Разход на гориво

Започната от p_yanev, 16 Февруари 2012 18:41:00

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Septerra

Софийско по колонка в зимата - 8.5/100. Признавам, че се движа извън час пик и сутрин, и вечер. Минавам по 20-30 километра на ден, не попадам в задръствания често, карам и вечер от време на време. В топло време, без климатик е на около 7.5/100. С климатик - пак 8.5/100, колкото и през зимата. Колата е Мондео 2.0 дизел, МК4, ръчка.

didon80

Освен да вярваме на колонките. Едва ли ще посмеят да излъжат с някой и друг литър. Я да направим сравнение с колеги извън БГ, колко им показва на борд и колко им дава по колонка и ще разберете за какво ви говоря.
(race)

TourneoRS

Ами колко да гори, ринеш сняг половин час и колата си работи. Нося децата на градина и училище, има няма 6-7км само първа и постоянно буксуване, после две туби нафта не стигат за седмица  :-X  Дали бензин или газ все тая за мен, все съм 5 литра над летния разход. Както се пее в една песен.. ай гот стамина   :))
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

miromir

Ами ще го кажа така: за 5 км в едната посока имам 7 светофара, час пик сутрин и вечер, градината на малката, после оставям и жената. По борд 9.6, средната скорост се движи от 12 до 16 км/ч. Освен това светят фарове, климатика духа на предния прозорец, от време на време и подгреви разни и така... Да не говорим, че вечер около 18.00 часа моста на марица до панаира се минава с  5 км/ч средна скорост... По колонка е поне 10,5... Колегата е с 2007 407 2.0хди.... Същия разход. Служебната е 1.6 бензин, градското по борд е м/у 9.5 и 10, но се кара загряла и на по дълго... Атмосферен 1.8 ескорт дизел, без клима дава около 8....

Alexi

абе и от дизел до дизел има разлика .. с реното съм на 6.5 градско но е 1.5 и евро 6 мотор ,на малко км ,има и печка много бързо загрява което смъква също разхода ..

miromir

Че има, има... Ама като кажат "градско" за градове с 5 светофара в целия град, дето от край до край се минават за 10 мин макс, или за целия маршрут я спрат, я понамалят само тук таме и понеже е в града - градско. То и ти казеаш, че мондеото в Шумен ти давало под 8 по борд, ама пътувай цяла седмица моят маршрут и да те видя!  8) Пък ако искаш и с реното... А аз ще загрея колата, ще мина 10 км в не час пик от жк тракия по бул. Санкт Петербург до Митницата (само булеварди) и ще ти снимам после 7.0/100... Що не кажете и каква ви е средната в "градското" и ще се види що за градско е...

tisho_tbk

Мондео мк4 2.0 дизел.140коня. последно по колонка е 10.03. по борд 8.8. обикновено разликата е 700-800мл. Освен omv  на околоМръсното( до камерата) да лъже яко....
Средна скорост 23км\ч., а уж карам доста по околовръстното

didon80

Да, със сигурност има значение града, маршрута, времето за което се изминава дистанцията и скоростта с която се движим. И аз като повечето хора пътувам сутрин за работа, като отивам да заведа детето на градина, попадам на задръствания, светофари чакам и т.н. Средната ми скорост по борд е някъде около 25 км/ч. Ще потърся снимки от показанията на трипа на мк2 да видите при същите условия колко беше разхода на бензин /газ.

nuHaKoJIaga

https://www.carspending.com/bg/vehicles/5523-ford-focus-tdci

Общо взето карам максимално неикономично, личи си по извънградския разход. Градското ми е 90% Обеля-НДК-Обеля, по 10 км. в посока и в час пик. Сега зимата почти не карам, просто защото е невъзможно спирането там, където попринцип паркирам заради всички, които са зазимили колите си и съответно карам само вечер/уикендите, когато е по-спокойно, но е факт, че от 4.01. до сега съм изминал едва 240 км..
Преди 2 години работех в бизнес парка и по маршрута Обеля-Бизнес Парк-Обеля, отново в час пик, разхода ми беше 6.5-7/100 дори и зимата, но по Околовръстното си е общо взето извънградско, като изключим едни 5 км. между Суходол и Цар Борис.

ekstremniat

Мондеото преди да го ударя зимата ми качваше на 12.5 по колонка и по борд чисто градско.Автомат и голям дизел на кратки разстояния поне за мен ме е оферта.Фокуса сега в студовете неможе да падне под 12 газ градско .Борд компа ми показва 14.5 и средна скорост 17 но не е зануляван от началото на ноември месец по спомен.Основният ми маршрут е Стрелбище Люлин 5 който не е от най натоварените сутринта но пък вечер след 17 часа е мазало.Но колкото и да ни харчат кколите ще си им сипваме и караме няма две мнения по това

miromir

Ами аз ги виждам така нещата: по книжка ти дават 8.2 градско, колата е на 10+ години, горивата си ги знаем и после 'реален', градско?! 7.4 и то зимата... нЪли?  :-\
Някъде нещо не е баш... От опит смея да твърдя, че по книжка данните не са непостижими, но ако не си го поставяш за цел в едно 90% от случаите около поне килце отгоре... Та или не е градско в смисъла от книжката или не е 7.4... Кое е ти си знаеш. Едва ли при възможност да пишат 7 ще го дадат 8.2.... ::)

didon80

По-скоро не е със сигурност градско по техните критерии. За да ги направят универсални, автомобила се качва на стенд и се симулира движение в градска среда от студен двигател за дистанция от 4 км, като не се превишава 50 км/ч. Да при това положение са отчели 8.4 разход. Аз не карам само 4 км и в много случаи скоростта ми е различна. Вероятно от тук идва разликата.

