Добавки - помагат ли наистина ?

Започната от Bobi, 29 Септември 2011 01:40:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ilian Petrov

На бившата /кола  ;D/ Алмера 1.5 dci, слагах Bardahl BDC + двутактово масло и бях доволен. Мъркаше по-приятно и разхода беше ок. Според мен има смисъл.

exclusiveremix

На бившата ни фиеста 1,4 TDCI редовно се сипваше по нещо освен нафта.След закупуването се почна само с Кастрол ТДА(ефект имаше,но...слаба работа)впоследствие Редекс и още няколко вида добавки.Докато не закупих БДЦ на Бардала и не се прикючи.Поне 3 години я търкаляхме редовно с тази добавка и редовно в съотношение - двойни дози.Ефекта беше огромен,като почнем - по-тиха работа на мотора,много по-добро ускорение,без припушвания(преди добавката даже не знам дали пушеше),много улеснен студен старт и така нататък.Дотолкова се убедихме с баща ми в качествата на БДЦ,че когато не бях я карал отдавна и не успявам нормално да изпреваря,разбирам че карам без добавка.В допълнение се наливаше и малко 2Т масло от кауфланд,за всички сезони без зимния.

В момента продължавам да използвам БДЦ на 1.5 ДЦИ евро 5 в единична доза.Тук определено ефект от двойната доза няма,както при фиестата.
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Мишо

Един колега ми взе добавката " Юнак ". Много я хвалят, но на последното зареждане забравих да сипя и не мога да дам мнение.

exclusiveremix

Братовчед ми е с 1.9 TDI, на незнайни км.От нормално използване на BDC , мина към юнак.Според него няма никакъв ефект, та даже и дефект.По-шумно почна да бачка, не се изпъва толкова колкото преди и т.н. Навих го да я пробва защото я взема на много тънка цена и защото е със старо поколение мотор.Определено таки гараж мейд добавки няма как да ги сложа на моите коли.

Мишо

Не знам човече, по принцип съм доста скептично настроен към каквито и да е добавки. Както казва един колега "Майстор в шише няма"  (tooth) и досега на 3-ката не съм слагал никакви. Един единствен път сложих на другото ми Мондео Кастрол ТДА и  честно казано не усетих никаква промяна-нито към по-добро, нито към по-лошо.

exclusiveremix

Колегата най-горе е описал почти всички добавки за дизелите.Прочети и помисли.А ако искаш мигновен ефект и да го усетиш на момента си сипи двойна доза от БДЦ.

VENTCI

exclusiveremix

Не че нещо,но ако бях модератор щях да те банна.Правиш реклама на нещо дето даже не се знае дали работи като хората.Дали въобще нещо добавя към горивото.Дотолкова са смотани и създателя му и хората които поддържат страниците им,че когато напиша нещо против тази добавка,веднага всичко се изтрива.А някой да е видял подобно нещо от страниците на Бардал?Не им правя реклама,но сме пробвали почти всичко.Виждал съм ефектите,виждал съм и дефектите им.Последното основно се отнася към Юнака.

jo_jo

@exclusiveremix - чак пък бан, то и ти бая хвалиш бардала. Човека не е с 5 мнения, че да кажеш, че се е регнал, за да рекламира.
Пък и всеки си има глава на раменете, за да реши какви бълвочи да си добавя към горивото.

Ozzie

Икономически, този "Юнак" не ми се вписва в картинката. На резервоар от 50 литра, трябва да се сложат приблизително 500 мл. (според написаното - 100 ml добавка на 8-12 л. нафта), което са си 10 лв.
Дори и да даде утопичните 16% икономия в гориво, пак не си избива цената.
BDC-то на "Бардал" върши същото срещу 50 мл. за 50 литров резервоар, при максимална цена от 34 лв. за литър.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

hotblooded

Пичове,  специално за БУНАК, пардон Юнак съм твърдо против. Само си представете картинката - специалист по витамин Б (доказан) - изведнъж изобрятва ултра мега хипер добавка за диезел, бензин, газ!!!!!,  и даже и масло....   Без да има лаборатория, без да има рафинерия, без да има достъп до заводски спецификации за масло на които и да е двигател... 
Като цяло за добавките - ако си налял гориво омесено с вода - няма добавка която ще го направи каквото трябва.
- октаново и цетаново число - не могат да се повишават безкрайно, тоест ако сте налели боклук - с добавката ще си остане боклук.
-реално има ефект само ако сте наляли нормално гориво.

