Бензин vs. Дизел

Започната от Pyrhel, 02 Януари 2012 21:36:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Бензин vs. Дизел

Бензин
29 (35.8%)
Дизел
46 (56.8%)
Я съм форумна нинджа, мене книжка ми не требе
6 (7.4%)

Общ брой гласове: 81

hotblooded

Цитат на: Bobi в 28 Ноември 2012 22:41:03
Утре отивам да си купя една кутия батерии "Duracell", че нямам доверие на моят Монбат Формула  :))
Ти вместо стартер да нямаш зайче :)

mapmot

hotblooded: извадка от един човек статистически е много представителна, без съмнение :P

mapmot

С по-лек автомобил може да си го засилиш и да скочиш вътре в движение и така да запалиш :)

hotblooded

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:48:35
hotblooded: извадка от един човек статистически е много представителна, без съмнение :P
Без да си видял мечка (да си имал дизляк) на живо, а само да си чел книжки (форуми) - не върви да разправяш колко страшен звяр е (как много се чупи и колко скъпо се подържа) .  Ако си купиш бангия няма значение дали е дизляк или бензин - все ще си го завреш четвъртит. 

hotblooded

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:49:50
С по-лек автомобил може да си го засилиш и да скочиш вътре в движение и така да запалиш :)
Вероятността да свършиш в болницата, а колата да замине на майната си е много голяма.

mapmot

Свършиха ми шаблонните доводи в полза на бензина. Пърхела пожела спам тема и си я получи ;)

Предлагам утре втори рунд, с разменени роли, тези, които днес защитаваха бензина ще защитават дизела, и обратното.

[OT] Един приятел си купи хибриден автомобил, и повечето от познатите му, които го съветваха да си вземе дизел престанаха да му говорят. Докато тези с бензинов съвет едва ли щяха да му се разсърдят, ако си беше взел дизел. Интересно на какво ли се дължи този фанатизъм, и дали има нещо общо с психиката на собствениците на iPhone...интересно [/OT]

hotblooded, предишния ми автомобил беше Jeep Grand Cherokee, дизел.

Alexi

дизела ми пали и работи при -15 по гладко от 6 цилиндровото ми бензиново бмв с поизносени бобини .. ама са 6 бобини по 200 лв как да ги смениш ...те по скъпи от ремонта на инжекторите на комън рейл ... бензина има смисъл при малки коли с малък пробег или евентуално при стари коли каращи се на обикновена газова.. другия вариант за бензин е евентуално нещо от сорта на екобуст ..но атмосферен бензин - не е оферта .. няма никой в ниските ,гори доста ,евтината поддръжка е мит - 4 ламбда сонди ,дроселова клапа валветроник бобини горят и маса простотии дето се трошат има ,нищо не е вечно

PcMan

Alexi го е казал, бензинката е за малките колички. Да не се заблуждаваме, кой е състезател и ще налива 20л/100км за да му е спортна колата с голям бензинов двигател (оффтопик тема вече). А и какъв състезател в България, какви 5 лева  :-X
Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:49:50
И лек да е ако си затънал в сняг от паркинга не можеш го изкара, и двама да сте  :-*
Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:24:13
Иван Вълков, обикновения човек иска, като влезе в колата и врътне ключа, мотора да запали и да потегли, накъдето е тръгнал, без да се интересува от що е то подгревни свещи, и има ли то почва у нас. Според моите наблюдения вероятността горното да се случи е по-голяма с бензин...
Това за въртенето на ключа е с нова кола. Но си идва с цена: Обезценява се мощно, 2000лв каско, собственост на банката, и така нататък  ;D Т.е. некомпетентността и немърливостта няма как да не се плащат. Който си обича колата и я пази (не само поддържа), няма да мръдне много години. 30лв данък, 300лв каско, 200лв гражданска, 30лв ГТП и 60лв винетка.
На хижа в Рила на измерени на вратата (на хижата) -20 градуса сутринта рано с 2 погрева последващ 1 опит за старт паля. С Exide акумулатор за бензин. И предния ми Bosch беше бензинов (на вид беше на доста години при това  ;D)

hotblooded

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:57:27
Свършиха ми шаблонните доводи в полза на бензина. Пърхела пожела спам тема и си я получи ;)

Предлагам утре втори рунд, с разменени роли, тези, които днес защитаваха бензина ще защитават дизела, и обратното.

