Дали да не съгреша с Dacia Sandero Stepway - ново?!

Започната от To4kata, 29 Април 2024 08:26:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Значи, нещо не съм наред. На път съм да се откажа и от Октавията и причината е само една - окачването. Всичко по колата ми харесва - екстериор, обурудване, интериор, мотор, всичко. Ама това окачване нещо ме притеснява, все едно е само на пружини, без амортесьори, абе като на въздушна възглавница - меко, люшка се през неравностите леко нагоре-надолу и няма или поне аз не усещам обратна връзка с пътя. Навсякъде, където четох и се кефят, аз нещо се почесвам! Вярно, че е по-голяма кола от Фокуса ми, дали е въпрос на "свикване" не знам. С всичките ми предишни коли не съм имал много нужда от привикване. Споделете тези, които карате по-големи коли как е?!

А, говорих с един, двама монтьори, викат - ами така е, голяма кола, повечето това търсят!

PS. Става дума за стандартното окачване. Изключвам RS модела със спортно окачване, както и опцията за динамичен контрол на шасито/DCC, което е с амортесьори с електронен контрол и три нива на твърдост - опцията струва 2000 лв, ама много ще ми дойде, пък смяната на тъкав амортесьор по-късно е златна!

Ilian Petrov

Нищо ти няма, просто си свикнал със стегнатото окачване на Форд.
На служебния Пасат е същата работа - люлее, прихлопва странно отпред и т.н. Чак се чудех дали всичко е наред, но и при колегите е същото. И така е от самото начало.
И нека са ни изпуснали амортисьорите на фордовете, както твърдеше Pyrhel 😉, но на мен си ми допада окачването на Фокуса.

To4kata

Цитат на: Ilian Petrov в 03 Юли 2024 21:50:20Нищо ти няма, просто си свикнал със стегнатото окачване на Форд.
На служебния Пасат е същата работа - люлее, прихлопва странно отпред и т.н. Чак се чудех дали всичко е наред, но и при колегите е същото. И така е от самото начало.
И нека са ни изпуснали амортисьорите на фордовете, както твърдеше Pyrhel 😉, но на мен си ми допада окачването на Фокуса.

Верно? Баси, очаквах при Фолксваген да е на ниво окачването. Абе, карам, чувам че тропа през неравности, ама не усещам нищо. Нещо като при проводната анестезия, гледаш си крака, мърдаш го, ама не го усещаш...

ivchotr

Че те Шкода и Фолксваген нали са едно и също? Или се гъбаркаш нещо ;D

To4kata

Цитат на: ivchotr в 03 Юли 2024 22:44:49Че те Шкода и Фолксваген нали са едно и също? Или се гъбаркаш нещо ;D

Колкото Дачия и Рено са едно и също. Зарежи ти тая работа, Сеат и Шкода винаги ще стоят дълбоко в сянката на Фолксваген.

ivchotr

Съмнява ме чехите да ползват окачването от първите Шкоди. Нали все пак трябва да вържат двигателят и трансмисията с купето. Най-лесно е да се ползва окачването, което е разработено от кораба-майка. А пък Дачия си е Рено, само че с румънски своеволия по купето.

To4kata

Я да попитам и още нещо, възможно ли е това чувство за липса на обратна връзка с пътя да се дължи на електроусилвателя на волана при Октавия, при положение че съм свикнал да карам с хидравлика?

ivchotr

Аз Октавия не съм карал, ама съм карал италианки с електроусилвател на волана. Нямам спомен да съм чувствал някаква осезаема разлика между тях и хидрото на Фокуса. Преди време бях взел една Вектра на жена ми да се учи да не цели кофите за боклук :D и колата беше с откачен ремък на хидравлика. Щото течеше като лейка от компресора (tooth) Та на място беше тегаво да се върти воланът, но в движение изобщо не се чувстваше липсата на хидрото.
Усещането ти за люлеенето на Шкодата е по-скоро заради окачването, според мен. Ама, ако амортесьорите са си здрави по принцип, не виждам какъв е проблемът. Нали няма да ходиш на рали с този автомобил?
Що не вземеш някой такъв под наем за един ден и не го разходиш из някой планиски път с много завои? Примерно Кричим - Девин. Има - няма 200 км са в едната посока. Ако не спазваш малоумните ограничения на скоростта, които наслагаха след ремонта му, ще добиеш добра представа как се държи колата реално. Ако се навиеш на такъв вариант, ти препоръчвам маршута през Пазарджик, Огняново, Исперихово и Козарско до Кричим. Има си всичко за тестдрайв - магистрала, междуградски, междуселски и най-вече пътни участъци с меко казано неравна настилка. В един участък между Огняново и Исперихово и Фокусът ми се люлее  (tooth) От Кричим към Девин е добър път с много завои. Като за рали :D

