Двузонов климатроник, не духа достатъчно студено

Започната от kanas_1, 15 Юни 2022 11:04:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Оборудването на колата в много случаи е и решение на собственика. Моята е Джия, но няма система против пробуксуване. Не съм проверявал дали през 2004 Джия е трябвало да имат такава система, де. Но пък е с климатроник, еднозонов. На дъшеря ми Фокусът е с 4 ел. стъкла, а е най-ниско ниво на оборудване и е с климатик с врътки. Даже аз му сложих блок за управление на фаровете от друго ниво на оборудване, за да придобие възможност за намаляване интензитета на осветеност на таблото. Та има собственици, които първоначално отказват някои функции, а други си доплащат за тях. Затова и някои екземпляри са снабдени с окабеляване за някои модули и функции, които не са монтирани. Като сложих блока за фаровете, се оказа, че няма окабеляване за фарове за мъгла и така дъртият дизеляк си остана без тях.

F Focus

Цитат на: saggy в 16 Юли 2023 21:54:57Фокусе, забелязваш ли някакво подобрение в работата на климатика в сравнение с преди ремонта. Да духа по-студено, да е по-силен като струя, да работи по-леко двигателя про включен климатроник?

Саги-веднага ти отговарям, разбира се!
Като ефект оригиналният компресор според новият същият ми се струва, че прави по-малко студ, но върши работа.
Двигателят категорично работи по-леко и тихо-без съмнение! И почти не усещам вкл. на климатика, като отнемане на мощност, което преди беше по-осезаемо.
Допускам, че новият компресор, както писах е с по-малка мощност, знам ли...? Абе нали духа достатъчно студ -ок съм. В настъпилите големи жеги напоследък съм доволен от климатика. Пък и се държа почти хиляда км. пробег до морето и обратно наскоро в жега-заложих 23С на двата дисплея, без да вкл. "Ауто" и вентилатора на четири сегмента. Предполагам, че съм карал на чист климатик, както винаги.

perun

Преди два дена и аз ревизирах климатика,че откакто започнаха жегите нещо не ми харесваше.Оказа се,че сме се престарали с пълненето.Източихме и всичко си дойде на мястото.На празен ход и вентилатор на втора степен отчете 10 градуса на духалките.

saggy

Фокусе, какви са тия 23 градуса задание? Аз карам на 17°С задание и духа хем на стъклото, хем на мн леко отворени централни духалки и така успявам да охладя. Ако духа само през централни духалки, демек срещу теб, много лесно се настива. На задание 23°С на тези околни 34°С просто няма да се справи климатика според мен. Измери с един мултицет (има за по 15-20лв китайчета с термо-сензор) колко ще ти показва на централните духалки, че ми е интересно.

ivchotr

На мен ми се струва, че по-трудно ще поддържа 17 градуса в купето, отколкото 23 в сегашните жеги :D

saggy

Аз не ползвам функцията "Ауто" и пускам климатикът да духа на средна степен и ниска температура, за да охлажда купето ефективно. Не съм мерил дали има разлика в температура на излизащата струя при 17 и 23 градуса, може и да се окаже еднакво.

ivchotr

Може, ама е малко вероятно. Когато му зададеш по-високи градуси и не е в режим АУТО, би трябвало да отвори и клапата откъм радиатора на парното, за да има какво да затопли 17-те градуса до 23.

F Focus

Цитат на: saggy в 17 Юли 2023 00:40:43Фокусе, какви са тия 23 градуса задание? Аз карам на 17°С задание и духа хем на стъклото, хем на мн леко отворени централни духалки и така успявам да охладя. Ако духа само през централни духалки, демек срещу теб, много лесно се настива. На задание 23°С на тези околни 34°С просто няма да се справи климатика според мен. Измери с един мултицет (има за по 15-20лв китайчета с термо-сензор) колко ще ти показва на централните духалки, че ми е интересно.

