Подгряване на охл. течност

Започната от hotblooded, 15 Февруари 2012 16:43:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Dmitarcho

само да намеря канал...най-рано вторник мога да го търся,тогава почивам. Иначе няма проблем, ще снимам ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Чакай първо да намеря канал и свободно време.... Иначе най лесно ще е при включване на перка - така или иначе ще имаме сигнал за това.....

moni74

Външен канал ще се намери, само да е топло времето. Но перката кога се включва? Четох в ситроенския форум, че идеята е свещите да не работят прекалено много - да не прецакат алтернатора, и самите те да имат по-дълъг живот. Там експериментираха с една до четири свещи на модул. Но чак толкова не им разбирам. Според мен ако намерим такива фабрични на Мк3 преди фейса от морга, ще е най-добре.

----------------------------

moni74

Цитат2.0 HDi си го имат фабрично! (RHY, RHZ мотори)
Мощността е около 130-150W на свещ (10-12 А според модела)

А това е самоделка на бензинова Ксантия:
Цитат- с една подгревна свещ (не знам от каква кола е). Свещта струва 6 лв. От един ВиК магазин си взех един тройник(ако мога така да го нарека). На него завих свещта с повече тефлон, защото клапаше малко. На другите два края завих по един накрайник за маркуч, срязах маркуча на малкия кръг и закачих печката. За датчик ползвам термостатче за 60 градуса, от типа показан в по-горните мнения. Консумацията на свещта е 20 ампера, което ще рече 280 вата. Всичко ми излезе ми 20 лв. и вече работи един месец без проблеми.
Свещта се захранва през 40 амперово реле, което се управлява от жицата за бензиновата помпа.

hotblooded

От морга ще е, иначе не е проблем да се направи модулче от неърждавейка със резби за свещи от каквото и да е. От моргата не знаеш колко от свещите ще са "умрели", а опитите за смяна завършват винаги по един начин - късане на свещта. Идеята за запазване на свещите и алтернатора е разбираема, не е неосъществимо, просто "наготово" имаме следните сигнали
Външна Т < 4*С
Темп на охл. течност над 80 *С (84)...
Иначе ще трябва да мисля къде да монтирам (и какъв) датчик за Т>50*С, по лесно ще е с реле за време примерно да работят до 10 мин. Относно по бързото стопляне в купето, бях попаднал на едно старо (но напълно работещо) БМВ 318 което в далечната 1978ма не е имало реотани на задния джам, а портативна ел. духалка за 12 волта която обдухва стъклото.  И върши доста добра работа. Но да се намери това чудо ще е доста сериозен проблем.

moni74

Ако джаджата е с повече свещи, то и 5мин ще са достатъчни. По-нагоре по снимката на Анатолий - дали всички дизелови Мк3 имат такава букса до маркуча, който направо си е готов да се разкачи от двете скоби и да се захване модула между тях?

hotblooded

Ами докато не погледнем отдоле - няма да сме сигурни никога.

Pyrhel

Мернах, че питаше как изглежда: http://fordbg.com/forum/index.php?topic=2591.0 При мондео е същото. Лошото на тоя модул е, че свещите така се спичат, че нямат развиване и се къса корпуса на модула.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

moni74

Ориентирах се, благодаря. Ако се наложи, може би по-лесно ще ни е да намерим корпус със свещи от ситроен/пежо. Дори вероятността е по-голяма мисля.

Dmitarcho

Довечера като се прибера,ще кача снимки на модула за подгряване наанфифриза от Мондео Мк3. Само да кажа,че  е Чешки модула, има и парт номер, марката е Autopal :)
Ръца Пръца

jfs

Само един уточняващ въпрос да ви задам, че не ми е ясно:
Каква е целта на този подгрев? Двигателя да загрява по-лесно и бързо, за да работи в оптимален температурен режим, или е единствено за по-добро парно през зимата?

Alexi

Dmitarcho

Май е само за парното ... стрелката за температурата не забелязвам да се вдига по-бързо от Фокуса, който няма такава джаджа. Но парното си започва да духа на 5-тата минута доволно топличко ;)

Някак могат ли да се проверяват тези свещи дали таботят като хората, без да се свалят ;)
Ръца Пръца

Pyrhel

Мда, ама трябва да откачиш кабелите и със зумера/ом-метъра. Буксата, където се включват каква е?

Dmitarcho

абе като се прибрах във Фирмата, се сетих, че беше писал за буксата :( Виновен - признавам си :D Ще погледна пак тея дни ;)
Ръца Пръца

Alexi

мда ве буксата .. щото при мене там има някаква букса ама тия свещи ги няма .. може би ако ги сложа и буксата съвпада просто ще заработят

Pyrhel

Мне, със сигурност няма да заработят сами, липсва ни бушона, както и крачето в бушониерата :(

hotblooded

Цитат на: Alexi в 03 Декември 2012 21:50:36
мда ве буксата .. щото при мене там има някаква букса ама тия свещи ги няма .. може би ако ги сложа и буксата съвпада просто ще заработят
Тази букса е по скоро за релето което ги включва. 20-30А ток ще опекът такава бускичка.

Alexi

аз подозирам че е управлението на другия подгрев - нафтовия ,след фейса се е предлагал и такъв ..

hotblooded

Цитат на: Alexi в 03 Декември 2012 22:00:30
аз подозирам че е управлението на другия подгрев - нафтовия ,след фейса се е предлагал и такъв ..
Може, но за България май не се е предлагал (както и навигацията)....

moni74

Има такива в ибей, направо с буксите.

hotblooded

moni74

Затворих го, но беше 29 евро и без доставка до България. Ще потърся отново.

Pyrhel

50 лева са по софийските морги.

Alexi

според мен точно такава букса имам отдолу да си виси свободно ..

tropper

Сравнете двете снимки - едната дето е от ибей и другата на dmitarcho - разликата в дебелината на кабелите е страшна! Подкрепям hotblooded, че такава буксичка не е за голям ток.

Колкото до измерването дали бачкат - може и без да се разкачат, ако имаш ампер-клещи ;).
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

hotblooded

Цитат на: tropper в 04 Декември 2012 08:45:59
Сравнете двете снимки - едната дето е от ибей и другата на dmitarcho - разликата в дебелината на кабелите е страшна! Подкрепям hotblooded, че такава буксичка не е за голям ток.

Колкото до измерването дали бачкат - може и без да се разкачат, ако имаш ампер-клещи ;).
Ампер-клещи за прав ток, обаче.... Не всички мерят = , поне моите са само за ~

tropper

Е да, тези за прав са малко по-скъпи и при използване трябва всеки път да се калибрира нулата, за да изолираш "шумовите" ел.магнитни полета но съществуват  (thup)
Добавка: Тези, които мерят само променлив ток имат намотка, докато тези, които мерят и прав, освен намотката имат и датчик на хол, който да хване постоянната съставка.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

moni74

От ибей трудно ще е на сметка, защото от Германия искат 29+17=46 евро. И ако има изгорели свещи, става...

hotblooded

Парче тръбичка със размера на маркучите, 2-3 втулки с резбата на свещите и заварка.....  може да излезе и под 20 лв. резбата ще е за свещи които лесно се намират и са евтини...