Фокус 1.8ТДди седан 2000г.

Започната от Besniq, 12 Декември 2012 19:11:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Besniq

Здравейте колеги,нов съм във форума и ако темата не е за тук моля да бъда извинен!
От скоро време се заглеждам по Фокус седан 1.8тдди,страшно красив автомобил но не знам нищо за него,само вицовете за форд което мисля,че не е вярно.
Загледах се и по Астра Г. заради 2 литровия мотор ДТХ който е с добри параметри и най хубавото,ангренажна верига.
Интересува ме всичко за Фокусчето като инфо
Обслужване,какво се сменя,какво се препоръчва и цените естественно
ГНП,бош или лукас е,надеждни ли са
Тук прочетох,че са с 2 термостата?!
Като цяло цените за консумативи и части с коя друга марка могат да се сравнят?
Има ли някакви болешки (дефекти) които сте забелязали?
Разхода дълго и градско (със слаб трафик)?
Отоплението при минусови температури как е,трудно ли загрява(все пак е дизел) ?
Климатика добре ли охлажда ?
Купето податливо ли е към ръжда ?
И най важното "форд боледува ли зимата" добре ли пали?
И други неща които мислите,че ще са от значение да знам!

Мерси на отзовалите се!

Besniq

Някой нещо по моите въпроси ?!
Може и на лични!

Bobi

Здравей и добре дошъл.

Общо взето 1.8 ТДДи е доста корав мотор, който не страда от съществени болежки. Слаба част са им датчиците на разпределителният вал, но се оправя за около 50-70 лв.

Добре е след покупката да смениш ангренажният ремък с прилежащите му ролки ( SKF, Motorcraft, Dayco, Ina), масло 5w30, филтри ( маслен, горивен, въздушен, поленов).

Окачването е желязно и много здраво, което е плюс за хубавите ни пътища.

Разходът предполагам се върти около 8 градско и 5 извънградско.

Отоплението - предполагам както всеки друг дизелов автомобил.

Климатикът - всеки един изправен климатик охлажда добре.

Ръжда - ако е "нов внос" от Австрия, Германия или Швейцария, е твърдо вероятно да има следи от ръжда. Огледай внимателно. Италианките не страдат от такъв проблем.

Кварталните лафове и митове ги остави за разбирачите, няма такова нещо.

Накратко - ако попаднеш на добра бройка, това е един много добър автомобил за парите си.

G_o_c_e_v

Така като чета мисля, че става въпрос за мк1 та:
1 Много доволна, здрава, и приятна за каране кола
2 Колегата ти е отговорил
3 Бош, железни са, то по принцип почти няма какво да и се счупи на помпата (уж :) )
4 Само с 1 термостат е
5 Цените на частите не са много скъпи, може да се сравнят с цената на частите на Рено
6 Аз лично за 4 зима още нямам проявени дефекти, смисъл нещо, което да е и при други фокуси
7 Разхода извън градско при спокойно каране до 2000 оборота съм свалял на 4,7 на средно каране с 90 - 100 и изпреварване вдига на 5,5 - 6 а пък ако си душманин отива на 6,5 -7
градско държи около 6
8 Двигателя има вградена система за подгряване на антифриза, напълно автоматична и при нейната изправност двигателя достига работна температура бързо и безболезнено, (ако системата е чиста и изправна, Аз лично съм доволен от парното през зимата)
9 Колегата ти е казал
10 -||-||-||-
11 Пали, дори и без подгревни свещи, но с тях няма да има проблеми да запали
12 Огледай за течове от рейката, че е трудна за отремонтирване, но и работата общо взето е до късмет, колкото и да гледаш винаги може да има "а ма то тука не е добре"

Пресен случай с една КИА
Оглед + проба + залягане пак оглед = плащане прибиране в къщи и при обслужване стана ясно, че зъбака на ангренажа на коляновия вал се е разхлабил и двуграма е леко износен, не е непоправимо, но колкото и да я гледаш от вънка вътре какво става е до късмета.

Поздрави и дано съм ти помогнал, пък дай боже и да се похвалиш с нова придобивка
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Besniq

Средно колко излиза ангренажния комплект?
5W40 не е ли тъничко,да не го гори?
При какви обороти турбината започва да надува?

petarrs

Цитат на: besniyat в 14 Декември 2012 10:38:01
Средно колко излиза ангренажния комплект?
При какви обороти турбината започва да надува?

Около 70-80 лв ролка и ремък,около 20 лв пистов ремък. Маслото е 5 /30 формула ф. При 1800 някъде.

beware of the monster

G_o_c_e_v

Аз лятото сипвам и 15/40 на Q8 но съм карал и с 10/40. Все още не е горил масло...
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

supertorr

Цитат на: besniyat в 14 Декември 2012 10:38:01
Пробвай и прецени. Доста хора си карат с 5w 30 без проблем;)

VENTCI

Аз също наливам  5W40  на  Q8  синтетично и проблеми няма  - не го хапва

Bobi

Момчета, ще помоля да не коментираме вечната тема за маслата в тази тема, че момчето ще се изплаши. :)

Besniq

аз ли не виждам подфорум "купува автомобили" или няма такъв тук?

Pyrhel

http://fordbg.com/forum/index.php?board=26.0 общ раздел за всички търсещи :)

Тоя мотор го не го ли дават да пърпори с 5в-30 попринцип? Сипвай (поне първия път) каквото производителя казва.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Besniq

Много ли пушлявят при настъпване (малко относителен въпрос но...)
При студен старт как е пушека?
Дано не ви се сторят смешни въпросите ми но все пак при различните марки е различно...ако може и сравнение да направите  8)
Не съм имал наблюдение над такава кола ::)

Marlboro

Моята е 2.0 TDDi и почти не пуши, чак към червеното припушва. При студен старт си пуши на място, но нищо особено, като позагрее спира.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Besniq

шумни ли са,тракат ли много?
Колко оборота в м. е празния ход?

Dmitarcho

Безсшумен дизел ... има ли :) Сравнително тихи са, около 800 оборота е на празен ход.
Ръца Пръца

Besniq

Цитат на: dmitarcho в 17 Декември 2012 11:11:06
Безсшумен дизел ... има ли :) Сравнително тихи са, около 800 оборота е на празен ход.
дай сравнение с друга марка,примерно как е спрямо Вектра 2.0 101к.с(те си работят приятно)
вярно ли е,че при фокус мк1 има 2 мотора тд 90к.с. и тдди 90к.с....ако има какви са разликите и кой е по удачен вариант

G_o_c_e_v

Има два мотора но ТД-то е 75 к.с. без колер, а ТДДИ-то е 90 к.с.

Dmitarcho

За ТДДИ не мога да съм много конкретен, но ТДЦИ работи една идея по-шумно от бензиновия мотор :P Много зависи и как е потдържан мотора ;)
Ръца Пръца

Besniq

Дали има някой колега който е с такъв Фокус и е от Видин?
Бих искал да видя и чуя колата му,да добия представа какво,що...а ако ми позволи и едно кръгче,цена няма да има! ^-^

Alexi

дизела може да е по шумен на празен ход ,но извънградско нещата се обръщат .. бензина се пържи с 3000-3500 оборота за по височка скорост и почва да шуми

hotblooded

Шумът зависи и от това с какви гуми е обута колата, асфалта, дали има кора над/под двигателя, дали шумопоглъщащото покритие на капака на двигателя си е на мястото.... Иначе студен дизел винаги ще си потраква и ще припушва при палене.

Besniq

Колата е купена но това в друга тема ще опиша...
Интересува ме има ли бушон за централното заключване и къде се намира,че отказа ?