VENTCI

Та днес (то вчера стана) честно казано научих за тази добавка и даже малко се посмяхме с колегите - даже и масла правят  :D - както пише колегата hotblooded
Мислех, че едва ли някой ще е чувал за "юначната" добавка но явно съм сгрешил, че и да ме "баннат" за малко  ^-^ - благодарско на колегата jo_jo ,  че ме е разбрал, а иначе каква добавка ползвам за подобряване на качествата на дизеловото гориво, което наливам, съм писал в тази тема през октомври 2011 г.

Ozzie

Цитат на: VENTCI в 29 Ноември 2018 00:13:53... а иначе каква добавка ползвам за подобряване на качествата на дизеловото гориво, което наливам, съм писал в тази тема през октомври 2011 г.
Но така и не си написал, откъде я купуваш.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Mondeicho

Аз Юнак не съм ползвал, но чак такива стойности на сваляне на разхода силно се съмнявам да се получат. Също ме учуди и предлагането на масло за двигателя, къде го произвеждат и откъде взимат суровината  ???Слагам засега от Бардал БДЦ, но не мога да кажа, че има някакъв уау ефект. Факт е, че не ми е замръзвал дизела и се надявам, че ми помага за удължаване на експлоатационния живот на  компонентите по горивната система.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

V.Buzev

Аз и в Мондео групата у фейсбук писах в 2-3 теми ама и тук да добавя. Беше ми супер интересно дали тия добавки по-сериозните помагат и хвърлих едни 180 пари за разни бълвочи за и за сега има ефект:
- когато гръмна двигателя на комбито и помля главата в сервиза, като го отвориха и установиха, че освен стандартното пръсната ревизия на главата заради ангренажа има лек луфт в буталата на 1ви и 2ри цилиндър. Не исках да вкарвам повече пари защото ремонта щеше да нарасне, като сума колкото още едно мондео, а и майсторите казаха че не е фрапиращ, но е по-голям от тези на 3ти и 4ти цилиндър и така го и затвориха двигателя. Е от големите реклами на Хадо реших да набухам една добавка в маслото - XADO Maximum suv;
- тъй като 2 от инжекторите ми дават по големи корекции на празен ход на загрял двигател, но нямам аварийни режими и т.н. реши да видя и тама какво ще се случил. В момента изразходих 40 л. гориво с една добавка XADO ATOMEX Multi Cleaner и в момента чакат следващо зареждане две спринцовки XADO EХ120 горивна система

Впечатленията ми за момента са само положителни. Много по-лесно палене сутрин особено на 3-4 пъти двигателя пали от четвърт завъртане даже стартера не прави пълен оборот, а това до сега никога не е бивало. Знаете как пали мондео 2.0 и 2.2 - нямат подкачваща помпа и на стартера му трябва поне 1-2 оборота, за да направи ГНП нужното налягане. В работата на двигателя не намирам разлика и преди работеше равномерно - все пак съм сменил всичко, каквото има да сменя по него  :)). Нивото на шум на двигателя също за момента не се е променило, но все пак съм минал само 1000 км. от както сипах добавката. Надявам се да заработи по-тихо, защото хечбека работеше като бензинка, а комбито се е шумничко. В указанието пише, че процеса на ревитализация приключва след 1500 км. Мощността на двигателя се промени в положителна посока. Мислех си, че това е заради добавката в горивото, но след като изразходих горивото с добавка сипах за 50 лв. на ШЕЛ и малко след това 50 лв. на Лукойл. Шелската нафта е скъпата V-Power, а тази на Лукойл е обикновена. За момента повишената мощност си я има :) надявам се да се запази така и за в бъдеще.

Поста стана малко дълъг, но от доста време съм в този форум и не съм рекламно лице на ХАДО  :D, а просто реших да пробвам какво ще стане с тия добавки и имах едни излишни пари  (rofl).
Като мина още 500-600 км. ще пиша отново отзиви дали има нещо допълнително независимо + или -.