Lucy

Зимно софийско градско - 6/100
Зимно извънградско - 5,2/100
Смесен, попследно с 600км извънградско и 200 градско - 5,7/100

Това са ми първите впечатления с новата. Двигателят й е 1.6 HDi - 110к.с. Надявам се на лято да е по-добре.
"Aко може така, да има... така... повечко екстри, ама така... по-спортна... И ако може направо да си е 2-ка бенЗ... ама да не харчи много... нЕкъде 6-7? Мааааксимум 7,5!" из изискванията на един "рейсър"

kozela2104

Здравейте колеги, моята дава извънградско София - Пловдив 7.5/100, карам със 110 км/ч на темпомат. Колата е 60 000 километра. Струва ми се много висок тоя разход като за бензин 1.6 100 коня. Според вас нормален ли е? Зареждам в Петрола на Ал. Малинов, който е на самообслужване. Обикновено в колата сме 2 или 3ма човека с багаж.

Alexi

нормален е за бензин ти си на около 3500 оборота със 110 колко да изгори ...

sinnerman

Как го засичаш разхода? Висок е. София-Пловдив със 120- 130 е около 6.5- 6.7 без темпомат.

didon80

Това е градски разход по борд на мк2. Снимката е правена в края на януари 2013г.

Soura

Лятото с пуснат климатик София - Бургас 130-140 ми даде 8 литра на борд и на колонка. С 160 - 10 литра. Височък ти е разхода за 110 км

kozela2104

Засичам само по борд компютър. Днеска преди да се кача на магистралата ще нулирам да видим в София колко ще покаже :) Ама като гледам разхода на колегата sinnerman, моето положение не е добре.

@Alexi не са баш 3500 оборота при 110 километра.

sinnerman

Е това са най-икономичните обороти. Провери си налягането на гумите и смени тоя кенеф на Петрол на Ал. Малинов, че не се знае колонката на колко е настроена да пуска. От София към Пловдив имаш предимно спускане и с тази скорост около 6 е нормално да ти даде.

dongastone

През уикенда със S-Max София - Търново - по борд 6,1. А по резервоар пълен догоре в София и после пак догоре в Търново - 235 км - заредих 13 л. , което е около 5,6 л/100. Средна скорост около 130 на магистралата и 110-120 по останалото трасе.

Доста добър разход с двама големи и две деца.

На връщане ни се разказа играта в задръстването, заради затворената магистрала - там разхода скочи на 12 сигурно...

ivchotr

Около литър на час работа на място. Едва ли е скочил много разходът.

Soura

Направих първа засечка на борд и колонка тази зима. За моя изненада борда ми показа 0.3 по-малко разход, а когато ппавих същото упражнение лятото ми показа доста по-висок разход от този на колонка.

1.6 100 к.с. шопско градско предимно в задръствания 11.2 на колонка при сравнително икономично каране. Маслото е почти на 10 000 км.

kozela2104

Вчера пак засякох София - Пловдив по борд компютър излиза 6.7, това с 3ма човека и малко багаж. Сетих се да проверя гумите чак в Пловдив и ляво предната беше мека, задната беше пренапомпена. За предното пътуване София - Пловдив е бил по-висок разхода защото бях карал 30 км градско в София :)

ivchotr

Това по колонки да засичаш разход е твърде относително. Вчера и онзи ден ходих из Родопите и средния разход с каране по магистрала, двадесетина километра градско и катерене на горски пътища, ми даде малко над 10/100. Предимно динамично каране, като по магистралата под 130 - 140 почти не съм слизал, а между Кричим и Девин някакви се опитваха да се правят на състезатели, ама не им се получи  :D Като тръгвах заредих газ на Лукойл и май служителят там не изчака да спре колонката. Което вероятно също е опорочило сметката.

Soura

На газ не знам как е но като зареждаш бензин е по-точно от на борда. Особено градско. Извънградско е доста по-точен компа

Pyrhel

С Приусчока около 230км магистрала и 25км междуселски път: 4.6/100 бензин. На връщане може да опитам да карам по-бавно за експеримент ::)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ekstremniat

Да се запиша и аз.Газ от Марешки 46,5 в 52 литра бутилка и изминати на газ 400 километра градско е равно на разход 11,6 за Фокус мк2 комби 2,0 145 коня.С бензина общо 416 километра градско.

Alexi

Шумен-Русе ( мотане из града )-Скални манастири Басарбово и Иваново-Шумен ,около 300 км ,каране 100-120 ,разход 4.5 по борд ( доста е точен както вече установих ) .. среден разход от както съм я взел около 2000+ км - 5.6 ,с доста градско .. доволно сякаш ,определено гори по малко от мондеото и то поне литър

ceslav

Русе-Варна-Русе с около 15км.из Варна 8.3 по борд и 8.3 по колонка.Магистралата с темпомат в двете посоки 130км,останалия път 100-110км.Само на газ от "Бенита".Приличен за мен разход,иначе при ежедневно каране преминавам 10ката.