Най накрая яснота за дневните светлини !?

Започната от доницети, 17 Ноември 2014 22:03:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

доницети

Преди седмица ме спря патрул на КАТ и се запъна за светлините ( не точно за ДРЛ-то, а че съм карал на халогенни без да има мъгла- нещо което никога не съм правил и няма как дори случайно да направя, а освен това адски мразя. Между другото на Мондео МК3 се оказва, че халогенните се палят при всички светлини, а изискването по ЗЗДП е да се ползват само с къси и всеки катаджия може да се заяде и да се окаже, че трябва да доказвате, че не сте карали с тях  (headbang) ) В тази връзка днес се поразтършувах за нова информация и накрая стигнах до:
Наредба 3 от 18.02.2013 г. за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства и индивидуално
одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите - членки на Европейския съюз, или друга държава -страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство
Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, обн., ДВ,  бр.  21
от 1.03.2013 г., в сила от 1.03.2013 г., изм. и доп., бр. 31 от 4.04.2014 г.

Ще цитирам няколко извадки касаещи дневните светлини:

Чл. 3. (1) Изменение в конструкцията на ППС е:
1.  всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС,  посочени в свидетелството му за регистрация  или  в  конструктивни  или  технически  характеристики  на  ППС,  които  са  заложени  от производителя по време на неговото производство или които са били одобрени по реда на наредбата;
2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване.

Дотук се съгласих, че по закон добавянето на ДРЛ е изменение в конструкцията  >:(

Чл. 22. (1) При допълнително монтиране на устройства за осветяване и светлинна сигнализация трябва
да бъдат изпълнени изискванията на:
1.  регулаторен акт,  определящ техническите изисквания към съответното устройство за осветяване и
светлинна сигнализация;

....... и още няколко точки и алинеи които не са важни в случая, но важността идва след това:

Раздел II
Процедура за изменение в конструкцията на регистрирани пътни превозни средства
Чл. 26. (1)  Проверките и/или изпитванията на ППС с изменение в конструкцията за установяване на
съответствието им с приложимите технически изисквания се извършват от технически служби.
(2)  Съответствието с изискванията по чл.  22  се установява от лицата,  получили  разрешение  за извършване на периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства по реда на чл. 148 от Закона за движението по пътищата.
.....

Това май е дългоочакваната информация за всички радетели на дневните светлини и смятам да я разпечатам и добавя към всички други документи. (още един повод да се заяде куката като ме спре, ама нейсе  (batter))
Все пак изпратих запитване и към Технотест и ще ви кажа какво са отговорили, ако го направят, макар че сигурно ще си поискат 30 лв, които ги имат в ценоразписа (baby)
3606 Допълнително монтирани устройства за осветяване и светлинна сигнализация 30.00

Какво е вашето тълкуване и моля без разни спамове от рода "айде сега за някакви си 5 лева на крушка, какво ви мързи да си включите късите" и други такива- това вече сме го чували. Аз съм ги сложил, защото смятам, че има полза от тях и ако бях за 5 лева нямаше да дам за тях 80+ 25 за модул за управление+ поне половин ден сваляне на броня, мерене, рязане и пак, и пак...

Добавям извадка от писмо от ИД на ИА БСА:
В Изпълнителна агенция ,,Автомобилна администрация" постъпи писмо от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция ,,Българската служба за акредитация", в което е изразено становище, че за да извършва компетентно и целесъобразно своите задачи като национален орган по акредитация, ИА БСА оценява възможностите си от гледна точка на дейности, които биха могли да бъдат обект на акредитация и счита, че изискването за издаване на посочения по-горе сертификат за акредитация следва да бъде премахнато. Изпълнителният директор на ИА БСА препоръчва дейността по извършване на първоначалните проверки на допълнително монтираните в автомобилите газови уредби да се възложи на лицата, извършващи периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства по аналогия с възложените им дейности за проверка на друго допълнително монтирано оборудване в превозните средства. Такива са проверките на допълнително монтираните устройства за осветяване и светлинната сигнализация; оборудването на автобусите, с които се извършват превози на деца и/или ученици; проверките на оборудването на таксиметровите автомобили; установяването на годността на превозните средства, с които се извършват превози на опасни товари.
По нататък ИА АА се съгласява с това предложение, но в случая не е важно, тъй като то касае газовите уредби, а са важни почервенените думички споменати в текста!

