Бензин vs. Дизел

Започната от Pyrhel, 02 Януари 2012 21:36:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Бензин vs. Дизел

Бензин
29 (35.8%)
Дизел
46 (56.8%)
Я съм форумна нинджа, мене книжка ми не требе
6 (7.4%)

Общ брой гласове: 81

Bobi

Аз пък си признавам, че ако можех да поддържам едно 6.3 AMG, щях да забравя, че съществува такова животно като дизел...

hotblooded

Цитат на: Bobi в 29 Ноември 2012 14:21:04
Аз пък си признавам, че ако можех да поддържам едно 6.3 AMG, щях да забравя, че съществува такова животно като дизел...
Кой ако може да си позволи 6.3 AMG, М-ка, АМ, RR, Mustang, Camaro, GT-R, 911, Cayman, ще си купи дизляк, че и Форд :)

mapmot

Шефа ми в USA имаше такова животно. Това е една от малкото коли, в които ми се е случвало да погледна НАДОЛУ през прозореца и да възкликна: "Я! Hummer!"

P.S. Жена му караше Мустанг GT, и то само заради цвета (жълт беше опция само при GT)

P.P.S. Сега забелязах един Escape, досущ като моя на заден план на тази снимка!

zliqiliq

Брата вика че са по 60 палки.Ама и вика че много много не ги тачат Хамериканците.

escobar

Имаше един много абсурден филм, където героите се движеха с Хъмър през пустинята... дойде точно такова бебче като това горе, размаза ги и после в общи линии изнасилваха героите до края на филма... доволно болно.

Дизелът за предимно градско ми се струва тъпня.
1. Докато почне да духа топло, ти пак трябва да излезеш на студено. Има печки, но при масовите автомобили са рядкост.

2. На градско филтрите за твърди частици се задръстват брутално от горивата и предимно градското каране в ниски обороти. Нов филтър за 1.6 на Пежо струва 1600 лева. Отделно доливането на така наречения адитив струва около 150 лева. Да, премахва се срещу някакви мангизи и бърникане по компютъра, което ако не е качествено ти се ебава мамето.

3. Съединителят на дизеловите автомобили прави мизерии много по-рано от бензиновите им еквиваленти.

Иначе си има редица плюсове. Като взехме дизеловото Пежо, един съсед ми изреди всички митове за дизела, които не се сбъднаха.
1. Мит едно - ще видиш зимата, няма да можеш да запалиш. Пали мамичката му, рекордът ми е запалване при минус 17.
2. Мит две - много скъпа поддръжка за консумативи. Единственото му по-скъпо е горивният филтър, ама не е толкова по-скъп. Твърдеше ми, че ще шаря редовно за акумулатори и колко по-скъпи били за дизела. Акумулаторът вече е на 4 години и 11 месеца, скоро ще се сменя, ама ценовата разлика с този за бензин е пренебрежимо малка, а и ако често е на 5 години...
3. Мит три - горивата са толкова зле, че постоянно ще бъдеш в сервиза. Не твърдя, че са най-върховните горива на планетата, но за близо 5 години не е целило греда. Сипва се предимно от ОМВ, но Шел, Лукойл, ЕКО, Петрол и Ромпетрол не се заобикалят. Досега гориво не ми е замръзвало, без никакви добавки, а колата се държи само на улицата.

Кола не се избира само спрямо това на какво си фен, а спрямо потребностите. Всичко е индивидуално.

mapmot

Цитат на: escobar в 29 Ноември 2012 17:29:18
... дойде точно такова бебче като това горе, размаза ги и после в общи линии изнасилваха героите до края на филма... доволно болно.

Прикривам задните си части с една ръка, а другата отивам да заключа багажника на Прешъс :P

Точно това бебче горе през седмицата се ползваше за да се отиде до ресторантчето през две преки (2 мили = 3.2 км по километраж) Събота и неделя се дърпаше ремарке с 2-3 коня, тогава си беше оправдано.

