Двузонов климатроник, не духа достатъчно студено

Започната от kanas_1, 15 Юни 2022 11:04:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy



ADiDimitrov

Не не това аз разглабям вътре в купето страничния панел който е в пасажерския отсек до левия крак, държи се на един болт еврейска звезда, маха се и от там има достъп до дренажната тръба.

F Focus

Цитат на: saggy в 09 Юни 2024 18:21:01Ади, за този отвор ли под чистачките говориш?
https://www.youtube.com/watch?v=KdJubVZj3w8

Я, къде бил грубият възд. филтър, който предпазва от влизане на шумки, папатаци и пр.

Инак по темата-не се ли стигне до питата, която да се напръска обилно с наистина анти-бактериален спрей ( повечето са парфюмирани ментета!) ефект от пръскане през въздуховодите, макар и с дълги маркучлета ефекта е никакъв!
На една от предишните ми коли-"Мерцедес" 124Е, 250Д нямаше начин да се докопам до питата без да сваля таблото ми протече мисъл ( ^-^ ) да стартирам двигателя, да вкл. вентилатора на ниска степен и от отвора на влизащия външен въздух изпръсках полека два истински спрея, които да минат по всички "пътища" и да стигнат до питата. Проблемът беше решен, много се кефих, НО след седмица започна да просвирва вентилатора на купето да се вкарах в голям ( и скъп) филм! >:(


perun

Климатика е един вид консуматив.Всяка година трябва да се проверява(особено за стари кошери).Както съм писал 100-150гр. загуби не могат да се хванат като точна причина.Ако някой е намерил такъв специалист да каже.При мен даже се наложи източване.Системата не работи и при препълване при високи темп. по обясними причини.
Относно темп. на духалките това е доста относително.За всяка марка/модел е различно и може да се види в АутоДата.Да кажем 5-8гр.-ама зависи от много неща, същото като при разхода на гориво по книжка.И да не забравяме,че това са темп. на хладилник а не климатик.Нормално е да се отчете около 12гр. на духалки.Толкова е и при домашен климатик и то от висик клас.
И последно но не маловажно сондата на мултицета е предназначена за контактно измерване каквото не се случва в пълна степен при измерване темп. на въздух...

F Focus

Ако се разгледа внимателно постнатата първоначално от Злостер таблица стават ясни много неща!
Та, ако ще се мери температура от духалките същата трябва да се съобрази с околната температура и влажност. Последната доста влияе и на битовите климатици, особенно зимата, когато са вкл. на отопление.
Не съм съгласен, че климатикът е консуматив-ако ще се долива малко фреон и масло (което много климатикаджийски сервизи не правят)-ок, ама миналото лято смених компресора (щото блокира и реших да не го ремонтирам, а да го сменя с нов), кондензатора (радиатора отпред демек, който не изпускаше, ама в долната си една трета беше започнал да загнива) и дехидратора за едни 1500лв.-всичко на "Нисенс"-на това, ако му се вика консуматив... ???  :))
Само личното ми мнение е, че климатикът е най-натовареният и кекав елемент в автомобила и се нуждае от грижа, внимание и... готовност да се смени някоя скъпа част от клим. с-ма, или повечето! :)

locke

Цитат на: ADiDimitrov в 09 Юни 2024 21:17:58Не не това аз разглабям вътре в купето страничния панел който е в пасажерския отсек до левия крак, държи се на един болт еврейска звезда, маха се и от там има достъп до дренажната тръба.

и аз взех спрей. Но пише да се пръска в отвора за входящ въздух, до който нямам достъп. Може ли да пръскам в отвора на филтъра на купето? Ще го сваля и сменя после. Дренажната тръба е тясна и се съмнявам че ще протече веднага от нея и няма да стигне до никъде  ::)

perun

Няма значение откъде се пръска.Важното е да се стигне до изпарителя и той да се напръска.Ако не се случи процедурата е безмислена.

saggy


ivchotr

Този фокусник как е ръждясал в купето... Какво ли е отдолу ::)

locke

Цитат на: perun в 29 Юни 2024 22:52:41Няма значение откъде се пръска.Важното е да се стигне до изпарителя и той да се напръска.Ако не се случи процедурата е безмислена.
Свалих филтъра и до него се оказа изпарителя. Изпръсках спрея, само че беше 200 мл и бързо го привърших. И не беше пяна, а течност. Изпълних инструкцията колко време да работи колата, след това я изгасих и в последствие тествах климатика. Усещаше се свежеста от духалките. Съжалявам че не съм го правил досега


saggy

@ADiDimitrov , Има ли някакво развитие на проблема при теб?

