Колко години мога да карам летни или зимни гуми, ако имат добър грайфер?

Започната от infomar, 07 Октомври 2016 12:31:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

infomar

Може би някъде в някое мнение има отговор, но колкото хора питам, толкова и различни отговори получавам. Не става дума за износена или повредена а за остаряла в годините.

4-6-8-10 години.???

Ако карам по 3-4000 на година, летни или зимни, то за 4 години ще навъртя 20000 км. Дали са за смяна ако имат грайфер?

Ако е така, то вместо да купувам гуми по 100-200 лева бройката, да взимам най-евтината от 50 лева и след 4 години/20000 км. да я хвърлям....  Която и да е все ще изкара 20-30000 км. ::)
А и защо да сменям гумите - със зимните гуми ще имам ли голям проблем ако ги карам лятото...? Така и така ще ги хвърлям на 4-тата година?

Какво е вашето лично мнение... предполагам, че ако имам неограничени финанси, препоръката е да ги сменям всеки сезон, но ако има ограничение?

Ако темата се дублира.. моля да я  премахнете.

Ако гумата е произведена и доставена в склад, където тя се съхранява правилно, без да се излага на въздействието на пряка слънчева светлина или на въглеводород, наред с други фактори, и остане там примерно една или повече години, докато чака някой водач на автомобил да я закупи, нейното стареене е точно толкова, колкото ако тя е била поставена на автомобил и е била използвана, в продължение на три седмици.

Michelin : ,,Не е възможно да се определи срока на годност на гумите. Няма значение кога са произведени. Michelin препоръчва, 10 години експлоатация. След този срок, гумите да се проверяват по често и ако е на лице напукване, да се заменят."

Continental : ,,Стареенето на гумите е проявление на химични и физични процеси. При правилно складираните гуми обаче, тези процеси протичат много бавно. Continental  препоръчва складирането на гумите да бъде извършвано от професионалисти или в подходяща среда. Ако се съхраняват при препоръчителните условия (а именно – прохладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина, химикали и източници на озон), гумите ще запазят своите оригинални, добре балансирани свойства през цялата продължителност на живота им.Гаранционният срок започва да тече от датата на закупуването на гумата. Continental  потвърждава възможността леките гуми от концерна да бъдат използвани до 10 години при условие, че всички препоръчителни условия за съхраняване са спазени."

Единственият срок за експлоатация на дадена гума, посочен от всеки производител, е до достигане на индикатора за износване на протектора, независимо от датата на производство или срока на експлоатация (ако са спазени всички норми за съхранение) или до достигане на минимална дълбочина на протектора, според местното законодателство. След като са на лице, тези изменения, повече от препоръчително е, гумите да бъдат заменени, с други.

Alexi

като казваш "гуми" все едно да кажеш "коли" колко изкарва една кола ? :) от гума до гума има голяма разлика ,тия от 200 лв за 16 цола спокойно изкарват 5-6г ,примерно на Реното ми гумите са континентал - още са оригиналните ,на 5г и на около 50к км не са криви държат се добре и като гледам мога и още едно лято да ги карам макар че ще ги сменя най вероятно ..

Mondeicho

Със зимни гуми не е препоръчително да се кара лятото защото каучука е по мек и от топлото време и напечения асфалт спирачния път значително се увеличава. Също така грайфера се износва много по бързо. Колкото до километрите обикновено им дават до 50-60 000. Години от датата на производство-аз лично ги карам около 5-6 годишни, но в интерес на истината когато имат грайфер каучука още е мек и предполагам, че ще изкарат още някоя и друга година. Аз лично си взимам нови и тези ги продавам или подарявам....
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

ivchotr

Много зависи от марката. На едната кола имам едни зимни Viking, които съм купувал преди 10-тина години. На 6-тата година изтегляха колата по стръмен наклон в сняг, докато покрай мен се пързаляха коли. И хем колата няма асистенти против пробуксуване.

Pyrhel

Зависи в какви условия ще се кара лятото и зимата според мен. Вече има All-Weather гуми (да НЕ се бъркат с all-season), които са по-изгодни от 2 комплекта - от тях има с по-твърд каучук за не толкова сериозни зими и с по-мек за не много топло лято. Разбира се, свършват по-бързо от летни, но пък нито се сменят, нито има нужда другите да заемат място. И ще се сменят не от старост, а защото са свършили, а мен поне обратното много ме дразни.
Иначе зависи наистина от гумите. Ц5 в момента е с Фалкен, купен 2010та като това ще е последният му сезон, а до 2009та беше с оригиналните си Мишелин Пилот Спорт, които не свършиха, просто много остаряха...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

аз на Мишелин гуми до сега не съм успял да изтрия .. след 2-3г се вдървяват и могат да карат така с години после ,на едната от служебните Мишелин Енерджи ги сменихме на около 80к щото се изкривиха но имаха още грайфер .. само че с много лошо сцепление въпреки това ... подобно развитие имах и с гуми мишелин с които дойде 320ката ми преди време  - бяха на около 50% ,аз ги карах 3-4 години още и ги хвърлих с грайфера :))

gsto

Мое мнение. Ако всичко беше идеално и можем да си го позволим:
- зимните - 2 сезона
- летните може и 3.

