Засилване на ZETEC-моторите

Започната от ffmk1l, 16 Септември 2012 07:42:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

то точно това са моторите но обема да е над 3 и цилиндрите поне 6 :)

hotblooded

Цитат на: Alexi в 04 Ноември 2013 19:56:36
то точно това са моторите но обема да е над 3 и цилиндрите поне 6 :)
"Конете умират - кубиците остават"  (rofl)

opex

Не всичко е до обем, цилиндри и мощност. Щом не можеш да поставиш на асфалта това, което двигателя произвежда нищо не те спасява.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Bobi

Не си давайте парите на вятъра... Никой не отдава важност и не се обръща след някой Форд.

opex

http://www.quantums.info/zvh.htm една страница с описание за ZVH реализиран проект.
Естествено отново трябва да се отбележи, че са постигнати ~226кс на колелата или приблизително 259 на квал, а само за работата по главата при специалист какъвто не знам дали имаме на разположение тук и части, които нямаме тук е 700 паунда, буталата са 450 паунда /не ми се смята в лева/. Същия резил от 2.0 зетек без смяна на карантии.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

pyle

Добре е изкарал и то при доста ниско налягане, но аз лично за тези пари бих си купил YB и в него бих тръгнал да наливам пари. Просто не съм фен от мотор, който е в атмосферно състояние заводски, да тръгне да се прави турбо.

pyle

В talkford форума прочетох, че от някой Ровър се използва смукател, който става на зетек и е по-добър, някой знае ли от какъв Ровър и много преправяне ли се иска?

deshi

Само да ти кажа че за тия пари няма шанс да си купиш YB, което да става за нещо...
Грозен си кат` OHC  .....

KovachevGR

Цитат на: pyle в 27 Ноември 2013 16:09:11
В talkford форума прочетох, че от някой Ровър се използва смукател, който става на зетек и е по-добър, някой знае ли от какъв Ровър и много преправяне ли се иска?

http://www.ebay.co.uk/itm/Rover-t-series-inlet-manifold-zetec-turbo-rs-turbo-zvh-/221323225833?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3387e46ae9

Rover T  Turbo
като гледам колектора е на половинки. За ефект ако има някой запознат да сподели

К.Методиев

Става смукател от rover 200 turbo cupe, един приятел имаше преди време такъв и още тогава го гледах този смукател.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

ffmk1l

Моят проект е до някъде по средата и е време да повдигна малко завесата.  ^-^ Започнах това без да зная в крайна сметка накрая колко ще ми струва като пари и какъв ще е резултата. Типично в мой стил, май. (rofl) Заедно с мой колега се заехме. Става дума за многоискрово електронно запалване, проектира се за този мотор, нищо готово като платформа не е ползвано. Гарантираме минимум 2, максимум 6 искри за всеки такт. Бобина на всеки цилиндър. Кабели с ниско съпротивление. Ако всичко е наред, за Коледа ще сме готови за първите тестове.
На теория ще успеем на повишим КПД на мотора и ще се понижи разхода, на практика-ще видим.
Идеята е не да се гонят някакви коне и т.н., не очаквам чудеса, а да се посъживи Зетек-а при ниски и средни обороти.
Може да задавате всякакви въпроси, но ще помоля да са под формата на лични съобщения, тук става въпрос за знания, които аз не искам с лека ръка да хвърля в интернет пространството.
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

opex

все не стига да си започна като хората проекта, но общо взето е 2ка блок с 1,8глава и др неща вече с мегаскърт.
Обаче, преди да стигна още до реализацията на това, дори за сегашния ми двигател се замислях за оптимизиране на запалването/искрата, защото ще е голям плюс и за проекта. Плюс това на висока степен на сгъстяване е нужна доста по-прецизна работа на запалването, че да не стават дупки тук и там по бутала и др.

1. Първото което ми дойде на ума беше с по-яка бобина, т.е. хвърляща по-високо напрежение, но изглежда в стоков вариант фордовата на зетек е най-силната. След това идват разни рейсинг нам си ко, но тия рейсинг stats ще ги стигна лесно като се замисля с 2. ..

2. След това ми дойде на ума, че тая бобина има диапазон на работа някакво напрежение и при база "уж" 14,4в едни 15в няма да и навредят - ще го пробвам скоро с универсално зарядно за лаптоп за кола. Още повече, че сега и отиват не-повече от 13.2-13.5в та от сега усещам турбо-мурбо ефект. Но не знам дали ще мирясам и с това, за това...
Идеята е, че бобината покачва напрежението на ~38kV по полу-официални каталожни данни от ~12V. Увеличаване на захранващото напрежение с 1,5-2V трябва да даде доста стабилно осезаем ефект. Все пак е силно препоръчително да е на свещи двойна платина 1.3мм м-уелектродно разстояние, иначе ако е по-малко почти гарантирано бобината ще цъфне скоро време.

