Кой как мина ГТП след 22.07?

Започната от ADiDimitrov, 25 Юли 2024 13:24:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

абе няма такива нови коли които не могат да минат преглед ,това къде го видяхте

saggy

Алекси до голяма степен е прав. Доста трошки покрай мен минаха прегледи. Трябва да нямаш катализатор или да е запушен, че да не минеш. Принципно при изрязан катализатор и липсващ ДПФ трябва да бъдеш спрян от движение. Това е начинът, а не да се спират от движение стари автомобили заради годините.

ivchotr

Ладите и Волгите нямат катализатори и единствената рестрикция за тях е, че няма да могат да влизат безнаказано в центъра на София. А дори и в София има подобни соц-возила, при това в движение. В провинцията дори са повече.

Цялата тази дивотия с нормите за емисиите, дето трябва да се покрият по време на ГТ Прегледа, е правена от хора, които не са наясно с ДВГ по принцип и още повече с най-новите разработки при тях. Най-вече по отношение на количеството кислород, което се измерва в отработените газове. Евро-6 бензинови двигатели, в пълна изправност, с изпускателна система в топ къндишън, са на кантар по този показател и има дори върнати от прегледа. Ама на никого не му пука, че тези двигатели без натоварване работят с бедна смес, демек с повече кислород, по принцип. А на място няма начин да натовариш двигателя така, че да влезе в измислените норми. Резултатът е, че заради отчетения кислород в повече се прави извод за пробив в изпускателната система, щото видиш ли, тя смучела въздух :D Е как ще смучи въздух, когато отработените газове излизат под налягане, ве (hammer) Ама когато "Системата" каже НЕ, значи не. Точка :D Да не говорим, че по принцип катализаторът не може да влезе в работната си температура при работа на място и затова за успешно минаване на тъпия преглед се препоръчва издуване на колата на дълга дистанция преди качването на канала, при това при възможност без да се гаси двигателят, докато ѝ дойде редът за минаване. За да не изстива катализаторът. По-интересното е, че има документирани случаи на минали през прегледа коли от по-високите категории и без катализатори. В препоръките за успешно минаване на прегледа незименно присъстват и различни видове добавки, които по принцип миришат на керосин. А пък уж бензините излизат от рафинериите проверени и покриващи всички експлоатационни норми ::) Затова всичко е пунта мара, ама поне на еколозите ще им е чиста съвестта. Щото нали "Системата" следи всичко :D

saggy

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/sofiya-veche-prashta-globite-na-shoforite-zamursyavashti-avtomobili

Цифрите са интересни в тази статия. От СО казваха, че имат проблем с връчването и плащането на глобите на колите с несофийска регистрация и че за периода на нискоемисионната зона през 2023г., 80% от нарушителите са били с несофийски регистрации. СО тогава не събираха глоби, но и сега трудно ще накарат хората да си ги плащат.
София според мен върви леко-полеко към идеята за ограничаване на автомобилите в града, както в други европейски градове има такива ограничения. Колите станаха много и движението е затормозено от години.

Alexi

трябва да се вдигнат данъците за коли без евро и такива евро 1-2 ,но сумите да са сериозни не като сега жълти стотинки .. така от самосебе си ще поотпаднат доста коли като няма сметка собственика им да ги кара

ivchotr

В автопарковете на министерствата има коли на по 20+ години. Даже бих казал, че повечето им коли са такива. Всички министерства са в баш центъра на София. Нали никой не си мисли, че Общината ще започне да налага глоби на министерствата, загдето си ползват автомобилите в забранената зона? Щото, ако има такъв, значи е голям наивник. А пък министерствата за да си подменят автопарка с по-нов, ще трябва да вземат пари от бюджета. Ако въобще им дадат, де. А пък парите в бюджета идват от нашите джобове. И те така. А то всичко е някакъв напън да се спрат колите по принцип, не щото замърсяват толкова. Последното така или иначе беше установено преди години с няколко нарочни изследвания. За което съм писал няколко пъти. И тук играта се върти между прахоляците от строежите и нежеланието на Общината да чисти града, кюмбетата на дърва, кюмюр, пелети, гуми, стари дрехи, талашит и каквото още се сетите в зависимост от квартала, автомобилите и още някои други замърсители. И понеже в момента кметовете къртят яко пари за да раздават разрешителни за строеж, най-големият замърсител няма да го спрат скоро, щото около София специално има доста полета за застрояване. За отоплението на твърдо гориво в различните му форми вече говорихме. И остават автомобилите, където отделният собственик е лесна плячка, а пък държавните коли изобщо не влизат в интересите на "еколозите" от общината.
Това е демокрацията. Да го духат бедните!