Dmitarcho

Не можах да разбера тези членове :D Но да видим ;) Ако съм сложил някакви ДРЛ-ки, и като минавам годишен технически преглед, там трябва да бъде опоменато, че ДРЛ-ките са монтирани по всички изисквания ?
Нали имаше някакви изисквания за тея ДРЛ ... да са еди какви си, да имали едни какви си щампи по тях, да отговарят на няколко спецификаций ....
Ръца Пръца

доницети

Цитат на: Dmitarcho в 17 Ноември 2014 22:45:41
Нали имаше някакви изисквания за тея ДРЛ ... да са еди какви си, да имали едни какви си щампи по тях, да отговарят на няколко спецификаций ....
Не мисля да коментираме това сега, защото мисля, че който се е заинтересувал- вече ги знае! Нищо лично, но да не дъвчем едно и също по сто пъти.

За първата част- според мен тогава трябва да се проверява дали са според изискванията, но никъде не се споменава за какъвто и да е документ за това. Те затова искам смислени коментари! Ако има някой юрист да се включи...

Dmitarcho

Не съм искал да ми се обесняват изискванията за монтиране ;) Просто се опитвам да си обесня каква е разликата от преди и сега ;)
Ръца Пръца

opex

Според закона трябва да се кара или на дневни светлини а.к.а. DRL или нa къси светлини.
- Ако дадена марка/модел няма заводски монтирана система DRL трябва да кара на къси светлини.
- Ако дадена марка/модел има заводски монтирана система DRL значи заводът производител и неговият research and development department, в което число инженери, техници, проектанти и изпитатели са преценили, че така разработената и вградена система DRL (оперирайки правилно) няма никакво негативно влияние върху останалите участници в движението по пътищата отворени за обществено ползване. Така казано, КАТ са длъжни да се съобразяват с това, а не обратното. И ако дадена марка/модел е избрала да и светят късите, дългите, фаровете за мъгла по отделно или в каквато и да е комбинация значи така трябва да бъде и ако не им харесва трябва да се чукат отзад с голяма усмивка. Иначе съществува противоречие. Колата пали къси+халогени автоматично при палене, но не може да караш на халогени, значи трябва отделно да въртиш ключа на къси, но защо при положение, че си имаш DRL ... и т.н. варианти
- Хора собственици на автомобили с допълнително монтирана система DRL (монтирана по тяхно желание, защото никой не ги кара, при положение, че могат да карат на къси според закона) трябва да минават тест (до колкото разбирам от горното в червено) и в последствие одобрение при всяко минаване през ГТП.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Dmitarcho

Пак е някаква недомислица. Минавам си прегледа, завивам след завоя, и си слагам диодните ленти, и си мисля, че карам с ДРЛ ;) Това е пореднит закон, който никой не знае какво означава :) И милиционерите се възползват от незнанието на мнозина ;)
Ръца Пръца

momo76

Първо на Мондео МК3 халогените не се палят сами, трябва да се издърпа ключа за да се пуснат.
Тази наредба се отнася за автомобили дошли от страна извън ЕС.
Иначе си има и наредба където е описано точно какво са дневни. Трябва да се ползват къси светлини или дневни светлини, като дневни могат да ползват ако има и автоматично пускане на основните. Съответно са описани и изискванията за дневните - местоположение, сила и т.н.

Alexi

горе има една подточка определена като маловажна ,но тя е най важната :
1.  регулаторен акт,  определящ техническите изисквания към съответното устройство за осветяване и
светлинна сигнализация;
това означава ,че трябва да си минал технотест с монтираните от теб светлини и чак след това при периодичния преглед да бъдат технически проверявани - дебелите червени букви :)
халогените не са дневни светлини при мондео мк3 и не могат да се ползват като такива - те са фарове за мъгла и в наредбите е определено кога точно и как се ползват ,не се палят с късите а отделно, както на всяка кола

доницети

Това за халогенните го споменах само като информация- не съм карал на тях, а куката се опита да го изкара така и не искам тълкувания за това. И не казвам , че трябва да се палят с късите, а че могат да се ползват само с късите! (Сега погледнах в закона и явно има промяна- вече не пише, че се ползват с късите, а "Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.").
Пак се отклонихме от темата!
А точка първа в случая е маловажна, защото това касае наредбите и изискванията за ДРЛ и приемаме, че сме ги изпълнили. Питането е как тълкувате точка 2!

Alexi

тя има 1 начин на тълкуване .. след като си си сложил дневни и си минал с тях технотест ,подлежат на ГТП както всички останали светлини на колата ..

opex

Другия начин е, че човек вчера е пляснал някакви светлини отпред да светят, днес минава ГТП, но понеже проверяващия в ГТП хал-хабер си няма или чисто и просто не му се занимава пуска човека, на следващия ден полицай го спира да се заяжда за някаквите светлинки, но човека казва "ааааа, не знам - вчера минах ГТП според тая и тая точка значи всичко ми е наред по колата, ако имате въпроси оправяйте се там... Щом съм минал всичко ми е изрядно."
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Alexi

не ти е изрядно защото нямаш дневни светлини по смисъла на наредбата ,а просто някакви си светлинки както каза .. за дневните светлини има много конкретно написано в наредбата - или са фабрични ,или са допълнително монтирани и одобрени на технотест .. пунктовете за ГТП проверяват наличното по автомобила оборудване не могат да одобряват такова .т.е. ако ти си си сложил някакви крушчици най много да ги проверят дали светят и това е .. с тая процедура няма да станат дневни светлини

доницети

В първият пост добавих извадка от едно писмо.

