Мондео мк3 2.2tdci - обслужване, какво - как?

Започната от painfall, 01 Юни 2017 13:16:20

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

painfall

Здравейте, колеги,

от скоро съм собственик на Мондео 2.2tdci 2005г. Логично идва момента в който е добре да обслужа колата. Това е първият ми Форд и не съм много на ясно какво следва да сменя. Като начало - маслото (по книжка го дават 5w30, такова ли да сложа, въпреки километрите)? Отделно от това има горивен, въздушен, маслен филтър. Дотук ясно. Отделно от това какво е добре да сменя? Доколкото знам двигателя е с верига. Нея за момента смятам да не я пипам, но освен веригата какви ремъци и ролки има?

Мерси!

hotblooded

Освен веригата имаш още два ремъка, единия (този за  водната помпа и хидравликата) има обтегач, на който се сменя ролката, намира се от дясно на двигателя, като застанеш с лице към предното стъкло. Само ролката може да се намери за 25-45лв
Другия ремък задвижва климатика и алтернатора (динамото), там имаш обтегач, който се сменя цял, 2 паразитни ролки и демпферна шайба на коляновия вал. Намира се отляво на двигателя, там смяната на всичките карантии отива на 500 лв с труда.
Сменят с при необходимост, но е добре да си подготвен.
Веригата на агренажа,  самата верига не се разтяга лесно, но ако колата не е карана с качествено масло и маслен филтър - обтегачите на веригата спират да работят и става "лошо, Седларов, лошо"
Горивен филтър - със марков филтър (стига да не е менте) може да караш и 40-50 хиляди км, без проблеми. Намират се по 50-70лв.
Масло - 5w30,  с качествен филтър. Сменяй на 13-15000 км, нищо че някой казват че може и 20...
Освен смяната на масла и филтри - разглоби смукателния колектор и EGR клапана и ги изчисти. Задължително.

painfall

Благодаря за отговора. Минах днес през един сервиз, в който от време на време правя някакви неща по колите, понеже имам потропване от окачването, да го проверят и да кажат цени за части за труд, евентуално за обслужване. Цената туптан беше 500лв, която включва - предни биалетки, предни и задни накладки (като стигнахме до консенсус, че предните трябва да са хубави, а задните евтини), двата ремъка, масло и всички филтри + труд. Как ви се струва цената? Отделно при смяната на ремъците ще се погледнат и ролките и ако има нужда от смяна някъде, ще се извърши.

Ispaneca

Маслото и филтъра и горивния филтър и накладките може да си ги смениш сам пред блока.Колектора и егр клапана също може да си ги почистиш сам и да облркчиш малко бюджета за сервиза.

painfall

Цитат на: painfall в 15 Юни 2017 13:31:47
...

Мод едит: колега, моля те, пускай различните въпроси в отделни теми, става маааазало иначе.
Виж как пригледно и лесно за четене и отговаряне изглежда, след като са разделени:
1. Мондео 3, сензор за дъжд и степени на чистачки
2. Подгрев на предното стъкло - работа и свързване при Мондео 3
3. Мондео 3 - позиция на ключа на фаровете
4. Как се сваля Blaupunkt TravelPilotEX
5. Как се свързва електрохроматично (автоматично) огледало?

едит: Разбира се. Извинявам се за пропуска, мислех, че много ще се разводни форума, ако за всяко нещо пусна тема, но така е по-добре. Мерси :)