Сигнализация за масло

Започната от emkata, 30 Май 2012 08:43:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

emkata

Здравейте, колеги. Моля за малко помощ, за да не се налага да откривам топлата вода, за която ще Ви бъда много благодарен. Та на въпроса- от три дни насам при палене на Фокуса лампата на маслото гасне след 4 до 6 секунди след старта на двигателя. Като преди самото изгасяне премигва един или два пъти. Маслото е на около 2800 км. , маслен филтър на Филтрон, досега все  от тях съм ползвал- не е имало проблем. Единствената разлика е в маслото. Три пробега с Alpine 10W40- много добра работа на двигателя и минимална промяна в количеството масло от смяна до смяна. Сега съм с Alpine 5W40 на описаните км. , а количеството е на 2/3 между min. и max. Въпросът ми е възможно ли е датчикът за налягане на маслото да се е прецакал и ако не е той, къде да търся проблема?

Bobi

Здравей, колега! Не мога да ти помогна за проблема, но избягвай тази марка! Като нищо можеш да си прецакаш колата с техните продукти!

Alexi

вероятно мотора ти има големи хлабини в лагеруването което води до спад на налягането .. пробвай с по гъстичко масло ,ако няма подобрение - ремонт

emkata

Аз също си мислех за нова смяна на масло, но не ми дава мира мисълта за някакво слабо място в двигателя, маслена помпа, възвратен клапан?
      А към колегата Bobi- дай ми малко информация за това какво знаеш или си чувал за продуктите на Alpine.  Питам, защото имам и Ситроен Ксара 2.0 ХДИ мотор, който над 60000 км. търкалям с това масло. А в момента не знам какво да мисля .  :-[                                                                                             

Dmitarcho

Боби, мисля за FILTON говореше, но може и маслкото да е имал в предвид ;)
Ръца Пръца

Bobi

Извинявай, пропуснал съм да спомена марката.Имах предвид Филтрон. За маслото да кажат другите колеги, аз нямам наблюдения.

emkata

Ако не утре, то вдругиден ще сменя маслото и филтъра, и каквото "сабя покаже".

itskin

Kолега,

не мисля, че трябва да се притесняваш за двигателя преди да си сменил маслото. Според мен просто маслото няма нужните смазочни качества, както и това ще е най-ефтиното нещо което можеш да направиш.
Аз преди време на старата кола сложих прехваленото по това време Кют § Коьлер, и след 2000 км стана дискотека на таблото, преди да сменя маслото, сменях датчика, мерих налягане и какво ли не. Сложих си Castrol, и всичко заспа.

whaaazp

Цитат на: Bobi в 30 Май 2012 10:23:35
Извинявай, пропуснал съм да спомена марката.Имах предвид Филтрон. За маслото да кажат другите колеги, аз нямам наблюдения.

(thup)

На Сиерата ми беше станало така, и след смяна на филтъра се оправи. /филтъра имал някакъв възвратен клапан или нещо от сорта, което се е било развалило/.

Danchev

Повечето филтрони изобщо нямат възвратен клапан и като изгасиш мотора филтъра се изпразва ... купувайте си филтри от МФ, едно от малкото неща дето си заслужава човек да вземе от там :)
How about a magic trick?

emkata

Е вече е ясна първата стъпка( масло и филтър); дано
да е и последна по този случай.  ;-)

emkata

Здравейте отново! Смених маслото и филтъра преди малко и забелязах, че картерът на двигателя е огънат на ветре с около 3-4 милиметра. Въпросът ми е може ли от това да се получава някакъв първоначален недостиг на масло при стартиране на двигателя? Известни ли са ви такива случаи? Може ли някой да ми каже на какво разстояние се намира смукателният край на маслената помпа от дъното на картера? Извинявайте ако вече съм ви дотегнал и Благодаря на всички отзовали се !

hotblooded

Цитат на: emkata в 01 Юни 2012 19:31:07
Може ли някой да ми каже на какво разстояние се намира смукателният край на маслената помпа от дъното на картера? Извинявайте ако вече съм ви дотегнал и Благодаря на всички отзовали се !
ако е леко огънат (даже не се е разхерметизирал) картера - не би трябвало да ти прави проблеми.
Не не си дотегнал, форума е за да си помагаме!

