Целогодишно на фарове

Започната от Vasilev, 20 Юли 2012 16:30:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Vasilev

Айде честито:
"Шофирането на къси светлини ще е задължително през цялата година и във всяка част от денонощието, решиха депутатите при гласуването на промени в закона за движение по пътищата. Досега това беше задължително между първи ноември и първи март.

Текстът беше подкрепен от 80 народни представители, "против" – 12, "въздържал се" – 17.

Депутатите дискутираха дали по този начин ще се увеличи безопасността на пътя (какъвто е и един от мотивите на вносителите от ГЕРБ) или текстът ще доведе до увеличаване на разходите за гориво.

"Намираме се в Изтoчна Европа. В държави от Западна Европа, където има сумрак за около 3-4 часа е нормално да се изисква режим за късите светлини. При нас няма сумрак -едно изгарящо сахарско слънце. защо ви трябва повече слънца по магистралите", попита от парламентарната трибуна независимият депутат Димитър Чукарски. Според него през месеците, в които ползването на къси светлини не е задължително "се вижда всичко", а и с текста се дава повод на органите на МВР да санкционират допълнително гражданите.

Депутатът от ГЕРБ Веселин Давидов заяви, че в държави като Босна и Херцеговина, Португалия, Румъния подобно задължение и че няма значение от местоположението върху картата "и на север, и на юг се здрачава".

"Около екватора сумракът е няколко минути. Колкото повече се отива към полюсите времето на здрачаване се увеличава", репликира Чукарски. Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов заяви, че е шофирал в неделя "по подбалканската, 40 градуса, по-светлите коли не се виждаха". "Когато не се стремим да пазим човешкия живот, всичко друго е излишно", допълни още той.

Народният представител от ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, каза тя.

Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълков каза, че трябва да се вземе решение за целесъобразност, да се реши дали ще повишим безопасността на движението или не. В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките – с челен удар, с необратим край. Ние искаме да се учим от добрите практики на тези страни, каза Вълков. Според него в тази насока това решение би било правилно.

Депутатът от ДПС Ремзи Осман по принцип подкрепя идеята, но според него на този етап тя не е приложима. "Приемане нещо, което ням да се изпълнява. Има ли в Скандинавските държави голф първа серия или от опел астрата първа серия. Нашият автомобилен парк не е този, който е в Западна Европа", заяви Осман.

Освен това депутатите приеха, че велосипедистите ще са задължени да ползват светлоотразителна жилетка, когато карат извън населените места, при намалена видимост и през тъмната част на денонощието. Те ще трябва да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение."

Източник

Marlboro

Ако Българина можеше да мисли и да се сеща, кога и защо да ги пуска, нямаше да се налага.
Нека и глобата за нерегулирани фарове да стане 500лв и да се глобяват и едно зло по-малко.  (fri)
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Bobi

Айде на DRL- ките !Пресни, пресни ! :D

amplified

Поне можеха да кажат от кога е в сила и какъв е гратисния период.
Писна ми от простотиите им, ще трябва да слагам дрл някъде...

Danchev

Ей приеха го мамицата им :D поне има промоция фишчета по 20 кинта (beer)
How about a magic trick?

tropper

Влиза в сила от когато се обнародва в държавен вестник, кога ще е - не се знае. Надявам се медиите да напомнят все пак.

Офтопик:
Цитат на: Vasilev в 20 Юли 2012 16:30:05
...Текстът беше подкрепен от 80 народни представители, "против" – 12, "въздържал се" – 17....
Защо от 240 на работното си място са само 109 ?!?
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

ohGr

Горко им на пешеходците, мотористите и велосипедистите... А последните ще трябва да предвиждат кога ще се приберат, за да си носят жилетката от сутринта.  (hammer)

tha22don

Мдаа..сега ще започне едно рязане на брони, окабеляване, напасване....чудеса от всякъде.....
Ще светим като коледни елхички :) То лошо няма - но още сега гледам разни китайски DRL-и по колите и на повечето хич не им отива....
Интересно и от къде ще се сдобиваме с E-proved DRL-ки - най-вероятно някой ще забогатее набързо от китайците, които ще лепват щампи като за олимпиада.

