Засилване на ZETEC-моторите

Започната от ffmk1l, 16 Септември 2012 07:42:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ffmk1l

Колеги, нека в тази тема обсъждаме вариантите за увеличаване на мощността на ЗЕТЕК-моторите. От най-лекия вариант, като подобряване на вдишването и издишването на двигателя (предполагам, че аз дотам ще стигна), до валове, турбини, и т.н. Всеизвестно е, че тези мотори имат голям потенциал, до над 300 коня. Приканвам общопризнатото гуру в тази област (Данчев) да пише по темата.:)
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

Danchev

Мерси Венко, но съм токова далеч от гуру ... поредният лаладжия (beer)
На така зададен въпрос могат да се изпише цял ферман и то без да се задълбочаваме ... основна информация.
Ако някой има конкретна идея може да поразсъждаваме по темата ... просто като най-масовият и достъпен 16 клапана и то с не малко разновидности мотор, Зетека има може би и най-много и интересни решеният за тунянг.
Като се почне от леко разпъргавяване с вх/изх колектори, мине се през валове, карбуратори и всевъзможни индъкшън китове, ZVH (дъно на Зетек с глава от CVH) и не на последно място още 4-5 варианта за разреждане за турбинка.
How about a magic trick?

tektrob

Хмм темата е интересна какви идей бих те ми да ли за фиеста зетек ес 2001 1.6  мислех си заиндъктион кит, колекторни и цяла аспусна система гледам че милтек са доста добри но не ми се дават мн пари за цяла система на милтек. Какво бих те ми препоръча ли?

escobar

Тия Милтек май нямат представителство в България, а цяла генерация по интернет - не знам как стоят нещата.

Мисля, че поредицата на подобренията трябва да бъде от типа - окачване, спирачки и тогава мотор.

lazarkk

Цитат на: escobar в 29 Ноември 2012 16:56:23
Тия Милтек май нямат представителство в България, а цяла генерация по интернет - не знам как стоят нещата.

Мисля, че поредицата на подобренията трябва да бъде от типа - окачване, спирачки и тогава мотор.

По принцип да, но в България нещата са малко по различна логика, защо са ми спирачки, ако не мога да вдигна 250-300км/ч.  ;D
Бих казал и аз, че съм така, спирачките в момента бих ги пипнал или от естетическа гледна точка или ако стана 250коня.
Това за колектори и генерация, сега и мен ме вълнува. Нещо ако може да светнете на достъпни пъри да се изработи или поръча. Да добавим има няма 10-15 кончета, ще стане добре.

escobar

Тук има доста идеи и компоненти за подобрения на ФОРД, разделени по различните модели.
Има ги на цялостни нива, разделени по конски сили, а може да се поръчват и отделните компоненти.

http://www.pumaspeed.co.uk/

tektrob

Мерси колега разгледах ги, мисля да зимам 4 2 1 и индъктион на powertec какво мислите?

kenykirilov

Koлеги, някой може ли да даде малко инфо (идейки) за засилването на 2.0 16V  (колата е  Focus mk1 2000г. ) Генерацията е преправяна вече, не е със спортен филтър.
...не може един човек да знае и може всичко, но винаги може да опита!

Alexi

за начало може поне да върнеш оригиналните коне със смяна на сегменти и препасване на клапани

kenykirilov

А колко ще ми струва ориентировъчно тази "екстра" ?
...не може един човек да знае и може всичко, но винаги може да опита!

silver_lcs

Цитат на: lazarkk в 29 Ноември 2012 17:15:07
По принцип да, но в България нещата са малко по различна логика, защо са ми спирачки, ако не мога да вдигна 250-300км/ч.  ;D
Бих казал и аз, че съм така, спирачките в момента бих ги пипнал или от естетическа гледна точка или ако стана 250коня.
Това за колектори и генерация, сега и мен ме вълнува. Нещо ако може да светнете на достъпни пъри да се изработи или поръча. Да добавим има няма 10-15 кончета, ще стане добре.
достъпни около 400-500 лв за колектор и още толкова за цяла генерация...а дали ще изкараш 15 коня си е цял оптимизъм...спирачките дали си 100 или 300 коня си трябват при всякакво положение...

pyle

Колеги, къде е спънат от завода, 2.0 зетек мотора?

opex

От компютъра. И интейка. Като за начало. И можеше по-добре да направят портовете на главата.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Alexi

те знаят как да ги направят но се плаща повечко за СТ :)

pyle

Цитат на: opex в 13 Октомври 2013 21:02:09
От компютъра. И интейка. Като за начало. И можеше по-добре да направят портовете на главата.