доницети

Цитат на: Alexi в 18 Ноември 2014 14:29:26
има много конкретно написано в наредбата - или са фабрични ,или са допълнително монтирани и одобрени на технотест
Това в коя конкретно наредба го прочете, че аз не го намерих  ::)

Alexi

Светлините за движение през деня трябва да съответстват на изискванията на Правило 87, рев.2 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН), като на тях трябва да има съответната маркировка, предвидена в правилото.

Монтирането им на автомобила трябва да съответства на изискванията на Правило 48, рев.5 на ИКЕ-ООН."

В Правило 87 е записано, че интензитетът на светлината трябва да бъде в границите между 40 кандела и 80 кандела. За сравнение – лампа с нажежаема жичка 100W има интензитет 100 кандела.

В правило 87 се определя също така маркировката, която потвърждава, че продуктът е сертифициран като ,,фар за движение през деня" или дневни светлини. На стъклото на светлините трябва да има буквата ,,Е", оградена с кръг. След буквата ,,Е" следва кодът държавата от Европейския съюз, която е сертифицирала продукта. Обикновено там пише ,,Е4" , което означава, че продуктът е сертифициран в Холандия. Обозначението за дневни светлини е ,,00RL". В близост до знака ,,Е" трябва да е изписан и номерът на сертификата.

В Правило № 48 е записано как трябва да бъдат монтирани дневните светлини. Външният край на светлините не трябва да бъде на повече от 400 мм. от най-крайния външен ръб на превозното средство. Разстоянието между вътрешните краища на двете дневни светлини не трябва да бъде под 600 мм. или 400 мм., когато общата ширина на превозното средство е под 1 300 мм. Височината от земята трябва да бъде между 250 мм. и 1 500 мм.

Пълните текстове на Правилата могат да бъдат намерени на Интернет адрес: http://www.rta.government.bg/index.php?page=pravilaoon .

доницети

доницети

И след като вече се върнахме към изискванията (които не бяха обект на темата) и Алекси ги е написал, ще си позволя да го коригирам, за да не подведем някого- интензитетът трябва да е между 400 и 800 кандела.

Alexi

мда ,така пише оригинално но мисля че е апсурдно и е печатна грешка .. 100 вата крушка дава 100-120 кандела ,какви са тия диоди на 800 кандела ? колко вата трябва да са ? дневните ти светлини да светят 8 пъти по силно от фаровете ми се вижда абсурдно .. според мен там е 40-80 ,малко са се увлекли с нулите

opex

Канделата е мярка за осветеност и не е в право-пропорционална зависимост от мощността на осветителното тяло.
qaяכSTuning
Suum cuique

доницети

Аз още преди да си купя светлините ги имам всички тези документи и твърдя, че грешка няма- то иначе защо ще се измислят дневни светлини, ако фарът ти е по-ярък? Нали идеята е да са по-забележими!

Източник                                                                         Мощност,W    Сила на светлината, cd
Свещ                                                                                                 -                              1
Лампа с нажежаема жичка                                                          100                          100
Обикновен светодиод                                                                 0,015                         0,02
Свръхярък (OSRAM - 130 Lumen/W) светодиод                              5                               30
Луминесцентна лампа                                                                     20                           100
Хайде сметни колко вата светодиод ти трябва за да получиш интензитета на една лампа!

Alexi

аз съм го сметнал въпроса ми е риторичен .. смятате ли ,че колите с оригинални дневни светлини са 400-800 кандела ,аз не .. и да ,фара е много по ярък от дневни светлини каквито и да са те няма да осветят на повече от 5 метра пред колата ..

