Антифриз

Започната от Радко, 17 Декември 2012 16:42:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Радко

Възможно ли е според вас антифриза да прецаква оплътнението на радиятора(метал с/у пластмаса - гумено оплътнение)? Смених антифриза - протече ми радиатора. Смених го радиатора с друг ... мина се 1 месец и той сега протече  (mad) Стар, стар е радиатора, но се замислям за антифриза вече! Български някакъв до колкото си спомням беше  (sd)

Bobi

Едва ли е от антифризът, освен ако не си налял директно концентрат... Според мен и вторият радиатор е бил спукан.

Радко

Цитат на: Bobi в 17 Декември 2012 16:44:08
Едва ли е от антифризът, освен ако не си налял директно концентрат... Според мен и вторият радиатор е бил спукан.
Ами 1 към 1 е съотношението или нещо от сорта! Не е малко антифриз. Какво имаш предвид ако съм налял само концентрат? Знам, че антифриза е хигроскопичен, но ако си няма откъде да излиза мисля, че нетрябва да е проблем?

Backstage

Цитат на: Bobi в 17 Декември 2012 16:44:08
Едва ли е от антифризът, освен ако не си налял директно концентрат...
Че това проблем ли е...аз карам от 1год. само  концентрат?

Pyrhel

Как ще е проблем бре, от Форд дават, че ако не се разрежда изобщо изкарва целия жизнен цикъл на колата :D
Радко, явно са ти пробутали издънен радиатор (box)

Попринцип не се кара на концентрат поради 2 причини - икономия и охлаждане, водата има по-добър топлообмен, спрямо антифриза.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Радко

М***** му ... е от такива малки простотий направо откачам  (headbang)

Backstage

Цитат на: Pyrhel в 17 Декември 2012 17:33:16

Попринцип не се кара на концентрат поради 2 причини - икономия и охлаждане, водата има по-добър топлообмен, спрямо антифриза.
искаш да кажеш че ако е разреден с вода по бързо ще загрява или по лесно ще се охлажда? на мен зимата стрелката ми рядко стига средата,а лятото си загрява нормално...от друга страна пък нямам и идея как се разрежда така че да да не замръзва

Dmitarcho

Повечето антифризи се разреждат 1/1 ;) И само с антифириз да шмулиш - не мисля, че ще има проблем ;)
Ръца Пръца

mirohristov

Цитат на: Backstage в 17 Декември 2012 19:50:57
искаш да кажеш че ако е разреден с вода по бързо ще загрява или по лесно ще се охлажда? на мен зимата стрелката ми рядко стига средата,а лятото си загрява нормално...от друга страна пък нямам и идея как се разрежда така че да да не замръзва
Отделно че незнаеш колко е вярна написаната температура на антифриза ;) . Ако са сбъркали с едни 20-тина градуса и ще замръзнеш после.
Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

Радко

А бе 1:1 си е най-сигурния и добър вариянт май май  (hello)

Dmitarcho

Най-сигурно е, слагаш си както прецениш и после бягаш да ти го мерят някъде ;) А и се продават разни мерила за Хантифризи по 4-5 лв. ;)
Ръца Пръца

Backstage

Абе слагам чист антифриз и тва е

momo76

Антифриз концентрат има по лоши охлаждащи свойства. По лошото е, че е доста по гъст - тормози водната помпа и по трудно се движи по тръбите. Иска си разреждане и то с дестилирана вода.

supertorr

На всеки антифриз има информация как се разрежда, като винаги е полезно да се има една идея по-ниски градуси. На диста места мерят, а и продават " тестери" за темп. на антифриза. Има и домашен тест с едно шишенце и в камерта/фризера. Но най-важното не се подлъгвайте по евтини течности с неясен произход, несъответстащи данни и яко химия!!!

А отнисно това да не се кара само на концентрат- какво значи концентрат?
Антифриза, който сега ползвам го дават за -38°С и степени за разреждане до по високи темп. Преди съм ползвал на -54°С, може да има и съвсем " гъст"...

moni74

Има и супер концентрат, на -70 градуса. Такъв ползвам в системата за топла вода от слънчеви батерии.
На моето Мондео наляхме някакъв унгарски антифриз, на -40 градуса без да го разреждам. На табличката си даваха деления от -40 до -10. Значи е предвиден да се кара и без да се разрежда.

