Mondeo Mk3 - почистване на EGR клапана

Започната от Alexi, 23 Септември 2011 19:27:48

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Alexi

Добър ден . EGR клапана има склонност да се затлачва с нагар и да блокира в някакво положение, и е едно от слабите места на дизелите по принцип  :

ето така изглежда отвътре след по малко от 100к км :

почиства се с кореселин или друг разредител ,вече изчистен :

Ако собственика му иска да го затапи ,то това се прави с метална гарнитура дебела поне 2 мм най добре от цветен метал при връзката на снимка 4 или просто се изключва и затапва вакумното му управление като преди това сме се уверили че не е блокирал отворен .
Поздрави ,Alexi

Bobi

Поредната суперска тема! Поздравления, Алекси!

Pyrhel

Ето и как изглежда алуминиевата гарнитурка за затапване:
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Dmitarcho

И аз събрах смелост да сваля днеска моето клапанче - беше малко по-зазапано от това на снимките ;) Ако го потопя целия клапан в някакъв разредител - да се очисти самото легло на буталцето вътре, има ли опастност да му *** мамата ;)
Другото фешънско което се случи - докато затягах болта към колектора ... се скъса болтя :D Другата седмица, че що нося на нашия шлосер да видим дали може да се спаси положението ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Цопваш го в АМБ, Кореселин - държиш го 2-3 часа, може и повече и след това със стара четка за зъби и накрая с парцал- става като нов! или има специални разтвори са събаряне на нагар - има ги по местата където ремонтират (шлайфат, заварят) глави.

Alexi

добре е да си смъкнеш и изчистиш и смукателния колектор ,вътре е същата гняс .. лесно е .. а като го смъкнеш много лесно можеш да си замериш подгряващите свещи дали са здрави инак е голям чеп замерването. ..

Dmitarcho

Свалих го днеска помеждодругото, докато помагах на един комшия да си свали радиатора на парното на едно Деу ... и после го сложих пак ЕГР-а , че ми трябва колата. Свалих го да видя как се сваля, огледах и колектора как се сваля ;) Другата седмица ще пада голямото разглабяне ;)
Ръца Пръца

supertorr

Alexi

това е коресилин под налягане и на тройна поне цена :)

supertorr

Доста лесно пада нагара / не, че е толкова/
Аз използвах спрей за почистване на карбуратори / може и това да е. .... под налягане за х3 цена/, но дебелите по 1-2см. налепи гняс падаха само с човъркане!

Alexi

мда тоя така както го мие - няма да стане .. има сух нагар дето не пада лесно ..

ForeverFord

Бе това не е чак толкова скъпо 10 долара е.
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

Alexi

значи не е 4 пъти ами около 10 пъти по скъпо от коресилин :))

muthant

Здравейте колеги ,почистих ЕGR клапана основно,но няма резултат.Мотора пак прекъсва при запалване и ниски обороти.Потърсих в нета клапан ,има само вакумни.Ако някой знае къде мог да намеря електрически EGR клапан много ще съм благодарен.благодаря.

fordmondeo2.2

Алекси искам да те попитам там дето развиваш първите два болта видях, че има едно гумено уплатнение, не трябва ли да се смени преди да се сложи обратно EGR. Аз съм с електронен 2,2 TDCI 2006

Alexi

не знам за електронния ,но вакумния няма гумени уплътнения .. там вървят изгорели газове а те са горещи

Pyrhel

Има и вакуумния, между егр и колектора.

Alexi

може ,от 50к не съм го смъквал моя забравил съм

fordmondeo2.2

Колеги, според вас това затапване на EGR ли е...?
Тази пластинка не ми изглежда заводска........

:o :o :o :o

Dmitarcho

Според мен е затапен. На Мк3, с вакуумен ЕГР пак има уплътнение....но е метална пластинка, която не се вижда като на тази снимка, и много по-тънка ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Цитат на: Dmitarcho в 05 Юли 2015 14:27:18
Според мен е затапен. На Мк3, с вакуумен ЕГР пак има уплътнение....но е метална пластинка, която не се вижда като на тази снимка, и много по-тънка ;)
И на електрическия е метална пластинка. като се омачка и започва да духа от там - наслоява по щуцера на помпата дето е срещу съединението и си мислех че пи пропуска по малко нафта от там :)

fordmondeo2.2

И при мен е така там е омазнено саждиво обаче на мирис не е нафта, явно ще трябва да проверя за гарнитури и на двете места, първо с тях да се снабдя, а като го отворя ще се разбере дали е затапен или е някаква напасната гарнитура.
Смятам ако е  затапен да го освободя и да го почистя, дали не е по-добрия вариант?

fordmondeo2.2

Свети ми лампичката и това много ме дразни. Компа показа нямкаква грешка за рециркулацията на отработените газове и ми казаха, че това е от EGR....
Какво ще ме посъветвате?

hotblooded

Цитат на: fordmondeo2.2tdci2006 в 05 Юли 2015 14:46:51
Свети ми лампичката и това много ме дразни. Компа показа нямкаква грешка за рециркулацията на отработените газове и ми казаха, че това е от EGR....
Какво ще ме посъветвате?
Ако е затапен, то е вероятно защото е забивал отворен и е вкарвал РСМ-a в авариен режим.  Махни "заглушката", почисти го и виж какво ще стане. Ако при отпускане на газта или движение по инерция вземе да ти мига лампата за подгрева -работата е ясна.

Pyrhel

За различни места говорим. Металната е между тръбата, която идва от изпускателния колектор и ЕГР, а гумената е между ЕГР и всмукателния.

Димитър

Здравейте.От скоро имам Мондео 4 1,8. Лампата за ЕГР от време на време свети. Ако някой е почиствал и има снимков материал моля да пише. За МК3 има много писано по темата, но за МК4 не.

infesta

ЕГР на МК3 освен металната гарнитура към тръбата дали има друга - защото след като свалих моя не обърнах внимание дали има и друга от другата страна ?

Alexi

от другата страна е скоба към гумен маркуч

infesta

А от горната страна - срещуположната на маркуча има ли нещо ?
Като го свалих каква мизерия беше в него ....направо ми домъчня за Мони как е работел :(
Изръчках го с отвреката докато падне всичко и сега се кисне с обезмаслител :)

Alexi

трябва да почистиш и колектора и той ще е леш .. от другата страна има само тънка метална гарнитура там е горещо и няма как да е гумена