Автоматично запалване на осветелнието при отключване

Започната от К.Методиев, 26 Февруари 2013 15:41:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

К.Методиев

Хрумна ми една идея не е от днес, но днес проучих малко нещата и това което си мислех няма да стане, та сега търся вариант как при отключване на колата с алармата да се запалва осветлението в купето, приемам всякакви насоки и идеи, че нещо моите се изчерпаха за момента.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Иван Вълков

Няма ли да стане с еденичен импулс имитиращ за момент отворена врата, а плафона ще загасне по късно( при мен е 20 секунди). Може да се използва сигнал от заклюването на централното. Аз така ги виждам нещата но на практика дали са осъщесвими...

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

К.Методиев

Точно и аз така ги виждах импулс от алармата (централното) към вратата, обаче магарето се оказа мъжко одеве замерих как стават нещата, алармата праща инпулс, но инсталацията на колата си връща постоянно напрежение, по единия и другия канал за управлението, после ще го помислим пак, главния проблем е, че няма инпулс, а си е захранено постоянно и съответно отчита постоянно отворена врата при отключена кола.

Иначе аз мислех най просото обратен диод към бутона на вратата, като дойде маса за отключване да мине през диода и нещата стават, но тъй като заключването на мондео няма главен модул, а нещата се управляват през контактите на машинките идеята ми отпадна.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

lazarkk

при мен на Мк2 ако отключа с копчетата на фабричния ключ ми се пали осветлението, на мк1 не е ли така и евентуално да се върже към тази схема и алармата по някакъв начин?

К.Методиев

Цитат на: lazarkk в 26 Февруари 2013 17:10:31
при мен на Мк2 ако отключа с копчетата на фабричния ключ ми се пали осветлението, на мк1 не е ли така и евентуално да се върже към тази схема и алармата по някакъв начин?

Дам така е, ако има фабрична аларма, това гледах одеве схемата как е вързана фабричната към модула за осветлението и ще го мисля тези дни.

Backstage

Ако откриеш топлата вода черпя квото кажеш....обиколил съм цяла софия по ключари и алармаджии да ми го направят тва....и всеки вика "не става"
П.С. Аз съм с мк2 де...ама не ми работи транспондера....за него ми искаха 250 кинта или нещо такова  :D ...и сега отварям с алармата,която е слагана допълнително...

road runner

Цитат на: Backstage в 27 Февруари 2013 09:39:43
Ако откриеш топлата вода черпя квото кажеш....обиколил съм цяла софия по ключари и алармаджии да ми го направят тва....и всеки вика "не става"
П.С. Аз съм с мк2 де...ама не ми работи транспондера....за него ми искаха 250 кинта или нещо такова  :D ...и сега отварям с алармата,която е слагана допълнително...

Каква е тази цена колега !!! Каде си ходил ? Ти транспондер имаш ли ? Дай на ЛС

tropper

Верно ли бе момчета :)

То се прави елементарно - един N-канален МОСФЕТ, един резистор и един кондензатор и един диод. Резистора примерно 47 килоома, кондензатора - електролитен на 16V (или 25V), капацитетът му ще определя колко време да се подава сигнал "отворена врата". При 22uF по груби сметки трябва да е 1 секунда. За повече - умножавате.... Ама не до безкрай де... Повече от 220uF може и да е проблем. Диодът - произволен на 1А или повече - примерно 1N400x, FR10x, SF1x, HER10x, 1N5819... Варианти много. Транзисторът - поне 40V и поне за 3-4А. И там варианти има безброй.

Дрейнът на транзистора се закача на бялата жица на бутончето за затворени врати. Сорсът на транзистора се връзва към маса. Между гейт и сорс се връзва резистора. Между сорс и гейт се връзва диода (с посока катода на гейт!). На гейт се подава отрицателния електрод на кондензатора. На положителния електрод му се подава сигналът от другата жица на централното! (тази която стои на +12 при отключена врата!!!). И схемата е готова. Сори ама ме мързи да чертая в момента и да поствам картинки.

