Летни гуми - мнения, отзиви, коментари

Започната от Bobi, 25 Октомври 2011 21:38:11

« назад - напред »

0 Потребители и 49 гости преглеждат тази тема.

jo_jo

Цитат на: gsto в 29 Март 2016 17:04:49
Някой карал ли е летни гуми RIKEN или KORMORAN? Гледам цените им са смешни, а нямат много лоши ревюта по чуждите форими.
Знам, че евтиното излиза скъпо, но дали стават за нещо изобщо?

няма, защото не са популярни. Има други бюджетни марки, които се купуват повече (    
Accelera, goodride etc). Виж в www.tyrereviews.co.uк, за да се ориентираш, после вече търси ревюта. Иначе май от Gislaved-а повечето хора са доволни, но пак 2 сезона, после...
Ако ще караш много може да пробваш, защото ще си им изял грайфера преди да загубят качествата си, но пък в такъв случай, май по-добре по-качествени гуми (по-малко рискове и ще изкарат повече).

BeTaTesTeR

Цитат на: darkness0701 в 29 Март 2016 16:37:03
Колега споменаваш, че са с мек борд Dunlop, някъде по нагоре мернах, че може лесно да се направят балони и все пак Dunlop/Goodyear/Continental не се ли водят по-висок клас от колкото Hankook (на зимните съм с тях и съм доволен)?

С мек борд са RainSport-a и Hankook-a, за които писах. За Dunlop не знам, не съм пипал такива. Bridgestone гаранция са с твърди бордове, особено Potenza-та не можеш да я сгънеш с ръка.

gsto

Цитат на: Milcho в 29 Март 2016 17:37:17
Kormoran, Tigar, Riken са едни и същи.
Лично аз съм карал с Kormoran Runpro B2 - 15ки нови на BMW E36. От гледна точка на това, че са много евтини: първото лято (8-9000км) са добре, второто лято вече се усеща разлика но все още биваха, третото лято - мноого зле вече.
Край мен доста хора карат с гуми от тия марки и личното ми мнение е, че не бих си купил за мен никога повече. Особено пък за някоя по-голяма кола, ако имаш предвид Мондеото, да кажем.

За 18-ки ли гледаш?

Да. Гледам, че 4 гуми излизат около 400лв и като ги сравня с цената на гиславед(не е върха на качеството) около 800лв и цената на континентал(1200лв) и се чудя рикен от какво са направени :)

Mondeicho

Не съм пробвал Riken, Kormoran и производните, но често ги виждам на коли от сорта на Мерцедес, Ауди и т.н и то високия клас. Винаги съм се чудел като си дал над 50 хиляди за кола защо се пестиш за хубави гуми???
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Milcho

Ами общо взето в случая получаваш това, за което си платил. Ако все пак се навиеш да ги вземаш, съвета ми е да имаш едно на ум и да не ги караш повече от 2г.
Пак казвам, това си е мое мнение и не ангажирам никого с него :)
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

Alexi

Цитат на: Mondeicho в 30 Март 2016 11:24:28
Не съм пробвал Riken, Kormoran и производните, но често ги виждам на коли от сорта на Мерцедес, Ауди и т.н и то високия клас. Винаги съм се чудел като си дал над 50 хиляди за кола защо се пестиш за хубави гуми???
че и летни зимата се наблюдават .. ама като ти е 1000 лв една гума ,а си продал нивите на село да си вземеш Х5 - пуста немотия ..

moni74

Цитат на: gsto в 30 Март 2016 05:25:27
Да. Гледам, че 4 гуми излизат около 400лв и като ги сравня с цената на гиславед(не е върха на качеството) около 800лв и цената на континентал(1200лв) и се чудя рикен от какво са направени :)

Моите са 225/40/18 Vredestein Ultrac Cento, излязоха ми точно 800лв с монтажа

----------------------------

gsto

Питам просто за тия рикен...от пластмаса ли са, какво?

