Кой как мина ГТП след 22.07?

Започната от ADiDimitrov, 25 Юли 2024 13:24:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Е, да. Ако мерят в моя полза няма да вдигам врява. Ама то същото е и при радарите на КАТ. Трябва да ги тарират на няколко месеца, ама колко го правят, не е ясно. Факт е обаче, че много актове падат още с доказване на пропуснат срок за тариране :D

Ilian Petrov

Цитат на: ivchotr в 30 Юли 2024 14:00:21Ами минал си метър. Радвай се. При мен от 16 клапана само един беше на кантар с реглажа. Останалите бяха пред прегаряне. Собственикът преди мен явно не е отдавал значение на този проблем при каране на газ или просто не е знаел за него. А и както съм писал вече някъде из темите, успях да унищожа два клапана на моторетката си, щото не ги бях проверявал и регулирал за почти 100 000 км пробег. А по указания на производителя трябва да се проверяват и евентуално да се регулират на всеки 6000 км. Фордманиакът явно е изказал предположение. Затова се прави проверка и ако се налага, се прави регулировка. Ха сега познай дали чаках моторът ми да направи точно 6000 км след ремонта, че да му проверя клапаните :D
А за екостикера с по-горната категория може да има няколко обяснения: Последния път си нацелил по-смотана апаратура, която мери в твоя полза. Или пък предния път е била по-смотана и е мерила в твой ущърб. Или горивото при единия и при другия преглед е било с различно качество и съответно е дало по-лоши или по-добри показатели. Но със сигурност двигателят ти не е станал по-здрав и по-нов с времето, защото при двигателите е неминуемо едно нещо с времето - износването. А пък ти, ако искаш, не си проверявай никога клапаните. И не само ти, де. Много се кефя на любителите на конспиративните теории :D

Пак сме извън темата, но да, радвам се, защото определено уцелих читава кола. :)
И изобщо не става въпрос за конспиративни теории.. Говоря от първо лице и личен опит, а не един познат каза... и т.н.
Точно защото навъртях не малко километри, реших, че е крайно време да проверя клапаните. Няма да задълбавам в препоръките за пробег, че точно с фабричната газ били "най-големите боклуци" и т.н.
И смятам, че да се дават мнения и предположения, без да са доказани, си остават мнения и предположения, а не общовалидна истина.
И не се заяждам...  ;D

ivchotr

Ми хубаво, де. Ама нали не твърдиш наистина, че твоят опит може да промени съществено статистиката?!? Не, че му правя реклама на "форумния" майстор, ама съм пращал при него много народ с различни марки и модели автомобили с газови уредби и с необходимостта от ръчно регулиране на клапаните и досега не се е случвало някой да се оплаче и да не потвърди, че колата му е тръгнала да върви повече и да харчи по-малко след като си я е взел след обслужването. А пък по-ниският разход и повишената производителност на двигателя са пряко свързани и с отделяните вредни газове в посока надолу.
Пък той, човекът, едва ли го е закъсал за клиенти, щото се занимава и с други ремонти и обслужване по автомобилите, та да създава стрес у населенето заради клапаните. Със сигурност ще взема повече пари за ремонт на двигатели, вместо да се занимава с реглажи :D

perun

Цитат на: ivchotr в 30 Юли 2024 14:14:41Е, да. Ако мерят в моя полза няма да вдигам врява. Ама то същото е и при радарите на КАТ. Трябва да ги тарират на няколко месеца, ама колко го правят, не е ясно. Факт е обаче, че много актове падат още с доказване на пропуснат срок за тариране :D
А ти ясни и точни правила ли искаш или търсиш само далавера.Защото ако искаш ясни, точни и логични  правила то трябва да си достатъчно отговорен и критичен в двете посоки.А не да си трайкаш само когато ти изнася и да надуваш гайдата когато нещо не ти отърва...

ivchotr

Естествено, че съм за ясни и точни правила. Ама когато правилата са изначално сбъркани, ще си гледам личния интерес. Ти да не би да правиш нещо по-различно?!?

