Кой как мина ГТП след 22.07?

Започната от ADiDimitrov, 25 Юли 2024 13:24:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

Темата е техническа и не искам да се отплесва към политика .. както стана ясно наредбата е същата като в целия ЕС и не е променяна от години ,просто все да се прилага най сетне . Членувам и в няколко западни форума ,там не виждам да се реве на тема ГТП ,ако някой го върнат обикновено пита къде да закарам колата най евтино на ремонт а не долу Меркел ( примерно )  :D Скоро минавах преглед с Полото на жена ми - колата е 2009 ( т.е. на 15г вече ) ,1.4 бензин без газ и със наличен катализатор - мина си без проблем . Ако ви върнат не е проблема в уредите и наредбата .Относно коя част от чистия въздух точно се пада това - отговарям ,най важната - тази в населените места където живеете ,където живеят играят и спортуват децата ви .. вместо да се засрамим че София примерно е с най мръсния въздух в ЕУ като всичко е много над нормите ние философстваме срещу Радев ,Шиши ,доходите ,е*и му мамата на всичко и т.н.

Ilian Petrov

ADiDimitrov

ivchotr

Статията с интервюто на Дунев казва почти всичко по темата. Най-много ми допадна това, че програмата на АПИ не харесва да има повече кислород в изгорелите газове :D

Специално за тези, които не разбират много от климатология - нали не си мислите, че въздухът, който дишаме, си е този, дето са го дишали и прадядовците ни? Че въздухът, който дишаме, си стои над страната и не мърда никъде и напъните да го вардим го правят по-чист? Ако мислите така, значи сигурно нямате и нищо против момчетата ви да станат момичета и обратно. Щото в Европа нямат нищо против смяната на половете.

Та всичко в тази тема е политика, колкото и да не ви се вярва. За добро или лошо ми се е налагало да участвам в съвещания на работни групи между няколко министерства, на които е трябвало да се вземат решения в спешен порядък, тъй щото да не изтървем едни пари от ЕС. В спешен порядък, защото някой е проспал години, ама трябва вдругиден да се даде писмен отговор на Брюксел какви сме ги свършили. Е няма такъв цирк :D Напъните за ограничаване на вредните емисии не са нищо друго, ами политически натиск да се изхвърлят старите коли, за да се купуват нови. Защото колите отдавна не са лукс, а по-лесен начин за придвижване на хората, при това сравнително достъпен. На едно 4 членно семейство с автомобил на газ му излиза в пъти по-евтино и по-удобно да отиде на почивка в другия край на страната, отколкото да се бута по автобусите и влаковете. А свободата на отделния човек в днешно време, макар и да се прокламират други неща, не е приоритет на правителствата. На тях им трябват крепостни селяни, които да живеят с вярата, че са свободни. Да ядат малко, да работят много, по възможност цял живот и да умрат преди да са започнали да вземат пенсия. И понеже по-вехтите, но все пак изправни автомобили с газови уредби бълват по-малко вредни емисии за сметка на водните пари, които са носители на повече кислород, дайте да гледаме какво казват ламбда сондите (hammer) А, че дизелите отделят в пъти повече СО2 от другите двигатели, никой не го брига. Щом не пуши много, значи е добре :D Да, ама СО2 е парников газ и прекалената му концентрация във въздуха засилва парниковия ефект. Преди години беше прието международно решение по линия на НАТО цялата военна и бойна техника с ДВГ да премине на дизелово гориво. Самото гориво в някои отношения при ползване в бойни действия е за предпочитане пред бензина, ама за постоянно ползване не е така. Добре, че не сме постоянно във война, де. А пък военната техника се ползва ежедневно и без да сме във война.
Та такива са нещата. Няма начин да не са политически и не става въпрос за реване, а за защита на интересите ни като граждани. Направо им завиждам на унгарците, че имат премиер като Орбан.

ivchotr

Цитат на: ADiDimitrov в 28 Юли 2024 11:01:15https://www.iskra.bg/angel-slavchev-predupredi-evropeyska-naredba-zaplashva-spre-dva-miliona-avtomobila-balgariya/

Не ги харесвам тези от "Възраждане", обаче съм с тях на площада. Ще си нося домати, яйца и няколко стари ламбда-сонди (tooth)

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 28 Юли 2024 11:05:21А, че дизелите отделят в пъти повече СО2 от другите двигатели...
Дали?
Това посочва производителя. Дуратек и Екобуст са бензинките, Дураторк дизеловите.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Alexi

