Автоматично запалване на осветелнието при отключване

Започната от К.Методиев, 26 Февруари 2013 15:41:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

К.Методиев

Ако приемем, че диодите са ти по 1W и двете крушки са по 5W ти е точно 1А, затова диод 2А трябва да е достатъчен без да грее.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

tropper

Backstage:
ЦитатТоше това ще промени ли понякакъв начин работата на плафона? в смисъл като се кача и дам контакт ще си гасне нали?или няма?има ли начин всичко да се запази както си е но да работи платката при отключване да светка...а при заключване да си ми остане интервала 12 сек и тогава да изгасне.....тия неща запазват ли се?
Да, доколкото времето на тази схема се прави малко - около 1 секунда, плафона не би изгаснал веднага само ако си черна нинджа и успееш в рамките на тази 1 секунда да отключиш, влезеш, седнеш, вкараш ключа и го завъртиш. В общия случай това отнема малко повече от секунда, така че няма да има проблем :P
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

К.Методиев

Потвърждавам, че всичко се запазва както си е преди, даваш контакт гасне ламбата, ако си черна нинджа може и да не загасне, единствената разлика е, че при отключване се пали осветлението преди да си отворил вратата.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Backstage

К.Методиев

Ако не отвориш след 12 секунди гасне осветлението и според настройката на алармата колата се заключва отново.

К.Методиев

Има лека аномалия в схемата, но се проявява като е по слаб акумулатора, поне до такъв извод стигнах като днес седя повече време на музика, при самото запалване плафона премигва за момент, но само като беше по слаб акумулатора е при мен след премигването загасва и със закъснение заради другата ми схема но както и да е.

tropper

Да, сега като се замисля е възможно. Става защото схемата няма хистерезис и при слаб източник (акумулатор) в момента в който светне плафона дръпва ток, напрежението на акумулатора кляка леко и това се предава на гейта на МОСФЕТ-а. Обаче при схема с толкова малко елементи не се сещам как да се въведе положителна обратна връзка (хистерезис). Вариант е с допълнително маломощно транзисторче, ама освен него ще трябват и още 2-3 резистора....

Все пак не е голям проблем и предполагам, че можем да го спестим ;)

К.Методиев

Абе няма проблем, просто показва, че скоро време ще съм за акумулатор явно. То странното е, че не винаги се получава ако акумулатора е зареден няма ядове.

Колко му е съдържащия ток на геита сега не знам, но явно пада под него.

Възможно е и нещо друго да се получава, ако примерно в сехамата участва Х реле което при завъртане на стартер да спира останалите консуматори, при някои автомибили е така, а като се замисля и тука е май, щото при запалване сд-то спира и пак си тръгва после.

tropper

Ако акумулатора е зареден добре, си държи стабилно напрежението при сравнително малкия ток на плафона и затова не се случва. Когато е разреден без консумация държи 12V, но и при най-малка консумация кляка. Вътрешното му съпротивление зависи от степента на заряд. Това си важи и за добър все още, но разреден акумултор.