И като казах ясни и точни правила, имам предвид на първо време да се изпълняват писаните разпоредби, а тези разпоредби, които са написани малоумно, да вземат и да ги оправят. Примерно да оправят проблема с ламбда коефициента или каквото беше там, който вкарва газовите уредби при най-замърсяващите фактори, само защото системата с ламбда сондите не е смятана да работи с пропан - бутан. Най-екологичното гориво сред известните ни го изкарваме най-мръсно (hammer) По-мръсно и от дизела  (hammer) Това само в ЕС може да се случи.

Alexi

всъщност няма грешка .. мита че газта е най екологичното гориво у нас е така дълбоко вкоренен и широко разпространяван предимно от гаражните майстори,че се приема за чиста монета но фактите са други .. ако загледаме тази табличка ( извадка от мащабно проучване мога да дам линк и към цялата статия ) се вижда ,че газта има най ниски емисии СО2 на милиджаул ,но също така и близо двойно по малко милиджаули на единица обем ( с плътност около 0.5 спрямо 0.83 за дизела ) .. съответно СО2 на км е по висок от на дизела ( тъй като по голям обем гориво бива изгорен спрямо дизела ) .. и тука се сравняват коли с фабрична газ където всичко е прецизно настроено от завода ,при коли с добавена газ настроена от бай Иван в кварталния гараж нещата са още по зле тъй като там сместа е 1:гьотере ,предимно се четат бензиновите дюзи за тайминг на газовите а 2те горива доста се различават като характеристики

Ilian Petrov

Цитат на: ivchotr в 30 Юли 2024 17:33:31Ми хубаво, де. Ама нали не твърдиш наистина, че твоят опит може да промени съществено статистиката?!? Не, че му правя реклама на "форумния" майстор, ама съм пращал при него много народ с различни марки и модели автомобили с газови уредби и с необходимостта от ръчно регулиране на клапаните и досега не се е случвало някой да се оплаче и да не потвърди, че колата му е тръгнала да върви повече и да харчи по-малко след като си я е взел след обслужването. А пък по-ниският разход и повишената производителност на двигателя са пряко свързани и с отделяните вредни газове в посока надолу.
Пък той, човекът, едва ли го е закъсал за клиенти, щото се занимава и с други ремонти и обслужване по автомобилите, та да създава стрес у населенето заради клапаните. Със сигурност ще взема повече пари за ремонт на двигатели, вместо да се занимава с реглажи :D

Човек, нямаш надприказване. :)
Някой наскоро беше казал, че си като за 4-ма във форума, а аз бих казал поне като за 6-ма ;) :D
Но поздравления за знанията и компетентността по всяка тема!
Не отричам необходимостта от регулиране на клапаните, иначе нямаше да отида. Но при изправна и правилно настроена газова уредба, която НЕ работи на бедна смес, за да се икономиса газчица, регулиране на всеки 20 хил. км...
И не съм "единственият", защото познавам и други хора с над 50 хил. км. без реглаж и без проблеми, но не пишат във форума.
В очакване съм...  ;D

ivchotr

Благодаря! Няма как да е зле с още един член във фенклуба  (fri) 

Моята газова уредба е настройвана от гаражен майстор, но не се казва Иван. Доколкото помня, е настроена с една идея по-бедна смес, която пък компът докарва до параметрите на бензиновата. И така се получава перфектната смес на газ. Така карам колата от 2015 г. до днес. Вече е 20 годишна. В една тема преди време бях писал колко десетки хиляди километра изкараха свещите ѝ с тези настройки на газта. Два до три пъти по-дълъг пробег от този, който много от вас се позволяват с един комплект. И си вървеше колата без проблеми, беше си в норми на прегледите... Смених ги, защото вече не съм толкова млад и не ми се занимава да сменям свещи в някой дъжд, примерно. А и всяко нещо си има край, нали :D Оставил съм ги в резерв, де и ще ме приберат със сигурност, ако новите дадат фира без време (tooth)
Та не слагайте всички гаражни майстори под един знаменател, защото някои от тях струват повече от всички фирмени "специалисти" взети заедно.