въглеродния двуокис не е опасен газ ,той си съществува в природата в доволно голямо количество и има газове със стотици пъти по висок парников ефект ( примерно метана ) .. опасния газ е въглеродния окис - той е силно отровен ,без мирис и цвят ,свързва се трайно с хемоглобина ,причинител е на редица заболявания .. та ей тоя газ е в пъти по висок при бензиновите двигатели ,защото се отделя при непълно изгаряне на сместа а тя е много по богата при бензиновия двигател ( там не можеш да обедняваш щото детонира ,а при дизела тоя проблем го няма за това няма и дроселова клапа )

ADiDimitrov

От това последното излиза, че ако настроиш АГУ на бедна смес, то прегледа ще мине по лесно  :-\

Alexi

не е толкова просто за съжаление .. ако сместа е бедна то остатъчния кислород в изгорелите газове е висок и се образува азотен окис ,който в атмосферата се свързва с водата и става азотна киселина ( киселинни дъждове и т.н. ) .. то за това газанализатора е 4 компонентен ( даже има и 5 ) и всички газове трябва да са ти в нормата ,което е лесно постижимо за мотор в изправност без чипове ,лъгалки за ламбдите ,изрязан катализатор ,затапен ЕГР ,дупки в гърнетата и подобни неща дето само в БГ ги има ,работещ на горивото за което е създаден

ivchotr

Не мога да повярвам колко зомбирани хора има. Въглероден оксид се отделя и от цигарите, от дървата в кюмбетата, от дървата в камините, на които сигурно много от вас се радват като на някаква мега гъзария. Освен това този газ е отровен в големи количества. Във връзка с тези му особености, както няколко пъти съм публикувал в този форум изследвания на един наш институт баш на сигурно най-мръсния въздух в страната - този в София, автомобилите са далеч назад като замърсители след пепеляка от строежите и кюмбетата на циганите и на реститутите в центъра и на гъзарите по скъпите квартали околовръст. За разни населени места като Лозен, Горубляне, Нови Искър, Суходол, Горна баня и т.н. няма смисъл да обяснявам с какво се отопляват. Това важи за всички малки населени места в цялата страна и за тези около страната, и за тези около континента. За барбекютата в САЩ, които от години са хит и тук, пак няма смисъл да отварям дума. Те си кадят целогодишно. Но колите, въпреки научно доказания им нисък дял като причина за мръсния и токсичен въздух, целенасочено се дават като пример за основен замърсител. Защото става въпрос за едни пари и за отнемане на една свобода. Ще ми е интересно да видя как управляващите забраняват на хората да горят дърва и да видим колко време ще изкарат на власт :D Ако не дойдат да ги утрепят бабите с бастуните, ще ги разкарат дърварите. А пък като се замисли човек, запазвайки горите хем ще намалим концентрацията на СО2 от изгорелите дърва, хем ще увеличим кислорода, хем ще намалим ефекта на парниковите газове. Ама не става така, щото пак става въпрос за едни пари. За забрана на цигарите пък съвсем да не отваряме дума, щото от тях са умрели много повече хора, в това число и непушачи имали неблагоразумието да стоят покрай пушачи, ама управляващите са "решили" въпроса с едни гадни картинки по кутиите с тези лайна. Щото там оборотът и печалбата от него влизат в джобовете на едни шопари във властта. Ай замислете се малко и всичко ще ви се изясни. Съвсем малко усилие е нужно.

perun

Забрави да споменеш и кравите в Ю.Америка дето като пръднели и се изходят отделяли толкова много СО2,че това била една от основните причини за намаляване на озоновия слой... (rofl)

ivchotr

На теб ти е смешно, ама е факт, че животните отделят и СО, не само СО2. Количеството му обаче не е достатъчно да се изтровим. Както и милиграмите от автомобилите. Защото атмосферата на Земята е достатъчно голяма да се справи с тези пренебрежимо малки количества въглероден оксид, които отделят ДВГ. Справя се и с изгорелите дърва и всички други боклуци. За горските пожари, дето бушуваха у нас цяла седмица, що никой не повдигна въпроса колко СО са изхвърлили във въздуха? Що не приравнят подпалвачеството на опит за убийство или други диверсии с химически и прочее отрови? Смей се. На теб ти е позволено.

perun

Защото е много трудно да разбереш кой Бай Ганьо си е хвърлил фаса през прозореца на колата в сухата трева.И сега същия Бай Ганьо вместо да си оправи колата и да мине нормално на преглед, то започва да милси всякакви схеми как да излъже системата...

nogopechen

Колеги, тя темата беше "Кой как е минал ГТП...". Аз минах Червения "Маверик", с газова уредба, пролетта. Дадоха му 4-та ( четвърта ) еко дупка ( група ). Преди беше трета. Черният "Маверик" е само на бензин и е трета. Разликата между тях е само цвета. Нямам обяснение.