F Focus

Точката-както писах с голям интерес, благодарност и внимание следя темата ти, от която се убеждавам да остана верен на фокусника! ^-^ Нищо не тропа, не лопа, не се клати, никакви звуци от купето и други дразнещи усещания. Важно е, че добичето е поддържано добре от предишният собственик.
Пусто не е 2.0 Дуратек, а 1.8, ама търся читав такъв, ама няма-ще видим...
Жив и здрав да си и продължавай да споделяш, моля!

To4kata

Така е, както става ясно много си харесвам Фокуса. Е, гол е на пушка, ама ми е супер кеф да си го карам. Проблемът е че ако го задържа още 4-5 години има голяма вероятност да го платя още веднъж. Отделно от това ако някой чете тоя форум дали ще си купи Екобуст на 160 к. км , макар и аз лично да имам друго мнение,а и на каква цена?! Пък и човек трябва да се поглези в тоя живот, все пак не съм първа младост. Само дето не очаквах такива проблеми. До сега съм купил 4 коли втора ръка, даже и без тест и не съм бил разочарован. Е, с чисто новите ударих на камък.

Жоро Петков

Ти па ще чете форума.. в тоя форум сме 5 човека на кръст...
Въпреки "славата" на екобууст-а може да видиш не малко Фокуси по пътищата ни. Аз дори съм виждал доста с Powershift сух съединител, че и доста се продават (което значи, че и се купуват).
Моя съвет е - направи си кефа, вземи си нова кола.
В момента най-големия ти проблем като ходиш да гледаш, е че отиваш с нагласата да намериш нещо, което не те кефи. Естествено, че ще намериш такова.
Също така имай предвид, че следващите доставки ще са с по-високи цени. Взимай сега, че оня ден гледах реклама на Киа мисля, че беше където се ХВАЛЕХА гръмко, че почти всичко в интериора е рецикилирано... а искаха пари като по 2 за ново...

To4kata

Цитат на: Жоро Петков в 04 Юли 2024 21:49:42Ти па ще чете форума.. в тоя форум сме 5 човека на кръст...

(rofl) Е, това ме изкефи. Не, че не вярно, де. Жорка, голям пич си! Благодаря за съпорта! Всъщност, казвал съм го и преди, всеки втори Фокус 3/3,5 на улицата е Екобуст!!! Специално съм гледал. Айде да не започвам пак. А в украинския телеграм канал на 1,0 Екобуст ме кефят максимално - сменят турбота, ремъци, катализатори, всичко каквото се сетите, само и само да го ръчкат тоя мотор още и още. Аз така не мога. Чакай да си сипя още един джин с тоник ...

Жоро Петков

Гледам, че си изчел и изгледал доста - не знам дали си забелязал, че 1.0 екобууст има от 12г и по него (говоря за самия агрегат) не е пипано АБСОЛЮТНО НИЩО. Всички проблеми са от странични възли - първо бяха лоши маркучи, от които изтичаше антифриза. После цопнатия ремък (което лично за мен е доста смешно, защото се сменя на 150 000км/8г те и веригите на БМВ-тата се сменят на толкова ама айде...), после лошата кутия на Гетраг.

Има доста други двигатели, които през годините претърпяват доста промени - било то по начина на обработка на блоковете или използване на други материали...

А за новата кола - наскоро взехме на баща ми чисто нова. И той като тебе си беше навил на пръста, че му писна вече да търкаля една Шкода 1.8Т от 2001г. Призна си, че дава почти 4 цифрена сума за ремонт всеки месец и му омръзна. Сега ще ги дава тия пари 1 път в годината за обслужване (да не е малко ама има и алтернатива). Бях с него да вземем колата и се радваше като малко дете.