[OT] Един приятел си купи хибриден автомобил, и повечето от познатите му, които го съветваха да си вземе дизел престанаха да му говорят. Докато тези с бензинов съвет едва ли щяха да му се разсърдят, ако си беше взел дизел. Интересно на какво ли се дължи този фанатизъм, и дали има нещо общо с психиката на собствениците на iPhone...интересно [/OT]

hotblooded, предишния ми автомобил беше Jeep Grand Cherokee, дизел.
Мармот, не съм краен фен на нито едно гориво или вид двигател. Нито във форума има фанатици на тема дизел или бензин.  По точно не харесвам крайната фенщина за каквото и да е, както и тоталното оплюване на каквото и да е! Може да видиш по-предните ми постове в темата. FAPа на дизляка не е нито по скъп нито по евтин от катализатора на бензина. Общото между двете е като хвърлят топа - всеки ги маха, защото вече стойността на колата е съпоставима с тази на нов катализатор или FAP. Единствената причина да няма дизелови хибриди е, че дизеловия мотор е по-скъп и цената на крайния продукт ще го направи непродаваем на практика. То и в Европа цената на хибридите е такава че ако си купиш бензиновия вариант ще ти останат пари за бензин поне за 2-3 години.  Каквито и сметки да си правиш - винаги може да се окаже че има по-евтин вариант. И бензина и дизлела и хибридите си имат предимствата и недостатъците и ако което от тях да беше такъв боклук какъвто го описват противниците - до сега да беше спряно от производство. Хибридите се продават в "белите" страни защото има данъчни облекчения за тях. Иначе сметката пак не излиза. Ако за твоя хубавец (да колата ти е много хубава и като вид, и като техника) трябваше да платиш мито - икономията с него щеше да ти заклекне предварително. А твоя случай ако не единствен, то е далеч от масовата практика. ( да можеш да си вкараш кола от САЩ без да платиш мито).

mapmot

hotblooded, темата е за бензин v.s. дизел, а не за хибриди. Примера за моя приятел да се смята само за бензиновата част на автомобила му. Първо говориш за стандартно гориво и поддръжка в първия си пост, после пък обясняваш за "белите" страни... А пък дали времето докато DPF стане за смяна, и времето, когато бензиновия автомобил стане неизползваем заради неизправен катализатор са съпоставими въобще не ми се спори...

А пък за влиянието на DPF върху прочутата динамика на дизела съвсем няма да споменавам...

hotblooded

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 23:30:28

.. А пък дали времето докато DPF стане за смяна, и времето, когато бензиновия автомобил стане неизползваем заради неизправен катализатор са съпоставими въобще не ми се спори...

А пък за влиянието на DPF върху прочутата динамика на дизела съвсем няма да споменавам...
Абсолютно еднакви са. Бензиновия автомобил първо слиза от Евро4 до евро 0 и чак тогава започва да запушва катализатора. А щом стигне до Евро 3 - катализатора ще е за смяна. Да двигателя ще работи, но няма да отговаря на първоначалните си параметри. Също като дизляка с махнат или изкормен ДПФ. И какво е влиянието на DPF върху динамиката, че преди години когато катализаторите навлизаха при бензиновите - доста такива глупости се изприказваха за тях - как влошавали динамиката.

Pyrhel

Защо разделяте на "бензинови с катализатор" и "дизелови с DPF"?
Дизелите си имат катализатор и впоследствие се появяват И DPF-ите, т.е. имат катализатор + филтър за твърди частици.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

катализатора и филтъра за частици са с добре сметнат дебит и не влияят съществено на динамиката .. повечето хора си махат запушения катализатор/филтър и казват колата литна .. но 2те неща не са свързани ..

hotblooded

Цитат на: Pyrhel в 28 Ноември 2012 23:44:05
Защо разделяте на "бензинови с катализатор" и "дизелови с DPF"?
Дизелите си имат катализатор и впоследствие се появяват И DPF-ите, т.е. имат катализатор + филтър за твърди частици.
Защото много хора (не визирам никого конкретно) не правят разлика между двете.

mapmot

Както писах по-горе: Предишните ми 2 автомобила бяха 2.0 бензинов турбо и 3.0 турбо дизел. Карал съм и Ауди-то на приятел един ден преди да му махнат DPF и един ден след като му го махнаха, а също така подлагах рамо на друг познат да си изплаче мъката, като му се запуши DPF-а...това всичкото в USA де, без съмнение ще ме опровергаете, че в Европа нещата са съвсем по хипер мега ултра най-различни. Само между другото, отвъд океана маслата се сменят на 3000 мили (4800 км), заедно с филтри и т.н.

