Шофьор без книжка губи колата за месец

Започната от ForeverFord, 25 Юли 2012 11:01:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ForeverFord

Същото важи и за собствениците, преотстъпили автомобила си на нередовни водачи
Автомобилите на водачи, които са били заловени да карат без книжка, вече ще бъдат спирани от движение за един месец. Това е основната промяна в Закона за движение по пътищата, която депутатите приеха окончателно на второ четене, съобщава в. ,,Сега".

Собственици на возила, които са ги отстъпили на шофьори без съответното свидетелство за управление, също ги губят в срок до един месец. И в двата случая свидетелството за регистрация на МПС-то ще се отнема при съставянето на акта за нарушение. Собственикът ще може да си го получи обратно по ред, който ще бъде определен от министъра на вътрешните работи.

С новите промени в закона чувствително нарастват и глобите за пияни шофьори. Те ще губят книжките си за срок от 6 до 12 месеца и ще плащат глоба от 500 до 1000 лв. при концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила.

Още по-строго ще се отнася законът с тези водачи, които откажат да им бъде направена проверка за алкохол. Те няма да могат да се качат в автомобил за 2 г. и ще бъдат санкционирани с 2000 лв.

До 200 лв може да стигне глобата за шофьор, който преминава на червен светофар или не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека, записаха още депутатите с окончателните промени в Закона за движение по пътищата. При първо нарушение глобата ще е 100 лв и ще удвои, ако то се случи за втори път. При повторно нарушение за месец ще бъде отнемана и шофьорската книжка.

По-големи санкции ще има за пешеходци и велосипедисти. Глоба от 50 лв. ще се налага, ако пешеходецът преминава през огражденията от парапети или вериги и не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

Велосипедистите, които не носят светлоотразителни жилетки, съгласно установения ред, пък ще плащат глоба от 10 лв. А 500 лв. става санкцията за таксиметров или професионален шофьор, който няма удостоверение за психологическа годност.
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

Marlboro

Дигнаха тока, горивото, сега и рушветите ще се дигнат...  :))
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Чебурашка

Нещо ми се струва необмислен този закон - той важи с пълна сила само за тези които имат една кола,другите ги засяга доста по-малко,

mitakinen

Нещо не можах да разбера. Ако ме хванат без книжка ще ми вземат документите на колата. Значи ще мога да карам чужди коли -  :D

Чебурашка

Аз точно така го разбирам,колкото и абсурдно да звучи,даже фиш или акт може да не пишат  ::)

Backstage

Ти винаги можеш да караш кола...със или без книжка,твоя,или чужда ако ти я дадат...Въпроса тук е да се избегне преодстъпването на кола на лице което няма книжка...или просто синчето да знае колко бой ше яде като го хванат и вземат на баща му колата

Dmitarcho

Е те пак може да ти нашият някой акт ... и колата да приберат. То иначе ще си вземам някакви дранголници за по 500 лв. и нито пргледи ще минавам, ниго застраховки ... подпирам някой гардероб с книжката и като ме спрат милиционерите само им давам ключовете за дарака и отивам да си взема друг ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Цитат на: dmitarcho в 25 Юли 2012 21:51:45
Е те пак може да ти нашият някой акт ... и колата да приберат. То иначе ще си вземам някакви дранголници за по 500 лв. и нито пргледи ще минавам, ниго застраховки ... подпирам някой гардероб с книжката и като ме спрат милиционерите само им давам ключовете за дарака и отивам да си взема друг ;)
Ти пак ще отнесеш някои акт, а и вече се канят да ги пускат на фирми които се занимават със събиране на задължения. В Бургас общината действа много експедитивно с актовете за паркиране - получаваш акт-а, имаш 2 седмици да платиш, след това ти пишат акт за неплащане на акта (обикновено 5 пъти стойността на първия) и пак 2 седмици, ако не го платиш - заминаваш на събирачи на дългове.