При такава схема, когато се отключат вратите, на жицата на центеалното потенциалът се променя от 0 на +12. Кондензаторът е бил разреден. В следствие на това отрицателният му електрод отива и той на почти +12. Транзисторът се включва и подава (почти) 0 през канала си на бялата жица на бутончето за отворена врата. Светват ламБите в купето. Затова транзисторът трябва да може да носи поне 3-4А без проблем. В това време започва и заряд на кондензатора по веригата +12(от централно) - кондензатор - резистор(гейт-сорс) - 0. Времеконстантата на заряда е R.C = 47kO . 22uF = 47 Е+3 . 22 Е-6 = 1 секунда и е валидна за 66% промяна на напрежението. В нашия случай е горе-долу толкова - от +12 до +4 (коклото е праговото напрежение на гейта на повечето МОСФЕТи).
Тогава МОСФЕТът се запушва и прекъсва сигнала "отворена врата". Остава следващия в плафона, който държи около 12сек. Ако искате секундите да са повече - кондензаторът 22u трябва да е по-голям. Тук обаче има риск за колите с борд-компютър. Ако сложите това време (за подаване на импулс "отворено") да е примерно 20сек. и през това време запалите и тръгнете да потегляте, няма да изгасне лампата на плафона и борд-компютърът ще ви псува (пищи, светка, мига трещи и т.н.) че тръгвате с отворена врата. Ако подавате контакт след като е изтекъл импулсът от горната схема и остане да свети само плафона с неговите си 12 секунди, подаването на контакт води до моментално изгасяне на плафона, за да не ви пречи като потеглите.

При заключване на вратите, на жицата от централното потенциалът се сменя от +12 на 0. Тогава се включва диодът обратно-паралелен на гейт-сорс и разрежда кондензатора до напрежение около 0,5V. За ограничаване на този разряден ток и удължаване живота на кондензаторчето, може да се сложи резистор 22-47 ома последователно между кондензатора и жицата от централното.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

К.Методиев

Ти да видиш, значи тази схема дето предлагаш ще работи на 100% само трябва да я надраскам малко да си я представя по добре, иначе искам да проверя още нещо оригинално алармата дава сигнала на клема 366 пин 12 или 13 беше, та вместо на врата може да се прати там сигнала така ще се избегне момента с отворена врата.

К.Методиев

Тошко хвърли едно око на схемата, че я драснах дали е така, само ме съмнява диода дали е правилно или не.

https://www.dropbox.com/s/08455ma81s6zqu9/2013-02-27%2010.40.48.jpg

tropper

Наобратно трябва да е диода. И колкото повече мисля, толкова по-добре е да го има и втория резистор :P

К.Методиев

Да като прочетох още веднъж и помислих се сетих вече, че бъркам, гледам даже и транзистор си дал с търсените параметри, понеже сега се прибрах от нощна и ме мързи, но може след обяд да кажа как работи схемата.

tropper

Ако нямаш такъв транзистор под ръка, пробвай с к'ъв да е Н-канален МОСФЕТ :)

К.Методиев

Абе май нямам, че скоро търсих по мазето, ама все некакви малки са, та ще мина после до магазина да взема нещо.

amplified

К.Методиев

Мина ми през главата нещо подобно като правих огледалата, но реших да не се заигравам тогава.

К.Методиев

Днес реализирах схемата на Тошко, монтирах я и работи без проблем. Ето и как изглежда моята сглобка.

G_o_c_e_v

Абе, тука ли да питам, или... то просто от любопитство, не че е нещо сериозно, та през деня, когато угася колата, плафона ми не светна, НО вечер, като угася колата, плафона светва ??? ха сега ми кажете, от кво е? да има нещо общо с часовника?.?.?
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

tropper

Браво Кристиане! Да ти е честито!  :D

Цитат на: G_o_c_e_v в 28 Февруари 2013 20:11:27
Абе, тука ли да питам, или... то просто от любопитство, не че е нещо сериозно, та през деня, когато угася колата, плафона ми не светна, НО вечер, като угася колата, плафона светва ??? ха сега ми кажете, от кво е? да има нещо общо с часовника?.?.?
Сигурен ли си че просто не го виждаш?
От часовника няма смисъл да е по ред причини - основната е че за Финландия ще трябва да гледа месец, не час  :))

Да имаш случайно автоматични фарове със сензор в стъклото?