Но пак всичко опира до финанси и се е налагало да купувам втора ръка на 6 години и съм ги карал без проблем още 2 сезона  (rofl) - бяха меки и с грайфер, налагало се е и да сменям нови гуми на 1 сезон заради балони и щото бяха станали на камък - vredestein от тоя менташкия.

Dmitarcho

Е два сезона за зим а гума са прекалено малко...а и зависи къде се кара колата. В София, Варна, Бургас, Пловдив....спокойно можеш да изкараш 5-6-7 зими с прилични гуми - купени нови. Но в балканските райони....с много сняг.... ;) Там пък се изтъкват по-малко, защото караш повече по сняг. Всеки сам си преценява. Аз карам 6та зима /последна/ с едни Ласа с които съм нямал проблеми в Габрово - а тука си имаме доволна зима. 10 години ми се виждат много за зимна гума - било и премиум марка. За лятна...по съм съгласен да издържи толкова - ако все още има грайфер. Зимна гума ако се кара лятото....си мисля, че на следващата зима ще е "боклук".
По 4-5-6 сезона си мисля, че е нормално за една гума - било то зимна или лятна, от среден клас.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ръца Пръца

Mondeicho

За гуми, които ще ги смениш на два сезона съм съгласен, но ако им правиш по 25-30 000 на сезон. Също така има най-голямо значение с какви финанси разполагаш. Аз когато бях на 13-14 цола изобщо не се двоумях и купувах само скъпите маркови гуми. Там обаче разликата между средния и високия клас е около 20-30 лв./бр. Докато на 17-18 разликата е доста по чувствителна - може и над 100 лв./бр. да мине, което при 4 бр.(аз винаги сменям всичките) си е за размисъл какъв клас гуми да си купиш.

infomar

Гумите от нисък клас -50-70 лв. могат ли да изкарат при нормално каране и добро съхраняване когато са свалени до 20 000 км./3г. или със зор. Около мен има доста по селата които купуват само такива и като съм говорил с тях, казват, че ги карат по много години без проблем, но те не навъртат  много километри и не са "състезатели". До сега винаги съм купувал среден клас гуми и съм нямал проблеми, въпреки, че съм ги карал доста години.
Ако повечето от вас казват, че повече от 3-4 сезона не е препоръчително да се карат.....при малко километри се чудя към кой "клас" да мина.  Ако ги сменям 4 летните и 4 зимните на 3 години - то всяка година трябва по 200-300 лева за гуми  ::)

Dmitarcho

Ако въртиш по 10 000 годишно...спокойно можеш да го търкаляш 5+ години ;)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ръца Пръца

Mondeicho

При положение, че караш по 4-5000 км на сезон максимум, среден клас гуми спокойно изкарват 5-6 сезона. 3 сезона е малко и според мен ненужно. Важното е да си имаш 2 комплекта гуми, да се сменят навреме и вече с изминатите километри всеки си знае поведението на гумите. Когато то се влоши значи им е време за смяна.

opex

Преди 3 години някъде си купих две чисто нови гуми Vredestein Sportrac 3 още с лепенките по тях, не бяха виждали джанта. Но дот 2008ма. Още тогава разпитвах какъв е ефекта ако само така си стоят на склад и ми казаха, че 5 години след като са произведени поне нищо им няма и все едно са произведени съвсем скоро. И наистина се оказа така, гумите бяха перфектни във всяко едно отношение.
Понеже ги продадох с джантите, миналата зима за 'новите' джанти след доста търсене си намерих 4броя Toyo Proxes T1R на 3000км пробег. Човека продал колата и тия гуми стояли така. Дота им е последната седмица на 2010та г0дина. Т.е. до началото на 2016та когато ги взех са били пак на 5 години. От пролетта до преди месец карах с тях - отново ерфектни във всяко отношение. И двата вида гуми, за които пиша, имаха точно това поведение като характеристики, което се даваше като обратно инфо и от стотиците други потребители в tyrereviews.co.uk т.е. никакво отклонение, прави като конец без биене и такива неща.
За колата на баща ми - 4 броя Vredestein Sportrac 5 взех пролетта, на 2 години и малко дот, много малко карани - пак перфектни и до сега. Миналата зима от Тео взех пък 4 Continental TS850 не помня точно, но май пак на 2-3 години дот - пак перфектни.