3. .... Гледайки схемата на бобината хвърляща изкра на 2 свещи едновременно, деляща пропорционално високата страна на две, се замислих не може ли да "разцепя" сигнала /включително физически, проводника, т.е. всеки един от двата на по още два/ от компютъра към две отделни бобини (де факто 4 отделни), след което към всеки чифт бобина към втория изход за свещ да се подбере подходящ резистор, който да обира част от товара, а останалото да отива да храни другата свещ, като така ще се постигне по-яка и по-константна работа, без дефект случил се в една свещ да дава отражение на друг цилиндър освен този, на който е дефектната. Това още не съм го изследвал, но ако "разцепването" на сигнала, т.е. раздвояването на всеки един от двата масови проводника към бобината физически е възможно без негативни последствия, е възможно - то останалото ще е лесно. Притеснява ме обаче, че това ще промени dwell time-a т.е. времето за "зареждане" на бобината и не знам дали стандартното еес-4 ще има капацитета да се адаптира, но за това пък може да му се помогне и с повечето напрежение от горния вариант (зарядно за лаптоп).
едит: а това разцепване не може ли да стане с някой супер бърз транзистор (два) които да се trigger-ват от идващия от еес-4то сигнален проводник и да пускат акумулаторна (примерно) маса към бобината..?

4. Паралелно с горното пък си мисля ако не може да се случи в тестова форма с еес-4то, то като дойде Мегаскърта да ползвам 4 отделни output-a за сигрнал за искра към всяка свещ, вместо 2 и както е по оригинал във всеки един момент в два цилиндъра да свети свещ. Това пък ме навежда на мисълта, че ще е възможно да се наложи промяна в начина на генериране на сигнал и от 36-1 колело да се мине може би на нещо, което генерира 2 пъти за пълен оборот сигнал вместо 1 път. (абе усещам нещо, че бъркам тука в мисленето ама ще го хвана..)

5. Тая точка драска диагонално всички останали и се насочва мисленето към запалване тип capacitive discharge, за което обаче ще "ми" е нужен поне още един човек да го мислим, че с платките и елементите ме има само до някъде. Гледал съм схеми на изпълнено такова запалване, но.. с какви бобини ще е и т.н. още нямам идея.

Та. С казаното до тук заявявам интерес към магарията дето сте тръгнали да правите, а не го пиша на ЛС понеже е доста интересно и в моя случай няма кой знае колко know-how за криене и доста хора ще наострят очи сигурно, пък може и някой по-на 'ти' с нещата да се закачи да помага.
qaяכSTuning
Suum cuique

S.Stoyanov

Венко значи си се насочил в насоката, за която ти споменах на Калояново.И аз го умувам ама 1-во ми бяха приоритетни други неща и след нова година вероятно ще се заема с реализирането и на това, а относно управлението май се насочвам да го реализирам по сходен начин като на афтърмаркет ЕКУ ама ще видим, примерно орех на мегата има функция да и задаваш по колко искри да хвърля на такт при ползване на ЕДИС 4 и оригинален датчик на коляновия вал.Но както казах по нататък ще задълбавам в тази насока.А относно индивидуалните бубини ако някой има наблюдения кои са по издръжливи примерно на температъра че на РС-вите това им е проблема май да сподели и от там да се изходи как да се прави и управлението им.

pyle

Взаимно-заменяеми ли компонентите на моторите 1.6/1.7 сигма серия?

opex

Кои компоненти? Ако искаш драсни го като отделна тема, че тук масово се пише за Зетек и Зетек-Е които са в ескортите и мондео мк1/2 и може би блектоп... Ще бъде добре да се редактира заглавието може би

qaяכSTuning
Suum cuique

opex

макло ъп ан теамта ас

"илюстрирах" идеята от по-горе на MS Paint (awesome skillz yo)
Ще е страхотно ако се намери някой на 'ти' с електрониката.
Интересно ми е какви драйвери (стъпала) пускат сигнала към бобината и дали ще издържат две бобини така.
Ако не - дублирането дали ще стане като се вземе сигнала преди 2та драйвера в самата кутия на компа, те са разположени по стените му за охлаждане и се виждат.
пп тези 12в ще са надявам се около 15

qaяכSTuning
Suum cuique

tropper

Резистора, който искаш да ползваш външно, не може да е обикновен резистор, т.к. ще цъфне веднага. Фабрично се ползват тези варианта и по-точно комбинация между тях:
- кабелите са със сравнително високо съпротивление - няколко килоома - 2, 6, 10...
- бобината е с тънък проводник, който има високо активно съпротивление
- сърцевината на бобината има междина, която да може да поеме загуби при прехвърлянето на енергията и да осигури по-мека характеристика

Доколкото съм чувал за запалването се ползват транзистори за поне 150-200-250V напрежение. Слага се и кондензатор, паралелно на бобината.... Но опита ми в подобни високоволтови запалителни вериги е почти нулев и не ме приемай за много надежден източник :P

За запалителен блок, може да потърсиш някой модел, на който транзисторите са извън ЕКУ-то. Мисля че имаше и фордове с изнесени транзистори, но не мога да цитирам.