За газта Алекси го е обяснил по-горе. Прочети пак за плътността ѝ. Дори в правилните пропорции на горивната смес, тя няма да изгаря в цилиндъра така, както изгаря бензинът в правилните му пропорции. Температурата на метала и "смазването" на клапаните ще е по-различно в неблагоприятен план при газта. Ако пък сместа е по-богата от необходимото, си влече други последствия. Макар, че тогава компът би трябвало да я обеднява, стремейки се да я докара до правилните пропорции. Което и налага навременния преглед какво се случва. Защото не всяка газ е като другата. При някои зареждания едвам качвах "Витиня" в посока София.
Та както казах, радвай се, че ти е здрава колата. Твоя си е и сам решаваш дали да я проверяваш или някой ден да влезеш в бокса директно за ремонт. Някои пък ръгат добавките, разказват някоя приказка от 1001 нощ на следващия собственик и той след ден - два пуска нова тема във форума със заглавие "Колата пали, ама не ще да върви" :D

Алекси, нали СО2 беше широко срещан газ?!? Що го даваш сега като пример за замърсител? Ей това: "Предлаганият в търговската мрежа LPG идва главно от изкопаеми горива. При изгарянето на LPG се отделя въглероден диоксид, който е парников газ и допринася за глобалното затопляне. LPG обаче отделя по-малко CO2 на единица енергия в сравнение с въглищата или нефта. Той отделя само 81% от въглеродния диоксид за киловатчас, който се отделя при изгарянето на петрола и 70% от този за въглищата. LPG може да се счита за ,,по-чист" от течните горива, защото отделя много малко частици (сажди) при изгаряне." е общодостъпен текст в Мрежата. Смятам, че е истина. Затова и резултатите от онова изследване на нашия институт за замърсителите на въздуха в София поставя автомобилите под средата на таблицата. Нищо, че не всички са на газ. И това е нещото, което имам основно предвид, докато спорим помежду си на кого колата замърсява повече, вместо да посочим кой наистина замърсява най-много, ама никой не му забранява да го прави :D

Alexi

Защото това е основния газ който се отделя при горенето; другите газове са значително по вредни ,но и в много по малки количества ,логично производителите гледат предимно СО2 . Този текст който си копирал е погрешен защото е изваден от контекста на факта ,че газта има по ниска плътност .Така за единица обем логично отделя по малко СО2 ,но при реална експлоатация на автомобил отделя повече от дизела за един и същ пробег .

Alexi

Димитров изтрих ти мнението тъй като не си чел последните 5-6 поста нито си разгледал таблицата която съм качил ,темата и без това се разводни с какви ли не глупости няма нужда от още една .

ivchotr

Aлекси, не мога да разбера защо си се хванал за тази плътност? В цилиндрите влиза някакъв обем, който буталата засмукват. Моята за 100 км пробег харчи 8 - 9 литра газ. Зависи колко я товаря, по какъв път се движа и т.н., но пък винаги гледам да карам с максимално разрешената скорост. Та в цилиндрите влиза каквото влиза, състява се и гори там и крайният резултат е този. Ако карам без да я настъпвам разходът пада и под 7/100. На бензин прави същия разход. Дизелите, дето са покрай мен, със същото каране дават разход 6 - 6.5/100. Как става така, че при единица обем газта е по-екологична, ама при пробег е обратното?!? Тези 8 - 9 литра газ при мен си влизат с плътността на газта и се компресират с тази плътност и колкото се компресират, толкова. А някой да се хване и да сметне колко СО2 ще издуха моята за 100 км и колко дизел с разход 6 - 6.5/100. А е по-екологична и за това, че вместо сажди хвърля водни пари. И защо никой не говори за отделян СО от дизеловите двигатели, при положение, че всичките горива се добиват от едни и същи начални суровини? Може и да съм изтървал нещо по въпроса, ама не ми звучи логично бензинът да отделя СО, а дизелът не.

perun

Цитат на: Alexi в 31 Юли 2024 12:00:39Защото това е основния газ който се отделя при горенето; другите газове са значително по вредни ,но и в много по малки количества ,логично производителите гледат предимно СО2 . Този текст който си копирал е погрешен защото е изваден от контекста на факта ,че газта има по ниска плътност .Така за единица обем логично отделя по малко СО2 ,но при реална експлоатация на автомобил отделя повече от дизела за един и същ пробег .
Съгласен съм ,че темата много са разводни.Но нека кажем точно какво се измерва при ГТП на бензиновите коли-СО или СО2 и съответно кое определя Евро категорията.Мисля,че е важно за да не се смесват нещата и да сравняваме ябълки и круши.

