти до нула, признавам го. Но поне мислех че имам някакви основни теоретически знания, поне доста чета заради хобито ми ... но честно казано не знаех че има изпускателен и смукателен вал ... поне за пръв път го чувам.
Не съм карал Мондео с мотор 1.6, но съдейки по това как върви с мотор 2.0, то с 1.6 трябва да е някакво абсолютно недоразумение на автомобилостроенето и Форд според мен са се изложили поставяйки този мотор на кола почти тон и половина. Виж за Фиеста е ОК, за Ескорт горе-долу /на прага на минимума/, но как може на Мондео да го сложат? Аз не съм състезател и мнението ми е, че двулитровия мотор трябваше да е минимума за Мондео, значи не знам момчетата с малко по-състезателен дух как биха го приели. На това купе е слаб. Със сигурност авторът на темата ако смени мотора с 2.0, ще усети разлика, но чисто информативно ще му кажа да не очаква чудеса. На магистрала при добри обстоятелства и попътен вятър може и 200 да вдигне, но ако му кипи кръвта по светофарите, ще остане комплексиран и разочарован. Само за пример ще му дам да си знае - Пежо 106 ... 1.0, 1.1 и 1.5Д ще ги бие по светофарите, 1.4 (75к.с) ще върви рамо до рамо с него, от 1.6 (90 к.с) пада, а 1.6 (101к.с) и 1.6 (118 к.с) го отвяват за норматив ...... и ако Пежо 106 е автомобил ,аз съм китаец  (rofl)

К.Методиев

Значи за смяна на леглата с по големи на клапаните знам къде го правят безупречно аз се обадих там за спукана ми глава за лепене, но цената е около 400лв за 16 клапана, та няма много смисъл.

Alexi

Пежо 106 е доста лек автомобил във варианта си със 118 коня върви много по светофарите може и 2.5ца мондео да накъса на старт .. ако се гони подобен вървеж просто не е мондео колата ,това си е голяма тежка кола за извънградско

martin1977

Е специално Пежо 106 със 118 коня ще бие Мондеото 2.5 като стой та гледай, да не кажа че и СТ-то може да бие. Бях си навил да търся да купувам от Германия Мондео МК2 СТ с 205 коня, но едно момче от форума скоро се сдоби с такова и май май не е толкова очарован, колкото е очаквал и поради тази причина и аз се отказвам от тази идея. Значи във Фейсбук тези дни прочетох негов коментар от който си личеше, че е малко скептично настроен към тези 205 коня и оставам с впечатлението че май са си повече на цифра, отколкото мощ. Коментара му беше нещо от сорта "повече харчи, отколкото върви". Е не мерси....

Alexi

е ,той може и да не е в добро състояние все пак не е нов .. даже шанса да си изкара конете на дино клони към 0 .. да не е като на оня колега пумата дето от 125 коня на дино вадеше 75 .. за това писах и по горе че без ревизиране не става работата

Светльо

Мондео 2.5 и ST200 силата им е на магистралата, тежка кола и не е за градска ръчка, ако искаш градска ръчка взимаш една фиеста слагаш 2.0 мотор и ядеш коли по 300 коня на старта. На магистрала ела да те видим, вдигаш 180-200 и повече от 30 сек едва ли ще задържиш, това е големият мотор има мощ моето ST на 200км/ч е с 5000 оборота и си спи. Но аз не съм го взел заради това че е 200 коня, а заради това че в България я има 2-3 я не, истински ST200 класика на мондео. ;)