Не знам, защо, но имам чувството, че и генерацията тапи доста!  :-[

opex

Генерацията е ОК, особено ако е от 2рия вид с двуцевка и 'имитация' на 4-2-1, назад би трябвало да е поне 57мм вътрешен, но и малко по-малко да е пак е ОК за тия коне. Като изключим катализатора ест... той си се маха и остава на средно и задно.
ф57 е ОК до към 180кс атмосферен
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

pyle

57мм генерация е добре да не кажа, че е широка, за тия малки обороти дето се върти. Има ли реални предимство от махнат катализатор, защото аз не съм особен фен на махнат катализатор. По мое мнение когато се махне, генерацията губи налягане.

opex

Не знам от къде се взима тази информация, че генерацията трябва да държи налягане.
Но махането на катализатора 'отпушва' колата. Катализатора го има заради разни еколози и прочие, не защото инженерите са изчислили, че е нужен.
Също не разбрах и това за малките обороти и връзката със сечението на генерацията. Ако се сменят болтовете на биелите 2.0 доволно и спокойно се развърта до 7200-7300 естествено с афтърмаркет ЕКУ. Това ако са малки обороти...
qaяכSTuning
Suum cuique

Alexi

надали ще стане само с болтове на биели .. на тия обороти трябва да прави 160-170 коня т.е. колкото СТ-то ,а то е с доста повече разлики в карантиите

pyle

Цитат на: opex в 14 Октомври 2013 16:48:48
Не знам от къде се взима тази информация, че генерацията трябва да държи налягане.
Но махането на катализатора 'отпушва' колата. Катализатора го има заради разни еколози и прочие, не защото инженерите са изчислили, че е нужен.
Също не разбрах и това за малките обороти и връзката със сечението на генерацията. Ако се сменят болтовете на биелите 2.0 доволно и спокойно се развърта до 7200-7300 естествено с афтърмаркет ЕКУ. Това ако са малки обороти...

Разбира се, че в генерацията има известно налягане, а връзката на оборотите със сечението на генерацията е, че с повишаване на оборотите, се повишава налягането в генерацията и ако не са достатъчно, цялата сила на мотора се мести високо в оборотите, 7200-300 е добре. Защо афтърмаркет ЕКУ, с чип/ремап не става ли ?

Цитат на: Alexi в 14 Октомври 2013 18:01:21
надали ще стане само с болтове на биели .. на тия обороти трябва да прави 160-170 коня т.е. колкото СТ-то ,а то е с доста повече разлики в карантиите

В чуждестранни форуми четох, че със смяна на болтовете, мотора позволява 7400-500 без да има проблем, вече е друг въпрос колко мощност там. Каква е разликата в карантиите ?

vladi tanev

Аз лично когато карах двувалката със дроселите на заводски карантий го карах до 7500 и нямаше грижи от там нагоре при повечето мотори са също и проблемни повдигачите които са хидравлични немогат да смогват
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

pyle

"Black top" моторите след 98-ма са с механични повдигачи, при тях има ли проблеми след тези обороти?

opex

Има нужда от спортни пружини на повдигачите, че се трошат и мелето е жестоко.
Но преди да идеш на блек-топ трябва да знаеш, че силвъртоп са по-здрави блок и карантии от блектоп. Блектоп имат по-добър flow на главата заводски спрямо заводски силвъртоп, което лесно се 'оправя' и познай кой отново е по-добрия.
qaяכSTuning
Suum cuique

pyle

Има ли силвъртоп във Фокус заводски монтиран ?

whaaazp

Не, няма заводски слаган

Някой казват на 1.6i Zetec-S на Фокуса - silver top, но той е различен от 1.6 zetec-E и т.н.. :D

pyle

Добре, по горе беше споменат интейк. Какви са вариантите за по добър такъв заводски от друг автомобил, от РС1800 ?

opex

По-добър интейк от този на RS1800 ли е въпроса? Аз не знам, какъвто и да е знам обаче, че е свързано с толкова преправяне, че 99.9% се отказват. едит: всъщност от ST170 става
Стъпките са rs1800-интейк>дросели>карбуратори за атмосферен.
Ако някой е гледал на Jeremy Clarkson: the italian job на края той участва в едно състезание, като за него е подготвен един Ескорт Мексико с 2.0 силвъртоп зетек в него с карбуратори /спрямо изискванията/ и е ~250 коня. На странична бележка - заслужава си да се обърне внимание на изпускателния му колектор.
qaяכSTuning
Suum cuique

pyle

Въпроса ми беше, дали има по-добър интейк, от друг мотор?

Alexi

атмосферен 2.0 може да извади 250 коня на около 10000 оборота .. доста зор за постигане ... изобщо засилването на атмосферен 2.0 е пилеене на пари на вятъра .. боцни му една турбина с 1000 лв ще постигнеш доста добър резултат

К.Методиев

Това не е вярно на около 9к оборота има атмосферен 2,0 мотор който вади 326 коня, това е корсата на UPG, факт е обаче, че от стандартните карантии не е останало нищо.
Става въпрос за черната корса която вече е продадена.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.