Наскоро имаше проучване, че над 80% от българите биха карали чисто нова кола ако могат да си го позволят. Пожелавам на всеки поне един път в живота си да го изпита това чуство - дето се вика да е първия, който ще пръдне на седалката!

saggy

Точка, много критичен ще се окажеш на колите. Тази нова Октавия с двигател 150к.с. и във варианта комби направо си е за взимане без тест драйв. :) Жоро е прав, вкарват все повече системи в колите и стават все по-скъпи, та по-добре не се бави още месеци да мислиш. Според мен си се спрял на най-доброто съотношение цена-качество. Карал съм коли с хидравлика и с електрически рейки и бих казал, че с ел. рейката наистина нямаш връзка с колелата. И с това се свиква и спира да ти прави впечатление. Ако наистина е като лодка отзад Октавията, то най-вероятно и Фокус 4 е сходен във варианта си комби, защото не е малка кола. Тук трябва да похваля Фокус МК2.5 за това, че е доста директен за каране и окачването е много добро като поведение, стига всичко да е изрядно по него. Като гледам колко Октавии се карат в БГ, но и в Европа, надали има сериозни оплаквания от окачването. А и знай, че за всеки минус ще има по един плюс, който да компенсира с добро впечатление.

To4kata

За 1,0 Екобуст съм съгласен напълно. Според мен е прекрасен мотор. Само дето у нас има един голям проблем - Мотопфое искат майка си и баща си за този ремък - 2700 лв е прекалено. И знаеш ли защо в Украйна го юркат много, просто защото там има дузина външни сервизи, които им сменят ремъците качествено и на половин цена. У нас за съжаление такива няма. Има един-единствен сервиз и как се справя аз лично не знам. Но е крайно недостатъчно, и като добавиш още дузина скъпи агрегати и консумативи по него - катализатор, турбо, термостат плюс обичайните заподозрени /амортесьори, съединител .../ и нещата отиват натам, където съм тръгнал!

Ивчо, съгласен съм. Карал съм Фокус 2 комби 5 години. Октавията няма нищо общо. Но имам още няколко дни за мислене, промоцията приключва с края на Европейското и мисля да се възползвам другата седмица! Ще се чуе, обещавам! Благодаря за съдействието!

Жоро Петков

Нищо такова - Фокуса е бил и ще бъде еталон за окачване. Ако не вярваш отвори си и изгледай лосов тест или прочети  мнения.
Мисля, че вече има няколко сервиза в София и извън, които са се специализирали в обслужването на 1.0 екобууст.
До колкото знам има 1 в Надежда Бош Сервиз - говори се, че са бивши майстори от МП. Аз знам още 1 сервиз.
Ако искаш добро окачване каот на Фокуса и да не е фокус- остава само Голф, но там с цените са си повярвали...

Малиии са като вземеш и ти Оставия... ще останем 4 човека в тоя форум!

ivchotr

Повече сме, ве :D Пък и покрай мен са два Фокуса, та и откъм бройката на колите сме нагоре (tooth)

To4kata

Цитат на: Жоро Петков в 04 Юли 2024 23:19:29До колкото знам има 1 в Надежда Бош Сервиз - говори се, че са бивши майстори от МП. Аз знам още 1 сервиз.
Малиии са като вземеш и ти Оставия... ще останем 4 човека в тоя форум!

Я за всеки случай дай някакви поп-подробни данни/координати за тези сервизи. Аз знам само Том Форд.

Иначе, само Ивчо го брой за 4-ма, минимум  (tooth)!

Ilian Petrov

Цитат на: ivchotr в 04 Юли 2024 23:36:43Повече сме, ве :D Пък и покрай мен са два Фокуса, та и откъм бройката на колите сме нагоре (tooth)

И моят Фокусник не го пускам, нищо че карам модерна служебна на има-няма 10 хил. км.
Пък и в днешно време кола на газ продава ли се  ;D
Иначе от 6-7 месеца ми е влязла една муха в главата. И пак (ford) (tooth)  , но засега не излиза точно такава на пазара, каквато ми се иска, за да реша дали...

Жоро Петков

Еми някой ми препоръча ето този сервиз:

https://maps.app.goo.gl/wU8kKgrGWr682bSs9

не съм го пробвал все още!

Скоро ми става на 150000км колата та най-вероятно ще го посетя за ремък и водна помпа. До сега ходя при един приятел, но там е само за масло и филтри.

To4kata

Цитат на: Жоро Петков в 05 Юли 2024 09:46:23Еми някой ми препоръча ето този сервиз:

https://maps.app.goo.gl/wU8kKgrGWr682bSs9

не съм го пробвал все още!

Скоро ми става на 150000км колата та най-вероятно ще го посетя за ремък и водна помпа. До сега ходя при един приятел, но там е само за масло и филтри.