Иначе ми е ясно, че най-хубавата гума 18ка е от 300лв. нагоре...само че както по-назад в темата споменах, преди със 16-ки нови правех бузи и купувах гуми всеки сезон, ама сега да купувам 18ки всеки сезон малко няма нужда, освен ако комплекта гуми не ми е 400лв. (рикен ,корморан).

Та, питам дали ще изкарат 1 сезон...за това лято...но щом няма мнения от ползватели на такива...

А това отгоре за X5-цата и гумите за 1000лв...я виж в Англия с какви гуми карат мондеота Titanium X Sport с 19ки...повечето са с китайски гуми и дори ги хвалят...а ония уж са по-умни от нас.

EDIT:
В един друг форум имаше тема, в която хората бяха на едно мнение, че е по-добре да си вземеш good year или michelin карани 4-5 години отколкото нови китайки :)

Ilian Petrov

Цитат на: gsto в 30 Март 2016 15:47:17

EDIT:
В един друг форум имаше тема, в която хората бяха на едно мнение, че е по-добре да си вземеш good year или michelin карани 4-5 години отколкото нови китайки :)

При мен се получи точно това, без да съм го планирал... Goodyear efficientgrip 215x50x17 91V - DOT 1014.
За 4 бр. гуми - 480 лв. с монтажа. Надявам се, че няма да съжалявам.

jo_jo

Цитат на: gsto в 30 Март 2016 05:25:27
GISLAVED е 4 x140лв (най-вероятно може да ги намериш и по-тънко) - http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni-gumi/gislaved/ultraspeed-23540r18-p-105701.html за цената е добре, иначе на горе аз бих си взел hankook/vredestein (правилните модели), по-нагоре nokian и вече Continental-а, ако бюджета няма значение. И аз тази зима въртях, суках и си викам, едвали скоро пак ще карам премиум бранд, та преглътнах една фактура за 900+ лв за 215/55/16

Mondeicho

jo_jo

Цитат на: Mondeicho в 30 Март 2016 20:55:41
Тази сума за какви гуми я даде?

GoodYear Ultra Grip Performance G1. Исках nokian wr d4, но така и не намерих налични като ми трябваха, wr d3 не исках.

gsto

Цитат на: jo_jo в 30 Март 2016 16:49:55
GISLAVED е 4 x140лв (най-вероятно може да ги намериш и по-тънко) - http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni-gumi/gislaved/ultraspeed-23540r18-p-105701.html за цената е добре, иначе на горе аз бих си взел hankook/vredestein (правилните модели), по-нагоре nokian и вече Continental-а, ако бюджета няма значение. И аз тази зима въртях, суках и си викам, едвали скоро пак ще карам премиум бранд, та преглътнах една фактура за 900+ лв за 215/55/16

Да беше 140лв за гума...ама търся 235 45 18

доницети

Моето Монди е с 16-ки Фулда Екоконтрол- не ми се даваха по 180 лв. за скъпа гума (преди 2 лета гумите бяха по-скъпи!), но не исках и от най-евтините. Обаче тогава купих само две и ги сложих отзад, а отпред доизносвах старите ( предното лято старите зимни), та въпреки километрите нямам много наблюдение (нямам лоши спомени), освен че за 13к км. изглеждат добре- няма цицини, оръфано, като ги свалях есента мисля бяха на 7 мм. Хареса ми ,че имат борд и са произведени в Германия. Сега ще купя още две и по-ясно ще си проличи как се държат на пътя. Мисля, че за спокойно каране (макар, че настъпвам газта, но пък не се движа със 160 по магистралата) вдъхват доверие.
От Корморан имам опит със зимни и то 13-ки- първата зима направо бяха ток, ама на четвъртата- скръб и мъка.
Масово по сайтовете се оплакват, че гумите си заминават на 30к км и това дори за скъпи гуми- просто те също са направени да си купиш нови колкото се може по-скоро и само стилът на каране може да ти изкара 5к отгоре или отдолу. Няма как да сравняваш поведението на гума Ултра софт с Хард (да не говорим за мокро)- там където едната е перфектна, другата е боклук, а същото е и при нашите гуми. За това според мен средата е най-практична- поносими цени, добро сцепление и на сухо и на мокро, нормални износване и нива на шума. Ако имам Ферари или нещо друго по-спортно, то тогава ще има пари и причина да купувам само гуми по 2к (в Евро  :D), но сега имам семейна кола.

moni74

Цитат на: gsto в 30 Март 2016 22:47:03
Да беше 140лв за гума...ама търся 235 45 18

Борко от Бургас продава 2 Ханкук чисто нови, но не помня на 40 или 45 бяха.

