Махане на катализатор и др. въпросчета.

Започната от SICKandPROUD, 04 Април 2015 22:03:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

е то това е нормалното поведение на атмосферен бензин ,виж кривата на въртящия момент каква е

SICKandPROUD

Зная че е така,  но при мен не дърпа като за 150 коня.
За да дава грешка за бедна смес или имам проблем някъде или смучи въздух. Поне така си мисля.
Гледах днес тръби и маркучи, но не видях или чух нищо. Вихровите клапи ми тракат, но не знам може ли от тях колата да губи мощност.

Не са важни конете в мотора-важно е магарето зад волана !!!

Milcho

Такава грешка дава много лесно когато се кара на газ. На някои мотори е почти невъзможно да се настрои уретбата така, че да не записва грешки. Ей ги пред очите ми са в момента две такива и се боря с настройките - BMW 325i и Mitsubishi Outlander 2.0i. И двете си вървят добре, а разхода е чудесен. Нооо Мицубиши-то буквално до 10 мин след като е изтрита грешката пак светва, а БМВ-то доста по-рядко (веднъж на 5-10-15 дни).

Може да опиташ да покараш само на бензин известно време, за да се види има ли връзка газ-та.
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

SICKandPROUD

На мене лампата не ми свети, просто като се върже за моментна диагностика  го има в компа.
Искам да питам въздушните клапи или така наречените пеперудки, ако са разхлабени или не работят както трябва може ли да има разлика във вървежа на колата?
Ако ги махна какво ще спечеля или загубя, защото чета от форума- масово се махат.

К.Методиев

Така, от няколко дни мъча едно мондео същото като твоето със същата грешка, и първо клапите тракаха, ябълката на снимката ти се беше откачила махнах клапите, сега кара без тях работи и върви нормално но си записва същата грешка отново след няколко дни, днес го гледах и какво забелязах сондата на моменти забива в бедна смес, след малко остава без стойности, следващия момент започва да работи, утре ще ми докарват пак колата за да я видя подробно, колата има и ГИ но днес нямах време да видя как е на бензин сондата, но върви и работи нормално, а колата е служебна и шефа иска да не му свети чека като кара, общо взето дразни го няма иначе друг проблем или оплакване.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

SICKandPROUD

Интересно е че на мен чек-а не ми свети вече. Загасна като оправихме грешката с катализатора. Интересно ще ми е да споделиш ако откриеш нещо утре.
Иначе и моята кола си върви нормално, утре ще я напъна на бензин да видя дали ще е мудна както е на газ и ще кажа.

Milcho

Цитат на: SICKandPROUD в 15 Април 2015 19:53:28
На мене лампата не ми свети, просто като се върже за моментна диагностика  го има в компа.
Искам да питам въздушните клапи или така наречените пеперудки, ако са разхлабени или не работят както трябва може ли да има разлика във вървежа на колата?
Ако ги махна какво ще спечеля или загубя, защото чета от форума- масово се махат.
Разбира се, че може да има разлика във вървежа, ако са повредени клапите. Ако просто са им разбити леглата, но са си все още по местата, просто потракват, но си работят. Ако обаче вече има паднали не се знае какво е положението. Може някоя да е застанала така, че да запречва част от отвора, а може и някоя да е имала среща с клапан.
Махат се, понеже е най-евтиното решение, а и понякога не става просто да се сложат нови. Наблюденията ми са, че на всяка кола се отразява по различен начин махането им (все пак са коли на незнайни километри и преживели много  :D ). Принципно би трябвало да се усети лека промяна в поведението на колата до около 3000 оборота.

Много накратко, работата е следната: на ниски обороти клапите са притворени, което води до намаляне на сечението през което минава постъпващия въздух, което води до увеличаване на скоростта му, което води до по-добро смесообразуване, което води до по-добро изгаряне, което води до по-голям въртящ момент в ниските обороти и по-малко вредни емисии, което води до по-приятна за каране кола и по-нисък разход.......

"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

SICKandPROUD

Такаааааа.... хванахме от къде идва грешката с бедната смес.
ЕГР клапана е забил в положение отворено и от там смуче въздух.
Чистих го колкото мога, но просто изглежда че няма да е... седи си отворен.
Мога ли да попитам откъде мога да намеря планка за да го затапя и ще покаже ли грешки след тази процедура.
Да не се ушашави компа и съвсем да се вкарам в беля.

К.Методиев

Аз още не съм открил нищо по тази кола защото собственика се стисна преди месец като му казахме, че термостата не работи и отказа смяна, сега колата е обезглавена прегряла е, а термостата и беше блокирал много яко.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.