Знам го, там сменях ремък на стария Фокус. Свършиха си работата без забележки. Не знам обаче сменят ли на Екобуст? Ще ги прозвъня за всеки случай.

ivchotr

F Focus

Откакто съм купил колата я поддържам в Том-Форд и нямам оплаквания. Закупили са специализиран инструмент за смяна на ремък на Екобуст и го правят често, като дават и гаранция. Не препоръчвам никого, но на твое място бих отскочил до сервиза и да поговоря, и да уточня офертата и гаранцията. Преди година цената беше 1500лв., включваща ремъка и имаше два форда отлежаващи в чакане на читав ремък. М/у другото много сервизи се оплакват от липсата на читави части и необходимостта от изчакване за доставка на такива.

To4kata

Цитат на: ivchotr в 05 Юли 2024 10:47:38Ай, сега!

Щото си пич, не за друго.

А иначе питах Том Форд, но ми казаха, че слагат предимно афтермаркет части. Другите казаха само оригинални, компромиси не правели. Цената е една и съща май и вече е 1700-1800 лв.

ivchotr

Вчера се видяхме с един бивш колега, който отдавна е в частния сектор. Не страда от липса на средства с други думи. От години практикува с покупка на чисто нов автомобил, предимно големите седани на Фолксваген, кара ги докато им изтече гаранцията и взема следващия нов модел. Прави по около 40 000 км на година. Та човекът сподели, че май вече няма да прави така, щото нещо не се намират читави нови коли :D

saggy

Чакай, че не разбрах нещо? Том Форд влагат автърмакет части(нищо странно няма), а МП или Форд Експерт влагат оригинални части? И цената за смяната на ремъка е 1700-1800лв във Том Форд и Форд Експерт, докато в МП е 2700лв?

To4kata

Цитат на: saggy в 05 Юли 2024 14:47:09Чакай, че не разбрах нещо? Том Форд влагат автърмакет части(нищо странно няма), а МП или Форд Експерт влагат оригинални части? И цената за смяната на ремъка е 1700-1800лв във Том Форд и Форд Експерт, докато в МП е 2700лв?

Точно така Форд Експерт купуват частите от МП - поне за този ремонт /не знам дали някой от тях не е работил в МП преди това/. И да, разликата в цената е 1000 лв по-ниска във външните сервизи. Всъщност както казах и по-горе аз в Форд Експерт вече съм ходил преди 5-6 год. Смениха ремъка на стария ми Фокус 1,6 TiVCT, който примерно Фордманиак отказа да смени /както и на Екобуст впрочем/. Момчетата са много печени, сега пичът обеща да ми даде оферта едновременно за ремъците на Екобуст и катализатора. Дават работна карта, гаранция и въз основа на цената ще преценявам какво да правя.

Иначе днес правих 3-и тест драйв и чак днес я "усетих" тази Октавия. Дори мога да кажа, че ми хареса. То част от проблема е, че всичко в нея е ново и непознато. Дето се вика едва днес си намерих и удобната позиция в купето и нещата изглеждаха вече значително по-добре. Моторът е тих и много приятен, дърпа много добре без да уау, автоматикът наистина си е благинка голяма и като се наместя ниско и се поизлегна, малеее .... Е, окачването се усеща една идея по-халтаво от Фокуса, но се свиква и вече не ми прави чак толкова впечатление.

Ilian Petrov

Демек вече решението е взето! ^-^
Не искам да те плаша, но карам служебния Пасат вече 7 месеца, и за мен окачването си остава "странно".

To4kata

Цитат на: Ilian Petrov в 05 Юли 2024 18:18:37Демек вече решението е взето! ^-^
Не искам да те плаша, но карам служебния Пасат вече 7 месеца, и за мен окачването си остава "странно".

Всъщност не, ще се чака до последно. Другата седмица ако ми дадат адекватна цена за ремонтите по Фокуса, може и да се размисля и да си го оставя. Шкодите няма да избягат, ако не сега, то след 2-3 години. Но ако ще трябва да давам 5-6 бона да стягам кола, която струва 15 пряко сили, по-добре нова. Така мисля аз.

perun

Абе, по едно време взех да си мисля, че аз нещо не съм в ред. Една камара народ припада по този Камик, аз му намирам кусури. Ми вратата му кънти на кухо и дрънчи като я затвориш. Корейците също не ги разбирам. Постарали се като екстериор, а вътре i20 едно към едно. Добре де, сложете му още 1000 евра отгоре, ама поне малко го освежете. Всичко в черно, ми тури му малко хром тук там - колко пък скъпо да е това!

За сведение Фокуса го спазарих за 30 мин., не съм се канил като грък на с..не!
[/quote]

На много места в темата виждам се съмняваш дали си в добро състояние.Но какво стана с пазарлъка за 30 мин.Отказваш се както прави истински грък...?!?