Алтернатор на Мондео 3 TDCI

Започната от dagema, 27 Февруари 2013 13:25:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

moni74

Ще ми излезе 30лв сваляне/качване на алтернатор, 60лв реле-регулатор и не знам колко за труд във Франсизкуп Бургас. Лошо е, че чак в понеделник ще приемат колата...

----------------------------

hotblooded

Цитат на: moni74 в 18 Март 2014 11:58:00
Ще ми излезе 30лв сваляне/качване на алтернатор, 60лв реле-регулатор и не знам колко за труд във Франсизкуп Бургас. Лошо е, че чак в понеделник ще приемат колата...
Ако си доволен ще пратя и моята, да видят какви магарии прави моя алтернатор...

moni74

Иво, те го искaт свaлен

hotblooded

А къде го свалят и качват за 30 лв?

moni74

Нa 5ти км, където си поддържaм колите.

CHEFOBG

Абсолютно същите симптоми всеки път.За 6 години 3 пътя сменях релерегулатор четки лагери и след извесно време примерно 50-60хил.км пак проблеми.Последно го правих 2013 април, лятото при товар от климатика на място светваше лампата.Е тази година не издържах вече и го изхвърлих алтернатора закъсява статора някъде.Проблема според мен е че при смяната на горивния филтър оливат алтернатора с нафта.

tropper

Цитат на: CHEFOBG в 18 Март 2014 14:53:02
...Проблема според мен е че при смяната на горивния филтър оливат алтернатора с нафта.
Много интересна теза... Втория ми алтернатор почна да прави мизерии 2-3 месеца след смяна на горивния филтър ... :-[
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

moni74

В aнглийските форуми нямa ли нещо? Моя горивен го смених преди годинa и нещо, преди 30к пробег.

moni74

Зaбрaвих включен ELM-a и 5 дни не кaрaх колaтa. Резултaт - aкумулaторa беше зaнулен.
След нaпрaвенa профилaктикa нa aлтернaторa (сменени лaгери и реле-регулaтор) при слaб aкумулaтор зaреждa до 15V по време нa движение!
Тaкa изминaх 330км днес, понеделник ще нaпрaвя още 180км до София и обрaтно. С тaковa нaпрежение не е ли опaсно? Лaмпи не светят по тaблото (чек, aкумулaтор...)

baibradar

Със какво го мериш? Не вярвай много на китайските мултицети за 15лв.

moni74

Имaм дигитaлен волтметър зa зaпaлкaтa, купил съм го в Норвегия през 1999г.

tropper

Ако наистина ти идват 15V на запалката, това е зверски много, защото на акумулатора ще е повече. Пусни теста на таблото (задържаш бутона за нулиране на километража, даваш контакт и държиш бутона докато изпише "tESt". След това цъкаш докато стигнеш "bAt xxx". Това е напрежението във формат xx.x V. (точката не се изписва на таблото). Това е стойността, която компютъра измерва.

Цифровия волтметър ще се "лъже" при изфирясал (или просто много разреден) акумулатор, защото напрежението ще има сериозни пулсации. Средната стойност може да е 14.4, но при голям размах на пулсациите цифровите волтметри започват да покзват глупости и обикновено по-висока стойност както при теб ;)
Ако теста на таблото показва нормални стойности и показанието на цифорвия волтметър не се изравни след няколко дена с него, то акумулатора е пътник и до зимата ще те предаде.

hotblooded

Монка, нещо за което не се сетих вчера - ако акумулатора ти е обслужваем или има възможност да му долееш дестиливана вода - долей му. Моя взе близо литър след като бях карал няколко дена с 15+ волта...

moni74

Акумулатора е необслужваем.
Закачих го на зарядно, тръгна от 7 амп, сега е вече на 3 амп.
Възможно ли е диагностиката за 5 дни да го е скапала?

hotblooded

Щом е бил на 0 и нямаш утечки......

baibradar

През тази диагностика на живи данни не излиза ли напрежението на акумулатора ?
Сложи си една програмка на телефона и си гледай данните когато ти е кеф. Регулатора на динамото има и температурна компенсация. В по студени дни може да зарежда до 14.8. Поне така пише в руското ръководство.

moni74

Днес ходих до София и обрaтно. Пуснaх ЕЛМ-a в реaлно време, включих и волтметърa. Първия дaде 14,2-14,4V през целия път, втория пaк покaзвaше 13,1V кaто тръгнaх и постепенно увеличaвaше до 15,0V до София. Явно волтметърa е дaл фирa :)

tropper

Цитат на: tropper в 30 Март 2014 12:46:41....Цифровия волтметър ще се "лъже" при изфирясал (или просто много разреден) акумулатор, защото напрежението ще има сериозни пулсации. Средната стойност може да е 14.4, но при голям размах на пулсациите цифровите волтметри започват да покзват глупости и обикновено по-висока стойност както при теб ;)
Ако теста на таблото показва нормални стойности и показанието на цифорвия волтметър не се изравни след няколко дена с него, то акумулатора е пътник и до зимата ще те предаде.
Изгаси двигателя и остави включени къси светлини. Остави контакта на средно положение, за да имаш ток на запалката и на фаровете. Наблюдавай показанията на волтметъра за около 3-4 минути. Ако показанието падне под 12V, почвай да спестяваш за акумулатор.