Pyrhel

Цитат на: Alexi в 28 Ноември 2012 23:49:21
катализатора и филтъра за частици са с добре сметнат дебит и не влияят съществено на динамиката .. повечето хора си махат запушения катализатор/филтър и казват колата литна .. но 2те неща не са свързани ..
А, да, и това исках да го кажа, но се отлеснах. Махнах тоя чеп от Мондеото, разлика много-много не намирам освен, че малко повече се чува съскането от турбото. И може би малко повече превърта гуми на 3та.

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 23:51:49
отвъд океана маслата се сменят на 3000 мили (4800 км), заедно с филтри и т.н.
Кои масла, минералните или синтетичните? :)

mapmot

5 литра синтетично масло Mobil 1 5W20 струват $23 там. Вместо автомобил, трябваше да си докарам контейнер с масло!

http://www.walmart.com/ip/Mobil-1-5W-20-5qt/17018132 -> въведете примерно 44111 за zip code -> $24.97

hotblooded

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 23:51:49
Както писах по-горе: Предишните ми 2 автомобила бяха 2.0 бензинов турбо и 3.0 турбо дизел. Карал съм и Ауди-то на приятел един ден преди да му махнат DPF и един ден след като му го махнаха, а също така подлагах рамо на друг познат да си изплаче мъката, като му се запуши DPF-а...това всичкото в USA де, без съмнение ще ме опровергаете, че в Европа нещата са съвсем по хипер мега ултра най-различни. Само между другото, отвъд океана маслата се сменят на 3000 мили (4800 км), заедно с филтри и т.н.
А на какъв пробег (реален) на автомобилите бяха проблемите, колега? 

mapmot

hotblooded, в USA нереален пробег няма, понеже километрите се записват при годишния технически преглед и всеки път като влезеш в сервиз, и може да се провери online кога за последен път се е случило едно от тези неща и на колко км, т.е. мили.

2.0 турбо бензин го размазах в една мантинела на около 120000 мили, единствения проблем, от 76000 мили, на колкото го купих, беше че му изпуши предна дясна пищялка на аудиото :)
3.0 турбо дизел: купих го на 50000 мили, на 70000 съединител (master cylinder, както там се превежда на български), на 96000 турбината, на 112000 диференциал, който точно за този модел се оказа, че го няма като резервна част, и го дадох за скрап.

hotblooded

И кое от тези всички неща има връзка с дизела? Може би бензина няма съединител или диференциал? А това за пробега - заеби, то и тука се записва при посещенията в сервиз......

mapmot

hotblooded, сложи си ръка на сърцето и кажи че съединителя при бензин и съединителя при дизел е едно и също нещо.

Иначе прав си, нищо от това не е специфично за дизела или бензина, отговорих ти, понеже попита. Просто го споменах за да е ясно, че не пиша наизуст по неща, прочетени в Интернет. Между другото, в USA дизела е драстично по-скъп от бензина... така че не е като да съм си го купил за да пестя пари, а точно заради динамичните характеристики на мотора.

Pyrhel

Тая тема е като дизел - няколко пъти подгрявах и правих опити да запаля :D

zliqiliq

Бензин дизел, все тая.Като те кефи си караш машинката и това е.В америка почти няма дизелови коли, и понеже сме пребивавали там 10 години и ние сме станали вече големи американци и твърдо отричаме дизела.Имал съм 3 коли, от които за първата направих грешката да е бензин.До сега не съм имал проблеми с запалването сутрин обед вечер на положителни или отрицателни температури, много да треперя над някаква кола.Ама то най-вероятно моите два дизела са уникални :D

hotblooded

Цитат на: mapmot в 29 Ноември 2012 00:33:20
hotblooded, сложи си ръка на сърцето и кажи че съединителя при бензин и съединителя при дизел е едно и също нещо.

С ръка, крак, и други крайници на сърцето, черния, белия дроб - АБСОЛЮТНО ЕДНО И СЪЩО Е!

Alexi

съединителя си е един и същ .но вибрациите на дизеловия мотор по лесно амортизират маховика а той си е цифра .. рядко изкарва повече от 200к км ( реални ) а понякога и много по малко

petermitkov

Твърдо съм за дизела въпреки минусите които има и са изброени по горе ( скъпи маховици, дюзи и турбини).

