Проблем с акумулатор, или...

Започната от Spokomen, 01 Юни 2024 17:28:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

perun

Spokomen@...акумулатора ти изглежда добре.Няма нужда да ходиш в лаборатория на NASA.Като начало провери всички кабели на маса.Също така плюс на стартер и акумулатор...Симптомите за които споделяш скоро след закупуването навеждат за това...

ivchotr

Алтернаторът зарежда с по-голямо напрежение винаги след старт. Защото стартерът харчи много ток. За кратко време, но много ток.

Спокомен, по-горе бях писал каква може да е причината да изчезва всичкия ток. Колкото и да ти е разреден акумулаторът, все ще светне някоя ламБа. Ще прещрака централното заключване. Такива неща. Но най-важното е, че ако акумулаторът е дотолкова скапан, че нищо да не мигва и мяцва, след това почти няма начин да му възвърнеш заряда до положение като на почти нов, че и да го държи така дълго време. Говорим за случай като твоя - батерия на 4 години и с нередовно зареждане. По принцип се приема, че батерията е о'к, ако до час - два след напълното ѝ зареждане успява да държи 12.6 и нагоре волта. А твоята ги държи доста повече време, доколкото разбирам. Все пак цяла нощ е това. С паднала температура.

Spokomen

Благодаря на всички за мненията. Щом има развитие по проблема - независимо в каква посока, ще пиша.
Когато си на брега - движи се лодката, когато си в лодката - движи се брега!
https://cursovi-referati-prezentacii.alle.bg/

Spokomen

И така, Има развитие. Ако това е развитие и има нещо общо с темата де.
Колата е спряла на място. С работещ двигател. И изведнъж светва ESP-то. Опитвам от менюто да го включа, но се изключва след секунда( или по-малко) без да гасне лампичката. Гася двигателя, паля наново и нишо не свети. След 2-3 километра отново светва. И така 2-3 пъти гасне при изключване на двигателя и като запаля, след малко пак светва.След 10 минути пак при спрял автомобил светват едновременно  ESP и Check Engine. Спирам след 5 минути (карам на къси разстояния). Гася и като запаля после вече свети трайно само Check Engine без да гасне. В неделя племенника ще донесе някаква джаджа, която да прочете грешките, ама...
За сега инфото е това. Ще докладвам за развитие...

perun

Имаш работа по колата която трудно може да се обхване само от една тема...

ivchotr

Може и само в една тема да е, но със сменено заглавие. Примерно: "Проблеми с Форд Ц-Макс..."

ADiDimitrov

Spokomen за този проблем има цяла тема, намери я с търсачката и чети!

F Focus

Спокомен-на мен ЕСП и АБС ми светнаха едновременно, на тръгване от комплекса в Старосел миналата година (за което писах, ако не греша) карайки по едрите обли камъни на настилката там (голямо тресене беше) малко по-бързо, та си изкарах акъла. С кодочетец Елм-327 Про съм, правещ връзка чрез блутут с допълнително монтираната мултимедия, прочетох грешките (не помня какви бяха, ама ги има в историята), изтрих ги и нямаше повече проблеми до София. След 3-4 месеца ЕСП-то ми се появи ненадейно 2-3 пъти веднага след смяна на дясната полуоска комплект, но след изтриване на грешката вече 7 месеца не се е появявала.
Разчитането на грешката ще покаже какво-що.

Spokomen

Докладвам :))
Първо за Check engina - a. С любителски тестер нищо не стана. Много трудно се свързва с колата, всеки път чете различни грешки, не може да ги изтрие ... Закарах я на "Майстор". Закачи една доста обемна "кутия" към нея  и компа веднага ( след като му вкараха модела на колата) се свърза. Не виждах какво показва, но майстора каза детчик( ламбда сонда). Други грешки нямало..... Според него 10% вероятност да е самата сонда - 90% от газовата - неправилна смес. Изчисти грешката и каза преди да ида на газаджия няколко дни да карам на бензин. Ако не светне чек енджина , значи със сигурност е до настройка на газовата.
За проблемите с акумулатора - Карах точно 3 дни на бензин. Не успях повече(чек енджина не светна):). При паркиране пред детската на малкия, започна да се чува необичайно "стържене" откъм двигателя. Загасих колата, взех детето от детска и реших като го прибера, да отворя капака и да погледна( звука не беше силен). Запалих- стърженето си се чуваше и след около 200 метра светна акумулатора на таблото. Продължих към къщи, като изключих радио, климатик...След около 3 километра, изчезна хидравликата на волана, колата придърпа и изгасна. До там. Никакъв ток, нищо не свети, нищо не работи. Идва един приятел с чисто нов акумулатор. Сваляме стария, и в момента в който закачихме новия, започна да пуши откъм алтернатора. Запалих, но след 100 метра колата пак умря. Успях поне да я паркирам нормално. Откачихме акумулатора и след 2 дни с рапатрак - при майстора. Оказа се алтернатора и блока на смарт зареждането. Не е ясно каво точно е правил блока, но явно е окъсявал по някакъв начин акумулатора и после се е оправял. Отделно алтернатора си беше отишъл. Смяна на алтернатор с такъв втора ръка - 210 лева. Отделно смениха и един ремък, глемия не могли да го сменят - новия не успели да поставят , а стария имал наранявания на две от пистите, ама щял да изкара още, пък после щели да мислят.....
Много дълго стана. Дано е от полза на някого...

