Махане на катализатор и др. въпросчета.

Започната от SICKandPROUD, 04 Април 2015 22:03:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SICKandPROUD

Привет колеги, днес се навирах под Мондеото да "разклатя" катализатора и се оказах прав. Дрънка та да си Е...
Ще го махам, но искам да попитам какво следва за Ламбда сондата...
Едни ги махат направо, а други слагат китайски катализатори и нямало проблеми за сондата (но не ми се иска) мислех да го заменя с резонаторно гърне.
Колата не набира както трябва и се позачудва след като смачкам педала,но пък си вдига високи километри, та дали и ламбдата няма да е за смяна.
Как процедирахте Вие? Какво бихте ме посъветвали?
Колата е Мондео 2,0 бенДзин 2007г.
ПС: Има ли и къде е дебитомера на това животно.
Благодаря предварително.

Не са важни конете в мотора-важно е магарето зад волана !!!

Dmitarcho

Дебитомера...не е ли след въздушния филтър. Където някоу го наричат мап/маф сензор ? Не знам дали на бенДзините е различно. След въздушния филтър, на маркуча, есна черна кутийка с букса отгоре ?!?
Ръца Пръца

Milcho

MAF и MAP са различни неща, не ги бъркайте.
Това Мондео има MAP (manifold absolute pressure) sensor - датчик за налягане в смукателния колектор. Който отчита също и температура.

"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

SICKandPROUD

Правя разлика между двете неща. Адаш, по принцип е на тръбата за която говориш, но аз нямам тан нищо. Та затова питах. А някой по въпроса с тея катализатори?

Pyrhel

Ламбдата е преди кат-а, махай и да не ти дреме.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

SICKandPROUD

SICKandPROUD

Да ама не... Имам две ламбди и сега след махане на катализатора ми свети check-a. Едната пред, другата зад катализатора, дава грешка за богата горивна смес.  Има ли някой колега, който да се е справил с втората сонда зад катализатора? Какво мога да правя в този случай?

К.Методиев

Далавери много от схемни до хардуерни решения + софтуерни решения има.

Хардуерно решение.

Друго решение.

Последно решение, четене на епрома от компа и махане на втората сонда софтуерно.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

SICKandPROUD

Ако си купя obd 2 и го свържа с колата дали ще се справя с Volta програмата? Има ли нещо по сложно?
Също коя ламбда ще спре да работи? Щото ако спира и двете съм хвърлил 170 кинта за нова напразно?

Pyrhel

Мк3 2.0 с 2 сонди, найс... Волта-та няма да успее да я махне, трябва ръчно. Примерът е с ME 9.0, което е компа на 2.5 турбото на Волво, някои 1.8 турбо на VAG и други, но само турбинирани бензини. Твоя комп ще да е някакво гадно Денсо или Вистеон (puke) и няма абс. никакъв шанс за четене през OBD, само BDM или директно флаша. Не се занимавай с тоя вариант е моя съвет. Вземи си една втулка (вар. 1 на Кристиан) или схемичката с резистора, обаче трябва да се чете дали ще проработи при тебе - много по-лесен вариант от софтуерния. Винаги работата е по втората ламбда.

SICKandPROUD

Добре, от къде мога да ги намеря тея втулки...
Чета из нета за какви ли не втулки и подобия, но никъде нещо сериозно. Искам да се свършва с тоя проблем, дразни ме как спъва колата тая ламбда.

SICKandPROUD

Pyrhel

Спъва? В авариен режим ли е и ако да грешките четени ли са да се потвърди, че е от ламбдата? Обикновено втората ламбда е контролна само и не активира limp mode.

SICKandPROUD

четени са, но като кодове не ги помня. Има грешка в следствие на катализатора и много богата горивна смес. Преди ги нямаше и затова мисля, че са от ламбдата. Преди дни смених предната и колата тръгна добре. Сега пак компа ме резна заради богата смес...

К.Методиев

Втулката при бай стругар, размери колкото ти душа иска 4 до 5см и малка дупка от пред да намалиш газовете, за волтата да, тва е само за бош и не става с обикновени обд адаптери, схемата с резистор съм я пробвал на кайен след като му махнахме катализаторите не проработи, затова изтеглихме сондите назад.

ПП богата смес от втората сонда няма как да ти запише, провери си управлението на вихровите клапи по скоро, скоро имах подобен случай!

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

SICKandPROUD

Как мога да ги проверя тези клапи? В смисъл ако е сложно да ходя при някой, или самичък?
Пс: чакам днес да ми се обади един стругар и да видим какво ще стане.

SICKandPROUD

Това измайсторохме...
Дано да свърши работа.
4.3 см дължина и 8мм отвор.

SICKandPROUD

След като сложихме тази пи**а пак не загася лампата. Занулих компа като махнах клемите, но след 30 км. Извън Пловдив пак светна. Почвам да си мисля че резонатора е калпав и не изкарва газовете достатъчно бързо.
Мисля да ходя до Фото Мое да ги питам "майсторите" дали могат да изключат ламбдата.

emkata

Митак, не съм в час, но не мисля, че всички грешки се изчистват с махане на клемите на аку-то. Намери читав диагностик, ако искаш иди при Владо в Димитровград(не му помня фамилията), да си свърши качествено работата и да приключиш този проблем.

SICKandPROUD

Емка, тя грешката се изтри, но след каране около 50 километра пак се показа...
Усетих днес, че от ауспуха не излизат газовете равномерно, а някак си на хрипове (ако така мога да се изкажа) и почвам да си мисля, че проблема е в резонатора, не толкова в удължителя който сложих...

К.Методиев

SICKandPROUD

Проблема с катализатора е решен. Нова втулка с решетка от катализатор вътре и работата заспа.
Иначе грешката е с номер: P0171 - твърде бедна система ред 1.

К.Методиев

Хм, че тука грешката ти е за сондата преди катализатора, а не за тази след него!

SICKandPROUD

Сменена е  преди седмица ламбдата с оригинална на Бош. Може ли да е от зле нагласена газова уредба и от там да отчита бедна смес на газта?
Грешката за неработещ катализатор я няма вече и затова не съм я писал.

К.Методиев

Абсолютно при лоша настройка, или малки отвори на инжекторите си набива бедна смес без проблеми, на мен ми го е правила също този номер да запише бедна смес при кофти настройка, но все пак си виж дали се движат нормално клапите на смукателния колектор, те са с един вакумен клапан от страни и често се случва да се откача ябълката му като се поизноси. Когато дадеш газ клапана трябва да слезе надолу, като пусне газта се връща, намира се до дросела.

Пиши като ги провериш тези неща.

SICKandPROUD

SICKandPROUD

Това пъпче ли трябва да се мърда при подаване на газ???

Ако е то- да мърда се като дам газ.

SICKandPROUD

Бившия собственик каза, че проблеми му е правило това...

Бил го сменил, но с някаква евтиния. Може ли това да дава някакъв дефект и затова да се спъва колата?

martin1977

Това е ТПС (TPS) - датчик за положение на дроселова клапа. За спъването едва ли то е проблем. Ако е повреден, при диагностика веднага излиза грешка. В Аутодата има стойности и инструкции да го замериш за коректното му функциониране.

SICKandPROUD

Благодаря Марто. То колата не е точно спъната, върви доволно, но няма "ряз". Като стъпя рязко педала, набира, но след 3500 започва да ми отлепя скалпа от главата. Преди това е някакси мудна.