Vasilev

Цитат на: tropper в 20 Юли 2012 17:32:44
Офтопик:Защо от 240 на работното си място са само 109 ?!?

И аз това се зачудих  :D Не трябва ли да има поне 50% в залата, за да приемат каквото и да било?

hotblooded

Цитат на: Bobi в 20 Юли 2012 16:46:41
Айде на DRL- ките !Пресни, пресни ! :D
Ще си карам на къси, голям праз.

Vas

Цитат на: tropper в 20 Юли 2012 17:32:44

Офтопик:Защо от 240 на работното си място са само 109 ?!?

Отпуска са  :D :D :D
От кога ще влиза в сила този "закон"

Alexi

първо шока от цената на гумите 18 ,а сега и това :))

viksata

Добре де ма ако в закона е описано изрично "къси светлини" !!!...и караш с  DRL - пак ще те глобят 100%

ако обаче е написано в някоя си точка или алинея пак че може с дневни - ОК

но защо ми се струва че дори и да купиш такива дневни светлини то трябва да има и условие...

къде да се монтират,колко лукса да са и най вече къде ажеба да си намеря E-proved които не са на цена колкото половината ми

абтомобил!!!!!

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Bobi

В един новинарски сайт пише, че се очаква да бъде обнародвано в Държавен вестник към втората половина на август.

pantata

Цитат на: viksata в 21 Юли 2012 00:21:17
Добре де ма ако в закона е описано изрично "къси светлини" !!!...и караш с  DRL - пак ще те глобят 100%

ако обаче е написано в някоя си точка или алинея пак че може с дневни - ОК

но защо ми се струва че дори и да купиш такива дневни светлини то трябва да има и условие...

къде да се монтират,колко лукса да са и най вече къде ажеба да си намеря E-proved които не са на цена колкото половината ми

абтомобил!!!!!

Колкото и да Е-та и други букви да има си има правила за монтаж, т.е. разстояние една от друга, разстояние от пътя и т.н. Но в момента за зимното каране на светлини си е записано, освен къси и дневни. ;)

ПС: Реното го карам от есента с ДРЛ модул на дългите светлини (на 35%) и никой нищо не ми е казал.

Dundee

Това е новият текст на закона:
ЦитатВ чл. 70 ал. 3 се изменя така:
"(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини."
Не видях да се посочва изрично дата на влизането в сила, което значи веднага след обнародването в Държавен вестник.
Аз съм против, особено за градско каране в светъл ден. Извън града винаги съм на фарове. Но съм против да е задължително през лятото, нека всеки сам си решава. Промяната ще засегне предимно хора с ниски доходи, каращи стари коли без дневни светлини и нямащи пари да ги оборудват такива. Предимно тези шофьори ще са принудени да карат с повишен разход. Общо взето - скрита мярка за повишаване продажбите на горива на производителя и разпространителите за сметка на най-бедните.
Иначе аз въпроса го реших преди време с монтиране на модул за дневни светлини. Активира късите и е съвместим с автоматичното включване на фаровете от сензора за стъмняване.

Alexi

отде го взема тоя модул ,че май и аз ще имам нужда от него ..

Bobi

За фокус има доста готино решение:

Продават се в ибей за около 80 лири.

momo76

Мен такъв модул не ми върши работа. Не ми се иска ксенона да свети постоянно. Ще се търси вариант с някакви допълнителни диодни дневни светлини.

