Колеги, може ли малко акъл! Фокус мк1 vs Голф 4

Започната от kenykirilov, 15 Април 2013 15:02:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kenykirilov

Имам известни разсъждения напоследък. Предстои ми избор на кола. Карам Голф 3 АФН (1.9 tdi, 110 hp ) но остава за баща ми и сега се колебая между 2 коли. Адски много информация прочетох за форд фокус мк1. Откъм екстри, безопасност и пътно поведение печели много звезди от наши и чуждестранни формати и наистина показва добри характеристики. Другата кола, за която разсъждавам е голф 4. Идвете са 1.6 бенинови мотори и вървят между 2.900 и 4.500 лева по интернет обявите и пазара. Въпроса ми е, абстрахирайки се от пристрастието си към Ford  и пейкаджийските лафове за VW, да изскажете някое мнение по темата, относно дилемата ми, или ако имате предложения да споделите. САМО ЩЕ ПОМОЛЯ - Колеги, нека тези, които са карали моделите да пишат, за да не се получи лафене от чул-недочул... да не разпространяваме информация, която не е от 1во лице ед. число ! 
Благодаря ви предварително !
...не може един човек да знае и може всичко, но винаги може да опита!

Bobi

Аз не съм карал, но мога да ти кажа проблемите при Фокус Мк1, 1.6. Имат склонност да похапват масло. Този проблем е причинен от кофти гумички на клапаните, но се решава със смяната им. Други сериозни проблеми този двигател няма. Общо взето колата е надеждна, с желязно окачване. Моторът се газифицира безпроблемно. За голфчето- нямам наблюдения. Само съм карал веднъж, не бях очарован от вървежа, но той и фокусчето не върви кой знае колко.

hotblooded

Golf-а минава за по-гъзарска кола, но с нищо не превъзходжа фокуса, със 1.6 бенз. мотор ще ти се стори доста спъната колата в сравнение с AFN-a. Мисля че подръжката на фокуса е по-лека и по-евтина, НО - при кола на толкова години състоянието на конкретния екземпляр е по важно от марката и модела, гледай до последно и двете коли (гуфи и фокус) - от която ти излезе по-читава нея вземи.

TourneoRS

Ще ти кажа първо едни от най -големите проблеми на Голф 4 -1.6 SR
Двигателят има един дефект да гори лекинко масло . Карал съм такъв за 700 км преход изгори 0.5л масло , като двигателят не пуши , колата си върви нормално , няма да усетиш нещо нередно , ама си гори яко .
Имат дефектни скорости които са изградили един навик , да се чупят в движение .Проблема мисля че беше в Дифа , едни нитове има там които се съсипват с времето и излизат да видят новата магистрала на Бойко Борисов .
Интериора почва да се лющи доста бързо ако стои постоянно на слънце .
Често дефектиращи водни помпи , термостати , климатици .
Това на първа ръка от мен .
Ако искаш повечко подробности във ФВ форума пусни една търсачка но не тема , защото ще го изкарат идеалната кола с някои забележки  :))
Някой друг да каже хубави работи за него , защото на мен ми е вече антипатична кола по принцип  8)
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

kenykirilov

"Хубаво задно окачване, бензинови мотори, които не търпят газифициране, или поне не и без проблеми. "

"Имам впечатлние от тъста ми, който 3 години кара Фокус 1,6 и от най-добрият ми приятел, който кара 1,8тдци комби. На тъста е 1999, а другата е 2002г. Бензина харчи доста според мен 10-11 градско и 7-9 извън според начина на каране.  "

"В сравнение със голф4 вози по-твърдо, седалките са по-неудобни, в завой е по-стабилен от голф 4ка, но частите му са изключително скъпи. Особенно отпред, я някой фар нещо направо ти свалят кожата.. За двигател 1.6 имам наблюдения, че е много муден, тромав, често дава грешки на компютъра, за изпреварване е направо самоубийство."   
Някои от тези мнения, дадени ми от колеги, леко ме плашат. На мен лично фокусника по ме кефи и на външен и интериорен дизайн, но след такива изсказвания се вкарвам в яко филми. Всеки изкарва куп проблеми на определен модел, които се базират само на една кола (почти). "карах един голф и ми се счупиха скоростите, или -" карах един форд и тряше да си закача бензиностанцията за резервоара" .. примерно.. )  . Човек няма как да предвиди колко ще харчи или какво ще му се прецака, важното е като се прецака да не струва майка си и баща си, за да мога да я взема на по-сносна цена и за някоя хилядарка да стане за каране, не да дам 4-5 само за колата и после да си я бия от главата че е със 200 лева носач примерно.. или 800 лв. скорости. Това искам да знам. А! и относно ГАЗИФИКАЦИЯТА- това истина ли е че не държат на газификация фордовите бензинови двигатели ( като включвам от 1.6 zetec  до 2.0 )