На турбо дизеловия мотор въртящия момент е изнесен в ниските обори и създава впечатление за много по-мощна кола какво имам предвид- друго си е да караш бавно без до зориш колата и в същото време да си в пика на въртящия момент. Друг плюс е че сток дизелова колата гори по-малко от сток бензинова кола - т.е. малолитражка бензин 60-90 коня ще гори доста повече градско (и извънградско) спрямо дизелче 90-130 коня.

Не искам да обсъждам газ/метан срещу дизел - там нещата са други (пак с много плюсове и минуси) и не са за тази тема.
Също така искам да уточня че за мен плюсовете на дизела са в обикновенно каране - всеки ден пътуваш до работа или да си возиш семейството - ако някой иска да се дърпа постоянно и така натак по добре някой високооборотен или голям (турбо) бензин.
sapienti sat

hotblooded

СПГ (Сгъстен природен газ, далече е от метан, въпреки че го наричат така) има един, единствен + ниски разходи за гориво. ВПГ (Втечнен природен газ - там си е чист метан) е друга бира, но системите за него са цифра и половина, а самата зарядна станция е цифра на квадрат - което рефлектира върху крайната цена. Ако и двете системи СПГ и ВПГ не са заводски монтирани - мотора се скопява яко, то принципно СПГ скопява с поне 23% мощността на бензиновия двигател - следствие на физико-химичните свойства на горивото.
Колкото до бензин дизел - никой няма категорично превъзходство при леките автомобили, зависиостите са много - колко голяма (тежка) е колата, колко често се кара, колко км изминава годишно, дали се купува нова, малко карана (buy back, от първи собственик, от автоморга (пардон автокъща)), дали ще теглиш ремарке, колко ще я товариш....  общо взето "схемата" за избиране е следната:
Малка кола (тип Фиеста) +2 точки
средна кола (тип Фокус) - 0 точки
Голяма кола (мондео)      -2 точка
Джип/пикап                     -5
Пробег до 5000 км год, +5 точки
Пробег до 10  к км год   +2 точки
Пробег до 20 к  км год    - 2 точки
Пробег над 25 к км год    -5 точки
Нова кола                          - 2
Buy Back                            -  1
от първи собственик           0
от автокъща                        +5
до 5 годишна                       -2
над 5 годишна                      +2
ще теглиш ремарке/каравана -2

Колкото повече падате под 0 - сте за дизел, над 0 за бензин

mapmot

Аз преди да карам дизелов автомобил, не знаех какво е това маховик и за какво служи :)

При идентични автомобили, слезли един след друг от конвейера, може да има драстични разлики в качеството, а ние сме тръгнали да сравняваме две съвсем различни технологии.

Странно, че никой не е споменал името Гоуфово, нищо че е Форд форум, но: 1992 VW Passat G60 (1.8 бензин с компресор, 160 к.с.), внос 2000 г. на неизвестни километри от Германия - майка ми все още си го кара, сипва само бензин и от време на време масло (и едно ремъче там на компресора, ама това е друга тема) Така че ако ще си мерим майките, hotblooded, на моята ѝ е по-голям :P

hotblooded

Цитат на: mapmot в 29 Ноември 2012 09:36:12
Аз преди да карам дизелов автомобил, не знаех какво е това маховик и за какво служи :)

При идентични автомобили, слезли един след друг от конвейера, може да има драстични разлики в качеството, а ние сме тръгнали да сравняваме две съвсем различни технологии.

Странно, че никой не е споменал името Гоуфово, нищо че е Форд форум, но: 1992 VW Passat G60 (1.8 бензин с компресор, 160 к.с.), внос 2000 г. на неизвестни километри от Германия - майка ми все още си го кара, сипва само бензин и от време на време масло (и едно ремъче там на компресора, ама това е друга тема) Така че ако ще си мерим майките, hotblooded, на моята ѝ е по-голям :P
Ние си имаме един Мерц 190Д - 87ми набор, не си знае километрите - все още пали и на - 20. И си работи без проблеми. Жал ни е да го продадем.... първия дизляк в къщата, доставил ни е много радост  и все още врътвам по едно кръгче с него из София (когато съм в София). Ще надживее повечето коли в този форум, а също и пасатора (който ако е в прилично състояние е много добра кола и днес) на майка ти. Гуфи 2 с който и да е двигател също ще надживее доста от днешните коли включително и елетрокара ти  (fri)

supertorr

Много карат тези майки и баби
http://www.youtube.com/watch?v=qHT-HujXavI&feature=youtube_gdata_player

На мен си ми харесва дизела.
И турбо бензинка бих карал, но там разхода не мога да си го позволя.