Alexi

аз също съм на мнение че това замърсяване в големите градове е от печките на дърва и въглища ,то за това и предимно зимата тоя проблем ескалира ... и там може да се упражни контрол ,като цените им станат високи и се ограничи незаконната сеч но трябва да има политическа воля .. а ние не можем 1 месец председател на парламента да си изберем  :D

ivchotr

Да, а пък това, дето е казала зам.-кметицата, че ще налагат контрол над безогледното изгаряне на твърди горива и всякакви други боклуци за отопление, плюс нискоемисионните зони от 1-ви януари, ще искам да го видя лично как ще стане. И как ще махнат кюмбетата от циганските квартали, които взети заедно са с население по-голямо от това на Русе и още няколко по-малки градове. Ако пък все пак по някакъв начин им изземат кюмбетата и им сложат климатици, ще трябва да им плащаме и тока на чаветата, щото там електромери няма. Няма и да има.

"Не се наблюдава увеличение в интензивността на трафика около "малкия ринг", което бихме могли да тълкуваме и като промяна в избора на гражданите да пътуват с градски транспорт, вместо с автомобилите си - което е и целта на мярката", се казва в поясненията за старта на тазгодишната НЕЗ.

Това по времето на Фандъкова си се знаеше, но поне не го казваха дословно. Ама онази беше прихванала от маниера на Боката да говори алабализми, на които хората се връзват. Сегашните не са толкова обиграни. И това съм го казвал още преди години. Щото Общината има да избива заеми за превозните средства в градския транспорт и заплати на водачите им, поддръжка и т.н., а когато хората се возят с колите си, защото и където им е по-удобно, приходите от превозни документи намаляват.

В онзи клип по-нагоре, на колегата със смъкнатата еко-група на Мерцедеса му стана въпрос и за колите само с газови уредби. Такива се внасят от Корея. Те работят само на газ. Няма опция с бензин. Някой има ли идея как минават прегледа тези возила, някой с приятел с такова или с друг източник на достоверна информация по въпроса?

Водниядух1

Толкова ли не могат да измерят газовете в действителност и да налагат тия еко-норми.

ivchotr

Те уредите им по пунктовете не мерят еднакво един с друг, какво остава да мерят реалните газове. Май писах някъде по-напред как извадиха нов уред за да мерят газовете на малката Хондичка с карбуратор. Нов, в смисъл на неползван до момента. Демек с другия, дето го ползват по принцип, нещата ще са по-зле :D Явно искаха да ми направят реверанс или поне с такова впечатление останах, ама е възможен и другия подход - ако не ги кефиш нещо, да те пуснат на уреда, с който няма да минеш прегледа.

perun

Ето и при мен с класиката Фокус МК1 1.6, 1999г. какво се случи.Първо да му честитя 26год. в добро здраве и вярна служба.
Не мина първия път ГТП.Нормално-предишния собственик беше премахнал катализатора и сложил резонатор.Влиза в бокса за нов  катализатор и свещи(отдавна им беше дошло времето) и отново на преглед.Всичко мина успешно.Питам човека от прегледа да ми разтълкува показателите и да каже как работи новия катализатор.Отговора му беше,че покрива даже Евро 4 , но няма как да ми го даде поради регистрацията на колата и заводски предписания.Да сме живи и здрави! Аз съм доволен от свършената работа.
Поздрави и успех!

ivchotr

Първия път с какви отчетени стойности те върнаха?

perun

Нямам представа.Само ми показаха,че всичко е в червено и то с много.

ivchotr

В някои пунктове даже не пускат да гледаш в монитора на тестващия комп :-[
На мен към края на другия месец ми предстои да минавам преглед със старото желязо с 4-те карбуратора :D През февруари '23 г. нямаше проблеми, та ще видим сега какво е положението.