Alexi

то аз не се сещам мотор подходящ за газ .. един майстор преди време ми каза ,че не е отварял мотор каран на газ и главата да не е за основна ревизия .. това е бензинов мотор не е газов .. все пак някои мотори са по податливи на газиране ,мотора на форд определено не е особено подходящ за газ ..инак 1.6 си гори да ,и на голфа мотора ще си харчи просто е малък за купето и се мъчи .. части за тия коли има по моргите бол ,както и в ибей ..

hotblooded

Не очаквай от коли в този клас да са перфектни, още повече на 10+ години. За возията не гледай чужди мнения, а просто пробвай колата която си харесал. Наистина можеш да срещнеш хора които са се опарили и от Голф и от Фокус - но това не е защото колите са лоши, а защото са попаднали на кофти бройка (неподържана, с пробег до Марс и обратно).

kenykirilov

именно... hotblooded  и  Alexi , точно това е начина, по който мисля и аз!
"мотора на форд определено не е особено подходящ за газ ..инак 1.6 си гори да ,и на голфа мотора ще си харчи просто е малък за купето и се мъчи .. "  ..по принцип и 1.8 и 2.0 са ми варианти! Просто за 1.8 съм чел че е най-калпав от трите изброени - откъм вървеж бил като 1.6, откъм газифициране бил много сложен и ставало зле, откъм здравина на мотора- проблеми с клапаните имал.. не знам си какво.. До сега всики коментираме 1.6.. ами 2-ката.. имате ли впечатления? Все пак трябва да навървява със над 130 коня все пак?

Alexi

навървява да ,но откъм икономия не е много добре .. това са стари мотори не са мислени за икономия много много .. иначе е здрав на форда за голфа не знам той не е много често срещан май 2.0 в голф ..

Milcho

Ако аз съм пред подобна дилема бих избрал Golf IV 1.9 TDI 90/110 к.с.

Но предвид насоката ти към бензин - тръгвам да гледам Голфове с 1.6 SR и 1.8T, както и фокус 1.6 и 2.0. Гледам подробно колите и не правя компромис със състоянието на двигателя и всички белези за това на колко километра и как е експлоатиран автомобила.
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

VENTCI

Щом предпочиташ двигателя да е бензинов търси  2.0  и на Фокус и на Голф.  На Фокус е 131 к.с.  на Голф е 115 к.с. -  средния разход на газ и при двете е около 9 на сто, а вървежа е доволен.
Прочети отново първия ред от мнението на Милчо  ^-^   8)

xtremeracer

????????Фокус гори масло и не става за газ??????????
Разбирачите дето им правят колите в сервиз и гледат да им излезе възможно най евтино биха ти променили мнението за Фокус!
Вече четири години карам Фокуса на газ и съм изминал над 30 000км. Разход в града 9-10 извън 6.5-7 а при 180км ми дава 10л/100км.
Понеже харчи много масло :)),колата се кара със пълна синтетика на Liqui molly 5W30 за 160лв. Пет литрова туба стига за 20 000км като и остава в нея!
Е скоростите са и по дълги но коли по 115 кончета ги прескачам пък и максималната скорост е над 200.
Предимство ,че водната помпа не е зацепена за ангренажа и смяната е по евтина.
По скъпи части за обслужване ,но :
Ангренажен ремък за 120 000км или 10години
Няма демпферни шайби или маховик
Стабилно окачване    е все пак малко стегната возия с чувство за картинг :D
Недостатъците : пластмасова помпа на съединителя която е скъпа(не съм имал проблеми с нея ,но поне не са две помпи като при някой коли) датчик на скоростомера-в повечето случай умира на около 150 000км и струва 100лв+-
тройник за картерните газове(седи под всмукателния колектор)-маркучите се цепят и дърпа въздух от там играят оборотите.В МП струва 30лв.  Има приблизително 16 броя тампони отзад което си е разход ,но за времето през което съм карал моя Фокус съм сменил един шарнир по моя вина (скъсах му маншона без да искам)

Относно голф 4 1.6 101кс :Харчи много и върви малко,возията е по мека а устойчивоста намалена,в повечето случай на газ дава разход над 12-13/100 но да приемеме че има изключения.Нямам наблюдения ,но ако купуваш Голф гледай да е ТDI(здрав и икономичен)

В крайна сметка колата ще избере теб,но не се хвърляй на най евтината!
Car FORDrift
             Drag
             Downhill

Drive Ford,Feel the SPORT!

kenykirilov

e ... колега  XTREMERACER... супер благодарен за 2километровия отговор. Полезна информация ми даваш!

