Висок разход на гориво - Mondeo Mk3, 2.2 TDCi

Започната от Nikola, 24 Ноември 2013 21:03:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Nikola

Благодаря ви!
Сега да дневен ред ми е за измисля нещо защо по колонка за 100 км. градско т.е. от капачка до капачка тази кола
ми изхарчи 20 л дизел, а по магистралата - София-Панагюрище - 140 км със 110 км/ч на темпомат ми гълта около 12 литра.
(af)
А борд компютъра няма грешка - извънградско 6.5 л. , градско 8.5 л.
"Двеста вдигам - мощност има. Не е лети, не е зима. Зарад тази служба гадна камерата в Монца падна. Тежко карам в моя стил - и немай грижи Форда яко движи!"

Bobi

Да не смяташ грешно, че такава разлика ми се струва в границите на фантастиката?  :o Откъде зареждаш? Пробва ли друга бензиностанция?

Разделих мненито ти в нова, за да не се трупа излишен спам в темата за колата ти.

TourneoRS

Добре ли обезвъздушаваш ? Много гафове се получават от това .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Pyrhel

При тоя разход трябва да тече нафтата отвън...
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

Nikola

Само от ЛукОйл, защото брах големи ядове с предишната кола и мръсна нафта от Еко и Ромпетрол.
2 пъти съм си го позволявал, защото за 20 л даваш по 60 лв., а не мога да го правя повече пъти, докато съм без работа.
Панагюрище-София в месеца поне 2 пъти минавам маршрута и всеки път 1/4 си отива при абсолютно едни и същи условия:
-климатик на Auto
-110 км. на темпомат
-140 км обща дистанция.
Така вече 1 година откак си я взех и й свикнах, докато не прочетох във форума тема със разхода на MK3.
Последното ми зареждане е пак до капачка и е:
-300 км в София
-140 км до Панагюрище.
Общо съм към 440 км изминал, а стрелката ми е между 1/4 и 1/2.
Забележка: Ако е от значение - аз зареждам винаги пълен и първите 160-200 км. стрелката на горивото не пада милиметър.
След изминати 200 км. започва поне според мен да показва точно, но един път исках да видя дали стрелката ще опре до
червената резерва и 3-4 идеи по-нагоре горивото ми свърши и ме заеба на пътя.
"Двеста вдигам - мощност има. Не е лети, не е зима. Зарад тази служба гадна камерата в Монца падна. Тежко карам в моя стил - и немай грижи Форда яко движи!"

Pyrhel

Не се шегувам за течовете... Не е нормално такъв разход да дава. Аз веднъж по магистралата постигнах над 12, но само като ме засекат падах под 220 км/ч. Огледай маркучетата за обратната нафта да не са издънени някъде и да пикаят, или някоя щипка на филтъра да не е хваната добре и да прелива от там.

moni74

Цитат на: Pyrhel в 24 Ноември 2013 22:06:23
При тоя разход трябва да тече нафтата отвън...

Ако тече нафта, трябва да смърди като се доближиш до двигателя. По-добре да я качи на канал без всякакви кори отдолу и един да дава газ, втори да гледа под колата. Няма ли вариант нафтата да излита под налягане при по-високи обороти?

----------------------------

hotblooded

Налягането на нафтата зависи от оборотите само в частта на уредбата с високо налягане, иначе от резервоара до горивната помпа - нафтата отива под вакуум (горивната помпа си засмуква сама, няма подкачваща)... И наистина, при такъв разход - или трябва пуши като парен локомотив (някои е пипал където не трябва, каквото не трябва или както не трябва), или да изтича от някъде...

Dmitarcho

Ако изтича нафтата .. докато кара по-бързо, няма ли да се завихря под колата и да се лепи на задната броня ? Да се разбере дали има теч някъде - и да се търси. Това само ако няма кори отдоло, а ако има кори, и капе нафта ... те ще са пълни.
Ръца Пръца

hotblooded

Цитат на: Nikola в 24 Ноември 2013 19:46:15
Колега, направих го и наистина - не ми светна лампичка за колана никъде. (Мисля, че се намираше от дясно на тази на ръчната ако не бъркам).
Интересното е, че не ми светна и синята - за дългите, а тя работи.
Както и над сензора за резервоара има 3 дъго образни - две светят, а третата пак не.  >:(