ADiDimitrov

Приятел от къде го намери тоя пишман майстори??? Първо алтернатива на този мотор се ремонтира! Има си части за него! Сега са ти сложили стар от морга дето я изкара я не!! Второ дългия ремък се сменя със специален уред за качване на еластични ремъци, ама те като не са си купили и айде. бягай! Отделно можеш да смениш ролката с обтяжна и да минеш на нормален ремък, който се сменя елементарно!!! Ама майстори не им се чете и не знаят кое как става 😉🤣🤣🤣

Spokomen

А тоя, "дългия" ремък, какво върти? Водна помпа, алтернатор, климатик...всичко изброено, или нещо друго? Ако се скъса на път, веднага пътна помощ ли викам, или мога да измиха Х километра преди да има фатални за колата последствия?( Извинявайте за лаишките въпроси)

ADiDimitrov

Върти всичко без климатика. Скъсаш ли го си на пътна помощ 😉

F Focus

Цитат на: ivchotr в 05 Юни 2024 21:45:02Алтернаторът зарежда с по-голямо напрежение винаги след старт. Защото стартерът харчи много ток. За кратко време, но много ток.

Спокомен, по-горе бях писал каква може да е причината да изчезва всичкия ток. Колкото и да ти е разреден акумулаторът, все ще светне някоя ламБа. Ще прещрака централното заключване. Такива неща. Но най-важното е, че ако акумулаторът е дотолкова скапан, че нищо да не мигва и мяцва, след това почти няма начин да му възвърнеш заряда до положение като на почти нов, че и да го държи така дълго време. Говорим за случай като твоя - батерия на 4 години и с нередовно зареждане. По принцип се приема, че батерията е о'к, ако до час - два след напълното ѝ зареждане успява да държи 12.6 и нагоре волта. А твоята ги държи доста повече време, доколкото разбирам. Все пак цяла нощ е това. С паднала температура.

При читав акумулатор и читав алтернатор след стартиране в топло време волтажът на зареждане (при мен) впоследствие НЕ СЕ Повишава дори и за известно време-личен опит след, като забучих в гнездото на запалката волтметърче-въшка за двайсетина лева от "Али"-то."ЕнтелЕгентната" система на заряд много ме кефи, щото е вредно на читав акумулатор в жегите да му се набиват 14 и кусур Волта напрежение на заряд! През зимата в студовете сутрин зарядът беше 14.2-14.5 Волта, и сокоро падаше до 13.8-14 В. на къси разстояния градско. От месец и половина алтернатора зарежда 13.5-13.6 Волта. Зиме-лете след 3-4 дена престой напрежението на аку-то преди стартиране е от 12.5 до 12.7 В.
Много неща зависят от състоянието на акумулатора.

ivchotr

13.5 волта вече започват да са недостатъчни за качествен заряд на акумулатора. 13.6 волта се води най-ниската граница за заряд.

Не е лошо да направиш сравнение с мултицет, вързан директно на акумулатора, дали стойностите му при работа на двигателя съответстват на тези от джиджавката в запалката. Че понякога в такива отдалечени точки се получават различни стойности на волтажа.

F Focus

Наясно съм, че преди години най-ниската стойност на напрежение на заряд на аку-то беше 13.8 Волта, ама с новите Ентелегентни системи на заряд знам ли кВи ги вършат? :) Отделно, че и въшката не показва много вярно, сравнявайки я с мултицет, но все пак дава някаква информация. Тези дни чакам читава "въшка" и по-читав мултицет, щото и той се оказа много грешен.

ivchotr

Колкото и да е интелигентна системата, си има основни положения. Иначе няма да има зареждане.

F Focus

Поздрави от Китен! ^-^
Опрях и аз до тази тема >:(
Тръгвам днес сутринта и след стотина км. светна червеното аку за около 10 сек. и така двайсетина пъти до морето.
Забучил съм в запалката няма една не много вярна джаджа да показва напрежението на заряд и когато светне символът напрежението се покачва от 13.5 до 14В. Когато символът загасне-пада.
Намирисва на аку, май?
Дано успея да се върна безпроблемно.