Alexi

измерват се 4 компонента ,като за всеки от тях може да бъде върнат автомобила .. отделно трябва да са не само в нормите но и в конкретно съотношение ( ламбда - няма връзка с ламбда сондата )  .. Иво разхода ти няма да го коментирам пак в някакви частни случаи изпадаш ( и то все с твоя автомобил който както знаем е уникален ,харчи по малко газ и от колкото дизелова кола - дизел вече .. ето ще ти дам и аз частен случай за пример - мен за да ми гори 6.5 трябва да карам със 150-160 на темпомат ,при тебе колко ще е разхода със 160 ? ако изобщо този мотор може да ги поддържа което ме съмнява ..  ) .. да уточним и още нещо - газта НЕ отделя водни пари ,това не е водород че като гори да става на вода . Конденза в ауспуха е по съвсем друга причина . Газта е въглеводородно гориво което е доста близко до другите такива базирани на нефт.

perun

Ок.Кажи ги тези 4 компонента, обясни ако можеш как кореспондират помежду си и да стане ясно за всички...

Alexi

газовете са СО ,СО2 ,НС ( това са въглеводороди т.е. бензинови сажди ,но най често са маслени реално ако мотора гори масло и няма да може да мине преглед )  и NoX ( азотен оксид ) ,като 5ти компонент се взима кислорода - каква е точно формулата за смятане на ламбда не знам ,вероятно я има из нета някъде - това за бензина ,при дизела се мери само димност за момента ( т.е. сажди ) ,като уреда с който се прави това измерване е различен .При съвременния дизел с adBlue практически няма азотен оксид (NoX) ,разпадат го до азот и вода .

ivchotr

Е откъде идва тази вода като изгори дизелът :D Нали и той е продукт извличан от нефт и мазут, а понякога и от въглища :D Впрочем, всеки ДВГ гори и въздух, а в него има достатъчно кислород и водород. А пък и колко дизели са с АдБлу?!?

Моята кола не е уникална. Таралясник е като всички останали. Просто е поддържана добре по отношение на двигателя най-вече.
Когато нямаше много камери с радари по пътищата, през лятото на 2016 г. трябваше да стигна до Ахелой за среща в точно определен час. В София се замотахме докато се натуткат жената и балдъзата и трябваше да наваксам по пътя. Почти не съм падал под 160 км/ч. Размина ми се без глоби :D Стигнах навреме, де. Разходът беше около 9/100. На газ. Казвам около, защото тук зареждам на "Еко", а там или на "Лукойл" или на "Газпром" и се забелязват някои отклонения в колонките.
А колкото до харчилъкът спрямо дизелите... като количество харчи повече, но като пари - далеч по-малко. Това е и една от причините да карам на газ. А пък както настана време да се снимаме на всеки километър, дали ще имам кола с 200 коня или само със 100 е все тази. Над ограниченията са започнали да режат здраво :D

Alexi

вместо да задаваш риторични въпроси чети повече  :D тука се превърна в урок по химия ( а скоро и по физика ако разясним и водата откъде е в ауспуха и защо при дизела е най малко ) ,всичко го има в нета ,очаквам от тук нататък конкретика кой как е минал преглед за което основно е и темата

Водниядух1

Темата започва да се превръща в друга- на кой-колко му гори колата...

F Focus

Цитат на: Alexi в 30 Юли 2024 14:02:30да се пита до колко са верни уредите по пунктовете за ГТП е все едно да се пита дали са точни колонките по бензиностанциите  :D приемаш че са точни и това е  :D

Ей-тВа ме притеснява най-много!
М/у другото най-близкият пункт за ГТП до мен от вчера е хлопнал кепенци. Друг познат имащ пункт за ГТП продължава да работи, ама твърди, че му се е наложило да направи инвестиция от 25 000лв. за софтуер-така ли е, или не е нямам представа?
Абе имайки представа как се случват нещата в наше село съм убеден, че ще се намери начин за "успешно" минаване на теста-а, ама срещу едни бая повече пари...оттук-оттам чувам за суми от 400-500лв. такса за скъпи и поддържани сравнително нови коли без избушен катализатор и умрял двигател, които не минават!
Както винаги има нещо много гнило у нас!

