Mondeo Mk3 TDCi Retrofit круз контрол (темпомат)

Започната от hotblooded, 13 Август 2012 14:11:45

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

hotblooded

Става дума за 90 коня TDCi, и темата и схемите са за TDCi мотори след 2004 година.  Има доста общи неща, но и някой разлики. Плашещото при 90 коня TDCi е че няма и милиметър кабел от инсталацията за темпомата, и трябва да се прави всичко от нулата.  Имахме такъв проблем с колеги с TDDi - липсват кабелите от С 32 до ЕСМ-а... а там става грубо с преодоляването на буксата на самия ЕСМ.

dobataBG

Има ли такава тема за темпомат на ТДди защото като търсих нищо не можах да намеря ако някои може да помогне с акъл или схеми ще съм му благодарен. А по принцип има ли вариант да се подкара на 90 коня ТДди темпомата?

dobataBG

И между другото не съм чувал че има мондео 90 коня common rail.

Alexi

има  .. даже последните са евро 4 с променлива геометрия :)

Dmitarcho

Да изтупаме темата :) Реших се най-накрая да си добавя и тази екстра :) Благодарности на hotblooded описанията :) Както бях писал по-напред в темета, аз нямам букса за зеленият прекъсвач при педалите .... Погледнах буксата която излиза от PCM-ма има си всички пинчета =>

Буксата която продължава, обаче няма окабеляване на пинове 22, и 72 /по спомен ги пиша номерата/. Доколкото разбрах, тук трябва да бучна 2 кабела и да ги закарам ...къде ?!?

Ръца Пръца

Dmitarcho

Извинявам се за лошото качество :) Ако трябва ще направя други снимки - по хубави :) Вижда се, че на пин №2 има кабелче, другите не можах да ги огледам, че бях леко изнервен за други глупости. От тази букса тръгват кабели за копчетата на волана, нали ? Аз на буксата на волана имам всички кабели, следователно там няма да пъскам кабели. Нямам окабеляване от компютъра до прекъсвачите на педалите. Днес отворих, червения прекъсвач, само с 2 крачета е, и влизат 2 кабела в него. Ще си пусна кабели от компа до педалите, клабелите се вадят от буксата на компщтъра, само трябва да си намеря подходяща обувка

Ето какво представлява объвчицата - яко някой има идея от къде мога да си намеря - да свирка. Утре ще обиколя жичкаджииските магазини в Габрово, или ще си тръся направо цяла букса с кабелите, и ще скубя :D
Ръца Пръца

Dmitarcho

Май сам си пиша тука :D Всичко ми е окабелено, уж :D Но в голямото Габрово няма кой да ми го активира софтуерно :D В МП им е счупена диагностиката, днеска съм обиколил всички сервизи що има - навсякъде греда :D Утре ако не са си оправили бакиите в МП, отивам в Търново :D
А как стоят нещата с автоматиците ? Днес на един колега гледах под кормилото - има място за зеления прекъсвач, има и свободна буксичка ;) Само това ли е нужно, и копчетата на волана разбира се ?
Ръца Пръца

MaIKaL

Моят го активираха в мото-пфое Велико Търново, но аз само смених волана. Сега следва да огледам по-обстойно дали всичко в С32 е на лице и има ли допълнителните куплунги за бутоните на педалите. Така че, ако ти се разхожда до Велико Търново може да минеш през мото-пфое. ;)

hotblooded

Митак, удри една фотка на буксата под волана, както и на С32 отблизо - да видим, да не би да липсва още нещо. А и провери ако можеш, дали дали на 13 и 7 букса на С32 имаш кабели и те продължават отзад! Защото може да имаш до С32, но от там до РСМ-а да нямаш :(

Dmitarcho

Това C32 беше при бушониерата под волана, вертикалната букса, нали ? Утре ще погледна по обстойно тая букса ....че много ккабели имаше пред нея, и не можах да снимам много добре преди това. На тая бушониера, имам някаква откачена голяма бикса, виси зад самата бушониера, не знам дали е откачена, или нарочно е оставена така ?!? Утре ще се опитам да направя снимки ;)
Аз си мисля, че имам някаква предварителна подготовка, наполовина :D само до волана. За това не ми тръгва сам темпомата  :) Дано тея са си оправили техниките в МП .... че не ми се бият 100 км. за една активация :)

hotblooded , тази букса ли под волана искаш да видиш ?
Ръца Пръца

hotblooded

Да, тази. Изглежда пълна, интересно ми е дали от С32 кабелите и продължават към двигателя...