ADiDimitrov

Презарежда, или Ел. блока на динамото е изпушил или бушона на смарт зарядното е дал фира. За второто бушона беше някъде е отпред в коша ама незнам точно кой е.

ivchotr

14 волта не е презареждане.

ФФокус, стига я гледа тази джаджа в гнездото на запалката. Вземи си един мултицет и измери напрежението директно на клемите на акумулатора при работещ двигател. Така ще разбереш какво се случва. Смартмодулът на зареждането няма как да е програмиран да работи извън необходимия за качествено зареждане волтаж. На моята каруца зареждането обикновено се движи около 14 волта, плюс/минус 1 - 2 волта. Ама тези 1 - 2 волта нагоре/надолу се менкат през няколко секунди. Според някои фордаджии с повече опит, дори волтаж от 15 волта не е за притеснение, които на мен лично ми изглеждат като презареждане, ама нали зареждането било "смарт"...
Бих те посъветвал да си прегледаш алтернатора, защото на по-простите МПС светването на червения акумулатор значи едно нещо - липса на зареждане. Проверката включва и обтягането на ремъка. Ако е хлабав и пробуксува в тези жеги, дори и при читав алтернатор ще имаш кофти зареждане. И, ако по някаква причина напрежението падне, нормално е алтернаторът да се опита да го възстанови. Това ме кара да приема варианта, че алтернаторът не е съвсем сдал багажа, щом успява да вдигне волтажа.
Но за да не си говорим празни приказки, трябва да се направят читави измервания и проверка на алтернатора и задвижването му. На бушоните и кабелите също.

F Focus

Благодаря за отговорите!
И аз мисля, че алтернатора и смарта са живи щом напрежението се вдига при светване на символа. Също така при вкл./изкл. фарове и климатик напрежението изобщо не се влияе.
Разбира се, че като се върна след 5-6 дни първата ми работа ще е да посетя сервиз.Дано да е безпроблемно.

saggy

Фокусе, отиди до първата железария в Китен(все пак там живеят хора целогодишно) и си купи мултицет. Измери напрежението при включен двигател, включени фарове и климатик. Ей тогава напрежението трябва да е някъде между 13.8 - 14.4 волта. Ако е по-ниско, имаш проблем с алтернатор или ремък, както каза Ивчо. Ако си за нов акумулатор,пак го премери след 8 часа покой. Ако е под 12.2 волта, вероятно в него е проблемът. Сигурен съм, че и акумулатори има в Китен.

F Focus

perun

Няма по-добра товарна вилка от измерване с мултицет в момента на запалване.Само не ми е ясно защо трябва да отидеш на почивка и да се занимаваш с такива глупости...

F Focus

За да успея да се върна на собствен ход ^-^

ivchotr

Ами така е. Човек не знае кога ще се случи нещо с колата. Дори да е нова от магазина. А една проверка отнема 5 - 10 минути. И, ако човек може да си реши въпроса на място, е по-добре да го направи, за да не се ядосва много след това.
Погледни и ремъка, все пак. Обтяжните ролки имат склонността да блокират в един момент.

nogopechen

Ще бъде дълго обяснение. Първо: светне ли лампа или натпис на таблото–на пари е.Второ: при тези системи и алтернатори светне ли  лампата, значи има записана грешка в някой модул. Трето: когато зареждането продължава (със светеща лампа и грешка), това е авариен режим. Човек да си изкара почивката. Четвърто: причините могат да бъдат класически-лош контакт, късо съединение, дефект в релето (алтернатора). Релето се сменя само с оригинално или, ако разбирате занаята, читаво алтернативно. Грешката вероятно гласи нещо като загуба на комуникация с алтернатора. Сега на Морето "ден година храни", та внимавайте със сервизите.

F Focus

Какви ги свърших, или най-вече не свърших:
Мултицет нЕма.
След 32 часа престой джаджата показваше 12.7В напрежение на аку-то, колкото показваше и преди две години, когато я забучих. Същата греши от 0.2 до 04 В. надолу.
Стартирах двигателя от раз, аку-то завъртя мощно.
Оставих двигателя да поработи 30 Мин., символът не светна.
Няма да се разправям със сервизи-ще си плюя в пазвата, ще се прекръстя и в събота тръгвам обратно.

ivchotr

Ако си носиш диагностиката, що не вземеш да видиш дали има записана грешка, свързана със зареждането ::)

F Focus

Цитат на: ivchotr в 09 Юли 2024 22:05:44Ако си носиш диагностиката, що не вземеш да видиш дали има записана грешка, свързана със зареждането ::)

Тя си стои забучена, довечера ще проверя
Ще имам и мултицет ^-^
Жегата е голяма и не е приятно за плаж, та не завиждайте ^-^

ivchotr

A, бе, пак е по-добре, отколкото да брулят градушки  (beer)