Алтернатор на Мондео 3 TDCI

Започната от dagema, 27 Февруари 2013 13:25:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dagema

Здравейте,пак имам проблем със алтернатора.Смених го със втора употреба работи около 20 дни и онзи ден започна да ми свети лампата на зареждането държи около 13волта .Тия дни ще го сваля и ще проверя четките и релето.Дано да са те иначе ще трябва да си търся друг.
Ако знаете някой да продава на части Мондео или алтернатор нека ми пише да съм подготвен,ако се наложи да купувам.

hotblooded

Сменяй четките и почисти колектора.... Не купувай втора ръка!

dagema

TourneoRS

IVECO -  с него не се ходи надалеко .

moni74

Днес при 120км/ч на темпомат два пъти ми светна лампата на акумулатора, за около 3-5 секунди. След това в град при 100км/ч също светна веднъж. Никакви странни шумове няма около алтернатора.
Някакви идеи?

----------------------------

ihovahi

Монка, да не ти е хлабав ремъка?!
Който фôрка "майстор" си нахôда!

moni74

След като се прибрах това проверих - хлабината е нормална. Интересното е, че го прави когато колата ускорява - на баир или на равно. На ниски на светофар примерно няма проблем засега.

hotblooded

Май ти се лигави релето....  ако искаш в неделя на срещата ще взема пак уреда и ще пробваме какво прави при различни обороти...

moni74

Ок, a aко сa четки кaкви сa симптомите?

hotblooded

Цитат на: moni74 в 14 Март 2014 11:06:08
Ок, a aко сa четки кaкви сa симптомите?
Подобни, на определени обороти не правят контакт добре и свети лампата защото напрежението пада...  Всъщност ако е РР - лампата не свети, разбираш като ти кипне акумулатора...

ihovahi

Монка, ако е РР ще ти мигат крушките.
Провери си колектора на ротора в какво състояние е - там където четките контактуват с ротора. Ама това в сервиз трябва да го видите.

moni74

Кaкво е РР?
Понякогa нa място интериорните крушки едвa зaбележимо мигaт.

mirohristov

Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

ihovahi

Монка, и моите така мигаха... провери и фаровете дали ти мигат. Мигат ли... реле регулатор е (РР). При мен беше това и излезна някъде 80 лв всичко.

moni74

Я ми обясни какво смени и откъде го взе. Имаш ли някаква схема да погледна къде се намира това РР? И друго, сваля ли се алтернатора при ремонта? Ново РР ли се купува или се прави старото?
Че тук в Бургас могат да ме наиграят, знам ли :)

П.П. За това ли става въпрос?

ihovahi

Сваля се алтернатора... просто няма как да го сменят иначе. Ще потърся дали съм запазил това, което ми смениха.
Сега видях линка и снимката. Да, това ми смениха.

К.Методиев

Няма как да са четки, ако са четки такива симптоми няма, или работи или не.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

moni74

Значи вероятно ще е тръгнал този РР. Така опасно ли е да карам колата на къси разстояния /60-70км за деня примерно/ или не е желателно? Защото едва ли по-рано от сряда-четвъртък ще мога да вляза в сервиз.

hotblooded

Реле регулатора го има при Франсизкууп, имаха и представителство в Бургас, цената беше към 60 лв, без отстъпка. Каталожния номер е VR-VN001.  А колата си я карай, акумулатора ти още не е взел да кипи...  на къси разстояния няколко дена - нищо и няма.

ihovahi

Монка, аз моята кола доста я покарах с този проблем. Не се притеснявай, карай си я колата.

moni74

Днес до Созопол и обратно никакви проблеми с мигане на лампи и т.н. - алтернатора зареждаше 14.3-14.4V. След това в Бургас угасих и запалих след няколко часа - интериорните лампи мигаха в несвяст, но на фаровете не усетих. Замерих отново алтернатора - зареждаше 14.9-15.3V. Аудиото също мигаше, дори лампите в огледалата. После угасих и запалих 2-3 пъти докато нямаше мигане, зареждаше нормално и се прибрах в нас.
На 100% реле-регулатор ли е? Някаква идея къде в Бургас има майстор, който може да свали алтернатора и да смени релето? И какво още трябва да се провери при свален алтернатор, че Иво ми каза по телефона, ама забравих :(

hotblooded

Така и така алтернатора ще излиза проверка на четките, диодите и спойките им..

К.Методиев

Мигането на осветлението е 99% от регулатора, но щом ще се сваля се проверява всичко както си му е реда, аз така правя.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

ihovahi

Монка. Гаранция е реле регулатора.

К.Методиев

Цитат на: ihovahi в 17 Март 2014 21:35:57
Монка. Гаранция е реле регулатора.

Никога няма гаранция в тая работа.

moni74

Утре ще звъннa нa 1-2 местa в Бургaс,дaно някой се нaеме дa свaли aлтернaторa и дa провери тези нещa.

ihovahi

Крис, същите симптноми имах и аз, с изключение на мигащата лампа. Вътре в купето дискотека си правих с крушките на плафоните. При мен даже си вдигаше оборотите.

tropper

^
Васко, и при мен също вдигаше оборотите, но колектора на едната четка (не самата четка, а колектора ! ) беше много изяден и тя е контактувала от време на време. Така че профилактичен преглед никога не е излишен ;)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

moni74

А при мен пък точно този симптом го няма - играене на оборотите :)

ihovahi

Тошка, така си е. Така и така ще е свален направо пълна профилактика да се направи. Монка действай смело.