Не пали 1,8 дизел tddi (focus) / РЕШЕНО

Започната от butoff, 31 Август 2012 11:42:32

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

butoff

Фокус 1,8 тдди "нов внос"2001. Отначало палеше без проблем. След няколко зареждания започна да пали с повече завъртания. Все по-трудно палене след продължителен престой, след това пали бързо. Накрая спря да пали изобщо.
На колата е сменено масло и въздушен филтър. Нафтовия филтър не е сменен, Bosch e.
Помогнете! Как се сменя филтър? Или как да проверя има ли въздух в системата?

До сервиз не мога да се добера, колата не пали. Също не откривам помпичка за ръчно подкачване на нафтата.

:)

butoff

Процедури които се отнасят за проблема:

Покрийте генератора с безмъхест материал за предотвратяване на замърсяването.
Огледайте клапана в линията за подаване на гориво,идващ от горивния филтър към горивната
помпа за високо налягане за наличието на признаци на изтичане на дизелово гориво.
Ако  клапана е мокър, това показва, повредени О-пръстени.

Проблемът е, че не откривам такъв вентил при мен. На тръбата от филтъра към помпата няма нищо. Това което е като охлюв отдолу под стрелката го имам-то е на обратната тръба.

hotblooded

Колега - да не са ти дали фира подгревните свещи?

momo76

В тия жеги и без тях трябва да пали. Служебното Дисавъри (ленд Ровер) си палеше зимата на -10 с 4 изгорели свещи.

hotblooded

Ако е слагал "тунджа" може да е затлачил филтъра. Може да пробва само с дренаж и да види какво ще изтече....

Иван Вълков

Колега най- вероятно имаш въздух по системата. Ако имаш достъп до дюзите развърташ тръбичката отгоре( на първи цилиндър) и врътваш на стартер докаро не потече само нафта. Друг вариянт е да отвиеш обезвъздушаващият болт на ГНП но на твоята помпа незнам къде се намира. Въздуха се хваща като на хранителният маркуч към ГНП -то се замени с прозрачен и гледаш дали има мехурчета. Хубаво е след това да си смениш горивният филтър както и оригиналните маркучи. Може да дърпа въздух и от прецакана подкачваща ръчна помпа.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

butoff

Благодаря за бързите отговори!

Подгревни свещи едва ли са-топло е. Проблемът постепенно се задълбочи - да са изгорели една след друга подгревните няма как.
Филтър може да е. Какво е дренаж?
Подкачваща ръчна помпа не намирам по линията на горивото.

Ами по таблото не свети нищо за грешка.

Alexi

диагностика .. че торбата с боба ми е далече :)

Dmitarcho

Дренаж мисля, че е на самия филтър от долна страна има врътка която като се развие потича нафта. Така ще видиш какво тече - ако тече изобщо. На моя филтър като го слагах, на кътията пишеше да се източва по малко периодично :D  Незнам тази врътка дали ще изпразни целия филтър, защото доколкото знам, като се сменя филтъра трябва дас е пълни принудително с нафта, да не стане беля ако се източи от тази "пробка" целия филтър.
Ръца Пръца

road runner

100% не са свещи ;) На мене зимата при онея големите студове си мислех че имам 1-2 изгорели свещи ,защото палеше с малко повечко въртене . Оказа се 4-те заминали ,от МП ми казаха че щом съм палел така ,маторя е чук :) Търси другаде причина ,за непаленето :)

TourneoRS

Тръгваш по веригата горивен филтър , помпа , дюзи  дали навсякъде тече гориво . Това е най-лесния начин , и необвързващ на първо време финансово  ;) . Аз смених нов филтър който се беше затлачил с боклуци  след слагане на добавка за прочистване на горивната система .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

butoff

Има ли някакъв клапан за задържане на горивото-по документация трябва да е на тръбата за връщане от помпата (лилавата)
При мен има маркуче от дюзите и на него има вентилче някакво(зеленото). Освен това не намирам ръчна помпа за покачване на  нафта. Някакви идеи?

ENDURA TCI STAGE 3 -модел двигател

TourneoRS

Защо не пробваш както каза Иван да отвиеш тръбичката на едната дюза и да завъртиш , поне ще знаеш дали идва гориво .  А клапана /червеното / малко ми се струва неоригинално не е фабрично слагано но може и да бъркам .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Alexi

тоя мотор не е ли с VP40 на Бош .. ако е така - трябва да се почне от нея

butoff

"тоя мотор не е ли с VP40 на Бош "   

Това ми е първият дизел...това помпата ли е? или филтъра?  ???

А това червеното дето прилича на вентил изглежда добре.  И  се извинявам!-това на линията за обратна нафта трябва да е
                                                                                                     клапан. Просто на документацията е по различен начин и място.