----------------------------

Dmitarcho

тоз който продават в МП и той е на -70 градуса,само,че никъде не го пише. има само че като го разредиш едно към едно става на -35 ;)
Ръца Пръца

Alexi

преди няколко години се сещам за антифриза на Приста който продаваха на Петрол ,изкарали го навън на един рафт и той замръзнал :))

Bobi

Има култова тема във форума за антифризите на Приста... http://fordbg.com/forum/index.php?topic=1062.msg8614#msg8614   (omg)

TourneoRS

Цитат на: momo76 в 18 Декември 2012 06:17:27
Антифриз концентрат има по лоши охлаждащи свойства. По лошото е, че е доста по гъст - тормози водната помпа и по трудно се движи по тръбите. Иска си разреждане и то с дестилирана вода.

Точно така е , аз използвам един до - 74 градуса , слагам 5 литра и останалото допълвам с дестилирана вода . А за пробата във фризера , ако си мислите че антифриз в колата ви до -25 градуса е добре малко се лъжете  :D, особенно тия които карат на газ . Фалът става при ниски температури под -15 -20 градуса .Аз сутрин не подгрявам на бензин ,обръщам на газ веднага , ако съм с антифриз по слаб от -35 и надолу , изпарителя става на чукан за секунди и после няма палене на газ . Ядох един път такава попара с антифриз на Мотокс и един път на Приста , уж концентрати . ...  на - 60 градуса
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

moni74

Цитат на: Alexi в 19 Декември 2012 15:48:44
преди няколко години се сещам за антифриза на Приста който продаваха на Петрол ,изкарали го навън на един рафт и той замръзнал :))

Това е несериозно, по-скоро е виц. На бензиностанцията продавахме такъв антифриз, докато Лукойл не направиха собствен. При -17 градуса не съм имал проблем с нито една разфасовка на Приста.

Dmitarcho

Може да била кофти партида ... или някой от работниците да си е налял антифриза и да е напълник шишето с водица ;)
Ръца Пръца

moni74

Цитат на: dmitarcho в 19 Декември 2012 22:01:13
Може да била кофти партида ... или някой от работниците да си е налял антифриза и да е напълник шишето с водица ;)

Да, това последното е по-вероятно. Нали знаеш, беден човек - жив дявол :) Имах случаи при мен, бяха отворили и източили една туба на Кастрол, Формула 0w30 май беше, най-скъпото масло тогава. И налели някакво друго, гъсто - може би 15w40! Обаче първобитна работа - капачката си личи, че не е запечатана и е отваряна. Но на ревизиите минаваше, докато не дойде момента да го извадим отвън за продан.
Шефа избесня, ама какво да се прави - не се знае колко време беше престояло.

piper

За вода и антифриз има определен вид гума и тя не се поврежда.
Карането само с концентрат води до пукнат блок, прегряване и други такива. Най-студоустойчивата смес е 1:1, само вода и само концентрат замръзват.

Alexi

само концентрат как ще замръзва .. напротив той е до -70 примерно ,но няма охлаждащи своиства като водата за това се разрежда

piper

Колкото повече, толкова по-добре важи само до -30 или -35. После градусите тръгват наобратно и 99% от шоферите не са чували за това. Някъде трябва да го има написано с подробности.

dimkaraganchev

Това пробвал ли си го или само си го чувал? ;D

Pyrhel

Ето защо антифризът на Приста е замръзнал на рафта пред бензиностанцията - не е бил разреден, a по етикет се е доближавал до 0 келвина :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

мда то той е истинския другите дето не замръзват са ментета

piper

Цитат на: Pyrhel в 22 Декември 2012 17:20:24
Ето защо антифризът на Приста е замръзнал на рафта пред бензиностанцията - не е бил разреден, a по етикет се е доближавал до 0 келвина :))
A ти пробвал ли си или си чувал, че сиропа за антифриз не замръзва под -15 - 20? Не си се сетил за възможността да съм прочел, в частност от правилното място.
Да ви кажа, може и да сте прави, че замръзва на -80. Може и да не сте - хвърляйте боб за да познаете. Малка подсказка - при под -40 антифриза в колата започва да замръзва и се бърка точно премерена смес за да се спечели някой градус или не я гасиш.

moni74

Не съм съгласен с теб - ако антифриза при повече от -40 градуса замръзва, то защо се прави такъв на -70 и -75 градуса? Тогава варианта да се продава само готов антифриз на -40 градуса щеше да е най-правилно.
Моят в едната кола го направихме точно на -40 градуса, защото го мерихме с уред и знам. Но в другата е само концентрат + останалото от стария антифриз, което не се източи.