Вдигането на напрежението може да подобри искрата, но със сигурност ще износва и свещи и кабели и бобина ускорено.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

hotblooded

Намери някой стар учебник за техникуми по ДВГ, там е описана подробно класическата запалителна система - бобина, резистор, конденатор... Абстрахирай се от делкото, разгледай точно бобината с кондезатора, вариатора/резистор-а, кабелите, свещите - ще ти остане да осигуриш 12 волта (+ и -) на бобината и да ги управляваш...

pyle

В крайна сметка има ли какво да бъде направено по 2.0 зетек, да постигне около 160-170 коня без да бъде се налага да бъдат вложени големи суми и по възможност да си остане с 1 дросел? По-горе в темата бяха споменати разни начини за засилване, но ми е интересно какви ще са резултатите приблизително?

ForeverFord

Форд Фокус СТ е 170 коня и пак е 2.0,така че 170 коня е минималното което може да си изкара от този двигател
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

pyle

Имах в предвид обикновен 2.0 зетек.

KovachevGR

Цитат на: pyle в 12 Януари 2014 13:13:00
В крайна сметка има ли какво да бъде направено по 2.0 зетек, да постигне около 160-170 коня без да бъде се налага да бъдат вложени големи суми и по възможност да си остане с 1 дросел? По-горе в темата бяха споменати разни начини за засилване, но ми е интересно какви ще са резултатите приблизително?

Няма как да изкараш такива коне без средства......за посочените от теб коне средствата ще са сериозни,и неоправдани според мен.

Bobi

Абсолютно подкрепям колегата KovachevGR. Ако ставаше така, всички коли по улиците щяха да са над 160-170 коня. Замислял ли си се защо СТ-то струва 5 пъти пвоече от нормален Зетек? Алекси ти е казал защо. В тези модели дори използваните сплави са различни. Дори и да успееш да ги изкараш тези неща, според теб стоковите спирачки ще бъдат ли достатъчни? Защото според мен, ако една кола върви бързо, тя трябва да може и да спира бързо.

Bobi

Без да искам съм заключил темата. :D Извинявам се!

pyle

Цитат на: Bobi в 12 Януари 2014 17:35:44
Без да искам съм заключил темата. :D Извинявам се!

Кажи си, че ти е писнало да четеш за тия Форд-ове  ;D

П.П. Идеята ми беше не да бъде направен с 50лв. , а да се впишеш примерно в 600-700лв до 1000.  8)

opex

България е единствената държава, в която всеки имащ себе си за голям разбирач плюе този двигател.
Искам само простичко да заявя, че това е срамно.
Не смятам, че има някакъв смисъл повече да се хабя да пиша за него в общност на запалени по Форд маниаци! ...половината от които не спират да го хранят, другата го смятат за неспособен и не заслужава внимание. Изглежда всеки е 'захапал' по един N7A и сходните му и един YB и производните му и това е осанната... светая светих. ДА, за конкретно! приложение/замисъл!
Ако някой смята, че мнението ми е крайно нека обърне внимание не само тук колко съм изписал и изговорил до момента, и не само аз, за какъв период от време - напразно... Кучето си лае, керванът си върви.
Има пръснати по целия Google ръководства, най-малко все от някакви глупаци и неразбиращи спортно и състезателно ориентирани Английски клубове и какви ли не. В крайна сметка който иска...
qaяכSTuning
Suum cuique

pyle

Цитат на: opex в 12 Януари 2014 21:20:20
България е единствената държава, в която всеки имащ себе си за голям разбирач плюе този двигател.
Искам само простичко да заявя, че това е срамно.
Не смятам, че има някакъв смисъл повече да се хабя да пиша за него в общност на запалени по Форд маниаци! ...половината от които не спират да го хранят, другата го смятат за неспособен и не заслужава внимание. Изглежда всеки е 'захапал' по един N7A и сходните му и един YB и производните му и това е осанната... светая светих. ДА, за конкретно! приложение/замисъл!
Ако някой смята, че мнението ми е крайно нека обърне внимание не само тук колко съм изписал и изговорил до момента, и не само аз, за какъв период от време - напразно... Кучето си лае, керванът си върви.
Има пръснати по целия Google ръководства, най-малко все от някакви глупаци и неразбиращи спортно и състезателно ориентирани Английски клубове и какви ли не. В крайна сметка който иска...

Моето питане ли е причината за този коментар?

Bobi

Така е. Ние, разбирачите, не разбираме от ръководства, а искаме да го видим с очите си. :)

opex

Не pyle приятелю.
Bobi, не визирах теб използвайки "разбирач" за това не го приемай така. Но някой току-що ми припомни за някаква Сиера турбинирана на събора по която на всички ченетата са им се ударили в земята. Нима не е това виждане с очите?
qaяכSTuning
Suum cuique

Bobi

Така си е. Сиерата всички, които присъствахме на събора я видяхме и останахме впечатлени.