Ozzie

ееееемииии... трябва да минавам преглед чак месец май 2025, тогава мога да кажа как се е справила печката :P
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

Аз минавам преглед следващия месец. Ако Алекси е прав спрямо неговия професионален опит, то не би трябвало да има промяна в преминаването на прегледа. Но днес карах из празната София и забелязах гъст дим на талази от дизелов Пасат от 2005г. Надявам се такива шофьори наистина да не ги пускат да минават преглед. Освен това трябва физически да се проверява за съществуването на катализатор и ДПФ, а не само по нормите. Отрязан катализатор/ДПФ - не минаваш. И така да се почне от някъде.

nogopechen

Обърнете внимание на цифрите.    https://youtu.be/MHrZzGFDUFs

nogopechen

В Латвия са наточили секирата за дизелите. В другите клипове "бори" тези проблеми.  https://youtu.be/U4x0w7W_ijo

ADiDimitrov

Цитат на: Ozzie в 29 Юли 2024 00:05:35ееееемииии... трябва да минавам преглед чак месец май 2025, тогава мога да кажа как се е справила печката :P
Ти си дизел не вървиш в тая тема  (rofl) . Майтапа на страна, от цялата история снощи си харесах едно Галакси 2.0 163 КС. Май ще чупя касичката на детето  (rofl)  (rofl)

Alexi

печките минават, защото на празен ход колкото и да даваш газ не пуши особено ,ЕКУ-то обогатява само под товар, сместа без товар стои доста бедна за разлика от бензина където съотношението е почти постоянно еднакво

Водниядух1

Моята печка мина преди 1 месец-без никакви проблеми.Интересно как миналата година ми лепнаха еко 1,а тази стана еко 2. Катализатора е наличен и работи-явно,щото на ниски обороти понамирисва на'' развалени яйца''.Извънредно техника в сервиза ме пита ,дали вс. е наред защото сервиза вече бил по новите правила и не можел да манипулира нищо.

ADiDimitrov

Сега се зачетох че в книжката на моя Фокус, чичо Хенри е написал 170 гр/км на бензин  и 150 гр/км на LPG CO2! Някой може ли да ми разясни това на какво отговаря спрямо нашата прословута наредба за преминаване на ГТП?

perun

Copy/Paste от Уикипедия:

През 2005 г. новите автомобили са маркирани с клас на ефективност от ,,A" до ,,G" на база отделяния CO2, измерван в g/km. Целта е да запознае потребителите със степента на екологичност на съответното превозно средство. През 2013 г. Европейския парламент приема решение за лимитиране на този вид газ, отделян в атмосферата, като целта е през 2021 г. 100% от леките автомобили да емитират под 100 g/km CO2 (147 g/km за ванове).

Дадена е и таблица/стикер който е абсолютно идентичен с този който виждаме по домакинските електроуреди относно енергийна ефективност...

ivchotr

Цитат на: Alexi в 29 Юли 2024 07:51:42печките минават, защото на празен ход колкото и да даваш газ не пуши особено ,ЕКУ-то обогатява само под товар, сместа без товар стои доста бедна за разлика от бензина където съотношението е почти постоянно еднакво

Ами нали това казвам и аз - тези, дето са писали наредбите, без значение къде, или нищо не разбират от двигатели, или просто са искали да направят така, че едните двигатели да минават лесно прегледите, а другите не.

Днес се возих с Туксона на един приятел. Моделът е около 2006 - 2008 г. Миналата година на прегледа са му залепили Еко стикер с 3-та категория. После ходи при Фордманиака да му провери и регулира клапаните и тази година, някъде преди около 2 месеца, след почти 20 000 км пробег след реглажа, са му залепили стикер с 4-та категория.

П.П.
Интересни са и коментарите под клипа в първия линк от Ногопечения по-горе :D

Ilian Petrov

Цитат на: ivchotr в 30 Юли 2024 00:23:12Днес се возих с Туксона на един приятел. Моделът е около 2006 - 2008 г. Миналата година на прегледа са му залепили Еко стикер с 3-та категория. После ходи при Фордманиака да му провери и регулира клапаните и тази година, някъде преди около 2 месеца, след почти 20 000 км пробег след реглажа, са му залепили стикер с 4-та категория.