Днес добичето стоя паркирано от 9.30ч. до 16.30ч. на директен припек. Като се качих термометъра на дисплейченцето показваше 38С. Стартирах двигателя, вкл. климатроника, свалих предните джамове, мръднах колата на сянка, постоях 5 мин. и потеглих-няколко минути със спуснати стъкла, които впоследствие вдигнах и вече се живееше. Температурата за ляво и дясно беше на 23С., като не съм изполвал "Ауто". Вентилатора на 6-ти сегмент на дисплея ( май има още три нагоре), след 15 мин. го върнах една степен надолу. Ами нова климатична система, братчед! ^-^  М/у другото и старият климатик съм ползвал по същия начин, но както съм писал имам чувството, че се справяше мааалко по-добре. Или миналата година нямаше такЪви жеги чак? ::)
Нямам електронен термометър, а двата класически, които имам в къщи няма да се набутат в щорите на духалките, ама, ако не е много скъп ще си купя-съвети за такъв средна хубост?
Рядко ползвам бутона за обдухване само напред , а другите изобщо не ги барам.

locke

Някой знае ли какъв цвят има фреона? Би трябвало да са ми заредили Arkema, което пък е някакъв рециклиран френски фреон, но както и да е. Ако има теч прилича ли на мазно петно? Открих такова омасляване долу ниско на един маркуч при кербовката, който отива вероятно във изсушителя

Цитат на: saggy в 17 Юли 2023 00:40:43Фокусе, какви са тия 23 градуса задание? Аз карам на 17°С задание и духа хем на стъклото, хем на мн леко отворени централни духалки и така успявам да охладя. Ако духа само през централни духалки, демек срещу теб, много лесно се настива. На задание 23°С на тези околни 34°С просто няма да се справи климатика според мен. Измери с един мултицет (има за по 15-20лв китайчета с термо-сензор) колко ще ти показва на централните духалки, че ми е интересно.

при мен 15 градуса излизаха от духалките. Беше ми идеално, на LO не обичам да карам

F Focus

При теч на фреон има омазняване-в охл. система освен фреон има и около 10% масло.

ivchotr

Да не е капало от щеката когато си проверявал нивото на маслото в двигателя? Че ако е от климатичната инсталация, трябва да си останал без фреон досега.

locke

не е от щеката, тази тръба е така скрита, че трябва да се вдигне колата на крик и тогава се вижда. Няма достъп иначе. Писах в темата че ми допълниха 120 грама фреон миналия месец, тоест това е загубата за година

ivchotr

Ами в такъв случай е малка пробойна. Много малка.

F Focus

120 гр. загуба на антифриз не е малка, а и със сигурност ще се увеличава занапред.
И тук идва един проблем, за който съм писал надълго и нашироко, а именно-при загуба на антифриз се губи и маслото омешано с него, като при допълване масово се долива само фреон! Моето добиче месец след закупуването му преди три години климатроникът ми отказа-от 610 гр. фреон липсваха 320 гр. Допълниха го- заработи. След година отидох за проверка в края на пролетта-280 гр. липса, като при такава липса работеше все още. След още година-пак подобна липса. Слагаха оцветител зяпаха от сервиза-нищо не установиха (сервизът е "Шен" в кв. Орландовци-не ми дреме кой е докачлив!) След протичане на мисъл ( ^-^ ) вдянах, че ми е долято голямо к-во фреон БЕЗ СЪОТВЕТНОТО КОЛИЧЕСТВО МАСЛО, обаче!
Според мен това е причината компресорът да блокира! Тази пролет с ясното съзнание, че пак ще се наложи доливане на фреон се свързах с няколко сервиза за проверка на фреона с изричното условие да се добави и масло, като количеството му ще стане ясно от сепариращата машина (ако я имат). Отговорите бяха много уклончиви, за което съм писал много подробно и ги отебах, разбира се! Началото на това лято компресорът ми блокира, което също съм описал подробно-явно заради липса на масло, та изпосмених почти всичко, за което също съм писал подробно.
От шест лични автомобила сегашното добиче е второто с климатик (пардон-с климатроник! ^-^ ), та нямах много опит, но при предишната ми кола с климатик през далечната 2000 година присъствах при проверката на охл. с-ма със сепарираща машина, която източи фреона, измери количеството му, сепарира (демек отдели) маслото в него в отеделно прозрачно съдче, което беше пълна чернилка! >:( Тогава към малката липса на фреон се добави необходимото к-во ново масло и след години нямаше проблем, докато продам колата. Майсторът ми показа балоните с фреон, който залива, че е немски и тубата с масло-също немско.
Очаквах, че след 23 години напредъкът е голям, а е точно обратното, кой знае какви евтини китайски химии се заливат масово!
Което разбрах е, че в компресора винаги остава масло, което не може да се сепарира от машината, което е около 10% от общото к-во масло (или по-малко), но доливането на останалото к-во свежо масло е от голямо значение.
При смяната на компресора, кондензатора и дехидратора присъствах лично какво се случва. Масло нямаше нужда да се залива, защото на новият компресор "Нисенс" имаше лепенка с изрично указание, че в него има залято необходимото масло. Доколкото разбрах, не е задължително в нов компресор да има масло.