Цитат на: zliqiliq в 29 Ноември 2012 17:15:54
Брата вика че са по 60 палки.Ама и вика че много много не ги тачат Хамериканците.

Напротив, много си ги тачат, феновете на Ford Powerstroke Diesel са също толкова фанатични, колкото някои дизелджии в този форум (без да визирам никого конкретно ;) Днес, както обещах съм защитник да дизела, примера ми беше, че човек който може да си позволи 6.3 AMG си е купил дизел, и то Форд :D

escobar

На PSA/FORD дизелите не са лоши, ама сигурно ще отпразнуват вече 10 години и развитието клони към нула. Дай ще му сложим интеркулер и ще стане от 90 на 109 коня. Дай ще му сложим е-незнамсиквоси, ще го пипнем и ще го продаваме като нов с 112 коня...
А междувременно в Мюнхен 2 литра, 184 коня с баси характеристиките. Да не се споменават тия с 3-те турбини...
Мерджаните ги правят 2 литра, 204 коня с баси характеристиките.

От по-достъпния клас Хонда изкара 1.6 дизел с доста сносни характеристики...

Bobi

marmot, кое е смешното в думите ми, че ако можех да си позволя 6.3 AMG, няма да погледна и дизел и къде съм защитавал фанатично дизелите?

mapmot

Bobi, ти къде се пъхаш? :)

Това беше закачка към hotblooded. Забележи че съм употребил същия израз. Сега и той ако вземе да се тръшка обаче, ще се обидя и ще си скъсам клубната карта! Опаааа, аз пък (все още) нямам такава. Добре де, ще ви изкажа на другарката и няма да си играя повече с вас :P

Цитат на: hotblooded в 28 Ноември 2012 23:50:59
Защото много хора (не визирам никого конкретно) не правят разлика между двете.

Цитат на: hotblooded в 29 Ноември 2012 14:29:44
Кой ако може да си позволи 6.3 AMG, М-ка, АМ, RR, Mustang, Camaro, GT-R, 911, Cayman, ще си купи дизляк, че и Форд :)

Bobi

Сори, обърках се, понеже това беше мой израз :D

momo76

Бензин или нафта?
Всеки си има собствено мнение. Един го кефи бензин, друг нафта.
То ако едното беше много по хубаво щяха да правят коли само с такъв мотор.
Моето мнение по въпроса:
- за малолитражка тип градска кола само бензин
- за голяма магистрална лимузина, пак бензин. Много ме дразни поведението на дизееловия мотор - натискаш газта и няма никой, след малко дойде налягането и тръгне, но таман се напъне здраво и трябва да сменяш предавка и всичко отначало. Бензина има по плавно ускорение в целия си оборотен диапазон. Отделно комфорта на возене е по добър при бензина, при нафтата само ти се лашка главата напред назад.
- за яка джипка (не паркетник, СУВ, МУВ и т.н.) там вече само нафтов при това с голям не много напънат мотор. Нещо от рода на 3 литра 150 коня.

Досега съм чувал за доста случаи на замръзнала нафта зимата, включително и в движение. За замръзнал бензин още не съм.

rosen700

Цитат на: momo76 в 29 Ноември 2012 21:06:12
Досега съм чувал за доста случаи на замръзнала нафта зимата, включително и в движение. За замръзнал бензин още не съм.

Ако замръзне на място и не можеш да запалиш е наистина проблем...............в движение обаче е съвсем друго нещо и има много практично решение............до сондата в резервоара се вкарва втора тръба, излишното гориво от дюзите се прекарва до нея и проблема е решен, топлия дизел от дюзите не позволява на другия в резервоара да замръзне ;D
С тази кола съм се заклел да съм шофьор, не монтьор......и така ще бъде!

К.Методиев

Цитат на: rosen700 в 06 Февруари 2014 21:54:11
Ако замръзне на място и не можеш да запалиш е наистина проблем...............в движение обаче е съвсем друго нещо и има много практично решение............до сондата в резервоара се вкарва втора тръба, излишното гориво от дюзите се прекарва до нея и проблема е решен, топлия дизел от дюзите не позволява на другия в резервоара да замръзне ;D

Иначе излишното гориво като не се връща в резервоара се изсипва по асфалта щото е "излишно".