Не мисля, че реглажа е причината да му сложат 4-та категория. И аз бях 3-та, но и на мен ми сложика декември 2023-та 4-та категория, без да съм правил реглаж.
Преди няколко месеца направих реглаж. На следващия прегед да очаквам 5-та категория ли...  (tooth)
Или по-скоро проблеми заради газовата уредба  ;D 

ivchotr

При теб клапаните просто са били в норми. Ама не се изказвайте неподготвени, щото ако поне малко вдявахте от двигатели, щяхте да пеете други песни :D

F Focus

Съгласен съм с Перун, че темата ще надмине 50 страници-няма лошо.
Съгласен съм и с Ивчо, че за София основният замърсител са манг-лите, които зимата горят ВСИЧКО за отопление-от парчета стари гуми до стари дрехи, найлони и какво ли не, което отделя страхотни отрови, ама за това се мълчи, щото са избиратели на две от партиите-срещу пари и спокойствие да правят, каквото си искат, мамичк-та им, и на тях, и на политиците, които им плащат!!! >:(
И още за чистотата на въздуха в София-когато "Кремиковци" работеше не можеше да се види една лястовичка в града, а сега в центъра са бол! Тези птички са основен критерий за чистотата на въздуха! Бяха изчезнали и от южните квартали Симеоново и Драгалевци, щото знам от специалист, че въздушните течения в София се движат основно от север  на юг.
Но да се върна на темата-никога не съм се старал да мина метър на техн. преглед-напротив! НО ме притеснява доколко аджеба са верни газо-анализаторите на всички пунктове за проверка, в което категорично не вярвам!
След четири техн. прегледа дотук със сегашното добиче всичко е било перфектно, дори първият път ми казаха да поизчакам, за да ми запишат данните от измерванията, които да приложат за някой кенеф (срещу някой лев, разбира се!).
Започнаха и съвети в нет-а как да се мине прегледът за бензинките-използване на 100-октанов бензин, който да се използва месец преди прегледа, изминаване на стотина километра с високи обороти, дупчене на гърнетата в долната им част, за да се оттича водата (демек конденза), смяна на двиг. масло и възд. филтър...

Ilian Petrov

Цитат на: ivchotr в 30 Юли 2024 11:02:23При теб клапаните просто са били в норми. Ама не се изказвайте неподготвени, щото ако поне малко вдявахте от двигатели, щяхте да пеете други песни :D

Аз и не твърдя, че вдявам особено. :)
Но е факт, че на последния преглед сложиха стикер 4-та Еко-категория, без реглаж на клапани и без каквито и да било интервенции по двигателя.
И между другото ми напомняш за "мустакатия майстор", който преди реглажа твърдеше, че при 70 хил. км. изминати от мен, без реглаж, ще има изгорял клапан. Да, ама не. А надали и италианеца преди мен ги е пипал...
Но това е друга тема.

ivchotr

Ами минал си метър. Радвай се. При мен от 16 клапана само един беше на кантар с реглажа. Останалите бяха пред прегаряне. Собственикът преди мен явно не е отдавал значение на този проблем при каране на газ или просто не е знаел за него. А и както съм писал вече някъде из темите, успях да унищожа два клапана на моторетката си, щото не ги бях проверявал и регулирал за почти 100 000 км пробег. А по указания на производителя трябва да се проверяват и евентуално да се регулират на всеки 6000 км. Фордманиакът явно е изказал предположение. Затова се прави проверка и ако се налага, се прави регулировка. Ха сега познай дали чаках моторът ми да направи точно 6000 км след ремонта, че да му проверя клапаните :D
А за екостикера с по-горната категория може да има няколко обяснения: Последния път си нацелил по-смотана апаратура, която мери в твоя полза. Или пък предния път е била по-смотана и е мерила в твой ущърб. Или горивото при единия и при другия преглед е било с различно качество и съответно е дало по-лоши или по-добри показатели. Но със сигурност двигателят ти не е станал по-здрав и по-нов с времето, защото при двигателите е неминуемо едно нещо с времето - износването. А пък ти, ако искаш, не си проверявай никога клапаните. И не само ти, де. Много се кефя на любителите на конспиративните теории :D

Alexi

да се пита до колко са верни уредите по пунктовете за ГТП е все едно да се пита дали са точни колонките по бензиностанциите  :D приемаш че са точни и това е  :D