Dmitarcho

Тея Фокуси май нямат сензори за светло ;) Не, че не може да се сложи ;) Гоцев, да не си омотал нещо като си слагал модул за дневните светлини ?!? Аз днеска разбрах, че като са ми сложили модула за Дневните Светлини, ако ключи за фаровете ми е на Авто ... вадя ключа пък кораба си работи :D
Ръца Пръца

tropper

Цитат на: dmitarcho в 28 Февруари 2013 20:33:50
...Аз днеска разбрах, че като са ми сложили модула за Дневните Светлини, ако ключи за фаровете ми е на Авто ... вадя ключа пък кораба си работи :D
:))
Това го коментирахме с Миро Христов. И той го е имал този проблем. И аз го "реализирах" като връзвах дневни на един Фокус Мк1. Ключът от бараката е че са ти захранили габаритите от контакт. Когато фаровете са включени се подава габарит постоянно независимо от контактния ключ. Да де ама тоя ток се връща към шината "+12 контакт" и колата пърпори. Спира се с ключа за фаровете, колкото и парадоксално да звучи.  (facepalm)

За да се избегне това, токът за габаритите се пуска през диод (по възможност 10-амперово шотки) и проблемът изчезва  (happy)

П.С. Всъщност при автоматични фарове не е точно така веригата, но подозирам че пак има общо с габаритите.

Dmitarcho

Аз това ще си го оправя ... ще ходя да правя рекламация при "майстора" дето ми ги е слагал де ;) Само се "хвалех" :D Да мислим на Гоцев модерния плафон :D
Ръца Пръца

G_o_c_e_v

Цитат на: tropper в 28 Февруари 2013 20:25:26
Сигурен ли си че просто не го виждаш?
От часовника няма смисъл да е по ред причини - основната е че за Финландия ще трябва да гледа месец, не час  :))

Да имаш случайно автоматични фарове със сензор в стъклото?
Е ся :)) само на 23 съм, все още виждам :))
Часовника го споменах, защото ако от там следи времето, то ще знае кога да пали светлините когато гася от контакт, това всъщност може да се пробва, като настроя часовника примерно че е късно вечерта и да пробвам дали  ще светне.
Не нямам сензор в стъклото.

Но определено така ми харесва, през деня не свети, но вечер, като угасиш колата и плафона светва за да видиш къде ти е паднал телефона по пода хахаха :)) :))
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

whaaazp

Плафона при фокуса светва само когато са използвани фаровете при последното палене. Когато си включвал фаровете светва при изгасяне на колата и при отключване. Поне при мен е така. ;)

Backstage

Цитат на: DidiBao в 28 Февруари 2013 18:37:40
Днес реализирах схемата на Тошко, монтирах я и работи без проблем. Ето и как изглежда моята сглобка.

Колеги как мога да се сдобия с такова чудо?....и срещу колко парички?

tropper

Аз мога да ти сглобя платката срещу една бира, обаче не се наемам да го монтирам в колата, че е много гърчене  :))  :)) Питай Кристиян (DidiBao) ако иска :)

След като съм се врял под волана на някоя кола след това толкова съм схванат че 2 години не искам и да си помислям за такова нещо, а преди половин година монтирах аларма, така че ако ще чакаш монтаж от мен - смятай - има да почакаш :D  :))  (tts)

К.Методиев

Чисто просто монтажа е буквално за има няма 10 минути.

Backstage

ок...платката от Тошко....с монтажа съм зле...токовете на са ми стихията...Тоше прави платката ще мина да си я взема като е готова... 8)

К.Методиев

Ми като я вземеш ще пиеме по кафе и ще я метнеме да ти свети и на тебе. :D

G_o_c_e_v

Пак да попитам нещо, направих си осветление в краката и съм поставил диод на кабела, който се свързва с кабела за плафона, за да използвам сигнала на всички врати. Понеже без него (диода) плафона ми свети постоянно, явно получава замасяване през крушките. С каква характеристика трябва да е диода? Не знам в каква стойност се измерва, затова пиша "характеристика". Сега за сега съм с 2 нажежаеми от пред по 5W и 2 диодни от зад, и когато отворя врата, диода почва да грее, явно идва малък или е на границата.