moni74

После ще го пробвaм. Но имa гaрaнция още 1,5 години

baibradar

Нищо му няма на акумулатора. Трябват си хубави измервателни уреди. Купувах служебно 2 броя еднакви мултицети и то средна хубост по около 50 лв бяха си спомням. Слагам ги един до друг на акумулатора и изненада единия показва 14.3 другия 14.9. Ще е интересно да се сравнят два от тези за 10 лв какво ще показват. Карай си колата и спи спокойно. Елма показва сравнително верно. Аз бих вярвал на него а не на разни мерачки за запалка.

К.Методиев

Хм аз пък точно на това какво показва в диагностика не вярвам много, вярвам си на мегера, той не лъже.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

moni74

Последно двайсет:

Вечерта сменям акумулатора с друг, слагам го на колата и закачам клемите. Не карам колата цяла нощ, на сутринта - ток няма. Сменям с моя акумулатор, който е зареден с импулсно зарядно. Паля и право на електричар - мерим за утечка , резултата е 0.03 ампера, тоест няма.
В шах съм вече, взе да ми писва и от колата, и от майсторите... Всичките проблеми започнаха след профилактиката на алтернатора /смяна на двата лагера + реле регулатора.
Жичкаджията ми каза, че алтернатора ми е Моторкрафт. Това означава ли, че мога да го сменя с друг за проба ако намеря?

Моят акумулатор е на 1г със 720A стартов ток, смъква го за 4-5 дни максимум, като карам през това време. Другият, който ми го дадоха за временно и престоя само една нощ, е с по-слаб стартов ток - 620А мисля, но е на няколко години. Жичкаджията каза, че консуматора трябва да е много голям /алтернатор, стартер, подгрев/ за да го свали за такова късо време. Но кой консуматор може да се включва след известно време след като е угасена колата?
Възможно ли е реле-регулатора от Франсизкуп да е менте или просто да съм изтеглил късата клечка? При работещ двигател алтернатора зарежда 14,2-14,4V. Може ли някой диод в РР да прави мизерии и как може да се хване?
Може ли някоя помпа да се включва и изключва когато си иска? Може ли подгрева да се включва когато си иска?

Въпросите станаха много, ама няма къде да питам другаде.

hotblooded

Ако имаш пробил диод - онези от Франсизкуп нямаше да пропуснат да ти вземат още 80-100 лв за диодна плочка...   вариант да прави такива мизерии е и алармата - все пак тя е единственото (или едно от малкото) неща които са включени когато колата не работи.

moni74

baibradar

Аз бих направил следното:
Закачам някакъв измервателен уред и го оставям така и периодично проверявам дали се е появила утечката. Като се появи почвам да вадя бушоните един по един и гледам от къде ще изчезне. Това ще ме насочи къде да търся полтъргайста.
За съжаление ще трябва да будуваш една нощ по този метод или да не караш колата през деня докато хванеш какво става.
Сложи уред дето мери по-голям ток да не се спомине някой хилав мултицет ако утечката е голяма.

hotblooded

Според мен утечката идва от нещо което не е включено когато колата е отключена или в движение....  Аларма каза че нямаш, но централно заключване - имаш, нали?

moni74

Е то зa къде без центрaлно :) Ти си вторият, който споменaвa центрaлното -кaкъв може дa му е проблемa?

TourneoRS

Не съм сигурен дали мк3 е с вакуум на централното , но на предната ми кола от охлабен  маркуч ми заминаха 3 акумулатора . Вечер след като заключа колата ,започваше през 30 секунди да я заключва от загуба на вакуум . Хванах го чак зимата и то случайно , след като се запипках да чистя снега от подкалниците . Горко им на акумулаторите какво са видели  :)). Има вариант да си изведеш волтметъра навънка с две парчета кабел , и да гледаш кога ще започне да пада . Но при теб лошото е че пада е много голям , следователно и консуматора трябва да е як , за да събаря такъв акумулатор и то нов .
бай брадъра е дал идея ...
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

К.Методиев

Нещата стават с амперметър, не волтметър, но трябва да изчака да види след колко време заспива колата, че някои автомобили заспиват чак след 30 минути, ако не заспи проблема е ясен, но откриването му е много трудно при новите автомобили.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

moni74

Сaмо зa протоколa - проблемa беше диодния блок.