ADiDimitrov

До тук Ауди 1.6 99 г. мина на кантар, но не зная коя Евро кат. е. Тойота 1.8 с основен ремонт на мотора Евро 4 мина безпроблемно. Митсубиши 2.0 мина но на бензин, на газ нещата били ужасни и за това го прекарали на бензин. За още отзиви ще пиша пак. Мойте две трошки са чак октомври  ::)

Alexi

е как ще са ужасни нещата на газ ,нали е най екологичното гориво  (tooth) чакаме Иво да каже на какво се дължи тая аномалия  (tooth)

ivchotr

Вероятно на неправилна настройка на уредбата, на неработещи коректно инжектори и подобни. Газовата уредба също трябва да се поддържа в изправност и добра кондиция. Ако проблемът е в горивото, то е защото самото гориво не става у нас по принцип. Патил съм с дизел от Петрол, примерно и с газ от "Газпром", както бях писал преди.

Я кажи за конденза, че ми стана интересно :D

А темата с всичките ѝ коментари си е все по въпроса. Защото нещата са навързани.

И ако газта е по-замърсяваща от дизела, значи общината в София е решила да си умори зорлем гражданите, защото от години премахва поетапно "екологично чистите" дизелови автобуси и ги заменя с такива на газ и електричество. По-евтино е, а пък гадните копиленца да мрЪт :D
Онези в Брюксел пък бяха сложили краен срок за производство и употреба на дизеляците. Като ви казвах, че не ни е мястото в този човекомразещ съюз, никой не ми вярваше. Сега, като затрият дизеляците, ще трябва да дишаме отровите на газеляците :D

Има и още нещо - когато започнат на прегледите да мерят всички вредни емисии и на дизеловите двигатели, тогава ще стане ясно какво - що. Ама не го виждам това да се промени скоро у нас, защото тук се напълни с дизелови таратайки от Европата и, ако накараш хората да ги хвърлят за скрап, революционната обстановка ще прерасне скоростно в метеж. А никой от нашите клатикурци няма да си хвърли на бунището сладкия живот в НС, с актуализиране на заплатата на всеки 3 месеца, евтината храна и почивки в държавните почивни станции и санаториуми на цени далеч по-ниски от тези за народа.

ADiDimitrov

Цитат на: Alexi в 02 Август 2024 09:52:40е как ще са ужасни нещата на газ ,нали е най екологичното гориво  (tooth) чакаме Иво да каже на какво се дължи тая аномалия  (tooth)
лошо монтирано АГУ от пишман майстор!

Ilian Petrov

Alexi

че тя наредбата не е от сега ,отделно е крачка в правилната посока .. това е предизборен популизъм

Водниядух1

Да не се окаже,че диз. печки са по-екологични... :D

ivchotr

Таман и аз щях да пусна линк към новината за отстранения шеф. Може и да е политически популизъм, ама популизъм идва от "попули", което струва ми се, означава НАРОД. Така че това е правилната крачка, защото след нея идва и втора - ще се събира група да изготвя нова наредба за прегледите.
Сега разбирате ли какво говорих по-напред в темата - никой не го брига екологията. Интересуват ги само парите и кариерата. Напъните с екологията е само за пред Брюксел. Сега да видим дали ще направят поне едно смислено нещо в новата наредба да сложат дизелите където им е мястото - в скрападжийницата на Историята (tooth)
А като стана въпрос по-горе за електробусите в градския транспорт - токът за тях идва от ТЕЦ-овете, които от години правят ток от ГАЗ :D

Alexi

дизелите няма как да ги барнат ,цялата икономика е на дизел

ivchotr

Вече сме на едно мнение, а  :D

ПарАта управлява екологията и всичко останало. Ако не беше така, щяха отдавна да са забранили и цигарите, а не само да прилагат някакви мижави мерки, които не се спазват и никой не контролира как се прилагат. А пък цигарите убиват много повече народ от автомобилните изгорели газове, при това далеч по-директно.
Та остава да видим какво ще измислят еврогейовете с акушерката начело. Тя впрочем добре се е насочила към политиката, че ако си беше останала със старата професия, по някое време щеше да е умряла от глад.