Последното изречение малко ме озадачава и може би има връзка и с този проблем - коя от трите не светва?

tropper

Цитат на: Nikola в 25 Ноември 2013 00:18:04...аз зареждам винаги пълен и първите 160-200 км. стрелката на горивото не пада милиметър....
Това и при мен е така, просто измервателната система е много неточна. Когато стрелката падне до 3/4 имам около половин резервоар, когато падне до 1/2 има около 1/4 реално. Когато подмине 1/4 бързам спешно към близката бензиностанция, защото знам че има по-малко от 8 литра (на 62-литров резервоар). Странното е че и на старото ми МК1 '93 бензин показваше по същия начин  :-[
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Alexi

всички фордове са така .. по читавите системи са с 2 сонди в 2та края на резервоара и се сумират показанията им .. тогава дори да спреш на наклон не оказва влияние .. а при мене понеже спирам на наклон стрелката ми забива наляво и като потеглям за някъде все се чудя ще има ли гориво ... отделно това предсказанието за оставащ пробег е безумно неточно но тия неща нямат отношение към реално високия разход на колегата .. ако колата не пуши зверски черно явно изтича наистина отнякъде .. със 110 на темпомат трябва да гори около 5-5.5 ( поне моята толкова гори )

Pyrhel

По повод стрелките и показанията - моята е напълно точна. Не отлепя първите около 100 км ако карам извънградско и икономично, но го отдавам на това, че винаги пълня до ръба на резервоара. Влияе се от много големите наклони (например заходите за подземните паркинги).

moni74

Всъщност колко събира резервоара на мк3 дизел? Когато купих моята, беше празен и показваше че имам гориво само за 1км. Обаче докато намерим с Митака бензиностанция наблизо, минахме поне 2-3км. А колата не угасна :) Първото зареждане догоре беше за 58.5 литра.

Alexi

tropper

Аз в петък сипах 59л, показваше ми оставащи километри около 30 и колата все още не беше изгаснала  ;D
Та предполагам че трябва да е около 62л.
А и от някой каталог ми се е набило в главата това число, но не мога да цитирам точен източник...

Както и да е, наистина това няма отношение към много високия разход, просто го казах да знае колегата че това със стрелката е нормално и да не търси там проблема.

hotblooded

58,5 литра е "номинала" на резервоара, но има едни около 10% оставени за горивни пари и разширение на горивото + гръловината - така че при празен резевоар е резонно да напълниш поне 62-3 литра...

pAbLo

ЦитатОбъем топливного бака    56 л
Седан 2.0 дизел - 130 коня
При комби - същия обем.
Има марки и модели с по-голям обем при комби,тук са еднакви
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

Nikola

Добре днес направих 2х100 км със 110 км в час от капачка до капачка - 6,5 л така показа и борд. компютъра.
Явно София-Панагюрище (140 км) по магистралата и около 12-тте литра е нормално:
6,5 за 100 км и остават още 40-45.
За тях за изгори на половината - още 3 л.
С баири по магистралата и изпреварвания - да сложа 2 л.
Та ми излизат така 12-тте литра, както и днес ми се потвърди от изминатите километри.
Значи остава проблема само градско и 20 л на 100 и тъпата стрелка.

hotblooded

Нещо не е наред - със 110 км/ч гори определено под 6, да не кажа че отива на 5.1 -5.2....

pAbLo

"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

tropper

hotblooded, имай предвид че той мери в момента само на 6.5 литра... Малка абсолютна грешка (въздушна възглавница в резервоара примерно, разпенена нафта  или на другата бензиностанция пистолета изключва по-рано или по-късно...) е голяма в проценти.

За да се измери разход, трябва поне няколко разервоара да минат...

Nikola , препоръчвам ти да се регистрираш в този сайт: http://www.spritmonitor.de/en/ или друг подобен за записване на разход. Там можеш да си въвеждаш всичките касови бележки от зарежданията с показанието на километража и така след време след няколко записа ще засечеш най-точно среден разход.

Nikola

Цитат на: tropper в 25 Ноември 2013 15:57:18
Nikola , препоръчвам ти да се регистрираш в този сайт: http://www.spritmonitor.de/en/ или друг подобен за записване на разход. Там можеш да си въвеждаш всичките касови бележки от зарежданията с показанието на километража и така след време след няколко записа ще засечеш най-точно среден разход.