ADiDimitrov

Цитат на: saggy в 23 Юли 2024 22:42:04@ADiDimitrov , Има ли някакво развитие на проблема при теб?
Да има! Никога не си купувай черна кола с голям челен прозорец! 😉🤣 Когато е на сянка или не пече силно ☀️, климатика ще те умори от студ! Напече ли я всичко що е черно грее като печка!

perun

И аз имам черна кола с голям челен прозорец.Даже е Panther Black като цвят и е на 25год... 8)
Климатика работи добре и колкото и да се пече, точно след 2-3мин. всичко е нормално...

Ozzie

Цитат на: perun в 24 Юли 2024 21:23:59Климатика работи добре и колкото и да се пече, точно след 2-3мин. всичко е нормално...
Така е, напълно съгласен, но ако пипнеш черното табло, може и да се опариш. Един омагьосан кръг - климатика охлажда въздуха, но в същото време таблото яко грее.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

Ози-ако не си сложил светлоотразително покритие на таблото, което да покрива и волана не можеш да се докоснеш и до същият!
Не, че цвета на купето не е от значение, но моето е много тъмно-сиво (почти черно), но не се оплаквам, бива-няколко минути каране на отворени прозорци и вкл. климатроник, температура настроена на 23С ( без да вкл. режим "Ауто", а вентилаторът на 70%) и всичко е наред.

April

Аз си слагам един чаршаф. Върши същата работа.

ADiDimitrov

Вчера се връщам от Синеморец, колата напечена до червено, аз отпред надул климатика и ми е горещо. По едно време жената отзад вика умираме от студ с детето! По е е отзад е с много добро фолио и пека не се усеща, съответно купето изстива добре, ама отпред фолио няма и слънцето пече през джама, а таблото излъчва като печка Елва 🤣😉. Следващата кола задължително бяла или сива! Между другото незнам дали заради адските жеги, но това лято на климатик колата ми осезаемо харчи повече на извънградско!! Поне 1-1.5 повече спрямо миналото лято!! Някой друг забелязал ли е този ефект през това доста горещо лято?

saggy

Разходът е 100% от жегите, щото и климатикът е усилен повече от нормалното. Аз да ти кажа вече разходът не го гледам кой знае колко - 1литър отгоре не е драма, освен това има толкова външни фактори да вдигат разходът. Аз съм с греди на покрива и от там автоматично 500-600гр. качваш отгоре.
Моята кола е сив металик, но таблото дори със сенник пак се напича и трябва поне 7-8 минути отворени прозорци + работещ климатик, че да се усети някаква нормална температура. През това време тениската ми става мокра все едно съм играл футбол.  ^-^
Фолио на предното стъкло ще те спаси от жегите, знам го от колеги с черни коли + фолио на всички прозорци. Иначе в трафика в София, както те карат служебните си коли, ще се стопиш дори с климатик.

ivchotr

В жегите разходът се вдига и заради самата жега. Можеш да пробваш да караш без климатик, не е толкова страшно, и да засечеш после разхода. Не, че и компресорът не спъва леко двигателя, а радиаторът на климатика - охлаждането на антифриза. Но и без тях разходът се покачва заради липсата на влага, а от там и на кислород.

ADiDimitrov

Да това с липсата на кислород е доста осезаемо особенно при асматик на пропан бутан!! Вече ми се иска да идва зимата  8)


F Focus

При голяма жега въздухът е доста по-разреден, от което всъщност основно се вдига разходът.
М/у другото при жега 45С на сянка много авиокомпании не излитат, или ако го направят ще е с по-малък товар (гориво и пътници).