Dmitarcho

Ето я и C32 буксата. Сега видях как се вади тая цялата бангия - отивам да я откачам, и да гледам отзад какво излиза.
Ръца Пръца

MaIKaL

При мен положението е следното:

C32

Букса под кормилото

Какво е положението при педалите

Дано да има изгледи да заработи цялата схема  ::)

П.С.
Имам един мътен спомен от когато колата беше в Мото-Пфое и тогава мисля, че ми казаха, че сигнал от бутоните стигат до компютъра защото ги четели.
Стоя и си мисля - дали не е възможно някой разбирач от компютри да излъже колата за ключовете, които ги нямам по педалите и примерно да си чете от сегашните които има.

Dmitarcho

Този кабел от червения прекъсвач, към сивия ли отива ? Или завършва с празна букса ? Слага се допълнителен прекъсвач на спирачката, не вярвам да може да работи темпомата само само с един прекъсвач на спирачката :)  Доколкото разбрах, този сегашния /сивия/ е само за светлините отзад /натискаш спирачка - светват стоповете/. Допълнителния прекъсвач е за положението на педала на спирачката ;) Ако нямаш свободна букса до този черчения прекъсвач ... трябва да с еопъват кабели към компоютъра :(
Ръца Пръца

Georgi89

Колеги знаете ли дали след като се разкачи акумулатора е нормално да не работи темпомата?
Да не би да иска някакво обучение?

Или съм направил още някоя беля.

Dmitarcho

Ръца Пръца

YaSkAwA

Някой педал(машинка) не е на контакт,натисни педалите на спирачката и съединителя ако има такъв и пробвай пак.

Dmitarcho

Имам такива прекъсвачи за педалите за темпомат ... ако искаш мога да ти дам да пробваш, да не е заминал някой прекъсвач, като си барникал тоците ;)
Ръца Пръца

Georgi89

Не мога да разбера какво става, явно съм го ошашкал нещо  след като направих онази беля. Значи вчера пътувах на дълъг път и работеше темпомата безупречно. Помислих си че се е обучил някак си и вече работи. Да, ама днес сутринта отидох на работа с колата, рекох до го пробвам и пак го нямаше никакъв. Разбира се знам че работи след 40km/h. Тествах си го при 60km/h. Като се прибера ще има щателна проверка на темпомата, 100% нещо съм скъсал или счупил.

Dmitarcho

Веднъж работи, веднъж не ?!? То ако е счупено нещо - едва ли ще тръгне да работи :)
Ръца Пръца

Georgi89

Може да съм скъсал някой кабел и да прави лош контакт, знам ли... Ще проверя цялата инсталация на темпомата за да съм сигурен че всичко е наред.

ihovahi

А дали някой от бутоните на волана не прави мизерия?!  ::)
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Dmitarcho

Всичко имам ... само някой окабеляване ми липсва :D Мога да давам всичко за проба :) Взема ти се обадя утре да те видя :D
Ръца Пръца

Georgi89

Съмнявам се да е бутон проблема. Всичко стана след като окъсих захранването, преди това никакви проблеми с нищо. При такива ситуации, последното в което се съмнявам е това което е работило със сигурност. Иначе не съм на Габрово тази седмица, аз ще ти звънна другата като се прибера, че и един приятел има едни искания от теб.

mladenmih

Здравейте колеги,
темата ми хареса и реших и аз да погледна тая прословута букса С 32,на нея има кабели на позиция 7 и 13,ама на "женската" част от буксата няма пинчета,също така нямам и букса за втория датчик на спирачката. На бушона който трябва да е за темпомата от бушонното табло има крачета. Нямах време да погледна и снопа кабели от волана,но си мисля че моят случай ще същия като колегата ДИМИТЪРЧО.
Въпроса е голямо приключение ли ще е да се сдобия и аз с тази велика екстра? И някой би ли се навил да ми го направи естествено  срещу някакво заплащане? Колата е джия,евро4,115 к.с.(октомври) 2004г. фейслифт
"аз съм най младия от инжинерите Харпов те ви казват да не пиете-не ги слушайте-пийте"

Dmitarcho

Аз още не съм го направил :) Чакам да се оправи времето, за да опъна още 2 - 3 кабела ;) Ако стане при мен, като имам път към Варна ще се обадя :)
Ръца Пръца

mladenmih

Хайде някой да ми сложи темпомат  :D
"аз съм най младия от инжинерите Харпов те ви казват да не пиете-не ги слушайте-пийте"

mladenmih

Утре ще свалям включватели  и кабели от английско мондео за темпомата.Някакви съвети?

hotblooded

Цитат на: mladenmih в 07 Юли 2015 22:20:17
Утре ще свалям включватели  и кабели от английско мондео за темпомата.Някакви съвети?
Свали целия кабелен сноп от PCM-a...... малко трудно ще го свалиш целия, но опитай, после ще е лесно - откачаш твоята букса - закачаш същата от новия кабел.   превключвателите - виж моята тема, повече няма какво да се каже.

Pyrhel

Цитат на: hotblooded в 22 Декември 2012 15:27:48
...

Иво, пазиш ли снимките, че в поста на 2ра стр. са изчезнали?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.