Целогодишно на фарове

Започната от Vasilev, 20 Юли 2012 16:30:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Dmitarcho

Утре щели да излезнат в Държавен Вестник промените в Закона за Движение по Пътищата и в Петък ще влезне в сила ....
Ръца Пръца

форд мк2

Цитат на: dmitarcho в 06 Август 2012 22:00:48
Утре щели да излезнат в Държавен Вестник промените в Закона за Движение по Пътищата и в Петък ще влезне в сила ....

Срам ме да напиша това, което си мисля наум за правотата на този недомислен закон, но какво да се прави ще трябва да се спазва .... (hammer)

Vas

Аз и без това винаги си карам на фарове, но за мен това е най-глупавия закон
Как може да накараш 80г. дядо с жигула да си пуска фаровете, че те през вечерта забравят да ги пускат, а нашите управници ще ги карат през деня да ги пускат

hotblooded

Според мен щеше да е 100 пъти по полезно от гледна точка на безопасност по пътищата да има сериозни проверки за правилно регулирани фарове, и дали дават необходимата осветеност, че има хора на които са им олющени рефлекторите и има фарове само на книга. А самите дупетати вместо да се чудят каква простотия да измислят - да хванат по една лопата - и да поочистят малко пътни канавки че има пътища които се наводняват и при най малкия дъжд

escobar

Излезна в Държавен вестник, след 3 дни влиза в сила...
Добър или лош, нямаме избор.
Това доколко вдига разхода - според един познат не повече от 200 грама на 100 километра, според други с между 3 до 8 процента, което ми се вижда много.

hotblooded

Цитат на: escobar в 07 Август 2012 07:56:16
Излезна в Държавен вестник, след 3 дни влиза в сила...
Добър или лош, нямаме избор.
Това доколко вдига разхода - според един познат не повече от 200 грама на 100 километра, според други с между 3 до 8 процента, което ми се вижда много.
Нищо не вдига, не съм забелязал нощно време или зимата колата да гори повече. Но не е в това проблема - сега по трудно ще си "сигнализираме" за  C:-) в храстите. Поне за тези на които къси и дълги са на едни и същи крушки!

Alexi

колегите в офроуд форума го бяха сметнали много подробно ,около 2лв ти излиза киловатчаса извлечен от акцизна суровина чрез мотор с КПД около 50% задвижващ чрез ремъчна предавка алтернатора с КПД около 80% .. това е...

escobar

ЗАКОНЪТ ВЛИЗА В СИЛА ОТ ДНЕС!
Сега разгръщам Държавен вестник и не влиза в сила 3 дни след обнародването, а от днес - деня на обнародването му.
До една година ще трябва да монтират таймери по кръстовищата, с интензивно движение...

hotblooded

Цитат на: Alexi в 07 Август 2012 09:09:18
колегите в офроуд форума го бяха сметнали много подробно ,около 2лв ти излиза киловатчаса извлечен от акцизна суровина чрез мотор с КПД около 50% задвижващ чрез ремъчна предавка алтернатора с КПД около 80% .. това е...
И дори и 200 вата да са светлините - ако караш 5 часа на фарове че да използваш 1 кВч ток за фаровете на цена 2 лв ще изгориш 30 л нафта на цена почти 80 лв.... На практика разлика в разхода няма! Само че хубавите лампи за фарове не са евтини и не са безсмъртни. А и смяната им не е за 5 минути!

hotblooded

Цитат на: escobar в 07 Август 2012 09:58:35
ЗАКОНЪТ ВЛИЗА В СИЛА ОТ ДНЕС!
Сега разгръщам Държавен вестник и не влиза в сила 3 дни след обнародването, а от днес - деня на обнародването му.
До една година ще трябва да монтират таймери по кръстовищата, с интензивно движение...
Е нали искаха да махат съществуващите таймери.... сега ще слагат още... Едно време просто си имаше мигащо зелено, преди това е имало и мигащо червено (5-10 секунди преди да се смени сигнала)... доста по евтино за реализиране от една гора таймери! Пак някои ще си пълни джоба!

форд мк2

Четохте ли закона -

§ 3. В чл. 70 ал. 3 се изменя така:
,,(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини."

Какво значи горното?! По моя интерпретация вероятно и на габарити да караш пак си пуснал светлини за движение.... ::)

Още от текста тука -
http://www.focus-news.net/?id=n1683719

hitrata_lisi4ka

"светлини за движение през деня", според мен искат да кажат "дневни светлини"...
Искам нещо русо, може и метла!

Dmitarcho

Мда ... и аз така го разбирам, или къси светлини или DRL /дневни светлини/. Но едвали ще е проблем да се движиш и на дълги на 50% примерно, с модулче някакво.
Ръца Пръца

hotblooded

Цитат на: форд мк2 в 07 Август 2012 13:36:17

Какво значи горното?! По моя интерпретация вероятно и на габарити да караш пак си пуснал светлини за движение.... ::)

Чл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път извън
населено място през нощта или при намалена видимост всяко спряно на платното за
движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат
обозначени с включени габаритни светлини.
----------
Заради това се заяждат когато караш на габарити без пуснати фарове.

lazarkk

Цитат на: hotblooded в 07 Август 2012 13:59:19
Чл. 73. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път извън
населено място през нощта или при намалена видимост всяко спряно на платното за
движение моторно превозно средство и тегленото от него ремарке трябва да бъдат
обозначени с включени габаритни светлини.
----------
Заради това се заяждат когато караш на габарити без пуснати фарове.