Така че и за напред ще продължавам да се оборудвам по същия начин, но с едно на ум - въпросните гуми са висок клас! Дори Мишелин, Континентал и други топ марки произвеждат среден и нисък клас гуми - при тях не знам и по-скоро се съмнявам положението да е същото.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

nixel

Моето лично мнение е че специално с гуми - компромис не бива. Поне среден клас, като задължително нови.
Никога не можеш да имаш доверие на предния собственик, как ги е карал, какво им е правил и т.н. Вие бихте ли си купили обувки втора ръка или маратонки за бягане? Аз съм се въртял на мокро и усещането не е приятно. Макар че карах с 50-60 извънградско. А жената беше бременна 3-4 месец. Половин час не можах да се освестя после. И добре че нямаше някой състезател в насрещното.
В крайна сметка по-евтината гума може да ви струва живота. На един приятел майка му се блъсна защото не и се даваха пари за гуми. Ремонта излезе повече от спестеното. Така че, това е нещо от което не бива да се пести. Естествено финансовата възможност определя избора, но ако имаме финансова възможност не трябва да пестим точно от гуми. Същото е при избора на накладки.
В крайна сметка на пътя излизаме с колите си, не караме по селата с 50-60.

И все пак ако финансите са проблем и кошницата без ESP, не излизаме много извън града - нека да си съобразяваме темперамента на каране и да имаме едно наум. Защото е идиотско да гледаш как някой с 20 годишна кошница се състезава с нов 100+ коня автомобил, а в същото време ни гумите му наред, ни спирачките.

ivchotr

Цитат на: nixel в 08 Октомври 2016 18:29:59
Моето лично мнение е че специално с гуми - компромис не бива...

+1   (rock)  Че после да няма  (bi)

infomar

Преди 5-7 години технологията по която сега произвеждат ниският ценови клас гуми се ползваше за производството на високия  клас. Тогава всички ползваха тези гуми и бяха доволни, изведнъж те станаха лоши и опасни. Тогава защо никой не ги оплюваше?

Съгласен съм, че високият клас гуми са по-добри от ниско ценовият, в тях са върховите постижения, но не съм съгласен, че ниският ценови клас са опасни и няма да издържат 3-4 сезона при нормално каране и километри. Всяка гума когато е произведена некачествено е опасна, но когато е спазена технологията не би трябвало. Мисля, че се поддаваме на медийната реклама да се купува по-новите марки. Не казвам, че новите неща не са хубави и не защитавам ниско ценовият, просто си мисля  по темата и търся правилният отговор без да изпадам в крайности. Разбира се по средата е добър компромис.

Загледах се днес в един производител който е в ниският ценови диапазон - Nankang Rubber Tire Corporation Ltd от Тайван. Не съм ползвал негова продукция, но с какво мога да различа неговата продукция с изнесените в Китай заводи на известни фирми за гуми. Той в 1994 г. получава акредитация по ISO-9001....... Nankang Rubber Tire произвежда гуми за марки като Geostar, Milestar и Provato.Пълна гама от автомобилни, лекотоварни и 4x4 радиални гуми се доставят на повече от 300 дистрибутори в Европа, Северна Америка, Централна и Южна Америка, Азия, Африка, Близкия изток и Австралия.

Някой има ли познати които ползват ниско ценови клас да разкаже как се държат в реални условия.
Оставам с впечатление, че всички караме среден и висок клас след като можем да си го позволим.
Аз преди години не мислих по тази тема и бях закупил едни летни MALOYA за по 60 лв. и ги въртях 4-5 години. Продадох колата с тях и все още бяха в отлично състояние на грайфер.

Alexi

прави разлика между нисък клас маркова гума или марка собственост на някой от големите ,и китайска гума .. последните на всички тестове са много зле и посмъртно няма да видиш такава на мой автомобил

infomar

Прав си, но защо класациите доста се различават в информацията, понякога дори противоположно ::)

gsto

Класациите са независими и в повечето случаи са прави. Самия факт, че не винаги най-скъпите гуми са на 1во място, може да ти говори, че наистина тестват съвестно гумите.