К.Методиев

Не е до ватове важен е интензитета, светодиода е с най голямо кпд на ват иначе.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

доницети

Минах покрай два пункта за технически преглед и питах дали при тях се одобряват дневни светлини. На едното място казаха, че ги проверяват дали отговарят на изискванията (в частта за разположението, не за интензитета ;D), но няма документ който се издава. Но при тях е минавала кола с документ от Технотест, какъвто и те могат да ми дадат. Може и там да мина следващия преглед.  8)
На другото някакъв младеж взе да ми развива тези: Ама за какво ми били? Ама по-добре да си инсталирам модул на дългите.... Но каза, че първоначален преглед на АГУ правят. Демек не познават наредбите по които работят.
От Технотест така и не ми отговориха  >:(

opex

А като каза дълги - няма ли някаква точка, алинея, поне малка клаузичка да забранява движението на дълги? Много ми е писнало от тези, които дневните са им на дългите без никакво значение дали са с по-нисък интензитет - и на 30% да са пак заслепяват като светят директно в лицето.
И не виждам никаква логика по принцип - правилника казва 'карайте на къси или дневни', а бастуна решава, че ще кара на дълги.
qaяכSTuning
Suum cuique

Dmitarcho

То си пише ясно,даже сам си отговаряш, "къси свтлини или Дневни светлини". Ама чичкото милиционер как да разбере кое е дълго,кое е късо - само зеленото познава :)
Ръца Пръца

доницети

Момчета и момичета фенове на дневните светлини- УРА!  (clap)
Имам официален отговор от ИАА- монтираните от мен дневни светлини са законни без да минавам специални комисии и не е необходимо издаването на удостоверение. Сега с удоволствие ще го навра под носа на следващата кука която ми каже, че не мога да карам с тях.  (hammer) В момента съм на работа и не мога да кача файловете, но веднага щом мога- ще го направя и ще ги постна в темата.
(hrn)

Dmitarcho

Браво бре ... 5 месеца са нищили казуса ти :D
Ръца Пръца

доницети

Не, по-малко беше- на 15 януари им писах, но онзи ден им напомних и веднага ми отговориха. Аз бях говорил по телефона с един служител и той всичко това ми го каза, но исках да го имам черно на бяло. Предупреди ме, че имат много запитвания, а и процедурата е тромава и ще стане бавно.
Вкарах документа и може всеки който иска да си го разпечата и да го ползва като документ пред КАТ. (Дали не трябва да изтрия и името!?) Предлагам темата да се преименува, например на "Официално допълнително монтираните дневни светлини са законни!" или "Какво се изисква, за да са законни монтираните дневни светлини!", така че още от заглавието да става ясно за какво иде реч.

Pyrhel

Браво! По-добре пусни една нова, която да започва с документа и от тук ще се даде линк към нея.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

opex

/Малко по-смляно/
Значи става дума за тези допълнителни светлини?:
http://prikachi.com/images/764/7980764d.jpg
За тях полицаите са се заяли, че са халогени (въпреки, че фабричните 'халогени' (а.к.а. допълнителни фарове за мъгла) ясно си личат отстрани на бронята)) и караш на тях.
До тук те грешат, а ти си прав, особено ако при монтирането на тези допълнителни светлини си изпълнил изискванията на чл.22 ал.1, както и изброените три точки за техническите изисквания в началото на втория сканиран лист /да не ги изброявам/.
Спрямо чл.26 ал.2 от Наредба №3 съответствието с всички изисквания по-горе се установява по време на ГТП.
///// В приложение №5, част II, раздел VI от наредба №32 се съдържа методиката за проверка на монтираните ДРЛ и
///// резултатите се отразяват в точка 4.2 от Протокола за извършен преглед съгласно приложение №9 от Наредба №32, и
///// (след като мине цялостния ГТП) съгласно чл.38 ал.1 от Наредба №32 се издават големия и малкия бяло-сини талони за преминат ГТП.
Спрямо чл.36 ал.4 от Наредба №3 не е необходимо удостоверение за допълнително монтирани ДРЛ.

И на края текстът завършва със:
С удостоверението за преминат ГТП ( двата синьо-бели талона) се гарантира, че техническата изправност на ППС-то допуска то да се движи по пътищата отворени за обществено ползване, включително и че монтираните на ППС ДРЛ отговарят на приложимите технически изисквания.

В твоят случай, след като всичко е изпълнено както трябва, дори да отидеш в пункт за ГТП, в който прегледите се извършват строго, ти ще минеш, ще ти издадат талон за преминат ГТП и с него ще цапардосваш през устата полицаите, които ти се заяждат.
От друга страна, както написах няколко поста по-назад - някой асхол може да си монтира "някакви" светлини "където си иска" и да отиде в пункт за ГТП, в който прегледите не протичат "точно както се изисква". Но на края минава и си получава талоните. В последствие когато го спрат за проверка заради скапаните "някакви" светлини монтирани "където си иска" въпросният асхол ще бие през устата полицаите с талона за ГТП и нищо не могат да му кажат.

И така ситуацията става съвсем кална, след като не може да се докаже кое кога е монтирано по колата и днес минавам преглед 'гол като пушка', утре кича колата с всякакви светлини, крушки и гирлянди, а при спиране за проверка си показвам талона за ГТП и по живо по здраво...
Както много пъти сме казвали - поредния закон, който и за хубаво да е го написаха със задниците си
qaяכSTuning
Suum cuique