Ozzie

Едно любопитно видео за ефекта от добавяне на двутактово масло в дизела.
https://youtu.be/iJH1dAcEQ-k

zloster

Прегледах го набързо видеоматериала. Дълго дъвчат сярата и защо за съвременните двигатели дизелът трябва да е "много чист" откъм съдържание на сяра. Към края споменават за някакъв експеримент с добавки и едната от тях с цинк. За 16 часа работа количеството гориво минало през помпата падало с 2%. В края на октомври ACEA (асоциацията на европейските автомобилни производители) пусна ето този материал: Worldwide Fuel Charter 2019 - Gasoline and Diesel Fuel - Харта на световните горива 2019, Бензин и Дизел.
И в тяхната публикация е споменато за цинка и другите добавки, че създават проблеми:
"Calcium, copper, sodium, manganese, potassium, phosphorus and zinc, even at levels as low as 0.1 ppm, can contribute to the formation of deposits in fuel injector internal surfaces and nozzles." - стр.87
Разглеждат и влиянието на сярата - увеличава износването (стр.69) и вижда сметката на пречиствателното оборудване (стр.73 и 74).

Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ADiDimitrov

Пет години карах 1.9 ТДИ с роторна помпа и слагах БДЦ на Бардал, закупено само от официалния дистрибутор! Ама честно д а си призная колата вървеше и харчеше същото и без добавката! Един ден един приятел изкара тубата на Бардала замръзнала при -10! От тогава спрях да си харча парите! Мой приятел ползва фюлериновата добавка на Бардал при всяка смяна на маслото, но там ефекта е ако строшиш картера да не прецакаш мотора! Относно Юнака това което зная е че ползват базата в Плевен! Маслата им се правят там! Аз лично не съм ползвал Юнака! Комшията ръга на Октавията помпа дюза и твърди че колата му върви една идея по добре ! Друг приятел сложи маслото на мотор който гори 1.5 на 1000 км. и с това масло смъкнал разхода под литър! Но пак казвам аз не ползвам Юнак! До сега в фокуса сложих веднъж Лики Моли за прочистване на инжектори, но разлика не усетих!

ivchotr

Преди седмица смених меката връзка на генерацията на бензинката. Един ден след това взе да ми светва чека и грешката гласеше бедна смес, отчетена от кислородния датчик на генерацията. Отделно колата, която карам почти само на газ, като се изключи пробегът докато вдигне 50 градуса, започна да се "дави" малко след запалване. Просто и подаваш газ, а тя не ще да откъсне. Винаги държа резервоара пълен догоре с бензин, с идеята, че лятно време ще завира по-трудно. Та реших аз да я покарам само на бензин, щото ми мина идеята, че бензиновите дюзи може да са се поспекли. Хубаво, ама проблемът с "давенето" си остана и след една седмица каране само на бензин. Горивото слезе на половината на резервоара и дойде време да премина към план "Б". Вкарах в резервоара литър и половина чист спирт 90 градуса, една бутилка добавка за бензин на Редекс (само такава имаше в бензиностанцията) и допълних резервоара със 100 октана от Газпром. Сега двигателят работи без да се "дави", независимо колко студено е навън.

Добавките за бензин съм ги признал преди година и нещо, когато излязох на кратко трипче с моторчето на жена ми. Тя беше счупила ръка и горкото вехнеше на паркинга. Та тръгвам аз от София през Бистрица и Железница с идеята да мина през Самоков и от там да се прибера в София. Моторчето е 125 кубикова "пистарка" с 10 кила резервоар. Изкара доста време под чергило на слънце. Нагоре към Бистрица се представяше сравнително добре като за неговите 14 - 15 к.с. Обаче малко по-натам като му включех 6-та не щеше да мъцне. Някак се домъкнах до Самоков и там му долях резервоара с пресен бензин и му ръгнах добавка, май пак беше на Редекс. Обратно към София успя да ме изпревари само едно Порше (rofl) (rofl) (rofl)

ADiDimitrov

Ето и моите 5 стотинки по темата! Реших да сложа добавката на Мемерски за синтетично масло! Първо изчетох доста форуми и 90% от мненията бяха тотално зле! От яко оплюване до пълно менте!Ама аз тъп и упорит викам давай да ръгам у моторя пък квото стане!Идеята ми беше дали ще изчезне разхода ми на масло, който е около 150 мл. на 1000 км. Та първите впечатления бяха, че някак си мотора на първо палене в студено време работи осезаемо по меко! След като загрее разлика няма, но то бензинките си знаете как бачкат! На второ четене от като съм с добавката маслото не е мръднало! Още няма доста километри, но ще пиша като навъртя едни 7000 - 8000 км! Ако до тогава маслото още е на макс, смятам че всички негативни коментари са проста българска омраза към нещо Българско! Ако няма ефект ще се присъединя към лошите мнения и няма да повторя експеримента!Комшията е вече на 8000 км. с тази добавка на БКД мотора на Ваг! При него също изчезна разхода на масло, като при него беше подобен на моя!