Alexi

е ,колегата е допуснал някои неточности .. фокус 1.6 вдига 170 на бензин та няма как на газ да е над 200 ,подобно и за разхода  ^-^

whaaazp

Цитат на: Alexi в 22 Април 2013 18:13:42
е ,колегата е допуснал някои неточности .. фокус 1.6 вдига 170 на бензин та няма как на газ да е над 200 ,подобно и за разхода  ^-^

За максималната скорост не мога да кажа колко е точно, но изобщо не е 170 /друг е въпроса за колко време ускорява :) /. За разхода в София на газ се върти около 10,5 - 11.

Alexi

"Модификация    1.6 16V (100 Hp)
Брой врати    4
Мощност    100 к.с.
Максимална скорост    176 км/ч"
- това е доста далече от "над 200 на газ" , така тръгват митовете ..

whaaazp

На бензин/газ съм го карал някъде до 195 по километраж.
На 180 е на около 4300 оборота. За над 200 не мога кажа.

п.с. Не мисля че този клас "въшка" и е необходимо да ходи над 200.

xtremeracer

Цитат на: Alexi в 22 Април 2013 19:33:54
"Модификация    1.6 16V (100 Hp)
Брой врати    4
Мощност    100 к.с.
Максимална скорост    176 км/ч"
- това е доста далече от "над 200 на газ" , така тръгват митовете ..

Ти ако сравняваш коли по руските сайтове явно си от големите разбирачи ::) !Не се обиждай,но не си прав а ако не вярваш заповядай да те повозя.Може тогава пък да останеш приятно изненадан :-\
Преди Фокуса карах Ескорт и въпреки ,че беше най убития двигател (1.3 карбуратор 60кс.)правеше 160км/ч с пет човека и разход над 13/100
От редовете които чета горе ми става ясно ,че не се занимаваш с коли а си само карач.Запомни обаче ,че една кола която се поддържа със добри консумативи остава на ниво за дълго и можеш да разчиташ на нея.
Пък митовете са си митове,,,,,,я виж какво говорят за Форд
Car FORDrift
             Drag
             Downhill

Vasilev

Цитат на: xtremeracer в 22 Април 2013 21:25:02
Ти ако сравняваш коли по руските сайтове явно си от големите разбирачи ::) !Не се обиждай,но не си прав а ако не вярваш заповядай да те повозя.Може тогава пък да останеш приятно изненадан :-\
Преди Фокуса карах Ескорт и въпреки ,че беше най убития двигател (1.3 карбуратор 60кс.)правеше 160км/ч с пет човека и разход над 13/100
От редовете които чета горе ми става ясно ,че не се занимаваш с коли а си само карач.Запомни обаче ,че една кола която се поддържа със добри консумативи остава на ниво за дълго и можеш да разчиташ на нея.
Пък митовете са си митове,,,,,,я виж какво говорят за Форд
Не съм на 100% сигурен, но това, което е написал Alexi трябва да го пише и в книжката на колата, а не само по руските сайтове ;) А на километража много вяра нямай.

Besniq

Уверявам те, че Фокуса е по изгоден от към обслужване и части....а си е и красавец !!!
Фокуса е кола на годината като излезе, държи същия приз и при коли 2-ра употреба...
А ТДди-то макър, че не е комън-рейл работи по тихичко от комън-рейла на  VAG, разхода и пъргавината са му пак там !

xtremeracer

За дизеловите версии не съм много запознат,но съм чул че модификацията със  1800сс 90кс е  по добра от 115кс понеже е със турбина Garret а не Пежо и със обикновени дюзи ,които не са капризни на гадната ни нафта.
И все пак дизели не ми харесват и нямам наблюдения като цяло
Car FORDrift
             Drag
             Downhill

kenykirilov

Аз пък съм чувал, че гнп-тата им правят мнооого бели по двигателя като се пр**бат. Нещо от сорта на  стружки по системата в следствие на износване или.. знам ли... митове всякакви. Пак казвам.. аз съм по навит да карам дизел щото с един чип мощноста си идва... и не харчи много.. и нютон метри си има.. и турбо... обаче при сегашните цени на горивата просто не ми се занимава с 2.60-70 за литър. газта е близо 1.20 все пак :)