----------------------------

hotblooded

Колега, мини на 235/40 доста по голям избор има. Или 225/45...  Аз така купих 215/50/17 - преди 3 години 205/50 бяха с 30+ лева по скъпи

hotblooded

Колеги, някой обръщал ли е внимание до колко данните от евроетикета на гумите има реално измерение, в частност данните за шума?   Почти бях тръгнал да купувам Hankook Ventus Prime3 k125 и видях че ги дават два пъти по шумни от миналогодишния модел и това ме спря...

dimkaraganchev

Чак пък 2 пъти...може би искаше да кажеш 2 децибела отгоре.

jo_jo

hotblooded

Цитат на: jo_jo в 31 Март 2016 20:22:59
Да не са едните xl другите не?
И едните и другите са XL...  K115 са  B - B - 69,  K125   C-B-72   ???

Alexi

Цитат на: dimkaraganchev в 31 Март 2016 18:12:50
Чак пък 2 пъти...може би искаше да кажеш 2 децибела отгоре.
няма грешка ,децибелите са логаритмична функция .. +4дБ са около 2 пъти повече шум слухово ..

gsto

BARUM Bravuris 3HM 235/45R18 98Y XL мнения за тия гуми?
Tyrereview uk им дават мн добри места по тестовете, минавайки някой мн по-скъпи марки.

sinnerman

Имаме един Ситроен С3 и реших това лято да го кача на 15 инча джанта. Гумите пристигнаха днес и утре ги сглобявам с джантите.

Mondeicho

Честито изглеждат много хубави и гумите и джантите.

sinnerman

Цитат на: Mondeicho в 08 Април 2016 18:26:40
Честито изглеждат много хубави и гумите и джантите.
Благодаря колега.
Първи впечатления от гумите: Отлична обратна връзка,   безшумни. Добре поемат неравностите. Изглаждат паважа. Усеща се по-голям комфорт спрямо първоначално вградените мишлен 175/65/14.
По- нататък, ще напиша впечатленията ми при дъжд, завои и магистрала.

hotblooded

От преди час съм с Hankook Ventus Prime3 k125  205/50/17,  за сега врътнах 10км колкото да видя баланса,  на първо четене са тихи ( по тихи от Bridgestone Potenza Re050)....  Утре ако не вали, ще измия колата и ще има и фото
Като запитах по e-mail ми предложиха и Laufenn, четох,  уж дъщерна марка на Hankook,  ама на живо се оказаха все едно питаш китайски цървули и се отказах...

dimkaraganchev

Hankook-ът са си супер. Аз съм с предния модел на едната кола, но размер 205/55/16 и съм много доволен. И на дъжд, и на сухо.

krasi markov

Аз от седмица на s-maxa съм с LAUFENN 225/50R17 и мога да кажа че съм доволен.Снощи се прибирах от София в дъжда и мога да кажа че се държаха супер със скорост 110-140,волана никъде не ми е дърпал в локвите които бяха големи на места.Забелязах че гумата има добро сцепление след като загрее повечко.Мислех турските PETLAS да слагам,но се отказах. ;D

Alexi

дали си доволен ще стане ясно на втория и третия сезон :)

krasi markov

Цитат на: Alexi в 10 Април 2016 09:34:37
дали си доволен ще стане ясно на втория и третия сезон :)

Ами то тогава може да съм ги сменил вече ^-^,но за 136лв. гумата си заслужава.Тук съм написал и първи впечатления от първите 1000км ;D
На вторите 1000 ще пиша пак ;D