ivchotr

На моите каруци пък винаги са им вадили фреона с все маслото и после са наливали от което колкото е необходимо. Като спрат хората да ходят при некоректните "майстори", онези или ще се откажат от този бизнес или ще започнат да правят каквото трябва.

perun

Цитат на: locke в 19 Юли 2023 14:24:30не е от щеката, тази тръба е така скрита, че трябва да се вдигне колата на крик и тогава се вижда. Няма достъп иначе. Писах в темата че ми допълниха 120 грама фреон миналия месец, тоест това е загубата за година
Загуба от 100гр. фреон и то за година е толкова малко,че на практика е почти невъзможно да се хване от къде идва.

F Focus

Хъм-т.е. на две години трябва доливане, което, ако не се увеличи не е болка за умиране, но е важно какво е количеството на фреон за съответният автомобил, шото при предишното ми дърто добиче (Мерцедес 124Е 250Д, V 20, 1994г.) количеството на фреон беше 1200гр., а на фокус-а е 610гр., та процентната липса е хептен различна. Фреонът беше еднакъв-R-134, от което е явно колко по-кекави стават клим. системи-сакън да не изкарат над гаранцията! Фокус-2 комби 610 гр. фреон, Мерцедес 124 седан-1200гр. фреон-работата е ясна!
Във фирмата, в която работих, и която закупуваше често нови автомобили, които се продава след 400Х км. пробег, който се навърташе за около 5 години проблем с климатика не е имало. Марките бяха "Форд", "Опел" и "Тойота".
За протокола най безпроблемни бяха "Тойота" във всяко eдно отношение-грозноватите отпред и отзад модели Авенсис от 2007год. 1.8 бензин-няма такива добичета! За новите модели на марката нямам инфо.

ADiDimitrov

Дойде ново лято, време да събудим темата! Както преди всяко лято и сега закачихме фокуса на машината. Липса под 50 гр. което е в рамките на нормалното. Но... един ден духа студено един ден сякаш не чак така. В дните в които има усещането за по слабо духане, на духалките показваше едва 11 г. След няколко проби разбрах,че духа по слабо в дните с висока влажност!!!! Та да питам знаещите аджеба, какво влияние оказва високата влажност, че в тия дни климатика сякаш се мъчи???

nogopechen

Мизерията набита в радиаторите отвън, става на по-плътна.

ivchotr

Мизерията все си е там.

Може да приплъзва ремъкът заради влагата.

nogopechen

Не е сложно да се проведе следствен експеримент. Овлажнава се ремъка и се мери температурата. Когато приплъзва ремък се чува едно "присвирване". За да се случва охлаждането трябва да има добър топлообмен от радиаторите. Аз съм виждал вътрешен радиатор, на кариерен камион, целият набит с кал. Колегата може да се възползва от своето демократично право, да посети специалист.

