Казус с данък на автомобил

Започната от solo5, 04 Август 2016 19:21:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

solo5

Привет на всички!
В началото на тази година закупих Ford Focus  МК2, 2006г. - 59kW, 80hp
Автомобилът е регистриран в Бургас
Пристигнала е бележка за плащане на данъка в размер на 71,69лв

Явно не е отчетено, че има катализатор, тъй като според чл.59(1):
"За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW вкл.,
снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление"

Сумата би трябвало да е 35,84лв според този калкулатор:
Данъчен калкулатор за автомобили

Какво следва да направя, за да коригирам сумата за плащане?

infomar

Първото за което се сещам, е да намериш спецификация на твоят модел, да я снимаш, да снимаш и катализатора и да направиш една входирана официална молба до бургаското данъчно с номерче на молбата - срещу старото кино Родина.
После чакаш... и ако не те устрои отговора, обжалваш по-нагоре в ерархията.

Pyrhel

В големия талон пише ли коя евро норма е? От известно време не ги интересува дали има катализатор или не, а дали в талона е отчетена евро-нормата. Ако е пише ЕВРО Х, отиди с големия талон в общината в стаята за отписване/бракуване на автомобили и направете корекцията.
Ако не пише в талона - хуй.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

solo5

Току що разгледах големият талон и явно не е отразена евро нормата.
Не мога ли да изкарам някакъв документ от Мото Пфое?
В КАТ не може да не знаят, че по спецификации този модел е с катализатор
Би трябвало поне да мога да направя възражение някъде, след като има член който указва правото на облекчение.
Не е толкова проблема в това че трябва да платя различна сума, ами че всяка готина ще ме "цакат" с нея

Pyrhel

Мдааа, стандартната причина. В такъв случай трябва да отидеш някъде, където да ти издадат бележка за изправно катализаторно у-во, да се върнеш в КАТ, да я приложиш, да смениш талоните и да се отрази промяната в общината. Или може да опиташ първо без КАТ, а директно в общината, ако не се съгласят - тогава смяна на талони.
Мото-Пфое и официалните спецификации ги забравяш.

solo5

Намерих ключът за бараката

Наличие на катализатор

Не знаех, че пишело в полето (V.9) ***

"Корекцията може да бъде направена преди плащането на данъка,
затова нека гражданите предварително да направят справка,
посъветва собствениците на коли Илиана Симеонова.

Проверката можете да направите и сами – като проверите отбелязването
в графата V.9 от големия талон. Ако няма изрично написано Евро 3, 4, 5,
или 6 не можете да ползвате намалението от 50 или 60 процента. "

Сега остава да ходя по инстанции и май нищо няма да стане.
Големи простотии стават в милата ни родина
Зет ми в Германия бяха извадили стикер за Евро 3 на Опел Астра '96 набор
Изключено е Фокус 2006 да няма поне Евро 4

Надявам се темата да е полезна и за други   (beer)

Pyrhel

Какво намери, пише Евро Х или пише ***? Ако са 3 звездички, значи че няма информация, т.е. Евро 0 и данъкът е без отстъпката за еко нормите.
Едит: Аха, ясно, редактирал си си докато пиша.
Едит 2: Тия стикери ги остави, тука ги продават в Технотест, когато ще пътуваш навън и ще влизаш по централните части (еко-зоните) на градовете :)

solo5

Три звездички съм.
Яд ме е че като няма инфо трябва да плащам пълна сума
10 годишна кола - минавала е технически прегледи,
има инфо дори и в системата на КАТ,
но явно така им отърва
Ако трябваше да ми вземат още пари щеше челна стойка да направят

P.S. Добре де, какво да правя оттук нататък?

Pyrhel

Виждаш, че взимат повече и без челни стойки.
Процедурата, която ти написах по-горе за документ'о за изправно катализаторно у-во. Вероятността след 10 години да е изправно е малка обаче :D Все тая де, трябва ти документ.

solo5

И ти си прав, но тези които имат описани катализатори в големият талон не ги проверяват за изправност май?
Мисля да започна с документ от Мото Пфое и питане кой сервиз са определили в Бургас за доказване на катализатор

http://izvestnik.info/%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B7-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8/

"Що се отнася до евро 5, 17 са колите, нямащи отразено в големте талони
наличието на действащ катализатор. При стандарти 3 и 4 автомобилите са 96.
Техните собственци са уведомени и им е казано, че трябва да изизскат документ от вносителите"

Макар да става дума за Димитровград, мисля че би трябвало да е нещо сходно и в Бургас,
т.е. Мотопфое да издадат документ, тъй като колата е закупена от България и аз съм втори собственик.
(Всъщност трети, но е била само пререгистрирана на друго лице, работещо за първият собственик)

dimkaraganchev

Катализаторите изкарват много повече от 10 години. И на 3-те ми коли катализаторите са си в добро здраве. А по въпроса, отиваш там, където минаваш ГТП и им искаш бележка за изправен катализатор. В Карлово услугата струва 5 лв.

solo5

След като получа бележка за изправен катализатор къде отивам после - в КАТ или в Общината?
Всяка година ли ще представям въпросната бележка или като ме запишат в регистъра няма да има нужда?
Не трябва ли да искам да ми преиздадат големият талон?