G_o_c_e_v

Аз минах от 10W40 на 15w40 и също ми прави впечатление че лампата гасне малко по късно от обикновено, но липсва тракането, когато при смяната на маслото чакаш да напълни филтъра, затова не се притеснявам че лампата гаси по късно, нали все пак угасва...
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

emkata

Е, аз си налях сега Фукс 10W40 , а филтъра, който успях да намеря в Симеоновград е Бош и си има клапан :D. Само дето днес ходих на работа със Ситроена и не знам още какъв ми е резултата . А ти колега от колко време караш така?

G_o_c_e_v

10 дена минаха от както си смених маслото с немско на Мобил 15W40
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Alexi

Мобил в БГ е основно турски ,1$ е литъра в Турция  ^-^

TourneoRS

Цитат на: G_o_c_e_v в 02 Юни 2012 21:31:52
10 дена минаха от както си смених маслото с немско на Мобил 15W40

Ти на Фокуса ли го сложи това 15w40 ?  ???
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

G_o_c_e_v

Да... слагам го за 3-ти път, имам и 3 пъти от Q8 formula ли ко беше

emkata

За съжаление няма положителен резултат. При малко повече свободно време ще свалям картера.  >:(

hotblooded

Цитат на: emkata в 04 Юни 2012 16:13:32
За съжаление няма положителен резултат. При малко повече свободно време ще свалям картера.  >:(
Абе клапана на помпата да не е дал фира? Можеш ли на мястото за датчика за налягане да монтираш манометър?

Alexi

помпата е толкова елементарна и надеждна че според мен е невъзможно да даде фира ,единствения възможен вариант е да е застанал някой боклук на клапана но шанса е много малък .. замерване на налягането с манометър и сравняването му с някакви данни по каталог е добра идея ,не бързай да смъкваш картера ..

hotblooded

Цитат на: Alexi в 04 Юни 2012 19:49:03
,единствения възможен вариант е да е застанал някой боклук на клапана но шанса е много малък ..
Точно това имам предвид! Ако няма налягане на маслото ( мисля че в Ауто Дата трябва да има данни) колкото е необходимо - сваля картера и сменя клапана или цялата помпа (което по лесно и/или евтино).

emkata

Това  ми беше идеята- преглед на състоянието на помпата, клапана и грубия филтър за маслото намиращ се на входа на помпата. Въпросът ми за огънатия картер е догадка, а за свалянето му - не бързам. Между другото преди малко пътувах по спешност до Харманли и колата се държа доста добре. Не вярвам да бе издържала това "пържене" ако маслената помпа не създава достатъчно налягане. Поздрави от мен!

hotblooded

Цитат на: emkata в 04 Юни 2012 21:24:18
  Не вярвам да бе издържала това "пържене" ако маслената помпа не създава достатъчно налягане. Поздрави от мен!
Ако клапана не е заминал напълно, а само леко пропуска - ще имаш проблем само на ниски обороти. Като я настъпваш налягането ще е достатъчно и няма да свети.

G_o_c_e_v

Колега, много се вкара във филма с това да сваляш картера... При мене също на първо стартиране лампата гаси късно, но последващи запалвания нямам проблеми.

emkata

По-точно филма ми е този, че жената се притеснява да не остане на пътя при евентуален проблем, тъй като тя шофира Фокуса най-често.

Alexi

е ,ако е хубавичка едва ли ще остане на пътя все ще се смили някой   ^-^

G_o_c_e_v

Проблем се наблюдава, ако лампата не угасне въобще, или ако на тихи обороти лампата светва постоянно или примигва. Също може да пробваш на тихи обороти да завъртиш волана изцяло докато стигне края и задръж така, ако при това положение се натовари леко мотора (ако изобщо се натовари) и не светне лампата карай и не се притеснявай... по точно жена ти да не се притеснява

emkata

Здравейте! Знам, че мина доста време, но чак сега намерих време за колата.Та проблемът се оказа датчика за налягане на маслото. Вече 3 дни съм с новия и всичко е ОК. Сега е ред на централното... ;)