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Besniq

Цитат на: momo76 в 29 Ноември 2012 21:06:12
Бензин или нафта?
Всеки си има собствено мнение. Един го кефи бензин, друг нафта.
То ако едното беше много по хубаво щяха да правят коли само с такъв мотор.
Моето мнение по въпроса:
- за малолитражка тип градска кола само бензин
- за голяма магистрална лимузина, пак бензин. Много ме дразни поведението на дизееловия мотор - натискаш газта и няма никой, след малко дойде налягането и тръгне, но таман се напъне здраво и трябва да сменяш предавка и всичко отначало. Бензина има по плавно ускорение в целия си оборотен диапазон. Отделно комфорта на возене е по добър при бензина, при нафтата само ти се лашка главата напред назад.
- за яка джипка (не паркетник, СУВ, МУВ и т.н.) там вече само нафтов при това с голям не много напънат мотор. Нещо от рода на 3 литра 150 коня.

При старите дизели беше така с ускорението, при по новите тяга и ускорение има още от 1к. оборота, при комън-рейл нещата са още по бляскави. Дизелов автомобил зимата е много по проходим в сняг и лед докато бензиновия е по склонен да пребоксува. Доускорението и тягата на дизела е в пъти по добра, а най ме кефи в дълъг и стръмен участък за изкачване !!!

rosen700

Цитат на: К.Методиев в 07 Февруари 2014 00:02:15
Иначе излишното гориво като не се връща в резервоара се изсипва по асфалта щото е "излишно".

Явно говорим на различни езици колега.....................имай предвид, че не ме познаваш.....не знаеш нивото на компетентността ми и така нататък.............изхождайки от написаното от теб твоите показатели са на ниво две минус..........по шестобалната система..........обичам сеира, но не и некадърниците!

К.Методиев

Благодаря за оценката. :)

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

rosen700

Цитат на: К.Методиев в 08 Февруари 2014 20:23:27
Благодаря за оценката. :)

Ще обясня,както знаем в дюзата влиза стоманена тръба и освен нея има и едно маркуче,та колега дето се обиждаш, какво е предназначението му?

К.Методиев

Не се обиждам, то виси на земята и си тече горивото от там.
Това което ти си написал е пълна пародия, точно обратното гориво от дюзите се връща в горивния филтър, а от него отива в резервоара, ако не си обърнал внимание колко маркуча има на филтъра и респективно след като във филтъра влиза загрято гориво какво се връща в резервоара?
Още повече, че много от автомобилите имат и подгряване на горивото във въпросния филтър!

rosen700

Цитат на: К.Методиев в 08 Февруари 2014 20:34:05
Не се обиждам, то виси на земята и си тече горивото от там.
Това което ти си написал е пълна пародия, точно обратното гориво от дюзите се връща в горивния филтър, а от него отива в резервоара, ако не си обърнал внимание колко маркуча има на филтъра и респективно след като във филтъра влиза загрято гориво какво се връща в резервоара?
Още повече, че много от автомобилите имат и подгряване на горивото във въпросния филтър!

Имаш да вземаш..........отива в горивната помпа..........утре снимка  или клип, какво желаеш?

К.Методиев

Нито ме познаваш, нито ми знаеш нивото, нито работа и хобитата, че да ми даваш оценки, хайде сага да ти изясня малко за твоята помпа, че явно не си на ясно, на снимката съм оградил къде отива обратното гориво от дюзите, а то е в главата на помпата, горивопровода на който е закачено "маркучето" е обратното гориво от помпата, от там то отива в филтъра и връща в резервоара, така че ходи сега си снимай видео, снимки и мини почети и погледай малко литература.

Alexi

обратната нафта се връща в резервоара .. но дебита е много малък ,съмнително е да затопли 50л нафта с повече от 2-3° дори и цял ден да работи мотора ..