Bobi

VP40 Bosch е помпа, доколкото знам.

BIGFORDFAN

Да колега, става въпрос за ГНП (гориво нагнетателна помпа), по принцип Lucas помпите са по-проблемни, твоята могат да я диагностицират и ремонтират във всеки дизел сервиз.

Иван Вълков

Братле смени си филтъра и обезвъдуши цялата система и няма начин да не запали. Ако незнаеш или неможеш иди в сревиз( доверен) иначе тя има ли въздух доста акумулатори стартери ще си отидат. Не че с дърпане няма да запали но и може зъб на ангренажа да прехвърли и тогава романа става пълен. Значи ако нямаш достъп до сервиз съм ти писал какво да наптавиш. Второ освен въздух  при обслужването може да съ се осрали( с извинение) и да не са зацепили ремъците както трябва и тогава е голяма мъка. Тонът ми може да е кофти но ако и хал хабер си нямаш по-добре непипай нищо и направо към сервиз в който знаят основни понятия за ГНП и ДВГ.

п.п. Извинявам се на 6 ракий съм и пиша от телефон

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

butoff

Много благодаря на всички!
Открих причината за проблема-теч от врътката на дъното на горивния филтър. Като не смених филтъра навреме,
плащам за глупостта си.  (hammer) При свалянето се оказа, че е останало максимум 70-80 мл. нафта.
Сложих нов филтър HENGST напълних и повъртях доста (5-6стабилни опита).
Явно системата е пълна с бая въздух(въртях и вчера)
Никакви детонации, на аспуха никаква миризма.

Помагате с идеи-как да обезвъздуша или нещо подобно? Може ли да съм прецакал помпата вече?

focusnika

Въпреки че не е препоръчително пробвай да запалиш на дърпане.Миналата година на една Астра дизел след смяна на филтър не можа да запали дори след два изхабени акумулатора.Запали чак след около 200м дърпане.

butoff

Колегата Иван Вълков каза :  "Ако имаш достъп до дюзите развърташ тръбичката отгоре( на първи цилиндър) и врътваш на стартер докаро не потече само нафта."

Така и направих. Потече нафта, пробвах и се появиха детонации, видях че съм на прав път,
развъртях всички дюзи и  ЧУДОТО СТАНА.   

// Отвиваш тръбичките за високо налягане от дюзите- /разхлабваш/, и почваш да въртиш на стартер докато започне да тече нафта без въздух-/мехучета/от четирите тръбички, спираш въртенето, затягаш тръбичките добре, и палиш,трябва да е обезвъздушила и да запали .
Успех.//   
  от ЯЛТА на Чет 21 Апр, 2011 10:41 clubford.org

Благодаря на всички!!!

Marlboro

Свали филтъра и сипи вътре нафта... Напълни догоре и върти смело после.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

miri4

Никакво дърпане. може да стане голяма беля. Сваляш маркучите от филтъра ,вземаж една голяма спринцовка и бавно и славно си напълваш филтъра с нафта докато прелее. Вързваш  маркучите и палиш от раз.Това се прави при всяка смяна на филтъра.

tha22don

Цитат на: butoff в 01 Септември 2012 20:03:20
Колегата Иван Вълков каза :  "Ако имаш достъп до дюзите развърташ тръбичката отгоре( на първи цилиндър) и врътваш на стартер докаро не потече само нафта."

Така и направих. Потече нафта, пробвах и се появиха детонации, видях че съм на прав път,
развъртях всички дюзи и  ЧУДОТО СТАНА.   

// Отвиваш тръбичките за високо налягане от дюзите- /разхлабваш/, и почваш да въртиш на стартер докато започне да тече нафта без въздух-/мехучета/от четирите тръбички, спираш въртенето, затягаш тръбичките добре, и палиш,трябва да е обезвъздушила и да запали .
Успех.//   
  от ЯЛТА на Чет 21 Апр, 2011 10:41 clubford.org

Благодаря на всички!!!

Понеже и аз снощи не запалих при положение, че оставих колата сутринта нормално работеща (съмнява ме да не съм я оставил без нафта и да е засмукала въздух - лампата ми светеше цяла седмица, но не е мигала...даже незнам дали мига тази лампа за горивото).
Та долях нафта с тубата и пробвах да запаля, но върти и "аха" да запали, но не се получава  (angry)
Акумулаторът е чук - нов е- върти та се къса, алтернатора зимата го ремонтираха - не е там проблема според мен.
Та така като чета... трябва да развъртя отгоре металните болтове, закачени към металните тръби, идващи от "звезда"-та...
дано някой ме е разбрал :)
П.С. И има ли начин да сгафя нещо ?

Иван Вълков

Само внимавай да не ги захванеш накриво. Давай смело една по една  ^-^