hotblooded

Цитат на: kenykirilov в 23 Април 2013 09:29:20
Аз пък съм чувал, че гнп-тата им правят мнооого бели по двигателя като се пр**бат. Нещо от сорта на  стружки по системата в следствие на износване или.. знам ли... митове всякакви. Пак казвам.. аз съм по навит да карам дизел щото с един чип мощноста си идва... и не харчи много.. и нютон метри си има.. и турбо... обаче при сегашните цени на горивата просто не ми се занимава с 2.60-70 за литър. газта е близо 1.20 все пак :)
ГНП-тата правят бели когато са на пробези от типа на 400-500 к км (реални) или когато ги оставиш на сухо, или като се опитваш да палиш със слаб акумулатор. Чип-а не е универсално лекарство. Стружките са точно от оставане на сухо, не правят бели по двигателя защото не могат да излязат от дюзите - но прецакват клапанчетета им - но това е характерно за комън-рейл моторите (TDCi), а не за помпа-дюза (TDdi) - при тях се срещат заминали уплътнения, и дефекти в електрониката на помпата. Все пак спред мен (въпреки че карам дизляк) правилно си се насочил към бензинка предвид "стажа" на колата която търсиш да купиш. Мисля че ти бях казал по-горе, но пак: - търси си кола от човек - регистрирана, със ГО - да можеш да я покраш пробно, да отидеш в сервиз по твои избор, по възможност - потърси да е от твоя край че да не сменяш и номерата (че и за това се искат време, нерви и пари), да си има сложено газово - че да не се занимаваш ти. На фокуса подръжката е по-евтина, и може би като ходова част е по-здрав за нашите пътища. ако има климатик - гледай да работи, не се връзвай на приказки "абе то малко фреон му трябва и ще тръгне".

kenykirilov

Да! Абсолютно мисля това да направя. От околността да е . Адските занимавки са с регистрацията, пък ие един вид лека гаранцийка че  минала веднъж регистрация  може да не е крадена или знам ли... пренабивани номера и дрън дрън... Пък и газификацията си струва кинти !

kenykirilov

Колеги, излезе един фокус 2.0  16v регистриран с платени данъци, с годишна винетка, метан и доста добре изглеждащ. Мисля да го покарам, разгледам и ако ми хареса ...знаете ( просто метана ме грабна). А има ли нещо за тоя двигател, което трябва непременно да знам?

xtremeracer

Цитат на: kenykirilov в 06 Май 2013 10:01:33
Колеги, излезе един фокус 2.0  16v регистриран с платени данъци, с годишна винетка, метан и доста добре изглеждащ. Мисля да го покарам, разгледам и ако ми хареса ...знаете ( просто метана ме грабна). А има ли нещо за тоя двигател, което трябва непременно да знам?

Хечбега няма голям полезен товар и за мен лично е прекалено да е на метан.Бутилките са много тежки,но пък цената на метана е предимство!Сметни приблизително трима пасажери отзад и тежеста на заредена бутилка! Двойката е добър двигател ,но данъка му е голям да го имаш предвид. Успех (fri)
Car FORDrift
             Drag
             Downhill

kenykirilov

Ще се записва на лице с инвалидност колата, което дава 50 процента отсъпка от гражданската, иначе нямаше да се съглася...

xtremeracer

Цитат на: kenykirilov в 07 Май 2013 14:50:43
Ще се записва на лице с инвалидност колата, което дава 50 процента отсъпка от гражданската, иначе нямаше да се съглася...

Инвалидност на автомобил не важи ли до 100к.с. или аз се бъркам нещо? Мисля ,че след определени коне (КВ) не важеше а Фокуса е 136к.с.
Проучи преди да взимаш,щото след това бърка в джоба. И на мен ми се кара мощна кола ,но на прага на кризата и горивата съм доволен и от 1.6 100к.с. (9-10/100км газ) а данъка ми е 35лв
Car FORDrift
             Drag
             Downhill

amplified

kenykirilov

Колеги, на линия е Фокус 2000г. 2.0 16v  бензин/метан . 2/3 врати, 2 air bag-а,  ESP, ABS, подгрев на преден прозорец, климатик, регулиране на волана и на седалката(на височина) и куп работи. Недостатъци- малка метанова бутилка ( ще мисля как да мина на по-голяма) и оригинален италиански оптичен тунинг, от който всичко харесвам, но има забележки. Спортно окачване и нова спортна генерация. Крайното гърне на генерацията мисля да го продавам  защото много ми бучи колата и на дълго ме дразни. Взех я на много добра цена  затова я избрах. ( 3400 лева с платено всичко - качих се и газ ). Скоро ще пусна и снимки та да видите новия си колега съфорумник :)
Надявам се да срещна подкрепата на форума ако ми притрябва акъл :) Поздрави на всички и мерси за съдействието по темата :)