ADiDimitrov

Ремъка не приплъзва, вътрешния изпарител е почистван външно с химия, външния радиатор е мит с водоструйка. По скоро се съмнявам в дехидратира на какво дередже е!

ivchotr

На мен ми е ясно, че мизерията в питата на радиатора играе важна роля за лошия топлообмен. Но дали ще е влажна или не, ламелите на радиатора ще са си все така непроходими.

За по-слабото духане във влажното време може да е виновен и филтърът на купето. Въздухът би трябвало да минава по-трудно през него, ако е влажен.

П.П.
Ако не е сменян никога филтриращият елемент на дехидратора, също може да е вероятна причина. Но, ако имаш толкова голямо засмукване на влага през семерингите или уплътненията на тръбите, че да бърка работата му, то би трябвало да имаш и сериозна загуба на охлаждащия газ и съответно климатикът да не работи както трябва и при сухо време.

F Focus

Цитат на: nogopechen в 07 Юни 2024 23:04:10Мизерията набита в радиаторите отвън, става на по-плътна.

Точно в десетката (според мен,де!)
Аз, по тази причина, като видях на какво дередже е кондензатора (радиатора) на климатика, особенно в долната му част, както съм писал подмених компресор, радиатор и дехидратор-всичко от "Нисенс".
И всеки месец прочиствам с водоструйка радиаторите от около метър разстояние, за да не смачкам ламелките.

F Focus

Тези дни ще посетя сервиза в гаранционният срок за проверка на утечка на антифриз и ще пиша, разбира се, ако господина Ламбрев не ме обвини отново, че пописвам, колкото да се изявя безсмислено и безполезно.
Допускам, че може и да е прав, знам ли, и ако и Вие смятате така няма да пиша повече-нека този същият Ви споделя едно-друго, и какво-как в питанията Ви! Дано, и аз науча нещо от него най-накрая, щото досега нямам такъв спомен! :) Само оплюване и критики-нищо друго смислено от него!
Не съм забелязал същият да е някак много полезен, но ще Ви помоля да вземете отношение в спора м/у него и мен, моля, ок-толкова ли съм безполезен, както същият твърди прекалено грубо и категорично за мен?

F Focus

Цитат на: perun в 19 Юли 2023 20:57:03Загуба от 100гр. фреон и то за година е толкова малко,че на практика е почти невъзможно да се хване от къде идва.

Загуба на 100 гр. фреон за година  от общо 610 при Фокус-2, изобщо не е малка!
Дано г-н ЛамбреФ не се изходи подобаващо в негов стил в/у моят пост! >:(  А, ако го направи дано каже нещо смислено, ама надали...!

ivchotr

При мен течът явно се е увеличил, защото вчера в най-голямата жега климатроник йок :D Ще трябва да се сменят тръбички на кестерме място.

Между другото, когато влагата, попаднала върху радиатора на климатика, се изпари, това би допринесло за по-бързото му охлаждане. По същия начин се охлаждат и телата ни чрез изпаряване на потта.

saggy

Аз горе-долу на 3 години пълня климатика. За две пълнения загубеното количество беше 150-180гр. фреон, което е между 20-30% от общото количество 610гр. Не съм забелязал да духа осезаемо по-слабо, въпреки загубата. Да попитам как миете вътрешният радиатор в купето и този в коша на мотора? Мерак ми е да ги измия.
Ади, качвам една графика на влага, външна температура и температура на изходящата струя от климатика. Колегата Злостър я беше качил преди години във форума и се отнасяше за Фокус 2.Климатик-налягания-температура-влажност Ford Focus 2.jpg

ADiDimitrov

На МК 2.5 демонтираш пластмасовия панел от страната на пасажера. Там се намира дренажната тръба, разкачаш я, навираш мощука на спрея/желателно да вземеш някой по скъп/докато стигне питата и го изпразваш . После пускаш на студено да се изпоти хубаво питата и всичко изтича навън.

F Focus

Таблицата е изкл. полезна-благодарско, Саги!