да, но да се заяждат през ноща или при намалена видимост, а не при 40 градуса и слънце... Аз сега с лупите ако погледнеш под ъгъл да не си срещу колата, почти не се забелязва, че светят, повече се забелязва габарита.

hotblooded

Явно не съм намерил правилния член, но имаше някаква простотия че е забранено движението с включени само габаритни светлини... 

G_o_c_e_v

До колкото ми обясниха днес едни познати, от периода 1 март до 1 ноември си караме на фарове извън населените места, а ако се движим в града не са задължителни, обаче от 1 ноември до 1 март (демек зимния период) си караме на фарове, както извън населените места така и в тях.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Bobi

Нещо не ми се връзва това.. Според новият закон си караме на фарове нон стоп, независимо къде и кога.

G_o_c_e_v

Не споря защото не съм го чел лично, но вече и не ме бърка, фаровете ми вече са автоматични след стартирането на двигателя и светят само късите светлини без габаритите и таблото.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

escobar

По закон караме нон-стоп, без значение градско-извънградско-кал-киша-тежък офроуд...
Един колега е слушал, че КАТ щяло да направи компромис и до края на август само ще предупреждава, а няма да налага санкции.
Това естествено не пречи да ти напраскат акт.

mrmef

Цитат на: G_o_c_e_v в 07 Август 2012 16:00:43
Не споря защото не съм го чел лично, но вече и не ме бърка, фаровете ми вече са автоматични след стартирането на двигателя и светят само късите светлини без габаритите и таблото.
Колега дай малко акъл как да стане тази схема :)

едит: Видях в другата тема снимката, която си сложил и цената, но може ли повече инфо как се връзва и от къде може да се сдобием с платката :)

G_o_c_e_v

Това чудо току що го изхвърлих понеже когато паля, тока пада до 10V и релето изключва преждевременно или иначе казано паля със фаровете едновременно. За сега съм направил ръчно да пускам само фаровете, и ще търся друг вариант за управление на фаровете.

hotblooded

Назаем от друг форум. (не съм сигурен дали мястото му е точно тук, но мод-а ще реши):

Изпратено от Анонимен (непроверено) на Пет, 2012-08-10 11:02.
Абе снощи се напроках като казак, но щом е качих в колата и пуснах фаровете - изтрезнях! Също така навремето 37 пъти ме късаха на кормуване, но един ден инструктора реши да светне фаровете и чудо - взех изпита без грешки. Миналата зима установих че може да карам със 120 км/ч по леда с летни гуми - достатъчно е да светна фаровете. Един приятел катастрофира много тежко - той оцеля, но човека до него не. Оказа се че десния фар на колата не е светил и е нямало какво да спаси пътника на дясната седалка. Щерката като кара си говори по телефона - фаровете разпознават "STOP" и червените светофари и я спират преди да се натресе. Пробвах да изпреварвам на завой със светнати фарове ,ми не става...

Иван Вълков

Цитат на: hotblooded в 10 Август 2012 11:09:54
Назаем от друг форум. (не съм сигурен дали мястото му е точно тук, но мод-а ще реши):

Изпратено от Анонимен (непроверено) на Пет, 2012-08-10 11:02.
Абе снощи се напроках като казак, но щом е качих в колата и пуснах фаровете - изтрезнях! Също така навремето 37 пъти ме късаха на кормуване, но един ден инструктора реши да светне фаровете и чудо - взех изпита без грешки. Миналата зима установих че може да карам със 120 км/ч по леда с летни гуми - достатъчно е да светна фаровете. Един приятел катастрофира много тежко - той оцеля, но човека до него не. Оказа се че десния фар на колата не е светил и е нямало какво да спаси пътника на дясната седалка. Щерката като кара си говори по телефона - фаровете разпознават "STOP" и червените светофари и я спират преди да се натресе. Пробвах да изпреварвам на завой със светнати фарове ,ми не става...

......това мисля че е за друг раздел от този форум...... (rofl) (rofl) (rofl)

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

VENTCI

Може и тук да остане - много е гот  :))

escobar

escobar

Темата не е много актуална, защото хората свикнаха и ги пускат без много много анализи, но да споделя преките си впечатления.
3 седмици карам с изгоряла крушка на късите от дясно. Я на габарити, я с несветещ десен. За това време съм навъртял малко под хиляда на градско и ходене до Боровец. Грам никой не ме е спрял.
Тия дни си мислех, че докато чакам Коледните празници може да ми гръмне и лявата... Е преди 3 дни ми гръмна и лявата и се движа на габарити с пуснати халогени. Е грам никой не ме ебава за нищо, Цецо им е насвил сърмите и не се ебават грам.
Та притесненията за поголовен рекет поне в София, са безпочвени според мен.

hitrata_lisi4ka

Всеки ден виждам много хора без фарове, че и по тъмно...пак без фарове. Никой нищо не им прави. За безбройните "еднооки" коли няма смисъл да споменавам...

dimkaraganchev

Ами хайде тогава да започнем масово да нарушаваме правилата и да се ебаваме един друг на пътя.

hitrata_lisi4ka

Аз си карам на фарове пред цялото време, от 2 години насам. Но е дразнещо...тия дето спазват наредбите, да не сме някакви балъци или дебили?
А забравих да вметна и за хората, които при изгоряла крушка на късите си карат на дълги светлини, независимо дали е по светло или по тъмно.