ivchotr

Има добавки за масла, на които даже и маслата не им трябват :D Преди няколко години на едно авто-мото изложение в Експоцентъра бяха махнали капака на клапаните на двигателя на някаква кола и двигателят работи така доста време. Очевидно нямаше масло в него. Рекламираха някаква добавка, само че не помня коя. Ама доста време работи тази кола без масло, само с добавката, и то без видими последствия за триещите се части.

Но аз лично не съм сигурен дали не спестяват информация за някои странични ефекти, които може да не ни харесат, особено пък на двигателите.

Ozzie

@ivchotr
Такива добавки има не от вчера. Още в зората на демокрацията, по прохождащите автоизложения се въртеше някаква американска. На рекламното клипче колата беше качена на подемник, картера свален, двигателя работи, някакъв полива коляновия вал с маркуча, обаче двигателя напук на всякаква логика продължаваше да работи.

exclusiveremix

Това не е ли същинския фюлерин който сипвам в наще коли ?

ivchotr

Да, гледал съм я тази реклама тогава. Ама по телевизията. А тази на Експото беше на живо.  Просто не съм сигурен дали след време не се появяват странични ефекти, които да накарат човек да съжалява, че е ползвал добавката. Обикновено подобни разработки са на военните. Като влязат в бой да не се притесняват, ако счупят картер и т.н. Личният ми опит с една добавка за гуми против спукване показва, че уау ефектът е до време и после става вайййййй.

zloster

Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Alexi

скептичен съм аз към тия неща .. ако гори масло то има нещо износено ,добавката може да помогне да продадеш колата ,примерно .. без да се забележи колко много масло гори - но ако ще си я караш не е решене

ADiDimitrov

Цитат на: Alexi в 10 Януари 2020 17:53:48
скептичен съм аз към тия неща .. ако гори масло то има нещо износено ,добавката може да помогне да продадеш колата ,примерно .. без да се забележи колко много масло гори - но ако ще си я караш не е решене
Не си много прав! От горене до горене има разлика! Има много мотори за които разход на масло е нормално! А има и много некачествени масла /едно 80% от продаваните в БГ/ които са с ниски смазочни качества! Да не говорим че маркови масла за Източна Европа се правят с много ниско качество за да се постигне продажна цена! Така че от добавка до добавка има голямо значение! Сега ако тръгнеш да слагаш Ресурс или Ремет работата е ясна!

ADiDimitrov

Та да добавя след 5000 км с добавка на Мемерски за маслото, учудващо но маслото не е мръднало! А преди за тия километри си отиваха едни 300 - 400 мл.

F Focus

Относно добавките, като дърт шофьор мога да кажа следното изпитано на собствен гръб-демек по трудният начин:
-добавките в най-добрият случай са безвредни, но някои правят големи поразии, особенно на гумените уплътнения(семеринги)
-за дизел е добре да се слага около 3-5% керосин-трябват връзки в авиацията, обаче
-сменявайте двиг. масло само с чисто синтетично(fully sintetic)-мие перфектно и разкоксува сегментите,ако не са хептен блокирали
-сега съм стар, но докато бях млад дадох около хиляда лв. за какви ли не добавки за какво ли не-двигател, скорости, хидравлика, диференциал-ефект нула!
Та и в този случай чудеса няма!
Дайте си парите за ремонт, а не за добавки!

F Focus

Цитат на: Ozzie в 09 Януари 2020 22:58:34
@ivchotr
Такива добавки има не от вчера. Още в зората на демокрацията, по прохождащите автоизложения се въртеше някаква американска. На рекламното клипче колата беше качена на подемник, картера свален, двигателя работи, някакъв полива коляновия вал с маркуча, обаче двигателя напук на всякаква логика продължаваше да работи.

А после измериха ли износването-не, нали?