Pyrhel

Кефиш ме, упорито не четеш :)

(off) За колко работи катализатор след 10г може да поспорим. Неговия от бг, особено и 1.4, е на малко км може и да се доближава до ОК, но барутниците от автоморгите дали винаги са били с оптимални смеси, никога не са изпускали газове от снадка и не са прегрявали кат-а? :)
(off) Знам, че Алмерите нямат равни и са в топ с-ние и на 147% покриват всички критерии (beer)

infomar

Що не отидеш до КАТ при РЕГИСТРАЦИЯ и не питаш как да процедираш. Ако имаш копие от предният голям талон, виж как там е отразено - може да е техническа грешка, ако там го е имало. Питай предният собственик  какво е плащал и дали има копие.

solo5

Имам копие, но и там не е отразено.
Не знам през 2006 дали са ги отразявали
След това явно само пререгистрират талона
Бах чел някъде, че някой изрично казал, че колата му има катализатор, след като го питали, това било записано и след това пак не било отразено в талона

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

V.Buzev

С документа за наличен изправен катализатор бегаш в данъчното и се разправяш с тях. Ако отидеш в КАТ ще искат да сменят талона и си е допълнителна цифра, а дали ще предадат инфото после на данъчното е божа работа!

dimkaraganchev

Цитат на: Pyrhel в 05 Август 2016 00:24:52
(off) Знам, че Алмерите нямат равни и са в топ с-ние и на 147% покриват всички критерии (beer)
А бе, като им смениш сегментите, след това вече нямат проблеми. :))
И да, с бележката отиваш в данъчното и би трябвало да не ти правят проблем.

momo76

Данъчното, по специално София Район Лозенец, ги интересува какво пише в талона. Не признават никакви бележки. Единственият вариянт е смяна на талона в КАТ, в който да пише Евро 3(4,5...) и с новия талон в данъчното. КАТ какви документи искат не знам.

Sent from my Правец 82

infomar

Смяна на талона е около 30-35 лева

ivchotr

Когато миналата година регистрирах моята, тъкмо бяха въвели новата екстра от КАТ да пращат в данъчното служебно данните за новите регистрации. Аз реших да проверя как действа екстрата и установих, че не действа много добре. В смисъл - бяха получили данните за колата, но данъкът беше без отстъпката за катализатора. Последва леко пререкание със служителката на гишето, при което тя ми обясняваше, че това, какво пишело в талона не я интересува, а дали наистина има катализатор в колата. Аз пък и предложих да ходим до колата и да и го покажа лично, ама ако не и се заляга да гледа отдолу, да погледне какво пише в талона за годишния преглед, а именно, че колата е изправна, което включва и катализатора, количеството вредни емисии в отработените газове и т.н. Накрая все пак поправиха ставката и сега си плащам с намалението.

solo5

Малко проточих работата, но пък историята има хепи енд.
Преди една седмица извадих справка за наличие на действащ катализатор от AutoBOX за 15лв
и справка от Мото Пфое за еко норма - 30лв (при мен се оказа, че трябва да е Евро 4)
Мото Пфое дават данни по спецификация, а Аутобокс (или друг сервиз) дават становище, че имам действащ катализатор.
Днес ходих до общината, за да подам коригираща декларация, като приложих копия на справките и големият талон на колата.
След корекция в системата данъкът беше коригиран с 50% от сумата.
Разходите са ми 45лв, а икономията е 35-36лв
Но пък занапред ще съм с по-малък данък

Mondeicho

Всичко е добре като завършек, но главния виновник КАТ ни лук ял, ни лук мирисал. Сега заслужават да има оплакване срещу тях и някой да вземе становище по случая. Представям си колко хора не знаят каква сума трябва да им е данъка и си плащат една горница на "бедната" ни държавица...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

solo5

Колко е елементарно КАТ да имат база данни за характеристиките на автомобилите, която да подават на НАП, а на технически преглед да се следи наличието и състоянието на катализатора.
Но целта винаги е да се съберат едни пари.
Ако някой данък изчезне или се намали, веднага сумата се събира през нов данък или увеличение на съществуващ такъв