Dundee

Може да се избере кои да бъдат дневните фарове - късите или дългите. Просто при монтажа се избира съответната жица. Има си добра инструкция за монтажа и не би трябвало да затрудни средно грамотен технически човек. Аз тогава нямах много време за да ръчкам из инсталацията, а и беше студено. А пък и МП ми предложиха не съвсем лоша оферта и предпочетох да вържат модула във фирмения сервиз. Все пак там ел. техникът познава инсталацията, има чертежите ѝ. Няма да се налага да измъкне половината жици изпод таблото за да изучава коя откъде е. Изрично ме питаха дългите или късите искам за дневни.
Модулът е най-елементарният възможен модел от предлаганите в нета, без разните му там изгъзици от типа "изпрати ме до вкъщи", "посрещни ме от вратата" и др. подобни. Има си възможност за регулиране силата на светене, което ми е напълно достатъчно. Мога на лично съобщение да дам линк, щото не ми се иска да правя публична реклама на пича. Не действаше много бързо при отговора на запитването ми и изпращането.

momo76

Да но

"(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини."

Не пише дълги с намален интензитет. Все ще се намери някой да се заяде.

Dundee

Цитат на: momo76 в 23 Юли 2012 10:38:58
Да но

Не пише дълги с намален интензитет. Все ще се намери някой да се заяде.
Има доста коли, които ползват дългите по този начин и си се движат на пътя. Сещам се и за едни Аудита А6, на които фабричните дневни светлини са дългите с намален интензитет.

Marlboro

Много им разбира главата, кои са ти дългите и кои късите...  :D
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

pantata

На реното карам с такъв тип на дългите и още не са ме спирали да си искат. Между другото модула е доста гъвкав. Имаш избор кои точно светлини, с какъв интензитет, със или без габарити. Постепенно запалване и изгасване и разни други глупости като изпрати ме до вкъщи. Най-хубавото е, че програмирането при мен става от лостчето за дълги светлини, защото и на тях е вързан модула. И мога сам без да разкоствам всеки път да си избера сила време и начин на светене. Изключва се веднага след пускане на габарити... Под 50лв беше модула, не помня точно колко, мисля че с Дънди сме си го взели от един и същ човек. От Пловдив е и дава гаранция, сам ги произвежда.

tha22don

Днес случайно, докато търсих други работи ми попадна ето това:
модул - подобен на колегата над моя пост :) на думи изглежда обещаващо...стига да е лесно и монтирането:
да не правя директна реклама  :P
hxxp://www.avitel-bg.com/car-audio/xenon_lights/daylight_module/daylight_module/

Backstage

Айде....приеха го копелетата официално....от 1 август сме на фарове целогодишно....
Сега не стига че е 40 градуса ами и ще си товарим инсталациите в тия жеги...започвам постъпки още от утре да си активирам дневните светлини защото на габарити купето ми е като коледна елха...трябвало ми някакво реле...ще проуча ситуацията и действам

Чебурашка

Кога успяха  (stir)  не можеше ли от 1 септември поне,а не от днеска за утре

Danchev

Цитат на: backstage1978 в 25 Юли 2012 21:07:32
Айде....приеха го копелетата официално....от 1 август сме на фарове целогодишно....
Сега не стига че е 40 градуса ами и ще си товарим инсталациите в тия жеги...започвам постъпки още от утре да си активирам дневните светлини защото на габарити купето ми е като коледна елха...трябвало ми някакво реле...ще проуча ситуацията и действам

Трябва да имаш инсталация иначе само с реленце не става ... Мондеотата с инсталация са правени за Скандинавието ... ако я има, релето се слага в кутията зад акумулатора, ама съм забравил кой номер беше.
How about a magic trick?

Backstage

Цитат на: Danchev в 25 Юли 2012 21:30:32
Трябва да имаш инсталация иначе само с реленце не става ... Мондеотата с инсталация са правени за Скандинавието ... ако я има, релето се слага в кутията зад акумулатора, ама съм забравил кой номер беше.
имам бре... мойто е правено у Белгия...само трябва да разбера кое е

Danchev

How about a magic trick?