Ако ще взимаш гуми от ниския ценови клас, поне според мен виж тези, които се произвеждат в европа поне(в Сърбия има завод на корморан, рикен(?), тигър).
Аз бих взел някои от тия, вместо някое китайче или тайванче, а и имам доста познати които карат с такива и всеки си хвали гумите.
Но...може би ако някой кара с good year на 10 сезона и сложи чисто нов корморан - най-вероятно ще му хареса корморана и ще го хвали навсякъде и ще казва как корморана е по-добър от Good Year.

Bivola

Kупих на жената Ситроена с комплект зимни и летни Nexen сравнително нови с добър грайфер и трябва да Ви кажа, че са пълна трагедия. Не бих повторил. Зимните особено са някаква ужасна пластмаса. Мъка!

nixel

Цитат на: infomar в 10 Октомври 2016 07:29:04
Аз преди години не мислих по тази тема и бях закупил едни летни MALOYA за по 60 лв. и ги въртях 4-5 години. Продадох колата с тях и все още бяха в отлично състояние на грайфер.

Ако гумата беше само грайфер, щяха да произвеждат само китайски пластмасови гуми от всичко по лев.
Както и качеството на една камера не зависи от мегапикселите, но само това се използва като маркетинг.

infomar

Цитат на: gsto в 10 Октомври 2016 09:56:12

Ако ще взимаш гуми от ниския ценови клас, поне според мен виж тези, които се произвеждат в европа поне(в Сърбия има завод на корморан, рикен(?), тигър).
Аз бих взел някои от тия, вместо някое китайче или тайванче, а и имам доста познати които карат с такива и всеки си хвали гумите.

От сега се замислям за догодина - дали си струва за 3 години да давам 600 лева вместо 300, след като ще ги сменям в този интервал. Не карам повече от 2000 - 3000 на сезон и то извън градско.... ::)

Alexi

какви са тия гуми 600 лв ,18ки ли ? Аз вземах Гудиър ултрагрип за 110 лв броя ,нови .. само че лятото ,когато по принцип се купуват зимни гуми .

sinnerman

Ако мислиш да си купуваш летни гуми, сега е най-подходящото време за това. С тазгодишен DOT и на много добри цени.

infomar

4 зимни гуми среден клас по средно 150 лв са си 600 лева.... или 4  х 70/80 лв от икономичен клас са си 280/320 лв.  За марка не съм мислил, до догодина по туй време ще му мисля. Сега  искам да си изясня генерално от коя група да са - икономичен или среден клас. Ще се карат само сезонно 3-4 години и ще навъртят около 8-12 000 км +/- 5.
(Гумите са 205/55/R16 Т91)
Каква е разликата в цената ако се купуват лятото и в  кой месец ориентировъчно?

gsto

Щом караш малко и нямаш нужда от мега гуми за мега ситуации - вземи си едни RIKEN - 4 гуми за 280лв. и карай. Както написах - имам познати с такива и вече няколко сезона нямат оплакване.

Аз взех сега от високия клас и ми излязоха малко над 600лв.(твоя размер), а средния си вървят между 400-500лв. за 4 гуми.
Ти си реши - колко пари ти се дават и колко километра ще караш и къде. Ако караш само градско и само от време на време извън - няма смисъл от скъпи гуми.
Ако катериш планини и пътуваш често в чужбина, по-добре не се стискай за пари за гуми.

Има и много значение откъде ще купиш гумите, щото в сайтовете вече има много добри оферти:
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/advanced_search_result.php?s=205&h=%2F55&r=R16&categories_id=2&manufacturers_id=

dimkaraganchev

Гумите ги карам, докато се държат добре на пътя или докато стигнат ограничителя. Годините на експлоатация слабо ме интересуват. В момента на едната ми кола летните гуми (Hankook K415 195/60 R15 88H) са с DOT 4011 и имат 58 000 км пробег. Държат се все още добре и най-вероятно ще изкарат още един сезон.

jo_jo

От бюджетните (или среден клас) Falken имат успешни зимни и летни модели, както и на hankook летния, поне така пише из ревютата.

Mondeicho

Аз на класациите много не им вярвам. Питам гумаджии, които са ми познати и досега не са ме подвели. Преди години ми препоръчаха летни Унироял , модел Рейнспорт 2, зачудих се що за гума е това, но ги взех бяха 15" за една Астра 96 г. Поведението има на пътя беше уникално стабилно, даже приятели които караха колата също хвалеха колко стабилно се държи. Преди това беше с гудиър, които си бяха заминали почти....
Така си я и продадох.

hotblooded

Falken eurowinter карах една зима служебния шкодилак с такива,  многократно съм минавал Цариброд - Ниш в сняг, лед и киша -  не съм видял да светва лампата за ESP и TC