Добре, ще си направя регистрация тук и ще го направя.
Ще пиша след време какво показват резултатите от сайта.
Може би след Нова Година ще пиша резултат.

Поздрави и благодаря на всички оказали съдействие по въпроса!

moni74

Цитат на: hotblooded в 25 Ноември 2013 15:37:26
Нещо не е наред - със 110 км/ч гори определено под 6, да не кажа че отива на 5.1 -5.2....

Бургас - Созопол-Бургас на темпомат 110км/ч - точно 5.1 по БК. Пътят не е равен, има изкачвания и спускания.

thunder_go

Цитат на: Nikola в 25 Ноември 2013 16:58:43
Добре, ще си направя регистрация тук и ще го направя.
Ще пиша след време какво показват резултатите от сайта.
Може би след Нова Година ще пиша резултат.

Поздрави и благодаря на всички оказали съдействие по въпроса!

Аз си следя разходите тук, а средния разход според таблицата ми го дава около 6,16/100. Магистрално обикновео ми гори 6. Ако си сложил и зимните гуми + изпреварвания, джаскания може и да ти стигне 12-те литра.
newbie

Dmitarcho

Е как при нормално каране ще гори 6 ... а ако изпреварва и има изкачвания ще гори 12, това да не е някоя малолитражна въшка ?!? Предполагам, не е карал колко може колата 220+ км/ч, не е карал на 5-та ...
Ръца Пръца

Nikola

Цитат на: dmitarcho в 25 Ноември 2013 20:17:02
Е как при нормално каране ще гори 6 ... а ако изпреварва и има изкачвания ще гори 12, това да не е някоя малолитражна въшка ?!? Предполагам, не е карал колко може колата 220+ км/ч, не е карал на 5-та ...

Обикновенни изпреварвания правя. Все пак карам със 110 на темпомат - т.е. камиони, пенсионери и жени изпреварвам, които карат с -60 км/ч.
Не знам как стои разхода със 220+ при мен.

P.S. А иначе - днес си смених гумите със зимни - това им е 2-ра зима. До сега карах със летните.
Днес вдигнах колата на подемника ни и нямаше течове. Т.е. тя беше цялата мокра от вода и локви, но не миришеше на дизел
от никъде.

Dmitarcho

Това казвам, че си караш нормално ;) Не е нормално да ти гори 12 освен ако не караш с 200+  км/ч ;)
Ръца Пръца

Dundee

А имаш ли проблеми с ускорението? Набира ли рязко.
Сещам се за нередности по турбо пътищата като възможна прочина за високия разход. Когато преди време ми се спука маркуча на турбото, видях че разхода се вдигна ненормално. Отделно колата беше доста тромава.
За да си направиш сравнение - по Тракия от София до Пазарджик почти винаги темпоматът ми е на 150 по GPS (около 157 по скоростомер) и разходът ми е между 6 и 7 л. на 100 км. Гумите са 225/40 18.

Nikola

Цитат на: Dundee в 26 Ноември 2013 11:31:41
А имаш ли проблеми с ускорението? Набира ли рязко.
Сещам се за нередности по турбо пътищата като възможна прочина за високия разход. Когато преди време ми се спука маркуча на турбото, видях че разхода се вдигна ненормално. Отделно колата беше доста тромава.
За да си направиш сравнение - по Тракия от София до Пазарджик почти винаги темпоматът ми е на 150 по GPS (около 157 по скоростомер) и разходът ми е между 6 и 7 л. на 100 км. Гумите са 225/40 18.

Няма проблеми с ускорението, нямам спукан маркуч на турбото, не пуши отзад.
Карам я бавно не съм я ребрил скоро. Гумите и летни и зимни са ми същите.
Интересното е че имаме и Citroen C4 Grand Picasso, 1.6 Diesel, 2008, 110 к.с. купен чисто нов - има моментен, много точен.
Одеве карах от 600 м надморско равнище до 1200 м надморско - 15 км.
Ситроена харчи нагоре за 15 мин по 14 л моментен
Одеве направих така, че Мондеото да ми показва разхода моментно нагоре и той почна от 99.9 л /100 км почна да пада
и показва 90-80-70 и т.н. 14-12-10 и накрая 9! И почна 9,1-9,5... и така 15 км ги изкарах на 9,5 на 5-та със 80 км./ч