К.Методиев

Явно не си го обяснил или се опитваш да си извърташ поста, според твоя пост трябва да вземем горивото което се връща и да го правим до резервоара.

Така е Алекси, то за цял ден да работи колата не може да превърти горивото камо ли да го затопли.

Backstage

Роска кажи сега като затоплиш нафтата с тръбичката колко вдигаш с Галаксито с врялата нафта?

П.С. извинявайте модератори,че ви създавам работа,но не се стърпях... (rofl)
трийте на воля 8)

pAbLo

Тук се говори за коли на старо,НО при новите нещата не са точно така...
Има една формула която смята кое,колко и тогава сметката излиза съвсем друга 8)
Цитат{(Цнд + (Зда х В)) - (Цнб + (Зба х В))}
             Х = ---------------------------------------------------------  x 100
                                   {(Крб х Цб) - (Нрд х Цд)}
където: Х = изминатите километри средно на година, след които е по-изгодно
                     ползването на кола с дизелов двигател
Цнд = цената на нов автомобил с дизелов двигател         
Зда = задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за
                         нов дизелов автомобил
В =  времето на ползване на автомобила /обикновено се взимат 5 години/*
Цнб = цената на нов автомобил с бензинов двигател
Зба = задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за
                           нов бензинов автомобил
Крб = комбиниран разход на бензин за бензиновия модел
Цб = цена на бензина
Крд = комбиниран разход на дизелово гориво от дизеловия модел
Цд = цена на дизеловото гориво*общо изминатите километри за пет години се преизчисляват за да се получи годишния пробег на автомобила
И колкото и да го смятам - при 203 коня бензиново мондео и 200 коня дизелово в изпълнение Титаниум С - везните винаги клонят към бензина ???
Най-малкото ГО на 2.2 дизел е цифра по-висока от 2.0.
И за едни 5-6 лв/100км излиза,че въртим едни 20к на година и тогава сме на кяр с нафтата...
Ако не изпатка някой DPF през това време :-*

П.С. Формулата и статията - ТУК
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

Alexi

ГО на 2.2 направих за 162 лв миналата седмица .. колко да е по евтина на 2.0 ? то ГО ако променя сметките значи са прекалено тънки .. но и аз мисля ,че новите турбо бензини са по добър вариант от дизел стига да не се трошат което тепърва ще се види ..

pAbLo

???
Аз на S-max-а направих за 184лв ноември месец в Алианц и това се водеше най-евтината полица за момента ???
И това е за 2.0!
В момента за 2.2 с рег Пловдив - Премия с данък: 255.82 лв.
За 2.0                                            Премия с данък: 183.40 лв..
Дали не говорим за 72.42 лв на година или половин резервоар гориво...
Не ми е много тънка тази лайстна 8)

Alexi

при коли за 50к лв правиш сметка за 72 лв на година ? като тръгнат да се трошат нещо ( не дай боже ) ще си смениш мисленето :)

dimkaraganchev

Кои са тези коли за 50 к лв? Колко ли такива има във форума?

Alexi

Цитат
И колкото и да го смятам - при 203 коня бензиново мондео и 200 коня дизелово в изпълнение Титаниум С - везните винаги клонят към бензина ???

това мисля че са нови коли ..

pAbLo

Цитат на: Alexi в 09 Февруари 2014 15:41:56
при коли за 50к лв правиш сметка за 72 лв на година ? като тръгнат да се трошат нещо ( не дай боже ) ще си смениш мисленето :)
Нова е - има гаранция - да го **** дилъра :))
Колкото се чупи едната,толкова и другата.
72 лв на година ако не те бъркат,да теглим и чертата на 4 000лв разлика в цената и да затваряме темата ^-^
Все пак това ти влиза в цената разход на 100км.
Една кола не върви само с гориво,има и съпътстващи разходи.
И както се шегувах с един приятел навремето - газовия му Голф МК2 гореше 13-15 газ и беше през седмица в сервиз.
Аз карах 7-8 бензин...
Дали му беше по-евтино от мен - едва ли 8)